Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2021

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Εσθονία

Θέμα: Το εθνικό ζώο της Εσθονίας: ο λύκος

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το περίγραμμα ενός λύκου και ενός δάσους. Κοντά στην άκρη του εσωτερικού δακτυλίου απεικονίζονται το όνομα της χώρας «EESTI» στα αριστερά, το έτος έκδοσης «2021» στα δεξιά και οι λέξεις «CANIS LUPUS» («λύκος» στα λατινικά) στο επάνω μέρος.

Ποσότητα: 1.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φθινόπωρο 2021

Πορτογαλία

Θέμα: Η συμμετοχή της Πορτογαλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020

Περιγραφή: Σχηματοποιημένη αναπαράσταση από τον δημιουργό του συμβόλου της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πορτογαλίας, η οποία περιβάλλεται από τη φράση «Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021»

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2021

Φινλανδία

Θέμα: Δημοσιογραφία και ανοιχτή επικοινωνία για τη στήριξη της Δημοκρατίας της Φινλανδίας

Περιγραφή: Οι μορφές που απεικονίζονται στο εσωτερικό μέρος του κέρματος μπορούν να ερμηνευτούν ως στιλιζαρισμένες ανθρώπινες μορφές από κορδέλα, οι οποίες, αλληλένδετες, σχηματίζουν δίχτυ. Το εξωτερικό μέρος του κέρματος φέρει την ένδειξη «JOURNALISMI JOURNALISTIK». Η κάτω πλευρά του εσωτερικού μέρους φέρει την ένδειξη «2021 FI», ακριβώς μετά το σήμα του φινλανδικού νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 800.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Άνοιξη 2021

Λιθουανία

Θέμα: Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO - Απόθεμα βιόσφαιρας της λίμνης Žuvintas

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει το χαρακτηριστικό περιβάλλον του αποθέματος βιόσφαιρας της λίμνης Žuvintas που ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO: στο βάθος διακρίνονται νησιά μιας μοναδικής λίμνης γεμάτης πτηνά, η οποία είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Λιθουανίας, καθώς και η ιδιαίτερη πανίδα της. Σε πρώτο πλάνο, μία τρανομουγκάνα σκύβει προς μια κοκκινομπομπίνα που πλέει στο νερό. Στα βούρλα που απεικονίζονται δεξιά βρίσκεται μια καρηκοποταμίδα, από πάνω ένα σμήνος γερανών και ένας βουβόκυκνος που συμβολίζει τη δημιουργία του Αποθέματος. Το σχέδιο περιβάλλεται από τις επιγραφές LIETUVA (LITHUANIA), ŽUVINTAS, UNESCO, το έτος έκδοσης (2021) και το σήμα του νομισματοκοπείου της Λιθουανίας. Το σχέδιο φιλοτέχνησαν οι Eglė Ratkutė και Ernestas Žemaitis. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Β΄ τρίμηνο του 2021

Ελλάδα

Θέμα: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Περιγραφή: Στο σχέδιο εμφαίνεται η ελληνική σημαία στο κέντρο, η οποία περιβάλλεται από κλαδιά δάφνης. Περιμετρικά στο εσωτερικό άκρο αναγράφονται οι φράσεις «1821 – 2021 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στο κάτω μέρος, μεταξύ δύο κλαδιών δάφνης, είναι ορατό ένα ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου) και η υπογραφή του καλλιτέχνη (Γιώργος Σταματόπουλος). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2021

Λετονία

Θέμα: Η 100ή επέτειος της διεθνούς de jure αναγνώρισης της Λετονίας

Περιγραφή: Στις 26 Ιανουαρίου 1921, οι Λετονοί διπλωμάτες κατάφεραν να επιτελέσουν ένα μνημειώδες έργο – τη de jure αναγνώριση της Λετονίας από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Μολονότι η Λετονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 18 Νοεμβρίου 1918, το νέο έθνος αναγνωρίστηκε το 1920 μόνο μετά από μια ταραγμένη περίοδο μαχών. Το σχέδιο απεικονίζει καλλιτεχνική επιγραφή, «100 Latvija de iure 2021», που περιλαμβάνει την ονομασία της χώρας (LATVIJA) και το έτος έκδοσης (2021). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 412.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Α’ τρίμηνο του 2021

Γαλλία

Θέμα: UNICEF

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει μια αλληγορία του έργου της «UNICEF», στην οποία τα χέρια αποτελούν βασικό στοιχείο. Το ένα μετά το άλλο υποστηρίζουν τον πλανήτη και αποτελούν τον σύνδεσμο μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Γης. Η αναφορά στην 75η επέτειο καθώς και οι δάφνες περιβάλλουν το σύνολο, συνοδευόμενες από το ακρωνύμιο «RF». Στην άνω άκρη, εμφαίνεται η ονομασία «UNICEF» μαζί με τις σχετικές ημερομηνίες, καθώς και το σύνθημα της UNICEF «Για κάθε παιδί». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 7.500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2021

