Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € - 2021

Opisi na tej strani temeljijo na informacijah iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih gradiv, objavljenih na tem spletnem mestu.

Andora

Motiv: skrb za naše starejše

Opis: temo kovanca »CUIDEM LA NOSTRA GENT GRAN« (skrb za naše starejše) simbolizira podoba roke mlade osebe, ki drži drugo roko z vsemi znaki staranja, pod obema rokama pa je stetoskop. Ime države izdajateljice »ANDORRA«, ki ga obkroža več upodobitev virusa SARS-CoV-2, predstavlja zavezo države, da bo preprečevala širjenje okužbe in skrbela za starejše. Motiv vsebuje tudi letnico izdaje »2021«. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 70.000 kovancev

Datum izdaje: zadnje četrtletje 2021

Andora

Motiv: Meritxellska Mati Božja

Opis: v ospredju motiva je upodobljen romanski kipec Meritxellske Matere Božje (zavetnice Kneževine Andore), ki je nastal v 11. oziroma 12. stoletju. V ozadju so delna reprodukcija bazilike, v kateri kipec stoji, simboliziran cvet, ime države izdajateljice »ANDORRA« ter letnici »1921« in »2021«. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 73.750 kovancev

Datum izdaje: zadnje četrtletje 2021

Slovaška

Motiv: 100. obletnica rojstva Aleksandra Dubčka

Opis: motiv upodablja portret (z levega profila) Aleksandra Dubčka, vodilnega slovaškega politika, katerega poskus uvedbe liberalnih reform na Češkoslovaškem leta 1968 je dobil ime praška pomlad. Na levem robu jedra kovanca je izpisano ime države izdajateljice »SLOVENSKO«. Čez spodnji del portreta je zapisano ime »Alexander Dubček«, in sicer ime nad priimkom, pod njima pa sta eden nad drugim njegov datum rojstva »1921« in datum smrti »1992«. Na desnem robu je leto izdaje »2021« in pod njim oznaka kovnice Kremnica (Mincovňa Kremnica), ki jo sestavljata začetnici »MK« med dvema matricama. Ob spodnjem desnem robu sta stilizirani začetnici »BR«, ki označujeta oblikovalca nacionalne strani kovanca Branislava Ronaija. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1.000.000 kovancev

Datum izdaje: november 2021

Finska

Motiv: 100 let avtonomije Ålandskih otokov

Opis: motiv na kovancu je otoška pokrajina, sestavljena iz reliefnih oblik. Na spodnji polovici motiva je pomorska pot z navtičnimi znaki, premcem čolna in roko, ki drži kompas. Vodoravno na sredini motiva je morsko obzorje. Na zgornji polovici motiva so nebo in oblaki. Na dnu je v polkrogu napis »100 LET AVTONOMIJE ÅLANDSKIH OTOKOV« v finščini. Na vrhu je v polkrogu napis »100 LET AVTONOMIJE ÅLANDSKIH OTOKOV« v švedščini. V sredini med napisoma sta dva majhna reliefna romba, eden na levi in drugi na desni strani. Nad desnim rombom je napis »2021 FI«, nad levim pa oznaka finske kovnice. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 800.000 kovancev

Datum izdaje: jesen 2021

Belgija

Motiv: 500. obletnica razglasitve odloka o drugem obdobju izdaje kovancev med vladavino Karla V.

Opis: v jedru nacionalne strani kovanca je portret Karla V. z napisom »Carolus V«. Na levi je 500 let star zlatnik Karla V., ki je bil izdan po odloku o drugem obdobju izdaje kovancev med njegovo vladavino. Ker bo kovance kovala nizozemska kraljeva kovnica, sta na dnu Hermesova palica, ki je oznaka kovnice v Utrechtu, in oznaka direktorice belgijske kovnice, grb občine Herzele. Začetnici »LL« označujeta ime oblikovalca kovanca Luca Luycxa. Na levi strani sta oznaka države izdajateljice »BE« in letnica izdaje »2021«. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 155.000 kovancev

Datum izdaje: jesen 2021

Estonija

Motiv: estonska nacionalna žival – volk

Opis: upodobljeni sta silhueti volka in gozda. Ob robu jedra kovanca so na levi izpisani ime države »EESTI«, na desni leto izdaje »2021«, zgoraj pa besedilo »CANIS LUPUS« (volk po latinsko). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1.000.000 kovancev

Datum izdaje: jesen 2021

Malta

Motiv: malteški prazgodovinski templji Tarxien (iz serije Unescova svetovna dediščina)

