Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2021

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Ανδόρα

Θέμα: Φροντίζουμε τους ηλικιωμένους μας

Περιγραφή: Το θέμα του κέρματος, «CUIDEM LA NOSTRA GENT GRAN» (Φροντίζουμε τους ηλικιωμένους μας), συμβολίζεται με την εικόνα του χεριού ενός νεαρού ατόμου που κρατά ένα άλλο χέρι που φέρει σημάδια γήρανσης. Κάτω από τα χέρια απεικονίζεται ένα στηθοσκόπιο. Το όνομα της χώρας έκδοσης «ANDORRA» που περιβάλλει διάφορες αναπαραστάσεις του ιού SARS-CoV-2 αντιπροσωπεύει τη δέσμευση του κράτους να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου και να φροντίσει τους πολίτες του. Στο σχέδιο απεικονίζεται επίσης η ημερομηνία έκδοσης «2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 70.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Τελευταίο τρίμηνο του 2021

Ανδόρα

Θέμα: Παναγία του Meritxell

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει σε πρώτο πλάνο το ρωμανικό γλυπτό της Παναγίας του Meritxell (προστάτιδα αγία του Πριγκιπάτου της Ανδόρας), το οποίο χρονολογείται από τον 11ο και τον 12ο αιώνα. Στο φόντο του σχεδίου απεικονίζεται μερική αναπαράσταση του ιερού της βασιλικής στο οποίο βρίσκεται το γλυπτό, ένα γραφικό στοιχείο που συμβολίζει ένα άνθος, το όνομα της χώρας έκδοσης «ANDORRA» και τα έτη «1921-2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 73.750 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Τελευταίο τρίμηνο του 2021

Σλοβακία

Θέμα: 100ή επέτειος από τη γέννηση του Alexander Dubček

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει πορτρέτο σε αριστερό προφίλ του Alexander Dubček, κορυφαίου Σλοβάκου πολιτικού, του οποίου η απόπειρα εισαγωγής φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην Τσεχοσλοβακία το 1968 έγινε γνωστή ως «Άνοιξη της Πράγας». Στα αριστερά του εσωτερικού κύκλου του κέρματος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «SLOVENSKO». Το όνομα «Alexander Dubček» αναγράφεται εσώγλυφα στο κάτω μέρος του πορτρέτου, με το όνομα πάνω από το επώνυμο, ακολουθούμενο από τις ημερομηνίες γέννησης «1921» και θανάτου «1992», τοποθετημένες η μία πάνω από την άλλη. Στα δεξιά αναγράφεται το έτος έκδοσης «2021» και κάτω από αυτό απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από τα γράμματα «MK» ανάμεσα σε δύο σφραγίδες. Στο κάτω δεξιό μέρος εμφανίζονται τα σχηματοποιημένα αρχικά «BR», που αναφέρονται στον σχεδιαστή της εθνικής όψης Branislav Ronai. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2021

Φινλανδία

Θέμα: Η 100ή επέτειος αυτονομίας των νήσων Όλαντ

Περιγραφή: Το θέμα του κέρματος είναι το τοπίο του αρχιπελάγους που συγκροτείται από ανάγλυφα σχέδια. Το κάτω μισό του σχεδίου φέρει θαλάσσιο τοπίο με ναυτικά σήματα, την πλώρη ενός σκάφους και ένα χέρι που κρατά μια πυξίδα. Στην οριζόντια γραμμή στη μέση του σχεδίου διακρίνεται ο θαλάσσιος ορίζοντας. Το άνω ήμισυ του σχεδίου απεικονίζει τον ουρανό και τα σύννεφα. Στο κάτω μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «ΕΠΕΤΕΙΟΣ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΛΑΝΤ» στα φινλανδικά. Στο πάνω μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «ΕΠΕΤΕΙΟΣ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΛΑΝΤ» στα σουηδικά. Στο κέντρο υπάρχουν δύο ανάγλυφα σχέδια σε σχήμα ρόμβου μεταξύ των κειμένων, το ένα στα αριστερά και το άλλο στα δεξιά. Πάνω από τους ρόμβους, στη δεξιά πλευρά αναγράφεται η ένδειξη «2021 FI» και στην αριστερή πλευρά το σήμα του νομισματοκοπείου της Φινλανδίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 800.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φθινόπωρο 2021

