SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

2-euroerindringsmønter - 2021

Beskrivelserne på denne side stammer fra Den Europæiske Unions Tidende og kan derfor afvige en anelse fra andet materiale offentliggjort her på webstedet.

Andorra

Anledning: Vi tager os af vores ældre

Beskrivelse: Temaet for mønten "CUIDEM LA NOSTRA GENT GRAN" (en håndsrækning til vores ældre) er symboliseret ved et motiv, som gengiver et ungt menneskes hånd, der holder en anden, ældre hånd. Under hænderne ses et stetoskop. Navnet på den udstedende stat "ANDORRA" omkranses af en række coronaviruspartikler (SARS-CoV-2-virus), hvilket skal symbolisere statens forpligtelse til at begrænse spredningen af virusset og drage omsorg for befolkningen. Motivet indeholder også udstedelsesåret "2021". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 70.000 mønter

Udsendt: 4. kvartal 2021

Andorra

Anledning: Vor Frue af Meritxell

Beskrivelse: I forgrunden af motivet ses reproduktionen af den romanske statue af Vor Frue af Meritxell (skytshelgen for Fyrstendømmet Andorra), hvor originalen kan dateres tilbage til det 11. og 12. århundrede. I baggrunden af motivet ses den delvis genopførte basilika, der huser statuen, et grafisk element, der symboliserer en blomst, navnet på den udstedende stat "ANDORRA" og årene "1921-2021". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 73.750 mønter

Udsendt: 4. kvartal 2021

Slovakiet

Anledning: 100-årsdagen for Alexander Dubčeks fødsel

Beskrivelse: Designet viser et portræt i profil af Alexander Dubček, en førende slovakisk politiker, hvis forsøg på at indføre liberale reformer i Tjekkoslovakiet i 1968 blev kendt som foråret i Prag. På venstre side af møntens indre rand står skrevet navnet på den udstedende stat "SLOVENSKO". Over den nederste del af portrættet står skrevet "Alexander Dubček", fornavn over efternavn, og derunder fødselsåret "1921" over dødsåret "1992". Langs den højre møntrand står skrevet udstedelsesåret "2021", og nedenunder ses møntmærket for Mincovňa Kremnica, der består af bogstaverne "MK", placeret mellem to møntstempler. Lidt længere nede ses de stiliserede initialer "BR" for den nationale sides designer, Branislav Ronai. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: November 2021

Finland

Anledning: 100 års selvstyre i Åland

Beskrivelse: Møntens tema er øgruppens landskab, der fremstår i relief. Den nederste halvdel af motivet viser en søvej med maritime symboler, forstavnen af en båd og en hånd, der holder et kompas. Motivets horisontale midterlinje symboliserer havets horisont. Den øverste halvdel af motivet viser en himmel med skyer. Nederst, i en halvcirkel, ses inskriptionen "100 ÅRS SELVSTYRE I ÅLAND" på finsk. Øverst, i en halvcirkel, ses inskriptionen "100 ÅRS SELVSTYRE I ÅLAND" på svensk. I midten, til højre og til venstre mellem inskriptionerne, er der to diamantformede symboler. Over diamanten til højre ses inskriptionen "2021 FI", og over diamanten til venstre er den finske mønts møntmærke. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 800.000 mønter

Udsendt: Efterår 2021

Belgien

Anledning: 500-året for anordningen vedrørende anden møntudstedelsesperiode under Karl 5.

Beskrivelse: På den inderste del af møntens nationale side er der et portræt af Karl 5. sammen med teksten Carolus V. Til venstre ses den 500 år gamle Karlsgylden af guld, der blev udstedt efter anordningen vedrørende anden møntudstedelsesperiode under Karl 5. Da det er den kongelige nederlandske mønt, der slår erindringsmønten, bærer den nederst både Utrechts møntmærke, en merkurstav, og den belgiske møntdirektørs møntmærke, kommunen Herzeles våbenskjold. På mønten ses også initialerne "LL", der henviser til møntens designer Luc Luycx. Landekoden "BE" og årstallet "2021" ses til venstre. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 155.000 mønter

Udsendt: Efterår 2021

Estland

Anledning: Estlands nationaldyr – ulven

Beskrivelse: Mønten viser silhuetten af en ulv og en skov. Tæt på kanten af den indre ring ses landenavnet "EESTI" til venstre, udstedelsesåret "2021" til højre og teksten "CANIS LUPUS" (ulv på latin) øverst. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Efterår 2021

Malta

Anledning: De maltesiske forhistoriske templer i Tarxien (i UNESCO's verdensarvsliste-serie)