Opis: motiv upodablja detajl te prazgodovinske strukture. Na vrhu je napis »TARXIEN TEMPLES 3600-2500 BC« (TEMPLJI TARXIEN 3600–2500 pr. n. št.). Na dnu je ime države izdajateljice »MALTA«, pod njim pa leto izdaje »2021«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 181.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2021

Vatikan

Motiv: 700. obletnica smrti Danteja Alighierija

Opis: na kovancu sta upodobljena portret Danteja in Palazzo Vecchio v Firencah. Desno zgoraj je v polkrogu napisano ime države izdajateljice »CITTÀ DEL VATICANO«. Na dnu je napis »Dante«, pod njim pa letnici »1321–2021« in ime oblikovalca »P. DANIELE«. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 86.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2021

Slovenija

Motiv: 200. obletnica ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, prvega muzeja na Slovenskem

Opis: navdih za motiv so bili pasovi situle iz Vač – enega najboljših izdelkov situlske umetnosti. Pasovi so grafični simbol za plastenje zgodovine, ki jo muzej ohranja za prihodnje generacije. Motiv upodablja plasti zgodovine muzeja v obliki različnih imen, ki jih je imela ustanova v svoji 200-letni zgodovini. Imena so nanizana v pasovih, kot če bi bila zapisana na Vaški situli. Motiv vključuje ime države »SLOVENIJA« in leto izdaje »2021«. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1.000.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2021

Francija

Motiv: olimpijske igre v Parizu leta 2024

Opis: motiv predstavlja Marianne, nacionalni simbol in ikono francoske numizmatike, med »starodavnim« načinom teka, kar ponazarja antične olimpijske igre. Njena silhueta se zliva z Eifflovim stolpom, ključnim elementom pariške dediščine, tako da z njim tvori skupno os. V ozadju je tekaška proga, v katero je na levi strani vstavljen logotip pariških olimpijskih iger 2024 (»Paris 2024«). Pod obokom stolpa so letnica, kratica »RF« in oznaki kovnice. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 510.000 kovancev

Datum izdaje: september 2021

Estonija

Motiv: ugrofinska ljudstva

Opis: na nacionalni strani kovanca je upodobljen motiv, ki temelji na jamskih risbah, najdenih ob jezeru Äänisjärv (Oneško jezero). Simboli lovca, losa, vodne ptice in sonca predstavljajo simbolični življenjski krog ugrofinskih ljudstev. Osrednji simbol je vodna ptica, saj je upodobljena v umetnosti in folklori vseh ugrofinskih ljudstev. Zgoraj desno sta v polkrogu izpisana ime države »EESTI« in letnica »2021«. Na spodnji levi strani je napis »FENNO-UGRIA«. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1.000.000 kovancev

Datum izdaje: september 2021

San Marino

Motiv: 550. obletnica rojstva Albrechta Dürerja

Opis: motiv na kovancu upodablja Devico Marijo z Jezuščkom, detajl slike »Marija z otrokom« Albrechta Dürerja, ki jo hrani muzej Gallerie degli Uffizi v Firencah. Na levi strani sta napis »SAN MARINO« in oznaka kovnice »R«. Desno zgoraj je monogram Albrechta Dürerja »AD«, desno pa napis »DÜRER«. Na dnu so začetnice oblikovalca Valeria De Sete »VdS« in letnici »1471–2021«. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 54.000 kovancev

Datum izdaje: avgust 2021

Monako

Motiv: 10. obletnica poroke princa Alberta II. in princese Charlene

Opis: na kovancu sta upodobljena profilna portreta princa Alberta II. in princese Charlene. Na vrhu je napis z imenom države izdajateljice »MONACO«. V spodnjem delu je v polkrogu napisano »2011 MARIAGE PRINCIER 2021« (2011 knežja poroka 2021). Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 15.000 kovancev

Datum izdaje: julij 2021

Litva

Motiv: Dzūkija (iz serije litovskih etnografskih regij)

Opis: na kovancu je upodobljen grb z vitezom v oklepu, ki v desni roki drži helebardo, z levo pa se naslanja na srebrn baltski ščit. Grb, nameščen na drog, držita dva risa. Pod njim visi trak z napisom v latinščini »EX GENTE BELICOSISSIMA POPULUS LABORIOSUS« (DELOVNI LJUDJE IZ BOJEVITEGA RODU). Kompozicijo obkrožata napisa »LIETUVA« in »DZŪKIJA« ter letnica izdaje »2021« in oznaka litovske kovnice. Motiv je oblikoval Rolandas Rimkūnas. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: tretje četrtletje 2021

Vatikan

Motiv: 450. obletnica rojstva Caravaggia

Opis: motiv na kovancu je deček s košaro sadežev, ki ga je naslikal Caravaggio. Na vrhu je v polkrogu napisano ime države izdajateljice »CITTÀ DEL VATICANO«. Na levi je oznaka kovnice »R«. Na dnu je napis »CARAVAGGIO«, pod njim pa letnici »1571–2021«. Spodaj desno sta začetnici oblikovalke Chiare Principe »CP«. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 86.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2021