Βέλγιο

Θέμα: 500ή επέτειος της έκδοσης του διατάγματος για τη δεύτερη περίοδο έκδοσης κερμάτων επί βασιλείας Καρόλου Ε’

Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος της εθνικής όψης του κέρματος απεικονίζεται το πορτρέτο του Καρόλου Ε’, μαζί με το κείμενο «Carolus V». Στα αριστερά απεικονίζεται το χρυσό φιορίνι του Καρόλου, ηλικίας 500 ετών, το οποίο εκδόθηκε μετά το διάταγμα της δεύτερης περιόδου έκδοσης κερμάτων επί βασιλείας Καρόλου Ε’. Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο κάτω μέρος εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, καθώς και το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ήτοι ο θυρεός του δήμου Herzele. Αναγράφονται επίσης τα αρχικά «LL», που παραπέμπουν στον σχεδιαστή του κέρματος, Luc Luycx. Στα αριστερά εμφανίζεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «BE» και το έτος έκδοσης «2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 155.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φθινόπωρο 2021

Εσθονία

Θέμα: Το εθνικό ζώο της Εσθονίας: ο λύκος

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το περίγραμμα ενός λύκου και ενός δάσους. Κοντά στα άκρα του εσωτερικού δακτυλίου είναι χαραγμένα το όνομα της χώρας «EESTI» στα αριστερά, το έτος έκδοσης «2021» στα δεξιά, και οι λέξεις «CANIS LUPUS» («λύκος» στα λατινικά) στο πάνω μέρος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φθινόπωρο 2021

Μάλτα

Θέμα: Μαλτέζικοι προϊστορικοί ναοί Ταρξιέν (της σειράς «Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO»)

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει λεπτομέρεια της προϊστορικής δομής. Στο επάνω μέρος υπάρχει η επιγραφή «TARXIEN TEMPLES 3600-2500 BC». Στο κάτω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «MALTA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 181.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2021

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Η 700ή επέτειος του θανάτου του Δάντη (Dante Alighieri)

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ένα πορτρέτο του Δάντη και το Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία. Στην πάνω δεξιά πλευρά, σε ημικύκλιο, υπάρχει το όνομα της χώρας έκδοσης «CITTÀ DEL VATICANO». Στο κάτω μέρος υπάρχει η επιγραφή «Dante» και από κάτω τα έτη «1321-2021» και το όνομα του καλλιτέχνη «P. DANIELE». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 86.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2021

Σλοβενία

Θέμα: 200ή επέτειος από την ίδρυση του Επαρχιακού Μουσείου της Καρνιόλα, πρώτου μουσείου της Σλοβενίας

Περιγραφή: Το σχέδιο εμπνέεται από τις ζώνες του Vače Situla, ενός από τα πιο καλαίσθητα τεχνουργήματα της τέχνης situla. Οι ζώνες αυτές συμβολίζουν τα στρώματα της ιστορίας που διαφυλάσσει το μουσείο για τις μελλοντικές γενιές. Το σχέδιο απεικονίζει την ιστορία του μουσείου με τη μορφή στρωμάτων που αναγράφουν τα διάφορα ονόματα που έφερε το μουσείο κατά τη διάρκεια της 200ετούς ιστορίας του. Τα ονόματα εμφανίζονται στις ζώνες με τον ίδιο τρόπο όπως εάν ήταν χαραγμένα στο Vače Situla. Το σχέδιο περιλαμβάνει το όνομα της χώρας «SLOVENIJA» και το έτος έκδοσης «2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2021

