Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van € 2 - 2021

De beschrijvingen op deze pagina zijn overgenomen uit het Publicatieblad van de Europese Unie en kunnen daarom enigszins afwijken van ander materiaal op deze website.

Andorra

Onderwerp van de herdenkingsmunt: zorg dragen voor onze senioren

Beschrijving van het ontwerp: het onderwerp van de munt “CUIDEM LA NOSTRA GENT GRAN” (zorg dragen voor onze senioren) wordt gesymboliseerd door de afbeelding van de hand van een jongere die een andere hand waarop alle tekenen van ouderdom te zien zijn, vasthoudt, met daaronder een stethoscoop. De naam van de uitgevende staat “ANDORRA”, die verschillende reproducties van het SARS-CoV-2-virus omringt, betekent dat de staat zich ertoe verbindt de verspreiding van het virus te voorkomen en voor zijn burgers te zorgen. Op het ontwerp staat ook de datum van uitgifte “2021”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 70.000 munten

Datum van uitgifte: laatste kwartaal van 2021

Andorra

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Onze-Lieve-Vrouw van Meritxell

Beschrijving van het ontwerp: op de voorgrond van het ontwerp wordt de reproductie van het elfde- en twaalfde-eeuwse romaanse houtsnijwerk van Onze-Lieve-Vrouw van Meritxell (de beschermheilige van het Vorstendom Andorra) afgebeeld. Op de achtergrond van het ontwerp worden een gedeeltelijke reproductie van het sanctuarium van de basiliek afgebeeld waar het houtsnijwerk zich bevindt, alsook een grafisch element dat symbool staat voor een bloem, de naam van de uitgevende staat “ANDORRA” en de jaren “1921-2021”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 73.750 munten

Datum van uitgifte: laatste kwartaal van 2021

Slowakije

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de 100e geboortedag van Alexander Dubček

Beschrijving van het ontwerp: op het ontwerp wordt een beeltenis, in profiel van links, van Alexander Dubček afgebeeld, een vooraanstaande Slowaakse politicus wiens poging om liberale hervormingen door te voeren in Tsjechoslowakije in 1968 bekend werd als de Praagse Lente. Langs de linkerzijde van de binnenste cirkel van de munt staat de naam van de uitgevende staat “SLOVENSKO”. Bovenop het onderste deel van de beeltenis staat de naam “Alexander Dubček”, de voornaam boven de achternaam, en daaronder het jaar van zijn geboorte “1921” en zijn overlijden “1992”, het ene boven het andere. Langs de rechterzijde staat het jaar van uitgifte “2021” en daaronder het muntteken van de munt van Kremnica (Mincovňa Kremnica), dat bestaat uit de letters “MK” tussen twee muntstempels. Naast het onderste deel van de rechterzijde staan de gestileerde initialen “BR”, een verwijzing naar de ontwerper van de nationale zijde, Branislav Ronai. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: november 2021

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100 jaar zelfbestuur van Åland

Beschrijving van het ontwerp: het thema van de munt is het archipellandschap dat bestaat uit reliëfvormen. Op de onderste helft van het ontwerp wordt een zeeroute met boeien afgebeeld, alsook de boeg van een boot en een hand met een kompas. Op de horizontale middellijn van het ontwerp wordt de zeehorizon afgebeeld. Op de bovenste helft van het ontwerp worden de lucht en wolken afgebeeld. Onderaan staat in een halve cirkel de inscriptie “100 JAAR ZELFBESTUUR VAN ÅLAND” in het Fins. Bovenaan staat in een halve cirkel de inscriptie “100 JAAR ZELFBESTUUR VAN ÅLAND” in het Zweeds. Tussen de inscripties staan centraal twee ruitvormige tekens, een aan de linkerkant en een aan de rechterkant. Boven de ruiten staat rechts de inscriptie “2021 FI” en links het muntteken van de Munt van Finland. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 800.000 munten

Datum van uitgifte: najaar 2021

België

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de 500e verjaardag van de bekendmaking van het decreet tot uitgifte van een tweede serie munten tijdens het bewind van keizer Karel V