Malta

Motiv: junaki in junakinje pandemije

Opis: motiv je oblikovala Maria Anna Frisone. Upodablja dva zdravstvena delavca, ki se z objemom bodrita za soočenje z neznanim. Namen upodobitve je poklon tem požrtvovalnim posameznicam in posameznikom, ki so bili v ospredju boja proti pandemiji COVID-19. Na vrhu je v polkrogu napis »HEROES OF THE PANDEMIC«, na dnu pa je v polkrogu napis »MALTA – 2021«. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 72.500 kovancev

Datum izdaje: junij 2021

Belgija

Motiv: 100. obletnica ustanovitve Belgijsko-luksemburške ekonomske unije (BLEU)

Opis: na nacionalni strani kovanca sta upodobljena belgijski kralj Philip I. in veliki vojvoda Henri Luksemburški. Poleg njiju sta obrisa obeh držav z napisom »ECONOMIC UNION«, spodaj pa sta letnici »1921« in »2021«. Ker bo kovance kovala nizozemska kraljeva kovnica, sta na dnu Hermesova palica, ki je oznaka kovnice v Utrechtu, in oznaka direktorice belgijske kovnice, grb občine Herzele. Začetnici »LL« označujeta ime oblikovalca kovanca Luca Luycxa. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 155.000 kovancev

Datum izdaje: poletje 2021

Portugalska

Motiv: portugalsko sodelovanje na olimpijskih igrah 2020 v Tokiu

Opis: stilizirana avtorska upodobitev simbola nacionalnega olimpijskega komiteja Portugalske, ki ga obkroža napis »PORTUGAL NOS JOGOS OLÍMPICOS DE TÓQUIO’20 2021«.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: maj 2021

Finska

Motiv: novinarstvo in odprta komunikacija podpirata finsko demokracijo

Opis: liki, upodobljeni v jedru kovanca, predstavljajo stilizirane človeške figure, tvorjene iz trakovom podobne mreže, v katero so vpete. Ob robu jedra kovanca je napis »JOURNALISMI JOURNALISTIK«. Ob spodnjem robu jedra je napis »2021 FI«, levo od njega pa oznaka finske kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 800.000 kovancev

Datum izdaje: pomlad 2021

Litva

Motiv: Unescov program Človek in biosfera – biosferni rezervat Žuvintas

Opis: na kovancu je upodobljena značilna pokrajina biosfernega rezervata Žuvintas, ki je del svetovne mreže biosfernih rezervatov v okviru Unescovega programa Človek in biosfera: oddaljeni otočki edinstvenega jezera ptic in največje litovsko mokrišče ter živali, značilne zanj. V ospredju velika bobnarica sega po nižinskem urhu, ki plava po vodi. V ločju, upodobljenem na desni strani, je povodna trstnica, zgoraj pa sta jata navadnih žerjavov in labod grbec, ki je simbol rezervata. Motiv obkrožajo napisi »LIETUVA«, »ŽUVINTAS« in »UNESCO«, letnica izdaje »2021« in oznaka litovske kovnice. Motiv sta oblikovala Eglė Ratkutė in Ernestas Žemaitis. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: drugo četrtletje 2021

Grčija

Motiv: 200. obletnica grške revolucije

Opis: v središču jedra kovanca je grška zastava, obkroža pa jo lovorjev venec. Ob robu jedra kovanca sta napisa »1821–2021 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ« (1821–2021 200. obletnica grške revolucije) in »ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ« (Helenska republika). Na dnu, med vejicama lovorjevega venca, sta palmeta (oznaka grške kovnice) in podpis oblikovalca (Giorgos Stamatopoulos). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,5 milijona kovancev

Datum izdaje: april 2021

Latvija

Motiv: 100. obletnica de iure mednarodnega priznanja Latvije

Opis: latvijski diplomati so 26. januarja 1921 opravili zgodovinsko nalogo – svetovne velesile so de iure priznale Latvijo. Čeprav je Latvija neodvisnost razglasila 18. novembra 1918, je bila po negotovem obdobju spopadov kot nova država priznana šele leta 1920. Motiv na kovancu je umetniško oblikovan napis »100 LATVIJA DE IURE 2021«, ki tako prikazuje ime države (LATVIJA) in leto izdaje (2021). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 412.000 kovancev