Γαλλία

Θέμα: Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τη Marianne, εθνική μορφή και σύμβολο της γαλλικής νομισματολογίας, η οποία τρέχει με τον «παλαιό» τρόπο, ως αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Εποχής. Η φιγούρα της γίνεται ένα με τον Πύργο του Άιφελ, εμβληματικό μνημείο της παρισινής κληρονομιάς, σχηματίζοντας έναν κοινό άξονα με τη «σιδηρά κυρία». Στο φόντο απεικονίζεται ένας αθλητικός στίβος, στην αριστερή πλευρά του οποίου διακρίνεται το έμβλημα Παρίσι 2024. Το έτος έκδοσης, η αναφορά RF και τα σήματα του νομισματοκοπείου εισάγονται κάτω από το τόξο του πύργου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 510.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021

Εσθονία

Θέμα: Φιννοουγγρικοί λαοί

Περιγραφή: Η εθνική όψη του κέρματος απεικονίζει σχέδιο βασισμένο στις τοιχογραφίες των σπηλαίων της λίμνης Äänisjärv. Τα σύμβολα του κυνηγού, της άλκης, του υδρόβιου πτηνού και του ήλιου σχηματίζουν τον συμβολικό κύκλο της ζωής για τους φιννοουγγρικούς λαούς. Η κεντρική μορφή είναι ένα υδρόβιο πτηνό, όπως αυτά αναπαρίστανται στην τέχνη και τον λαϊκό πολιτισμό όλων των φιννοουγγρικών λαών. Στο επάνω δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται το όνομα της χώρας «EESTI» και από το έτος «2021». Στο κάτω αριστερό μέρος υπάρχει η επιγραφή «FENNO-UGRIA». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2021

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: Η 550ή επέτειος της γέννησης του Άλμπρεχτ Ντύρερ

Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται η Παρθένος Μαρία με το θείο βρέφος, λεπτομέρεια του πίνακα «Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος» του Άλμπρεχτ Ντύρερ, που βρίσκεται στις αίθουσες της Πινακοθήκης Ουφίτσι (Φλωρεντία). Στο επάνω αριστερό μέρος υπάρχει η επιγραφή «SAN MARINO» και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στο επάνω δεξιό μέρος βρίσκεται το μονόγραμμα «AD» με τα αρχικά του Άλμπρεχτ Ντύρερ (Albrecht Dürer) και δεξιά υπάρχει η επιγραφή «DÜRER». Στο κάτω μέρος βρίσκονται τα αρχικά του χαράκτη Valerio De Seta, «VdS», και τα έτη «1471-2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 54.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Αύγουστος 2021

Μονακό

Θέμα: Η 10η επέτειος γάμου του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ και της Πριγκίπισσας Σαρλίν

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει την προσωπογραφία σε προφίλ του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ και της Πριγκίπισσας Σαρλίν. Στο πάνω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «MONACO». Στο κάτω μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «2011 MARIAGE PRINCIER 2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 15.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2021

Λιθουανία

Θέμα: Dzūkija (από τη σειρά «Εθνογραφικές Περιοχές της Λιθουανίας»)

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει (έναν) θυρεό με έναν σιδερόφρακτο στρατιώτη που κρατά στο δεξί χέρι του έναν λογχοπέλεκυ και στηρίζεται με τον αριστερό του βραχίονα σε μια αργυρή ασπίδα της Βαλτικής. Ο θυρεός ακουμπά σε μια δοκό και συγκρατείται από δύο λύγκες. Από κάτω κρέμεται μια κορδέλα που φέρει τη λατινική επιγραφή «EX GENTE BELICOSISSIMA POPULUS LABORIOSUS» (ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΦΥΛΗ). Η σύνθεση περιβάλλεται από τις επιγραφές «LIETUVA» (ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ) και «DZŪKIJA», το έτος έκδοσης (2021) και το σήμα του νομισματοκοπείου της Λιθουανίας. Το σχέδιο φιλοτέχνησε ο Rolandas Rimkūnas. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Τρίτο τρίμηνο του 2021

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Η 450ή επέτειος της γέννησης του Καραβάτζο