Beskrivelse: Motivet viser en detalje i den forhistoriske bygning. Foroven ses påskriften "TARXIEN TEMPLES 3600-2500 BC". Forneden ses navnet på det udstedende land "MALTA" og derunder udstedelsesåret "2021". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 181.000 mønter

Udsendt: Oktober 2021

Vatikanstaten

Anledning: 700-året for Dante Alighieris død

Beskrivelse: Designet viser et portræt af Dante foran Palazzo Vecchio i Firenze. Øverst til højre i en halvcirkel står navnet på den udstedende stat "CITTÀ DEL VATICANO". Nederst står skrevet "Dante" over årstallene "1321-2021" og navnet på designeren "P. DANIELE". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 86.000 mønter

Udsendt: Oktober 2021

Slovenien

Anledning: 200-årsdagen for etableringen af Carniolas provinsmuseum, som er Sloveniens første museum.

Beskrivelse: Designet er inspireret af reliefbåndene på Vače Situla – et af de bedst bevarede eksempler på situla-kunsten. Båndene er et grafisk symbol for historiens skiftende epoker, som museet opbevarer for kommende generationer. Designet viser lag med forskellige navne, der repræsenterer museets 200-årige historie. Navnene vises i bånd, som de ville have været, hvis de var skrevet på Vače Situla. Mønten bærer også navnet på den udstedende stat, "SLOVENIJA", og udstedelsesåret, "2021". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: Oktober 2021

Frankrig

Anledning: De Olympiske Lege i Paris i 2024

Beskrivelse: Motivet viser Marianne, nationalfigur og fransk numismatisk ikon, som med henvisning til oldtidens olympiske lege løber på en "gammeldags" måde. Hendes silhuet smelter sammen med Eiffeltårnet, et centralt element i den parisiske arv, i en fælles akse. I baggrunden ses en atletikbane med symbolet for Paris 2024 i venstre side. Årstallet, påskriften "RF" og møntmærkerne er indsat under tårnets bue. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 510.000 mønter

Udsendt: September 2021

Estland

Anledning: Det finsk-ugriske folk

Beskrivelse: Møntens nationale side har et motiv, der tager udgangspunkt i hulemalerierne fra Onegasøen. Symbolerne for jægeren, kronhjorten, vandfuglen og solen udgør tilsammen det finsk-ugriske folks symbol for livets cyklus. Den centrale figur er en vandfugl, som er repræsenteret i kunsten og folkloren blandt hele det finsk-ugriske folk. Øverst til højre, i en halvcirkel, ses landets navn "EESTI" efterfulgt af årstallet "2021" Nederst til venstre ses inskriptionen "FENNO-UGRIA". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.000.000 mønter

Udsendt: September 2021

San Marino

Anledning: 550-året for Albrecht Dürers fødsel

Beskrivelse: Designet viser jomfru Maria med Jesusbarnet, en detalje fra Albrecht Dürers maleri "Madonna med barn", som befinder sig på Uffizi-galleriet i Firenze. Til venstre står skrevet "SAN MARINO" og møntmærket "R". Øverst til højre står Albrecht Dürers monogram "AD" og langs højre rand "DÜRER". Nederst ses designeren Valerio De Setas initialer, "VdS", og årstallene "1471-2021". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 54.000 mønter

Udsendt: August 2021

Monaco

Anledning: 10-årsdagen for ægteskabet mellem prins Albert II og prinsesse Charlene

Beskrivelse: Designet viser profilportrætterne af prins Albert II og prinsesse Charlene. Øverst ses navnet på den udstedende stat "MONACO". I en halvcirkel nederst ses inskriptionen "2011 MARIAGE PRINCIER 2021". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 15.000 mønter

Udsendt: Juli 2021

Litauen

Anledning: Dzūkija (fra serien "Litauiske etnografiske regioner")

Beskrivelse: Hovedelementet er et våbenskjold med en pansret soldat, der holder en hellebard i højre hånd og støtter sin venstre arm på et baltisk sølvskjold. Våbenskjoldet er placeret på en bjælke, der bæres af to losser. Nederst er et bånd med den latinske påskrift "EX GENTE BELICOSISSIMA POPULUS LABORIOSUS" (HÅRDTARBEJDENDE FOLK FRA EN DRABELIG STAMME). Motivet er omkranset af påskriften "LIETUVA" (Litauen) og "DZŪKIJA" sammen med udstedelsesåret (2021) og den litauiske møntanstalts møntmærke. Mønten er designet af Rolandas Rimkūnas. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: 3. kvartal i 2021

