Επιλογές αναζήτησης
Home Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά


Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2021

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Λετονία

Θέμα: Η 100ή επέτειος της διεθνούς de jure αναγνώρισης της Λετονίας

Περιγραφή: Στις 26 Ιανουαρίου 1921, οι Λετονοί διπλωμάτες κατάφεραν να επιτελέσουν ένα μνημειώδες έργο – τη de jure αναγνώριση της Λετονίας από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Μολονότι η Λετονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 18 Νοεμβρίου 1918, το νέο έθνος αναγνωρίστηκε το 1920 μόνο μετά από μια ταραγμένη περίοδο μαχών. Το σχέδιο απεικονίζει καλλιτεχνική επιγραφή, «100 Latvija de iure 2021», που περιλαμβάνει την ονομασία της χώρας (LATVIJA) και το έτος έκδοσης (2021). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 412.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Α’ τρίμηνο του 2021

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 40ή επέτειος του γάμου του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τις προτομές του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και της Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας Τερέζας. Κάτω από τις προτομές, απεικονίζονται δύο βέρες, στα αριστερά των οποίων αναγράφεται η ημερομηνία του γάμου τους, «14. FEBRUAR 1981», και στα δεξιά τους το έτος έκδοσης, «2021». Στο κάτω μέρος απεικονίζεται η λέξη «LETZEBUERG», η οποία δηλώνει τη χώρα έκδοσης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2021

Γερμανία

Θέμα: Σειρά «Bundesländer» (ομόσπονδα κρατίδια) – Σαξονία-Άνχαλτ

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον Καθεδρικό Ναό του Μαγδεμβούργου, τον πρώτο καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού που κατασκευάστηκε σε γερμανικό έδαφος. Στο εσωτερικό μέρος αναγράφεται επίσης η ονομασία «SACHSEN-ANHALT» και, στο κάτω μέρος, ο κωδικός χώρας της χώρας έκδοσης, «D», στα αριστερά το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), καθώς και το έτος «2021» και στα δεξιά το διακριτικό σήμα του χαράκτη. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: 26 Ιανουαρίου 2021

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 100ή επέτειος από τη γέννηση του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στην αριστερή πλευρά την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη και στη δεξιά πλευρά την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου. Δίπλα σε κάθε προτομή αναγράφεται το αντίστοιχο όνομα του Μεγάλου Δούκα, καθώς και το έτος γέννησης του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη, «1921». Κάτω από τις προτομές, αναπαριστάται περίγραμμα της πόλης του Λουξεμβούργου. Στα αριστερά, το κείμενο «GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG» που δηλώνει επίσης τη χώρα έκδοσης απεικονίζεται σε κυκλική μορφή. Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφεται το έτος «2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021

Πορτογαλία

Θέμα: Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει αναπαράσταση των δεσμών μεταξύ της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας και των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και, ως εκ τούτου, σχηματίζει έναν χάρτη, ο οποίος υπάρχει ως φόντο στους χαρακτήρες «PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021» (ελληνικά – ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2021). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 510.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021