Beschrijving van het ontwerp: op het binnenste gedeelte van de nationale zijde van de munt wordt het portret van keizer Karel V afgebeeld, samen met de tekst “Carolus V”. Links daarvan staat de 500 jaar oude gouden carolusgulden, die in omloop werd gebracht na de uitgifte van een tweede serie munten tijdens het bewind van keizer Karel V. Aangezien de Koninklijke Nederlandse Munt de munt zal slaan, bevindt zich onderaan het muntteken van Utrecht, een mercuriusstaf, samen met het Belgische muntmeesterteken, het wapen van de gemeente Herzele. Op de munt staan ook de initialen LL, een verwijzing naar de ontwerper van de munt, de heer Luc Luycx. De landcode BE en het jaartal 2021 staan links. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 155.000 munten

Datum van uitgifte: najaar 2021

Estland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: het Estse nationale dier - de wolf

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp beeldt een wolfsilhouet en een bos af. Tegen de rand van de binnenste ring staan links de landnaam “EESTI”, rechts het jaar van uitgifte “2021” en bovenaan de tekst “CANIS LUPUS” (Latijn voor wolf). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: najaar 2021

Malta

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Maltese prehistorische tempels van Tarxien (in de serie UNESCO-werelderfgoedsite)

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp toont een deel van het prehistorische gebouw. Daarboven staat het opschrift "TARXIEN TEMPLES 3600-2500 BC". Onderaan staat de naam van het land van uitgifte, "MALTA", met daaronder het jaar van uitgifte: "2021". Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 181.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2021

Vaticaanstad

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de 700e sterfdag van Dante Alighieri

Beschrijving van het ontwerp: op het ontwerp wordt een beeltenis van Dante en het Palazzo Vecchio in Florence afgebeeld. Rechts bovenaan staat in een halve cirkel de naam van de uitgevende staat “CITTÀ DEL VATICANO”. Onderaan staat de inscriptie “Dante” en daaronder staan de jaartallen “1321-2021” en de naam van de ontwerper “P. DANIELE”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 86.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2021

Slovenië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de 200e verjaardag van de oprichting van het Provinciaal Museum van Carniola, het eerste museum in Slovenië

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp is geïnspireerd op de friezen van de Vače Situla, een van de mooiste artefacten van de situla-kunst. Deze friezen zijn een grafisch symbool voor de verschillende lagen van de geschiedenis die het museum bewaart voor toekomstige generaties. Op het ontwerp worden de lagen van de geschiedenis van het museum weergegeven via de verschillende namen die het de afgelopen 200 jaar heeft gehad. De namen worden als friezen afgebeeld, zoals ze de op Vače Situla zouden zijn geschreven. Op het ontwerp staan ook de naam van de uitgevende staat “SLOVENIJA” en het jaar van uitgifte “2021”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: oktober 2021

Frankrijk

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Olympische Spelen in Parijs in 2024

Beschrijving van het ontwerp: op het ontwerp wordt Marianne, nationale figuur en icoon van de Franse numismatiek, afgebeeld, die loopt op een “klassieke” manier in verwijzing naar de Olympische Spelen in de Oudheid. Haar silhouet vormt een harmonieus geheel en een gemeenschappelijke as met de Eiffeltoren, een essentieel onderdeel van het Parijs erfgoed. Op de achtergrond wordt een atletiekbaan afgebeeld met links daarop het embleem van Parijs 2024. Het jaar van uitgifte, de vermelding “RF” en de munttekens staan onder de boog van de Eiffeltoren. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 510.000 munten

Datum van uitgifte: september 2021

Estland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Fins-Oegrische volkeren

Beschrijving van het ontwerp: op de nationale zijde van de munt wordt een ontwerp afgebeeld dat is gebaseerd op de grotschilderingen van het Onegameer. De symbolen voor de jager, de eland, de watervogel en de zon vormen de symbolische kringloop van het leven voor de Fins-Oegrische volkeren. De centrale figuur is een watervogel, aangezien hij voorkomt in de kunst en folklore van alle Fins-Oegrische volkeren. Rechts bovenaan staat in een halve cirkel de naam van de staat “EESTI”, gevolgd door het jaartal “2021”. Links onderaan staat de inscriptie “FENNO-UGRIA”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.000.000 munten