Vatikanstaten

Anledning: 450-året for Caravaggios fødsel

Beskrivelse: Motivet viser en dreng med en frugtkurv – malet af Caravaggio. Øverst i en halvcirkel står skrevet navnet på den udstedende stat "CITTA` DEL VATICANO". Til venstre står møntmærket "R". Forneden ses påskriften "CARAVAGGIO", og nedenunder står skrevet årstallene "1571-2021". Nederst til højre ses designeren Chiara Principes initialer, "CP". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 86.000 mønter

Udsendt: Juni 2021

Μalta

Anledning: Pandemiens helte

Beskrivelse: Designet er skabt af Maria Anna Frisone og viser to læger, der forbereder sig på at møde det ukendte. Det har til formål at prise den uselviske tjeneste i forreste linje, som disse personer har ydet under covid-19-pandemien. Øverst, i en halvcirkel, står skrevet "HEROES OF THE PANDEMIC". I en halvcirkel nederst står skrevet "MALTA – 2021". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 72.500 mønter

Udsendt: Juni 2021

Belgien

Anledning: 100-året for oprettelsen af Den Belgisk-Luxembourgske Økonomiske Union (BLEU)

Beskrivelse: Møntens nationale side viser et dobbeltportræt af Belgiens kong Philippe og storhertug Henri af Luxembourg. Desuden er begge lande afbildet sammen med ordene "Economic Union" og årstallene "1921" og "2021". Da mønterne vil blive slået af den kongelige nederlandske mønt, ses Utrechts møntmærke, en merkurstav, forneden sammen med den belgiske møntdirektørs mærke, kommunen Herzeles våbenskjold. Mønten viser også initialerne "LL", der henviser til møntens designer Luc Luycx. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 155.000 mønter

Udsendt: Sommer 2021

Portugal

Anledning:

Beskrivelse: En stiliseret fremstilling udført af designeren bag Portugals olympiske komités symbol, omgivet af teksten "Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021".

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Maj 2021

Finland

Anledning: Journalistik og åben kommunikation til støtte for finsk demokrati

Beskrivelse: Figurerne i møntens inderste del kan fortolkes som stiliserede menneskelige figurer formet af og flettet sammen i et båndagtigt net. De ydre sider af møntens inderste del bærer ordene "JOURNALISMI JOURNALISTIK". Nederst i den inderste del ses påskriften "2021 FI" med det finske møntmærke placeret foran. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 800.000 mønter

Udsendt: Foråret 2021

Litauen

Anledning: UNESCO's program "Man and the Biosphere" - biosfærereservatet Žuvintas

Beskrivelse: Designet viser en række detaljer fra biosfærereservatet, der er en del af det verdensomspændende netværk af biosfærereservater under UNESCO's program "Man and the Biosphere". Žuvintas er en unik fuglesø med isolerede øer og er Litauens største vådområde med et særpræget dyreliv. I forgrunden ses en rørdrum med næbbet rettet mod en klokkefrø, der flyder i vandet. Til højre i siv ses en vandsanger og øverst nogle traner og en knopsvane, der symboliserer oprettelsen af reservatet. Øverst i omskrift står der LIETUVA (Litauen) og nederst står der ŽUVINTAS og UNESCO sammen med udstedelsesåret (2021) og den litauiske møntanstalts møntmærke. Mønten er designet af Eglė Ratkutė og Ernestas Žemaitis. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: 2. kvartal 2021

Grækenland

Anledning: 200-året for den græske revolution

Beskrivelse: Mønten bærer det græske flag i midten, omgivet af laurbærgrene. I omskrift langs mønten indre del ses (på græsk) "1821 – 2021 200-ÅRET FOR DEN GRÆSKE REVOLUTION" og "DEN HELLENSKE REPUBLIK". Nederst ses mellem to laurbærgrene en palmette (møntmærket for det græske møntvæsen) og kunstnerens signatur (George Stamatopoulos). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.500.000 mønter

Udsendt: April 2021

Letland

Anledning: 100-året for Letlands internationale anerkendelse de iure

Beskrivelse: Den 26. januar 1921 lykkedes det lettiske diplomater at udføre en enorm opgave, og verdens stormagter anerkendte Letland de iure. Selvom Letland erklærede sig uafhængigt den 18. november 1918, blev den nye nation først efter en forvirrende krigsperiode anerkendt i 1920. Designet viser en kunstnerisk påskrift "100 Latvija de iure 2021" og dermed også landenavnet (LATVIJA) samt udstedelsesåret (2021). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 412.000 mønter

