Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2005

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 20ή Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρµατος απεικονίζονται ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας και ένας κοµήτης που διέρχεται πάνω από αυτόν. Στο επάνω άκρο αναγράφονται οι λέξεις «XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTÙ», οι οποίες χωρίζονται από την ουρά του κομήτη και δύο από τα βέλη του ναού, ένα από τα οποία καταλήγει στην περίμετρο του κέρματος. Στην περίμετρο του κέρματος, στο επάνω μέρος, απεικονίζονται σε ημικυκλική διάταξη δώδεκα αστέρια τα οποία χωρίζονται στην κορυφή από το έτος έκδοσης «2005» και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στο κάτω μέρος της περιμέτρου, κάτω από τον καθεδρικό ναό, αναγράφονται σε ημικυκλική διάταξη οι λέξεις «CITTÀ DEL VATICANO».

Ποσότητα: 100.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2005

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: Παγκόσμιο Έτος Φυσικής 2005

Περιγραφή: Στο κέρμα παρουσιάζεται σε ελεύθερη απόδοση ο αλληγορικός πίνακας ζωγραφικής, γνωστός ως «la fisica antica» ή «μελέτη των πλανητών», στον οποίο απεικονίζεται ο Γαλιλαίος. Το έτος έκδοσης εμφανίζεται κάτω από μια υδρόγειο σφαίρα που στηρίζεται σε ένα γραφείο. Στα αριστερά και στα δεξιά του σχεδίου εμφανίζονται αντίστοιχα το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και τα αρχικά του χαράκτη «LDS». Οι λέξεις «SAN MARINO» και «ANNO MONDIALE DELLA FISICA» απεικονίζονται σε ημικυκλική διάταξη επάνω και κάτω από το σχέδιο αντίστοιχα. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους από τις άκρες του σχηματοποιημένου ατόμου που είναι χαραγμένο στο φόντο ολόκληρου του κέρματος.

Ποσότητα: 130.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2005

Ιταλία

Θέμα: Πρώτη επέτειος της υπογραφής του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρµατος απεικονίζονται η Ευρώπη και ο ταύρος. Η Ευρώπη κρατάει µια γραφίδα και το κείµενο του Ευρωπαϊκού Συντάγµατος. Στο επάνω αριστερό μέρος αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και στα αριστερά του κεντρικού τμήματος της εικόνας τα αρχικά της χαράκτριας, Maria Carmela Colaneri, «ΜCC». Στο επάνω δεξιό μέρος, επάνω από το κεφάλι του ταύρου, αναγράφεται το έτος έκδοσης. Στο κάτω μέρος, περίπου στο κέντρο, εμφανίζεται το μονόγραμμα της Ιταλικής Δηµοκρατίας, «RI». Οι λέξεις «COSTITUZIONE EUROPEA» σχηματίζουν ημικύκλιο στην περίμετρο του κέρματος κάτω από την κεντρική εικόνα, ενώ δώδεκα αστέρια εμφανίζονται στην υπόλοιπη περίμετρο.

Ποσότητα: 18 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2005

Φινλανδία

Θέμα: 60ή επέτειος της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών και 50ή επέτειος της ένταξης της Φινλανδίας στα Ηνωμένα Έθνη

Περιγραφή: Στο κέρµα απεικονίζεται ένα περιστέρι της ειρήνης που σχηµατίζεται από τα κοµµάτια ενός παζλ. Κάτω από το περιστέρι και παράλληλα προς το κάτω μέρος του κέρματος είναι χαραγμένη η επιγραφή «FINLAND-UN» στα αριστερά και το έτος έκδοσης στα δεξιά. Πάνω από το τελευταίο ψηφίο του έτους έκδοσης και κοντά στην άκρη ενός κομματιού του παζλ, φαίνεται το γράμμα «Κ», το αρχικό του χαράκτη. Το σήμα του νομισματοκοπείου «Μ» είναι χαραγμένο ακριβώς κάτω από περιστέρι της ειρήνης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ποσότητα: 2 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2005

Αυστρία

Θέμα: 50ή επέτειος της συνθήκης εγκαθίδρυσης του αυστριακού κράτους

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται οι υπογραφές και οι σφραγίδες της συνθήκης εγκαθίδρυσης του αυστριακού κράτους, η οποία υπεγράφη τον Μάιο του 1955 από τους υπουργούς Εξωτερικών και τους πρέσβεις της Σοβιετικής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, καθώς επίσης και από τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Leopold Figl. Επάνω από τις σφραγίδες εμφανίζεται η επιγραφή «50 JAHRE STAATSVERTRAG» και κάτω από αυτές το έτος έκδοσης «2005». Οι κάθετες λωρίδες στο φόντο αντιπροσωπεύουν τα εθνικά χρώματα της Αυστρίας (ερυθρό-λευκό-ερυθρό). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 7 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2005

Ισπανία

Θέμα: 400 χρόνια από την πρώτη έκδοση του βιβλίου του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης»

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο δον Κιχώτης να κρατά ένα κοντάρι, με φόντο ανεμόμυλους. Στα αριστερά, έχει χαραχθεί έγγλυφα η λέξη «ESPAÑA», ενώ κάτω από αυτή εμφανίζεται το σύμβολο του νομισματοκοπείου «M». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέσσερα από τα οποία έχουν χαραχθεί έγγλυφα. Στο κάτω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης.

Ποσότητα: 8 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2005

Βέλγιο

Θέμα: Οικονομική Ένωση Βελγίου-Λουξεμβούργου

Περιγραφή: Στο κέρμα, επάνω από το έτος έκδοσης «2005», απεικονίζονται προφίλ (από αριστερά προς τα δεξιά) οι μορφές του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου του Λουξεμβούργου και του Βασιλέως Αλβέρτου Β' του Βελγίου. Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφονται τα αρχικά «LL» του χαράκτη. Γύρω από τις δύο μορφές και το έτος έκδοσης εμφανίζονται τα δώδεκα αστέρια της ΕΕ και τα μονογράμματα του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου στα αριστερά και του Βασιλέως Αλβέρτου Β' στα δεξιά. Τα σήματα των δύο νομισματοκοπείων εμφανίζονται μεταξύ δύο αστεριών κοντά στο κάτω μέρος του κέρματος.

Ποσότητα: 6 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2005

Λουξεµβούργο

Θέμα: Πεντηκοστά γενέθλια του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, 5η επέτειος της ενθρόνισής του και 100ή επέτειος του θανάτου του Μεγάλου Δούκα Αδόλφου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η μορφή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου να κοιτάζει προς τα δεξιά μπροστά από τη μορφή του Μεγάλου Δούκα Αδόλφου. Επάνω από τις μορφές αναγράφεται η επιγραφή «GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG», ενώ κάτω από αυτές έχουν χαραχθεί αντίστοιχα τα ονόματα «HENRI» με το έτος «*1955» και «ADOLPHE» με το έτος «†1905». Στην περίμετρο του κέρματος τα 12 αστέρια της ΕΕ που περιβάλλουν το σχέδιο είναι τοποθετημένα ανάμεσα στα γράμματα της λέξης «LËTZEBUERG» και στα ψηφία του έτους έκδοσης «2005». Στα αριστερά του έτους έκδοσης αναγράφεται το γράμμα «S» και στα δεξιά το σήμα του νομισματοκοπείου.

Ποσότητα: 2,8 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2005