Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van € 2 - 2021

De beschrijvingen op deze pagina zijn overgenomen uit het Publicatieblad van de Europese Unie en kunnen daarom enigszins afwijken van ander materiaal op deze website.

Estland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: het nationale dier van Estland, de wolf

Beschrijving van het ontwerp: het silhouet van een wolf en een bos. Tegen de rand van de binnenste ring staan links de landnaam “EESTI”, rechts het jaar van uitgifte “2021” en bovenaan de tekst “CANIS LUPUS” (Latijn voor wolf).

Oplage: 1 miljoen munten

Datum van uitgifte: najaar 2021

Portugal

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de deelname van Portugal aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio

Beschrijving van het ontwerp: een gestileerde afbeelding, gemaakt door de ontwerper van het symbool van het Nationale Olympische Comité van Portugal, met daaromheen de woorden ‘Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021’

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: mei 2021

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: journalistiek en open communicatie ter ondersteuning van de Finse democratie

Beschrijving: de figuren op het binnenste gedeelte van de munt kunnen worden gezien als gestileerde menselijke figuren, die gevormd worden door en verstrengeld zijn in een net van linten. Links en rechts daarvan staan de woorden "JOURNALISMI JOURNALISTIK" en eronder staat "2021 FI", voorafgegaan door het Finse muntmerk. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 800.000 munten

Datum van uitgifte: voorjaar 2021

Litouwen

Onderwerp van de herdenkingsmunt: het Mens-en-biosfeerprogramma van de Unesco: biosfeerreservaat Žuvintas

Beschrijving: op het ontwerp is de karakteristieke omgeving van het biosfeerreservaat Žuvintas afgebeeld, dat deel uitmaakt van het internationaal netwerk van biosfeerreservaten van de Unesco: afgelegen eilanden in een uniek vogelrijk meer en het grootste moerasgebied van Litouwen met de daarvoor kenmerkende dieren. Op de voorgrond een roerdomp die zijn nek uitstrekt naar een in het water drijvende vuurbuikpad. In de rechts afgebeelde zeggen zit een waterrietzanger, erboven is een vlucht kraanvogels en een knobbelzwaan te zien, als symbool voor de stichting van het reservaat. Rondom de afbeelding staan de inscripties “LIETUVA” (Litouwen) en “ŽUVINTAS, UNESCO”, het uitgiftejaar “2021” en het muntteken van de Litouwse munt. Het ontwerp is van de hand van Eglė Ratkutė en Ernestas Žemaitis. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: tweede kwartaal van 2021

Griekenland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 200 jaar sinds de Griekse revolutie

Beschrijving: in het midden van het ontwerp de Griekse vlag, omgeven door lauriertakken. Langs de binnenkant staat in het Grieks “1821-2021 200 JAAR SINDS DE GRIEKSE REVOLUTIE” en “HELLEENSE REPUBLIEK”. Onderaan zijn tussen twee lauriertakken een palmet (het muntteken van het Griekse munthuis) en de handtekening van de ontwerper (George Stamatopoulos) te zien. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.500.000 munten

Datum van uitgifte: april 2021

Letland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100 jaar internationale de jure-erkenning van Letland

Beschrijving: op 26 januari 1921 slaagden Letse diplomaten in een gedenkwaardige opdracht: de belangrijkste wereldmachten erkenden de jure het bestaan van Letland. Hoewel Letland reeds op 18 november 1918 de onafhankelijkheid had uitgeroepen, werd de nieuwe natie pas na een woelige periode van gevechten in 1920 erkend. Het ontwerp toont de tekst “100 Latvija de iure 2021” in kunstzinnige letters en vermeldt daarmee ook de naam van het land (LATVIJA) en het jaar van uitgifte (2021). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 412.000 munten

Datum van uitgifte: eerste kwartaal 2021

Frankrijk

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Unicef

Beschrijving: het ontwerp toont een allegorie van het werk van Unicef, waarbij de handen een sleutelelement vormen. Een voor een ondersteunen ze de wereldbol en vormen ze de schakel tussen de verschillende gebieden op aarde. Dit ensemble wordt omringd door een lauwerkrans en de vermelding van de 75e verjaardag, samen met het acroniem RF. Langs de rand staan de naam “UNICEF”, de relevante data en het Unicef-motto “Voor elk kind”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 7.500.000 munten