Ισπανία

Θέμα: UNESCO - Τολέδο

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει άποψη της Puerta del Sol και λεπτομέρεια του «La Sinagoga del Tránsito», κτίρια ρυθμού μουδέχαρ, που κατασκευάστηκαν αμφότερα τον δέκατο τέταρτο αιώνα. Αριστερά και με κεφαλαία γράμματα αναγράφεται η λέξη «ESPAÑA» και το έτος κοπής «2021». Στην επάνω δεξιά πλευρά βρίσκεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 4.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2021

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 40ή επέτειος του γάμου του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τις προτομές του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και της Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας Τερέζας. Κάτω από τις προτομές, απεικονίζονται δύο βέρες, στα αριστερά των οποίων αναγράφεται η ημερομηνία του γάμου τους, «14. FEBRUAR 1981», και στα δεξιά τους το έτος έκδοσης, «2021». Στο κάτω μέρος απεικονίζεται η λέξη «LETZEBUERG», η οποία δηλώνει τη χώρα έκδοσης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2021

Γερμανία

Θέμα: Σειρά «Bundesländer» (ομόσπονδα κρατίδια) – Σαξονία-Άνχαλτ

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει τον Καθεδρικό Ναό του Μαγδεμβούργου, τον πρώτο καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού που κατασκευάστηκε σε γερμανικό έδαφος. Στο εσωτερικό μέρος αναγράφεται επίσης η ονομασία «SACHSEN-ANHALT» και, στο κάτω μέρος, ο κωδικός χώρας της χώρας έκδοσης, «D», στα αριστερά το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), καθώς και το έτος «2021» και στα δεξιά το διακριτικό σήμα του χαράκτη. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: 26 Ιανουαρίου 2021

Ιταλία

Θέμα: 150ή επέτειος από την ανακήρυξη της Ρώμης ως πρωτεύουσας της Ιταλίας

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει λεπτομέρεια ενός γλυπτού του Angelo Zanelli με την ονομασία Dea Roma (θεά Ρώμη), το οποίο έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του Altare della Patria, ενός μεγάλου αναθηματικού βωμού αφιερωμένου στο ιταλικό έθνος που βρίσκεται στο συγκρότημα Vittoriano της Ρώμης. Στο επάνω μέρος, υπάρχει η επιγραφή «ROMA CAPITALE»· στα δεξιά, αναγράφονται οι ημερομηνίες «•1871•2021•», που αναφέρονται στο έτος ανακήρυξης της Ρώμης ως πρωτεύουσας της Ιταλίας και στο έτος έκδοσης του κέρματος αντίστοιχα· στα αριστερά, αναγράφεται το ακρωνύμιο της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI» και το μονόγραμμα «R» του νομισματοκοπείου της Ρώμης· στο κάτω μέρος, αναγράφονται τα αρχικά «UP» της σχεδιάστριας Uliana Pernazza. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021

Ιταλία

Θέμα: Επαγγελματίες του τομέα της υγείας

Περιγραφή: Στο κέντρο απεικονίζονται ένας άνδρας και μια γυναίκα με ιατρική ποδιά, μάσκα, στηθοσκόπιο και ιατρικό φάκελο που συμβολίζουν τους ιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της νόσου COVID-19. Στο επάνω μέρος, αναγράφεται η λέξη «Grazie» ακολουθούμενη, στα δεξιά, από ένα σύμβολο καρδιάς. Στα αριστερά, απεικονίζεται ένας ιατρικός σταυρός· στο κέντρο, αναγράφεται το ακρωνύμιο της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI»· στα δεξιά, αναγράφεται το μονόγραμμα «R» του νομισματοκοπείου της Ρώμης· κάτω αριστερά, αναγράφονται τα αρχικά «CM» της σχεδιάστριας Claudia Momoni και στο κάτω μέρος, αναγράφεται το έτος έκδοσης του κέρματος «2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3.000.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 100ή επέτειος από τη γέννηση του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει στην αριστερή πλευρά την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη και στη δεξιά πλευρά την προτομή του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου. Δίπλα σε κάθε προτομή αναγράφεται το αντίστοιχο όνομα του Μεγάλου Δούκα, καθώς και το έτος γέννησης του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη, «1921». Κάτω από τις προτομές, αναπαριστάται περίγραμμα της πόλης του Λουξεμβούργου. Στα αριστερά, το κείμενο «GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG» που δηλώνει επίσης τη χώρα έκδοσης απεικονίζεται σε κυκλική μορφή. Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφεται το έτος «2021». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021

Πορτογαλία

Θέμα: Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει αναπαράσταση των δεσμών μεταξύ της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας και των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και, ως εκ τούτου, σχηματίζει έναν χάρτη, ο οποίος υπάρχει ως φόντο στους χαρακτήρες «PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021» (ελληνικά – ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2021). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 510.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021