Datum van uitgifte: september 2021

San Marino

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de 550e geboortedag van Albrecht Dürer

Beschrijving van het ontwerp: op het ontwerp wordt de Heilige Maagd Maria met het kindje Jezus afgebeeld, een verwijzing naar het schilderij “Maria met kind” van Albrecht Dürer, dat in de Uffizi-galerijen (Florence) wordt bewaard. Links staan de inscriptie “SAN MARINO” en het muntteken “R”. Rechts bovenaan staat het monogram “AD” met de initialen van Albrecht Dürer en rechts staat de inscriptie “DÜRER”. Onderaan staan de initialen van de ontwerper Valerio De Seta, “VdS”, en de jaartallen “1471-2021”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 54.000 munten

Datum van uitgifte: augustus 2021

Monaco

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de tiende huwelijksverjaardag van prins Albert II en prinses Charlene

Beschrijving van het ontwerp: op het ontwerp worden de beeltenissen, in profiel, van prins Albert II en prinses Charlene afgebeeld. Bovenaan staat de naam van de uitgevende staat “MONACO”. Onderaan staat in een halve cirkel de inscriptie “2011 MARIAGE PRINCIER 2021”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 15.000 munten

Datum van uitgifte: juli 2021

Litouwen

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Dzūkija (van de reeks “Litouwse etnografische regio’s”)

Beschrijving van het ontwerp: op het ontwerp wordt een wapenschild afgebeeld met een geharnaste soldaat die in zijn rechterhand een hellebaard vasthoudt en met zijn linkerhand tegen een zilveren Baltisch schild leunt. Het wapenschild staat op een balk en wordt door twee lynxen vastgehouden. Daaronder hangt een lint met de Latijnse inscriptie “EX GENTE BELICOSISSIMA POPULUS LABORIOSUS” (VAN KRIJGSHAFTIGE STAM TOT NAARSTIG VOLK). Het ontwerp is omgeven door de inscripties “LIETUVA” (Litouwen) en “DZŪKIJA”, het jaar van uitgifte (2021) en het muntteken van de Litouwse Munt. Het ontwerp is van Rolandas Rimkūnas. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: derde kwartaal van 2021

Vaticaanstad

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de 450e geboortedag van Caravaggio

Beschrijving van het ontwerp: op het ontwerp wordt “Jongen met fruitmand”, een schilderij van Caravaggio, afgebeeld. Bovenaan staat in een halve cirkel de naam van de uitgevende staat “CITTA’ DEL VATICANO”. Links staat het muntteken “R”. Onderaan staat de inscriptie “CARAVAGGIO” en daaronder staan de jaren “1571-2021”. Rechts onderaan staan de initialen van de ontwerpster Chiara Principe, “CP”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 86.000 munten

Datum van uitgifte: juni 2021

Malta

Onderwerp van de herdenkingsmunt: helden van de pandemie

Beschrijving van het ontwerp: het ontwerp is ontwikkeld door Maria Anna Frisone en beeldt twee zorgverleners af die elkaar moed geven om het onbekende tegemoet te gaan. Het is een lofbetuiging aan deze onbaatzuchtige personen die in de strijd tegen de COVID-19-pandemie in de eerste lijn hebben gestaan. Bovenaan staat in een halve cirkel de inscriptie “HEROES OF THE PANDEMIC”. Onderaan staat in een halve cirkel de inscriptie “MALTA – 2021”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 72.500 munten

Datum van uitgifte: juni 2021

België

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de 100e verjaardag van de oprichting van de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU)

Beschrijving van het ontwerp: op de nationale zijde van de munt worden de beeltenis van de Belgische koning Filip I en die van groothertog Henri van Luxemburg afgebeeld. Daarnaast worden beide landen afgebeeld, met de vermelding “ECONOMIC UNION”, en de jaren 1921 en 2021. Aangezien de Koninklijke Nederlandse Munt de munt zal slaan, bevindt zich onderaan het muntteken van Utrecht, een mercuriusstaf, samen met het Belgische muntmeesterteken, het wapen van de gemeente Herzele. Op de munt staan ook de initialen LL, een verwijzing naar de ontwerper van de munt, de heer Luc Luycx. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 155.000 munten

