Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po
Najnovejše informacije najdete na angleški verziji te strani.

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2021

Opisi na tej strani temeljijo na informacijah iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih gradiv, objavljenih na tem spletnem mestu.

Finska

Motiv: novinarstvo in odprta komunikacija podpirata finsko demokracijo

Opis: liki, upodobljeni v jedru kovanca, predstavljajo stilizirane človeške figure, tvorjene iz trakovom podobne mreže, v katero so vpete. Ob robu jedra kovanca je napis »JOURNALISMI JOURNALISTIK«. Ob spodnjem robu jedra je napis »2021 FI«, levo od njega pa oznaka finske kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 800.000 kovancev

Datum izdaje: pomlad 2021

Litva

Motiv: Unescov program Človek in biosfera – biosferni rezervat Žuvintas

Opis: na kovancu je upodobljena značilna pokrajina biosfernega rezervata Žuvintas, ki je del svetovne mreže biosfernih rezervatov v okviru Unescovega programa Človek in biosfera: oddaljeni otočki edinstvenega jezera ptic in največje litovsko mokrišče ter živali, značilne zanj. V ospredju velika bobnarica sega po nižinskem urhu, ki plava po vodi. V ločju, upodobljenem na desni strani, je povodna trstnica, zgoraj pa sta jata navadnih žerjavov in labod grbec, ki je simbol rezervata. Motiv obkrožajo napisi »LIETUVA«, »ŽUVINTAS« in »UNESCO«, letnica izdaje »2021« in oznaka litovske kovnice. Motiv sta oblikovala Eglė Ratkutė in Ernestas Žemaitis. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: drugo četrtletje 2021

Grčija

Motiv: 200. obletnica grške revolucije

Opis: v središču jedra kovanca je grška zastava, obkroža pa jo lovorjev venec. Ob robu jedra kovanca sta napisa »1821–2021 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ« (1821–2021 200. obletnica grške revolucije) in »ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ« (Helenska republika). Na dnu, med vejicama lovorjevega venca, sta palmeta (oznaka grške kovnice) in podpis oblikovalca (Giorgos Stamatopoulos). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,5 milijona kovancev

Datum izdaje: april 2021

Latvija

Motiv: 100. obletnica de iure mednarodnega priznanja Latvije

Opis: latvijski diplomati so 26. januarja 1921 opravili zgodovinsko nalogo – svetovne velesile so de iure priznale Latvijo. Čeprav je Latvija neodvisnost razglasila 18. novembra 1918, je bila po negotovem obdobju spopadov kot nova država priznana šele leta 1920. Motiv na kovancu je umetniško oblikovan napis »100 LATVIJA DE IURE 2021«, ki tako prikazuje ime države (LATVIJA) in leto izdaje (2021). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 412.000 kovancev

Datum izdaje: prvo četrtletje 2021

Francija

Motiv: Unicef

Opis: na kovancu je upodobljena alegorija Unicefovega dela, pri kateri sta ključni element roki. Druga za drugo podpirata zemeljsko oblo in povezujeta različna območja Zemlje. Pod motivom sta omemba obletnice »75 ANS« in kratica RF, vse skupaj pa obdaja lovorjev venec. Ob zgornjem robu jedra je ime »UNICEF« skupaj z letnicama in geslom Unicefa »POUR CHAQUE ENFANT« (Za vsakega otroka). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 7,5 milijona kovancev

Datum izdaje: marec 2021

Španija

Motiv: Unesco – Toledo

Opis: na kovancu sta upodobljena zgradba Puerta del Sol in detajl z zgradbe La Sinagoga del Tránsito. Obe zgradbi sta bili zgrajeni v 14. stoletju v slogu mudéjar. Na levi strani je z velikimi tiskanimi črkami izpisano »ESPAÑA«, pod besedo pa je letnica kovanja »2021«. Zgoraj desno je oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 4 milijoni kovancev

Datum izdaje: februar 2021

Luksemburg

Motiv: 40. obletnica poroke velikega vojvode Henrija

Opis: na kovancu sta upodobljena veliki vojvoda Henri in velika vojvodinja Maria Teresa. Pod podobama sta poročna prstana, levo poleg prstanov je datum poroke »14. FEBRUAR 1981« in desno letnica »2021«. Spodaj je izpisana beseda »LËTZEBUERG«, ki označuje državo izdajateljico. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: februar 2021

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Saška - Anhalt

Opis: motiv prikazuje magdeburško katedralo, prvo gotsko katedralo, zgrajeno na nemških tleh. V jedru kovanca so spodaj ime »SACHSEN-ANHALT« in oznaka države izdajateljice »D«, levo oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ali »J«) in leto »2021« ter desno oznaka graverja. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: 26. januar 2021

Italija

Motiv: 150. obletnica razglasitve Rima za prestolnico Italije

Opis: kovanec upodablja detajl s kipa Dea Roma, ki je delo Angela Zanellija in je umeščen v središče velikega votivnega oltarja Altare della Patria, ki je posvečen italijanskemu narodu in je del kompleksa Vittoriano v Rimu. Zgoraj je napis »ROMA CAPITALE«, na desni pa sta letnici »•1871•2021•«, ki predstavljala leto razglasitve Rima za prestolnico Italije in leto izdaje kovanca. Na levi je logotip Republike Italije »RI« in oznaka rimske kovnice »R«, pod podobo pa sta začetnici oblikovalke Uliane Pernazza »UP«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3 milijoni kovancev

Datum izdaje: januar 2021

Italija

Motiv: zdravstveni delavci

Opis: v jedru kovanca sta upodobljena moški in ženska v medicinski uniformi z masko, stetoskopom in zdravstveno kartoteko, ki predstavljata zdravnice in zdravnike ter medicinske sestre in zdravstvene tehnike na čelu boja proti COVID-19. Zgoraj je beseda »GRAZIE«, ki ji na desni sledi simbol srca. Levo je upodobljen medicinski križ, na sredini je logotip Republike Italije »RI« in na desni oznaka rimske kovnice »R«. Na levi strani spodaj sta začetnici oblikovalke Claudie Momoni »CM«, pod podobo pa je letnica izdaje kovanca »2021«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3 milijoni kovancev

Datum izdaje: januar 2021

Luksemburg

Motiv: 100. obletnica rojstva velikega vojvode Jeana

Opis: na levi strani motiva je podoba velikega vojvode Jeana, na desni pa podoba velikega vojvode Henrija. Ob vsaki od podob je ime velikega vojvode, poleg podob pa je tudi letnica rojstva velikega vojvode Jeana »1921«. Pod podobama je veduta mesta Luxembourg. Na levi je krožno izpisano »GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG«, ki označuje državo izdajateljico. Spodaj desno je letnica »2021«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2021

Portugalska

Motiv: portugalsko predsedovanje Svetu EU

Opis: motiv prikazuje povezave med prestolnico Portugalske in drugimi evropskimi prestolnicami. To predstavlja zemljevid z napisom »PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 510.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2021