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ένα αγόρι που κρατά ένα καλάθι με φρούτα, ζωγραφισμένο από τον Καραβάτζο. Στην πάνω πλευρά, σε ημικύκλιο, υπάρχει το όνομα της χώρας έκδοσης «CITTÀ DEL VATICANO». Αριστερά βρίσκεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στη κάτω πλευρά υπάρχει η επιγραφή «CARAVAGGIO» και από κάτω τα έτη «1571-2021». Κάτω δεξιά βρίσκονται τα αρχικά της καλλιτέχνιδος Chiara Principe, «CP». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 86.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2021

Μάλτα

Θέμα: Ήρωες της πανδημίας

Περιγραφή: Το σχέδιο δημιουργήθηκε από τη Maria Anna Frisone και απεικονίζει δύο επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν το άγνωστο. Σκοπός του είναι να αποτίσει φόρο τιμής στις υπηρεσίες των ανιδιοτελών αυτών ατόμων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19. Στο πάνω μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «HEROES OF THE PANDEMIC». Στο κάτω μέρος, σε ημικύκλιο, υπάρχει η επιγραφή «MALTA – 2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 72.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2021

Βέλγιο

Θέμα: 100ή επέτειος της Σύμβασης της Οικονομικής Ένωσης Βελγίου-Λουξεμβούργου (UEBL)

Περιγραφή: Η εθνική όψη του κέρματος απεικονίζει την προτομή του Βασιλιά Φιλίππου Α’ του Βελγίου και την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου του Λουξεμβούργου. Επιπλέον, απεικονίζονται και οι δύο χώρες, μαζί με το κείμενο «ECONOMIC UNION» και τα έτη «1921» και «2021». Δεδομένου ότι η κοπή των κερμάτων θα πραγματοποιηθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Κάτω Χωρών, στο κάτω μέρος εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης, το κηρύκειο του Ερμή, καθώς και το σήμα του διευθυντή του βελγικού νομισματοκοπείου, ήτοι ο θυρεός του δήμου Herzele. Αναγράφονται επίσης τα αρχικά «LL», που παραπέμπουν στον σχεδιαστή του κέρματος, Luc Luycx. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 155.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Καλοκαίρι 2021

Πορτογαλία

Θέμα: Η συμμετοχή της Πορτογαλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020

Περιγραφή: Σχηματοποιημένη αναπαράσταση από τον δημιουργό του συμβόλου της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πορτογαλίας, η οποία περιβάλλεται από τη φράση «Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021»

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2021

Φινλανδία

Θέμα: Δημοσιογραφία και ανοιχτή επικοινωνία για τη στήριξη της Δημοκρατίας της Φινλανδίας

Περιγραφή: Οι μορφές που απεικονίζονται στο εσωτερικό μέρος του κέρματος μπορούν να ερμηνευτούν ως στιλιζαρισμένες ανθρώπινες μορφές από κορδέλα, οι οποίες, αλληλένδετες, σχηματίζουν δίχτυ. Το εξωτερικό μέρος του κέρματος φέρει την ένδειξη «JOURNALISMI JOURNALISTIK». Η κάτω πλευρά του εσωτερικού μέρους φέρει την ένδειξη «2021 FI», ακριβώς μετά το σήμα του φινλανδικού νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 800.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Άνοιξη 2021

Λιθουανία

Θέμα: Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO - Απόθεμα βιόσφαιρας της λίμνης Žuvintas

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το χαρακτηριστικό περιβάλλον του αποθέματος βιόσφαιρας της λίμνης Žuvintas που ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO: στο βάθος διακρίνονται νησιά μιας μοναδικής λίμνης γεμάτης πτηνά, η οποία είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Λιθουανίας, καθώς και η ιδιαίτερη πανίδα της. Σε πρώτο πλάνο, μία τρανομουγκάνα σκύβει προς μια κοκκινομπομπίνα που πλέει στο νερό. Στα βούρλα που απεικονίζονται δεξιά βρίσκεται μια καρηκοποταμίδα, από πάνω ένα σμήνος γερανών και ένας βουβόκυκνος που συμβολίζει τη δημιουργία του Αποθέματος. Το σχέδιο περιβάλλεται από τις επιγραφές LIETUVA (LITHUANIA), ŽUVINTAS, UNESCO, το έτος έκδοσης (2021) και το σήμα του νομισματοκοπείου της Λιθουανίας. Το σχέδιο φιλοτέχνησαν οι Eglė Ratkutė και Ernestas Žemaitis. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Β΄ τρίμηνο του 2021