Datum van uitgifte: zomer 2021

Portugal

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de deelname van Portugal aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio

Beschrijving van het ontwerp: een gestileerde afbeelding, gemaakt door de ontwerper van het symbool van het Nationale Olympische Comité van Portugal, met daaromheen de woorden ‘Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021’

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: mei 2021

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: journalistiek en open communicatie ter ondersteuning van de Finse democratie

Beschrijving: de figuren op het binnenste gedeelte van de munt kunnen worden gezien als gestileerde menselijke figuren, die gevormd worden door en verstrengeld zijn in een net van linten. Links en rechts daarvan staan de woorden "JOURNALISMI JOURNALISTIK" en eronder staat "2021 FI", voorafgegaan door het Finse muntmerk. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 800.000 munten

Datum van uitgifte: voorjaar 2021

Litouwen

Onderwerp van de herdenkingsmunt: het Mens-en-biosfeerprogramma van de Unesco: biosfeerreservaat Žuvintas

Beschrijving: op het ontwerp is de karakteristieke omgeving van het biosfeerreservaat Žuvintas afgebeeld, dat deel uitmaakt van het internationaal netwerk van biosfeerreservaten van de Unesco: afgelegen eilanden in een uniek vogelrijk meer en het grootste moerasgebied van Litouwen met de daarvoor kenmerkende dieren. Op de voorgrond een roerdomp die zijn nek uitstrekt naar een in het water drijvende vuurbuikpad. In de rechts afgebeelde zeggen zit een waterrietzanger, erboven is een vlucht kraanvogels en een knobbelzwaan te zien, als symbool voor de stichting van het reservaat. Rondom de afbeelding staan de inscripties “LIETUVA” (Litouwen) en “ŽUVINTAS, UNESCO”, het uitgiftejaar “2021” en het muntteken van de Litouwse munt. Het ontwerp is van de hand van Eglė Ratkutė en Ernestas Žemaitis. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: tweede kwartaal van 2021

Griekenland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 200 jaar sinds de Griekse revolutie

Beschrijving: in het midden van het ontwerp de Griekse vlag, omgeven door lauriertakken. Langs de binnenkant staat in het Grieks “1821-2021 200 JAAR SINDS DE GRIEKSE REVOLUTIE” en “HELLEENSE REPUBLIEK”. Onderaan zijn tussen twee lauriertakken een palmet (het muntteken van het Griekse munthuis) en de handtekening van de ontwerper (George Stamatopoulos) te zien. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 1.500.000 munten

Datum van uitgifte: april 2021

Letland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100 jaar internationale de jure-erkenning van Letland

Beschrijving: op 26 januari 1921 slaagden Letse diplomaten in een gedenkwaardige opdracht: de belangrijkste wereldmachten erkenden de jure het bestaan van Letland. Hoewel Letland reeds op 18 november 1918 de onafhankelijkheid had uitgeroepen, werd de nieuwe natie pas na een woelige periode van gevechten in 1920 erkend. Het ontwerp toont de tekst “100 Latvija de iure 2021” in kunstzinnige letters en vermeldt daarmee ook de naam van het land (LATVIJA) en het jaar van uitgifte (2021). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 412.000 munten

Datum van uitgifte: eerste kwartaal 2021

San Marino

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de 450e geboortedag van Caravaggio

Beschrijving van het ontwerp: op het ontwerp wordt Maria Magdalena afgebeeld, een verwijzing naar het gelijknamige werk van Caravaggio, dat in de Galleria Doria Pamphilj in Rome wordt bewaard. Links bovenaan staat de inscriptie “SAN MARINO” en daaronder staan de jaartallen “1571-2021”. Links staan de initialen van de ontwerper Silvia Petrassi, “SP”. Rechts bovenaan staan de inscriptie “CARAVAGGIO” en het muntteken. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 54.000 munten

Datum van uitgifte: maart 2021

Frankrijk

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Unicef

Beschrijving: het ontwerp toont een allegorie van het werk van Unicef, waarbij de handen een sleutelelement vormen. Een voor een ondersteunen ze de wereldbol en vormen ze de schakel tussen de verschillende gebieden op aarde. Dit ensemble wordt omringd door een lauwerkrans en de vermelding van de 75e verjaardag, samen met het acroniem RF. Langs de rand staan de naam “UNICEF”, de relevante data en het Unicef-motto “Voor elk kind”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 7.500.000 munten

