SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

2-euroerindringsmønter - 2005

Vatikanstaten

Anledning: Den 20. verdensungdomsdag

Beskrivelse: I møntens midte ses domkirken i Köln og en komet, der bevæger sig hen over himlen. Umiddelbart over motivet danner inskriptionen "XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTU" en halvcirkel, kun brudt af kometens hale og to af domkirkens spir. Øverst langs møntens rand danner EU-flagets 12 stjerner en halvcirkel. Mellem stjernerne står prægningsåret (2005) og møntmærket "R". Nederst står der "CITTÀ DEL VATICANO" i en halvcirkel.

Antal: 100.000 mønter

Udsendt: December 2005

San Marino

Anledning: Verdensfysikåret 2005

Beskrivelse: I midten ses en fri fortolkning af det allegoriske maleri, der er kendt som "la fisica antica" eller planetstudiet, og som viser Galileo Galilei. Udstedelsesåret ses på en pult under en globus. Til venstre for billedet står møntmærket "R", og til højre står gravørens initialer "LDS". Navnet "San Marino" danner en halvcirkel over billedet, mens ordene "ANNO MONDIALE DELLA FISICA" står på den indre dels nedre kant. EU-flagets 12 stjerner er afbildet på den ydre ring, og mellem dem ses de yderste dele af et stiliseret atom, der er præget i baggrunden af billedet og dækker hele mønten.

Antal: 130.000 mønter

Udsendt: Oktober 2005

Italien

Anledning: Etårsdagen for underskrivelsen af den europæiske forfatningstraktat

Beskrivelse: I møntens midte er Europa og tyren afbildet. Europa holder en pen og den europæiske forfatningstraktat i hånden. Foroven til venstre for motivet ses møntmærket "R". Gravør Maria Carmela Colaneris initialer "MCC" står forneden til venstre. Prægningsåret står oven over tyrens hoved. Umiddelbart under motivet ses initialerne for Den Italienske Republik "RI" i form af et monogram. Nederst langs møntens rand danner inskriptionen "COSTITUZIONE EUROPEA" en halvcirkel, mens EU-flagets 12 stjerner danner en halvcirkel foroven.

Antal: 18 mio. mønter

Udsendt: Oktober 2005

Finland

Anledning: 60-året for stiftelsen af De Forenede Nationer og 50-året for Finlands indtræden i FN.

Beskrivelse: I midten af mønten ses en fredsdue sammensat af brikker fra et puslespil. Under billedet af duen, langs den indre cirkels nedre halvdel, står teksten "Finland — UN" til venstre og udstedelsesåret til højre. Over det sidste tal i udstedelsesåret og tæt på en af brikkerne i puslespillet ses gravørens initial, bogstavet "K". Møntmærket "M" står lige under billedet af fredsduen. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 2 mio. mønter

Udsendt: Oktober 2005

Østrig

Anledning: 50-årsdagen for den østrigske statstraktat

Beskrivelse: I midten ses en gengivelse af underskrifter og segl fra den østrigske statstraktat, der blev underskrevet i maj 1955 af udenrigsministrene og ambassadørerne fra Frankrig, Sovjetunionen, Storbritannien og USA og den daværende østrigske udenrigsminister Leopold Figl. Over seglene står inskriptionen "50 JAHRE STAATSVERTRAG".Nedenfor står udstedelsesåret 2005. De lodrette striber og det blanke område i baggrunden repræsenterer farverne i det østrigske flag (rød, hvid, rød). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 7 mio. mønter

Udsendt: Maj 2005

Spanien

Anledning: 400-årsdagen for den første udgave af Miguel Cervantes' "Den kløgtige adelsmand Don Quijote af La Mancha"

Beskrivelse: I midten af mønten ses et billede af Don Quijote med en lanse i hånden. I baggrunden ses vindmøller. Til venstre er indpræget ordet "ESPAÑA" i overfladen, og herunder står møntmærket "M". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner. Fire stjerner er indpræget i overfladen.

Antal: 8 mio. mønter

Udsendt: April 2005

Belgien

Anledning: Den belgisk-luxembourgske møntunion

Beskrivelse: I midten ses et dobbeltportræt af storhertug Henri af Luxembourg og kong Albert II af Belgien i profil (venstre mod højre). Under dobbeltportrættet står årstallet "2005". Nedenfor til højre står gravørens initialer "LL". Dobbeltportrættet og årstallet er omgivet af EU-flagets 12 stjerner samt storhertugens monogram til venstre og kongens monogram til højre. Nederst ses møntmærkerne mellem to stjerner.

Antal: 6 mio. mønter

Udsendt: Marts 2005

Luxembourg

Anledning: Storhertug Henris 50 års fødselsdag, 5-årsdagen for hans tronbestigelse og 100-årsdagen for storhertug Adolphes død

Beskrivelse: I midten af mønten ses i forgrunden et portræt af storhertug Henri i højreprofil, og i baggrunden ses storhertug Adolphes portræt. Over portrætterne ses teksten "GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG". Under portrætterne ses henholdsvis navnet "HENRI" over "*1955" og "ADOLPHE" over "†1905". Møntens motiv omgives på møntens ydre ring af EU-flagets 12 stjerner, der er indsat mellem bogstaverne i ordet "LËTZEBUERG" og udstedelsesåret 2005.

Antal: 2,8 mio. mønter

Udsendt: Januar 2005