Ελλάδα

Θέμα: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Περιγραφή: Στο σχέδιο εμφαίνεται η ελληνική σημαία στο κέντρο, η οποία περιβάλλεται από κλαδιά δάφνης. Περιμετρικά στο εσωτερικό άκρο αναγράφονται οι φράσεις «1821 – 2021 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στο κάτω μέρος, μεταξύ δύο κλαδιών δάφνης, είναι ορατό ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου) και η υπογραφή του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2021

Λετονία

Θέμα: Η 100ή επέτειος της διεθνούς de jure αναγνώρισης της Λετονίας

Περιγραφή: Στις 26 Ιανουαρίου 1921, οι Λετονοί διπλωμάτες κατάφεραν να επιτελέσουν ένα μνημειώδες έργο – τη de jure αναγνώριση της Λετονίας από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Μολονότι η Λετονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 18 Νοεμβρίου 1918, το νέο έθνος αναγνωρίστηκε το 1920 μόνο μετά από μια ταραγμένη περίοδο μαχών. Το σχέδιο απεικονίζει καλλιτεχνική επιγραφή, «100 Latvija de iure 2021», που περιλαμβάνει την ονομασία της χώρας (LATVIJA) και το έτος έκδοσης (2021). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 412.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Α’ τρίμηνο του 2021

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: Η 450ή επέτειος της γέννησης του Καραβάτζο

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τη μετανοούσα Μαγδαληνή, λεπτομέρεια του ομώνυμου έργου του Καραβάτζο που βρίσκεται στην Πινακοθήκη Ντόρια Παμφίλι στη Ρώμη. Στο επάνω αριστερό μέρος υπάρχει η επιγραφή «SAN MARINO» και από κάτω τα έτη «1571-2021». Αριστερά είναι τα αρχικά της χαράκτριας Silvia Petrassi, «SP». Στο πάνω δεξιό μέρος υπάρχει η επιγραφή «CARAVAGGIO» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 54.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2021

Γαλλία

Θέμα: UNICEF

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει μια αλληγορία του έργου της «UNICEF», στην οποία τα χέρια αποτελούν βασικό στοιχείο. Το ένα μετά το άλλο υποστηρίζουν τον πλανήτη και αποτελούν τον σύνδεσμο μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Γης. Η αναφορά στην 75η επέτειο καθώς και οι δάφνες περιβάλλουν το σύνολο, συνοδευόμενες από το ακρωνύμιο «RF». Στην άνω άκρη, εμφαίνεται η ονομασία «UNICEF» μαζί με τις σχετικές ημερομηνίες, καθώς και το σύνθημα της UNICEF «Για κάθε παιδί». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 7.500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2021

Ισπανία

Θέμα: UNESCO - Τολέδο

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει άποψη της Puerta del Sol και λεπτομέρεια του «La Sinagoga del Tránsito», κτίρια ρυθμού μουδέχαρ, που κατασκευάστηκαν αμφότερα τον δέκατο τέταρτο αιώνα. Αριστερά και με κεφαλαία γράμματα αναγράφεται η λέξη «ESPAÑA» και το έτος κοπής «2021». Στην επάνω δεξιά πλευρά βρίσκεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 4.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2021

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 40ή επέτειος του γάμου του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τις προτομές του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και της Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας Τερέζας. Κάτω από τις προτομές, απεικονίζονται δύο βέρες, στα αριστερά των οποίων αναγράφεται η ημερομηνία του γάμου τους, «14. FEBRUAR 1981», και στα δεξιά τους το έτος έκδοσης, «2021». Στο κάτω μέρος απεικονίζεται η λέξη «LETZEBUERG», η οποία δηλώνει τη χώρα έκδοσης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2021