Datum van uitgifte: maart 2021

Spanje

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Unesco - Toledo

Beschrijving: op de munt worden de “Puerta del Sol” en een detail van “La Sinagoga del Tránsito” afgebeeld, beide in de veertiende eeuw gebouwd in de mudejarstijl. Aan de linkerzijde staat in een halve cirkel het woord “ESPAÑA” en daaronder het jaar van uitgifte, 2021. Rechts bovenaan het muntmerk. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 4 miljoen munten

Datum van uitgifte: februari 2021

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: groothertog Henri 40 jaar getrouwd

Beschrijving: het ontwerp toont de beeltenissen van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa. Onder de beeltenissen zijn twee trouwringen te zien, voorafgegaan door de trouwdatum “14. FEBRUAR 1981” en gevolgd door het jaartal “2021”. Het woord “LËTZEBUERG”, waarmee het land van uitgifte wordt aangeduid, bevindt zich onderaan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: februari 2021

Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de Bundesländer-reeks – Saksen-Anhalt

Beschrijving: het ontwerp toont de kathedraal van Maagdenburg, de eerste kathedraal in gotische stijl op Duits grondgebied. In het binnenste gedeelte onderaan staan ook de naam “SACHSEN-ANHALT” en de landencode “D” van het land van uitgifte. Links bevinden zich het muntmerk van de desbetreffende munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”) en het jaar “2021”. Aan de rechterkant staat het merkteken van de graveur. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Datum van uitgifte: 26 januari 2021

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 150ste verjaardag van de instelling van Rome als hoofdstad van Italië

Beschrijving: de afbeelding bevat een detail van de godin Roma, een sculptuur van Angelo Zanelli die is aangebracht in het midden van het Altare della Patria, een groot votiefaltaar in het Vittoriano-complex te Rome dat gewijd is aan de Italiaanse natie. Bovenaan in een randschrift “ROMA CAPITALE”, met rechts de data “•1871•2021•”, respectievelijk het jaar van de proclamatie van Rome als hoofdstad van Italië en het jaar van de uitgifte van de munt, en links “RI” (het acroniem van de Italiaanse Republiek), het muntteken van het munthuis van Rome en in de afsnede “UP”, de initialen van de ontwerpster Uliana Pernazza. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2021

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: gezondheidswerkers

Beschrijving: in het midden zijn een man en een vrouw in medische kledij afgebeeld met maskers, een stethoscoop en een medisch dossier: het gaat om artsen en verpleegkundigen die met hun werk in de frontlinie staan in de strijd tegen Covid-19. Bovenaan staat het woord “GRAZIE”, gevolgd, aan de rechterkant, door het symbool van een hart; aan de linkerkant is het medisch kruis weergegeven; in het midden “RI”, het acroniem van de Italiaanse Republiek; rechts “R”, het muntteken van het munthuis van Rome; onderaan links “CM”, de initialen van ontwerpster Claudia Momoni; in de afsnede, het jaar van de uitgifte van de munt “2021”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 3 miljoen munten

Datum van uitgifte: januari 2021

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100e geboortedag van groothertog Jan

Beschrijving: aan de linkerkant toont het ontwerp de beeltenis van groothertog Jan, aan de rechterkant staat groothertog Henri afgebeeld. Naast elke beeltenis wordt de naam van de bewuste groothertog vermeld, alsook het geboortejaar “1921” van groothertog Jan. Onder de beeltenissen zijn de contouren van de stad Luxemburg te zien. Links is in cirkelvorm de tekst “GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG” te lezen, als verwijzing naar het land van uitgifte. Het jaartal “2021” staat rechts onderaan. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2021

Portugal

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Portugees voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

Beschrijving: het ontwerp stelt de verbinding tussen de hoofdstad van Portugal en andere Europese hoofdsteden voor. Samen vormen ze een kaart met daarop de tekst “PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021” (voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie Portugal 2021). Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 510.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2021