Datum izdaje: prvo četrtletje 2021

San Marino

Motiv: 450. obletnica rojstva Caravaggia

Opis: na kovancu je upodobljena Spokornica Magdalena, detajl istoimenskega dela Caravaggia, ki ga hrani galerija Doria Pamphilj v Rimu. Zgoraj levo je napis »SAN MARINO«, pod njim pa sta letnici »1571–2021«. Na levi sta začetnici oblikovalke Silvie Petrassi »SP«. Zgoraj desno sta napis »CARAVAGGIO« in oznaka kovnice. Na kolobarju je dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 54.000 kovancev

Datum izdaje: marec 2021

Francija

Motiv: Unicef

Opis: na kovancu je upodobljena alegorija Unicefovega dela, pri kateri sta ključni element roki. Druga za drugo podpirata zemeljsko oblo in povezujeta različna območja Zemlje. Pod motivom sta omemba obletnice »75 ANS« in kratica RF, vse skupaj pa obdaja lovorjev venec. Ob zgornjem robu jedra je ime »UNICEF« skupaj z letnicama in geslom Unicefa »POUR CHAQUE ENFANT« (Za vsakega otroka). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 7,5 milijona kovancev

Datum izdaje: marec 2021

Španija

Motiv: Unesco – Toledo

Opis: na kovancu sta upodobljena zgradba Puerta del Sol in detajl z zgradbe La Sinagoga del Tránsito. Obe zgradbi sta bili zgrajeni v 14. stoletju v slogu mudéjar. Na levi strani je z velikimi tiskanimi črkami izpisano »ESPAÑA«, pod besedo pa je letnica kovanja »2021«. Zgoraj desno je oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 4 milijoni kovancev

Datum izdaje: februar 2021

Luksemburg

Motiv: 40. obletnica poroke velikega vojvode Henrija

Opis: na kovancu sta upodobljena veliki vojvoda Henri in velika vojvodinja Maria Teresa. Pod podobama sta poročna prstana, levo poleg prstanov je datum poroke »14. FEBRUAR 1981« in desno letnica »2021«. Spodaj je izpisana beseda »LËTZEBUERG«, ki označuje državo izdajateljico. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: februar 2021

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Saška - Anhalt

Opis: motiv prikazuje magdeburško katedralo, prvo gotsko katedralo, zgrajeno na nemških tleh. V jedru kovanca so spodaj ime »SACHSEN-ANHALT« in oznaka države izdajateljice »D«, levo oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ali »J«) in leto »2021« ter desno oznaka graverja. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: 26. januar 2021

Italija

Motiv: 150. obletnica razglasitve Rima za prestolnico Italije

Opis: kovanec upodablja detajl s kipa Dea Roma, ki je delo Angela Zanellija in je umeščen v središče velikega votivnega oltarja Altare della Patria, ki je posvečen italijanskemu narodu in je del kompleksa Vittoriano v Rimu. Zgoraj je napis »ROMA CAPITALE«, na desni pa sta letnici »•1871•2021•«, ki predstavljala leto razglasitve Rima za prestolnico Italije in leto izdaje kovanca. Na levi je logotip Republike Italije »RI« in oznaka rimske kovnice »R«, pod podobo pa sta začetnici oblikovalke Uliane Pernazza »UP«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3 milijoni kovancev

Datum izdaje: januar 2021

Italija

Motiv: zdravstveni delavci

Opis: v jedru kovanca sta upodobljena moški in ženska v medicinski uniformi z masko, stetoskopom in zdravstveno kartoteko, ki predstavljata zdravnice in zdravnike ter medicinske sestre in zdravstvene tehnike na čelu boja proti COVID-19. Zgoraj je beseda »GRAZIE«, ki ji na desni sledi simbol srca. Levo je upodobljen medicinski križ, na sredini je logotip Republike Italije »RI« in na desni oznaka rimske kovnice »R«. Na levi strani spodaj sta začetnici oblikovalke Claudie Momoni »CM«, pod podobo pa je letnica izdaje kovanca »2021«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3 milijoni kovancev

Datum izdaje: januar 2021

Luksemburg

Motiv: 100. obletnica rojstva velikega vojvode Jeana

Opis: na levi strani motiva je podoba velikega vojvode Jeana, na desni pa podoba velikega vojvode Henrija. Ob vsaki od podob je ime velikega vojvode, poleg podob pa je tudi letnica rojstva velikega vojvode Jeana »1921«. Pod podobama je veduta mesta Luxembourg. Na levi je krožno izpisano »GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG«, ki označuje državo izdajateljico. Spodaj desno je letnica »2021«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2021

Portugalska

Motiv: portugalsko predsedovanje Svetu EU

Opis: motiv prikazuje povezave med prestolnico Portugalske in drugimi evropskimi prestolnicami. To predstavlja zemljevid z napisom »PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 510.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2021