Γερμανία

Θέμα: Σειρά «Bundesländer» (ομόσπονδα κρατίδια) – Σαξονία-Άνχαλτ

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον Καθεδρικό Ναό του Μαγδεμβούργου, τον πρώτο καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού που κατασκευάστηκε σε γερμανικό έδαφος. Στο εσωτερικό μέρος αναγράφεται επίσης η ονομασία «SACHSEN-ANHALT» και, στο κάτω μέρος, ο κωδικός χώρας της χώρας έκδοσης, «D», στα αριστερά το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), καθώς και το έτος «2021» και στα δεξιά το διακριτικό σήμα του χαράκτη. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: 26 Ιανουαρίου 2021

Ιταλία

Θέμα: 150ή επέτειος από την ανακήρυξη της Ρώμης ως πρωτεύουσας της Ιταλίας

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει λεπτομέρεια ενός γλυπτού του Angelo Zanelli με την ονομασία Dea Roma (θεά Ρώμη), το οποίο έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του Altare della Patria, ενός μεγάλου αναθηματικού βωμού αφιερωμένου στο ιταλικό έθνος που βρίσκεται στο συγκρότημα Vittoriano της Ρώμης. Στο επάνω μέρος, υπάρχει η επιγραφή «ROMA CAPITALE»· στα δεξιά, αναγράφονται οι ημερομηνίες «•1871•2021•», που αναφέρονται στο έτος ανακήρυξης της Ρώμης ως πρωτεύουσας της Ιταλίας και στο έτος έκδοσης του κέρματος αντίστοιχα· στα αριστερά, αναγράφεται το ακρωνύμιο της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI» και το μονόγραμμα «R» του νομισματοκοπείου της Ρώμης· στο κάτω μέρος, αναγράφονται τα αρχικά «UP» της σχεδιάστριας Uliana Pernazza. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021

Ιταλία

Θέμα: Επαγγελματίες του τομέα της υγείας

Περιγραφή: Στο κέντρο απεικονίζονται ένας άνδρας και μια γυναίκα με ιατρική ποδιά, μάσκα, στηθοσκόπιο και ιατρικό φάκελο που συμβολίζουν τους ιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της νόσου COVID-19. Στο επάνω μέρος, αναγράφεται η λέξη «Grazie» ακολουθούμενη, στα δεξιά, από ένα σύμβολο καρδιάς. Στα αριστερά, απεικονίζεται ένας ιατρικός σταυρός· στο κέντρο, αναγράφεται το ακρωνύμιο της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI»· στα δεξιά, αναγράφεται το μονόγραμμα «R» του νομισματοκοπείου της Ρώμης· κάτω αριστερά, αναγράφονται τα αρχικά «CM» της σχεδιάστριας Claudia Momoni και στο κάτω μέρος, αναγράφεται το έτος έκδοσης του κέρματος «2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 100ή επέτειος από τη γέννηση του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στην αριστερή πλευρά την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη και στη δεξιά πλευρά την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου. Δίπλα σε κάθε προτομή αναγράφεται το αντίστοιχο όνομα του Μεγάλου Δούκα, καθώς και το έτος γέννησης του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη, «1921». Κάτω από τις προτομές, αναπαριστάται περίγραμμα της πόλης του Λουξεμβούργου. Στα αριστερά, το κείμενο «GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG» που δηλώνει επίσης τη χώρα έκδοσης απεικονίζεται σε κυκλική μορφή. Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφεται το έτος «2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021

Πορτογαλία

Θέμα: Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει αναπαράσταση των δεσμών μεταξύ της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας και των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και, ως εκ τούτου, σχηματίζει έναν χάρτη, ο οποίος υπάρχει ως φόντο στους χαρακτήρες «PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021» (ελληνικά – ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2021). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 510.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021