Udsendt: 1. kvartal 2021

San Marino

Anledning: 450-året for Caravaggios fødsel

Beskrivelse: Designet afbilder en detalje af Caravaggios "Den angrende Magdalene", som befinder sig på Doria Pamphilj-galleriet i Rom. Foroven til venstre står skrevet "SAN MARINO" med årstallene "1571-2021" nedenunder. Til venstre står designeren Silvia Petrassis initialer, "SP". Foroven til højre ses påskriften "CARAVAGGIO" og møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 54.000 mønter

Udsendt: Marts 2021

Frankrig

Anledning: UNICEF

Beskrivelse: Designet viser en allegori over Unicefs arbejde, hvor hænder spiller en vigtig rolle. De holder alle verden oppe og udgør forbindelsen mellem Jordens forskellige områder. Nederst står der "75 ANS" (75 år), og der ses en laurbærkrone sammen med akronymet RF. I omskrift for oven optræder navnet "UNICEF" sammen med de relevante datoer samt Unicefs motto "POUR CHAQUE ENFANT" (for hvert barn). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 7.500.000 mønter

Udsendt: Marts 2021

Spanien

Anledning: UNESCO - Toledo

Beskrivelse: Mønten bærer et billede af Puerta de Sol og en detalje fra "La Sinagoga del Tránsito", der begge er opført i det fjortende århundrede i Mudejar-stil. Til venstre og med versaler ses ordet "ESPAÑA" og prægningsåret "2021". Øverst til højre optræder møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 4.000.000 mønter

Udsendt: Februar 2021

Luxembourg

Anledning: 40-årsdagen for Storhertug Henris ægteskab

Beskrivelse: Designet viser Storhertug Henris og Storhertuginde Maria Teresas portrætter. Under portrætterne ses to vielsesringe og foran dem bryllupsdatoen "14. FEBRUAR 1981" efterfulgt af årstallet "2021". Nederst ses navnet på den udstedende stat, "LETZEBUERG". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Februar 2021

Tyskland

Anledning: Bundesländer-serien – Sachsen-Anhalt

Beskrivelse: Designet viser Magdeburg Domkirke, den første gotiske katedral, der blev bygget på tysk grund. Nederst på møntens indre del er der desuden anført navnet "SACHSEN-ANHALT" og landekoden for den udstedende stat "D". I venstre side ses møntmærket for de respektive møntanstalter ("A", "D", "F", "G" eller "J") og året "2021" til venstre. Til højre i det indre felt ses gravørens mærke. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 30.000.000 mønter

Udsendt: 26. januar 2021

Italien

Anledning: 150-året for Rom som Italiens hovedstad

Beskrivelse: På møntens forside ses en detalje af Angelo Zanellis skulptur Dea Roma, der befinder sig i centrum af Altare della Patria, et stor votivalter tilegnet den italienske nation, der indgår i Victor Emmanuel II-monumentet i Rom. Ovenfor ses omskriften "ROMA CAPITALE" efterfulgt af årstallene "•1871•2021•" for henholdsvis proklamationen af Rom som Italiens hovedstad og møntens udstedelsesår. Til venstre ses akronymet "RI" for Den Italienske Republik, "R" for møntanstalten i Rom, og nederst i midten "UP", designeren Uliana Pernazzas initialer. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 3.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2021

Italien

Anledning: Sundhedspersonale

Beskrivelse: På møntens forside ses i midten en mand og en kvinde i medicinsk beklædning med maske, stetoskop og journalmappe som symboler for de læger og sygeplejersker, der arbejder i frontlinjen i kampen mod covid-19. Ovenfor ses omskriften "GRAZIE" efterfulgt af et hjerte. Til venstre ses et lægekors, i midten akronymet "RI" for Den Italienske Republik, til højre "R" for møntanstalten i Rom, nederst til venstre "CM", designeren Claudia Momonis initialer, og nederst i midten udstedelsesåret "2021". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 3.000.000 mønter

Udsendt: Januar 2021

Luxembourg

Anledning: 100-året for storhertug Jeans fødsel

Beskrivelse: Til venstre bærer mønten et portræt af storhertug Jean, og til højre bærer den et portræt af storhertug Henri. Tæt på hvert portræt står navnet på den pågældende storhertug samt storhertug Jeans fødselsår "1921". Under portrætterne er afbildet en skitse af Luxembourg by. Omskriften lyder til venstre "GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG", der også angiver den udstedende stat. Årstallet "2021" ses nederst til højre. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Januar 2021

Portugal

Anledning: Det portugisiske formandskab for Rådet for Den Europæiske Union

Beskrivelse: Designet viser en præsentation af forbindelsen mellem Portugals hovedstad og de andre europæiske hovedstæder og dermed et kort inden for påskriften "PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021" (DET PORTUGISISKE FORMANDSKAB FOR RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 2021). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 510.000 mønter

Udsendt: Januar 2021