SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

2-euroerindringsmønter – 2021

Beskrivelserne på denne side stammer fra Den Europæiske Unions Tidende og kan derfor afvige en anelse fra andet materiale offentliggjort her på webstedet.

Estland

Anledning: Estlands nationaldyr – ulven

Beskrivelse: Mønten bærer silhuetten af en ulv og en skov. Tæt på kanten af den indre ring ses landenavnet "EESTI" til venstre, udstedelsesåret "2021" til højre og teksten "CANIS LUPUS" (ulv på latin) øverst.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Efterår 2021

Portugal

Anledning: Portugals deltagelse i de olympiske lege i Tokyo i 2020

Beskrivelse: En stiliseret fremstilling udført af designeren bag Portugals olympiske komités symbol, omgivet af teksten "Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021".

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Maj 2021

Finland

Anledning: Journalistik og åben kommunikation til støtte for finsk demokrati

Beskrivelse: Figurerne i møntens inderste del kan fortolkes som stiliserede menneskelige figurer formet af og flettet sammen i et båndagtigt net. De ydre sider af møntens inderste del bærer ordene "JOURNALISMI JOURNALISTIK". Nederst i den inderste del ses påskriften "2021 FI" med det finske møntmærke placeret foran. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 800.000 mønter

Udsendt: Foråret 2021

Litauen

Anledning: UNESCO's program "Man and the Biosphere" - biosfærereservatet Žuvintas

Beskrivelse: Designet viser en række detaljer fra biosfærereservatet, der er en del af det verdensomspændende netværk af biosfærereservater under UNESCO's program "Man and the Biosphere". Žuvintas er en unik fuglesø med isolerede øer og er Litauens største vådområde med et særpræget dyreliv. I forgrunden ses en rørdrum med næbbet rettet mod en klokkefrø, der flyder i vandet. Til højre i siv ses en vandsanger og øverst nogle traner og en knopsvane, der symboliserer oprettelsen af reservatet. Øverst i omskrift står der LIETUVA (Litauen) og nederst står der ŽUVINTAS og UNESCO sammen med udstedelsesåret (2021) og den litauiske møntanstalts møntmærke. Mønten er designet af Eglė Ratkutė og Ernestas Žemaitis. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: 2. kvartal 2021

Grækenland

Anledning: 200-året for den græske revolution

Beskrivelse: Mønten bærer det græske flag i midten, omgivet af laurbærgrene. I omskrift langs mønten indre del ses (på græsk) "1821 – 2021 200-ÅRET FOR DEN GRÆSKE REVOLUTION" og "DEN HELLENSKE REPUBLIK". Nederst ses mellem to laurbærgrene en palmette (møntmærket for det græske møntvæsen) og kunstnerens signatur (George Stamatopoulos). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.500.000 mønter

Udsendt: April 2021

Letland

Anledning: 100-året for Letlands internationale anerkendelse de iure

Beskrivelse: Den 26. januar 1921 lykkedes det lettiske diplomater at udføre en enorm opgave, og verdens stormagter anerkendte Letland de iure. Selvom Letland erklærede sig uafhængigt den 18. november 1918, blev den nye nation først efter en forvirrende krigsperiode anerkendt i 1920. Designet viser en kunstnerisk påskrift "100 Latvija de iure 2021" og dermed også landenavnet (LATVIJA) samt udstedelsesåret (2021). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 412.000 mønter

Udsendt: 1. kvartal 2021

Frankrig

Anledning: UNICEF

Beskrivelse: Designet viser en allegori over Unicefs arbejde, hvor hænder spiller en vigtig rolle. De holder alle verden oppe og udgør forbindelsen mellem Jordens forskellige områder. Nederst står der "75 ANS" (75 år), og der ses en laurbærkrone sammen med akronymet RF. I omskrift for oven optræder navnet "UNICEF" sammen med de relevante datoer samt Unicefs motto "POUR CHAQUE ENFANT" (for hvert barn). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 7.500.000 mønter

Udsendt: Marts 2021

Spanien

Anledning: UNESCO - Toledo

Beskrivelse: Mønten bærer et billede af Puerta de Sol og en detalje fra "La Sinagoga del Tránsito", der begge er opført i det fjortende århundrede i Mudejar-stil. Til venstre og med versaler ses ordet "ESPAÑA" og prægningsåret "2021". Øverst til højre optræder møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 4.000.000 mønter

Udsendt: Februar 2021

Luxembourg

Anledning: 40-årsdagen for Storhertug Henris ægteskab

Beskrivelse: Designet viser Storhertug Henris og Storhertuginde Maria Teresas portrætter. Under portrætterne ses to vielsesringe og foran dem bryllupsdatoen "14. FEBRUAR 1981" efterfulgt af årstallet "2021". Nederst ses navnet på den udstedende stat, "LETZEBUERG". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Februar 2021

Tyskland

Anledning: Bundesländer-serien – Sachsen-Anhalt

Beskrivelse: Designet viser Magdeburg Domkirke, den første gotiske katedral, der blev bygget på tysk grund. Nederst på møntens indre del er der desuden anført navnet "SACHSEN-ANHALT" og landekoden for den udstedende stat "D". I venstre side ses møntmærket for de respektive møntanstalter ("A", "D", "F", "G" eller "J") og året "2021" til venstre. Til højre i det indre felt ses gravørens mærke. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 30.000.000 mønter

Udsendt: 26. januar 2021

Italien

Anledning: 150-året for Rom som Italiens hovedstad

Beskrivelse: På møntens forside ses en detalje af Angelo Zanellis skulptur Dea Roma, der befinder sig i centrum af Altare della Patria, et stor votivalter tilegnet den italienske nation, der indgår i Victor Emmanuel II-monumentet i Rom. Ovenfor ses omskriften "ROMA CAPITALE" efterfulgt af årstallene "•1871•2021•" for henholdsvis proklamationen af Rom som Italiens hovedstad og møntens udstedelsesår. Til venstre ses akronymet "RI" for Den Italienske Republik, "R" for møntanstalten i Rom, og nederst i midten "UP", designeren Uliana Pernazzas initialer. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 3.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2021

Italien

Anledning: Sundhedspersonale

Beskrivelse: På møntens forside ses i midten en mand og en kvinde i medicinsk beklædning med maske, stetoskop og journalmappe som symboler for de læger og sygeplejersker, der arbejder i frontlinjen i kampen mod covid-19. Ovenfor ses omskriften "GRAZIE" efterfulgt af et hjerte. Til venstre ses et lægekors, i midten akronymet "RI" for Den Italienske Republik, til højre "R" for møntanstalten i Rom, nederst til venstre "CM", designeren Claudia Momonis initialer, og nederst i midten udstedelsesåret "2021". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 3.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2021

Luxembourg

Anledning: 100-året for storhertug Jeans fødsel

Beskrivelse: Til venstre bærer mønten et portræt af storhertug Jean, og til højre bærer den et portræt af storhertug Henri. Tæt på hvert portræt står navnet på den pågældende storhertug samt storhertug Jeans fødselsår "1921". Under portrætterne er afbildet en skitse af Luxembourg by. Omskriften lyder til venstre "GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG", der også angiver den udstedende stat. Årstallet "2021" ses nederst til højre. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Januar 2021

Portugal

Anledning: Det portugisiske formandskab for Rådet for Den Europæiske Union

Beskrivelse: Designet viser en præsentation af forbindelsen mellem Portugals hovedstad og de andre europæiske hovedstæder og dermed et kort inden for påskriften "PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021" (DET PORTUGISISKE FORMANDSKAB FOR RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 2021). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 510.000 mønter

Udsendt: Januar 2021