Datum van uitgifte: maart 2021

Spanje

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Unesco - Toledo

Beschrijving: op de munt worden de “Puerta del Sol” en een detail van “La Sinagoga del Tránsito” afgebeeld, beide in de veertiende eeuw gebouwd in de mudejarstijl. Aan de linkerzijde staat in een halve cirkel het woord “ESPAÑA” en daaronder het jaar van uitgifte, 2021. Rechts bovenaan het muntmerk. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 4 miljoen munten

Datum van uitgifte: februari 2021

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: groothertog Henri 40 jaar getrouwd

Beschrijving: het ontwerp toont de beeltenissen van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa. Onder de beeltenissen zijn twee trouwringen te zien, voorafgegaan door de trouwdatum “14. FEBRUAR 1981” en gevolgd door het jaartal “2021”. Het woord “LËTZEBUERG”, waarmee het land van uitgifte wordt aangeduid, bevindt zich onderaan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: februari 2021

Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de Bundesländer-reeks – Saksen-Anhalt

Beschrijving: het ontwerp toont de kathedraal van Maagdenburg, de eerste kathedraal in gotische stijl op Duits grondgebied. In het binnenste gedeelte onderaan staan ook de naam “SACHSEN-ANHALT” en de landencode “D” van het land van uitgifte. Links bevinden zich het muntmerk van de desbetreffende munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”) en het jaar “2021”. Aan de rechterkant staat het merkteken van de graveur. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Datum van uitgifte: 26 januari 2021

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 150ste verjaardag van de instelling van Rome als hoofdstad van Italië

Beschrijving: de afbeelding bevat een detail van de godin Roma, een sculptuur van Angelo Zanelli die is aangebracht in het midden van het Altare della Patria, een groot votiefaltaar in het Vittoriano-complex te Rome dat gewijd is aan de Italiaanse natie. Bovenaan in een randschrift “ROMA CAPITALE”, met rechts de data “•1871•2021•”, respectievelijk het jaar van de proclamatie van Rome als hoofdstad van Italië en het jaar van de uitgifte van de munt, en links “RI” (het acroniem van de Italiaanse Republiek), het muntteken van het munthuis van Rome en in de afsnede “UP”, de initialen van de ontwerpster Uliana Pernazza. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2021

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: gezondheidswerkers

Beschrijving: in het midden zijn een man en een vrouw in medische kledij afgebeeld met maskers, een stethoscoop en een medisch dossier: het gaat om artsen en verpleegkundigen die met hun werk in de frontlinie staan in de strijd tegen Covid-19. Bovenaan staat het woord “GRAZIE”, gevolgd, aan de rechterkant, door het symbool van een hart; aan de linkerkant is het medisch kruis weergegeven; in het midden “RI”, het acroniem van de Italiaanse Republiek; rechts “R”, het muntteken van het munthuis van Rome; onderaan links “CM”, de initialen van ontwerpster Claudia Momoni; in de afsnede, het jaar van de uitgifte van de munt “2021”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2021

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100e geboortedag van groothertog Jan

Beschrijving: aan de linkerkant toont het ontwerp de beeltenis van groothertog Jan, aan de rechterkant staat groothertog Henri afgebeeld. Naast elke beeltenis wordt de naam van de bewuste groothertog vermeld, alsook het geboortejaar “1921” van groothertog Jan. Onder de beeltenissen zijn de contouren van de stad Luxemburg te zien. Links is in cirkelvorm de tekst “GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG” te lezen, als verwijzing naar het land van uitgifte. Het jaartal “2021” staat rechts onderaan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2021

Portugal

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Portugees voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

Beschrijving: het ontwerp stelt de verbinding tussen de hoofdstad van Portugal en andere Europese hoofdsteden voor. Samen vormen ze een kaart met daarop de tekst “PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021” (voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie Portugal 2021). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 510.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2021