Възможности за търсене
Home Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Eврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране


Възпоменателни монети от 2 € – 2021 г.

Описанията на тази страница се основават на информация от Официален вестник на Европейския съюз и поради това е възможно да се различават в известна степен от други публикувани на този уебсайт материали.

Латвия

Тема: 100-годишнината от международното признаване де юре на Латвия

Описание: На 26 януари 1921 г. латвийските дипломати успяват да изпълнят грандиозна задача – великите световни сили признават Латвия де юре. Въпреки че Латвия обявява своята независимост на 18 ноември 1918 г., новата нация бива призната едва след бурни битки през 1920 г. Изображението представлява художествен надпис „100 Latvija de iure 2021“ и съдържа името на държавата (LATVIJA), както и годината на емитиране (2021). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 412 000 монети

Дата на емисия: първото тримесечие на 2021 г.

Люксембург

Тема: 40-годишнина от сватбата на Великия херцог Анри

Описание: На монетата са изобразени ликовете на Великия херцог Анри и Великата херцогиня Мария Тереза. Под тях са представени две брачни халки, предшествани от датата на сватбата „14. FEBRUAR 1981“ и следвани от годината „2021“. Думата „LETZEBUERG“, посочваща емитиращата държава, е изобразена отдолу. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: февруари 2021 г.

Германия

Тема: Серия Bundesländer – Саксония-Анхалт

Описание: На монетата е изобразена Магдебургската катедрала – първата готическа катедрала, построена на германска територия. Вътрешната част на монетата съдържа също наименованието „SACHSEN-ANHALT“ и кода на емитиращата държава „D“ в долната част, знака на съответния монетен двор („A“, „D“, „F“, „G“ или „J“), както и годината „2021“ вляво и знака на гравьора вдясно. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 30 милиона монети

Дата на емисия: 26 януари 2021 г.

Люксембург

Тема: 100-годишнината на Великия херцог Жан

Описание: От лявата страна е изобразен ликът на Великия херцог Жан, а от дясната страна – ликът на Великия херцог Анри. В близост до всеки от двата лика се посочват съответното име на Великия херцог и годината на раждане „1921“ на Великия херцог Жан. Под ликовете е представено изображение на очертанията на град Люксембург. Отляво във формата на кръг е изобразен текстът „GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG“, обозначаващ и емитиращата държава. Годината „2021“ е показана в долния десен ъгъл. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: януари 2021 г.

Португалия

Тема: Португалско председателство на Съвета на Европейския съюз

Описание: На монетата е изобразена връзката между столицата на Португалия с другите европейски столици, с което се образуват линии, върху които е изписан следният текст: „PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021“ (на български – ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПОРТУГАЛИЯ 2021 г.). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 510 000 монети

Дата на емисия: януари 2021 г.