Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op


Herdenkingsmunten van € 2 - 2021

De beschrijvingen op deze pagina zijn overgenomen uit het Publicatieblad van de Europese Unie en kunnen daarom enigszins afwijken van ander materiaal op deze website.

Letland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100 jaar internationale de jure-erkenning van Letland

Beschrijving: op 26 januari 1921 slaagden Letse diplomaten in een gedenkwaardige opdracht: de belangrijkste wereldmachten erkenden de jure het bestaan van Letland. Hoewel Letland reeds op 18 november 1918 de onafhankelijkheid had uitgeroepen, werd de nieuwe natie pas na een woelige periode van gevechten in 1920 erkend. Het ontwerp toont een artistieke tekst “100 Latvija de iure 2021” en vermeldt met andere woorden ook de naam van het land (LATVIJA) en het jaar van uitgifte (2021). Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 412.000 munten

Datum van uitgifte: eerste kwartaal 2021

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: groothertog Henri 40 jaar getrouwd

Beschrijving: het ontwerp toont de beeltenissen van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa. Onder de beeltenissen zijn twee trouwringen te zien, voorafgegaan door de trouwdatum “14. FEBRUAR 1981” en gevolgd door het jaartal “2021”. Het woord “LËTZEBUERG”, waarmee het land van uitgifte wordt aangeduid, bevindt zich onderaan. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: Februari 2021

Duitsland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: de Bundesländer-reeks – Saksen-Anhalt

Beschrijving: het ontwerp toont de kathedraal van Maagdenburg, de eerste kathedraal in gotische stijl op Duits grondgebied. In het binnenste gedeelte onderaan staan ook de naam “SACHSEN-ANHALT” en de landencode “D” van het land van uitgifte. Links bevinden zich het muntmerk van de desbetreffende munt (“A”, “D”, “F”, “G” of “J”) en het jaar “2021”. Aan de rechterkant staat het merkteken van de graveur. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 30 miljoen munten

Datum van uitgifte: 26 januari 2021

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 100e geboortedag van groothertog Jan

Beschrijving: aan de linkerkant toont het ontwerp de beeltenis van groothertog Jan, aan de rechterkant staat groothertog Henri afgebeeld. Naast elke beeltenis wordt de naam van de bewuste groothertog vermeld, alsook het geboortejaar “1921” van groothertog Jan. Onder de beeltenissen zijn de contouren van de stad Luxemburg te zien. Links is in cirkelvorm de tekst “GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG” te lezen, als verwijzing naar het land van uitgifte. Het jaartal “2021” staat rechts onderaan. Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 500.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2021

Portugal

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Portugees voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie

Beschrijving: het ontwerp stelt de verbinding tussen de hoofdstad van Portugal en andere Europese hoofdsteden voor. Samen vormen ze een kaart met daarop de tekst “PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021” (voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie Portugal 2021). Op de buitenste ring van de munt staan de twaalf sterren van de Europese vlag afgebeeld.

Oplage: 510.000 munten

Datum van uitgifte: januari 2021