Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Възпоменателни монети от 2 € – 2021 г.

Описанията на тази страница се основават на информация от Официален вестник на Европейския съюз и поради това е възможно да се различават в известна степен от други публикувани на този уебсайт материали.

Андора

Тема: Грижа за нашите възрастни хора

Описание: Темата на монетата „CUIDEM LA NOSTRA GENT GRAN“ (грижа за нашите възрастни хора) е символизирана от изображението на ръка на млад човек, държаща ръката на възрастен човек, и на стетоскоп под тях. Името на емитиращата държава „ANDORRA“ обкръжава няколко изображения на вируса SARS-CoV-2, което представлява ангажимента на държавата да предотвратява разпространението на вируса и да се грижи за своите граждани. На изображението е показана и годината на емитиране: „2021“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 70 000 монети

Дата на емисия: последното тримесечие на 2021 г.

Андора

Тема: Дева Мария от Meritxell

Описание: На преден план на мотива е показана репродукцията на статуята в романски стил Дева Мария от Meritxell (покровителка на Княжество Андора), която датира от XI–XII век. На заден план е показано частично изображение на базиликата, където се намира статуята, графичен елемент, символизиращ цвете, името на емитиращата държава „ANDORRA“ и годините „1921–2021“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 73 750 монети

Дата на емисия: последното тримесечие на 2021 г.

Словакия

Тема: 100 години от рождението на Александър Дубчек

Описание: На монетата е изобразен портрет в ляв профил на Александър Дубчек, водещ словашки политик, чийто опит да въведе либерални реформи в Чехословакия през 1968 г. става известен като Пражката пролет. По левия край на вътрешния кръг на монетата е изписано името на емитиращата държава „SLOVENSKO“. Върху долната част на портрета е изписано името „Alexander Dubček“, със собственото име над фамилното, а под него са изписани датите на раждането – „1921“, и на смъртта му – „1992“, една над друга. До десния край е изписана годината на емитиране „2021“, а под нея се намира знакът на монетния двор Кремница (Mincovňa Kremnica), състоящ се от буквите „MK“, поставени между два щемпела. До долния десен край са поставени стилизираните инициали „BR“ на автора на националната страна Бранислав Ронай. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: ноември 2021 г.

Финландия

Тема: 100 години автономия на Оланд

Описание: Темата на монетата е пейзажът на архипелага, състоящ се от релефни форми. Долната половина на изображението представлява морски път с навигационни знаци, нос на лодка и ръка, държаща компас. Хоризонталната средна линия на изображението представлява морски хоризонт. В горната половина на изображението са представени небе и облаци. В долната част в полукръг е изписано „100 ГОДИНИ АВТОНОМИЯ НА ОЛАНДСКИТЕ ОСТРОВИ“ на фински език. В горната част в полукръг е изписано „100 ГОДИНИ АВТОНОМИЯ НА ОЛАНДСКИТЕ ОСТРОВИ“ на шведски език. В центъра между надписите се намират два ромбоидни акцента – единият отляво, а другият отдясно. Над ромбоидите отдясно е разположен надписът „2021 FI“, а отляво – знакът на монетния двор на Финландия. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 800 000 монети

Дата на емисия: есента на 2021 г.

Белгия

Тема: 500-годишнината от обнародването на декрета за втория период на сечене на монети по време на царуването на Карл V

Описание: Националната страна на монетата изобразява във вътрешната си част портрета на Карл V заедно с текста Carolus V. Вляво се вижда 500-годишният златен гулден Carolus, емитиран след декрета за втория период на сечене на монети по време на царуването на Карл V. Тъй като монетите ще бъдат сечени в нидерландския кралски монетен двор, знакът на монетния двор на Утрехт – жезълът на Меркурий – е разположен в долната част заедно със знака на управителя на монетния двор на Белгия – гербът на община Херцеле. Тя съдържа също инициалите „LL“ на създателя на изображението върху монетата, г-н Люк Люикс. Кодът на държавата Белгия „BE“ и годината „2021“ са разположени в лявата част. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 155 000 монети

Дата на емисия: есента на 2021 г.

Естония

Тема: Националното животно на Естония – вълкът

Описание: Изобразени са силует на вълк и гора. Близо до ръба на вътрешния кръг вляво е името на страната „EESTI“; годината на емитиране „2021“ вдясно и текстът „CANIS LUPUS“ (вълкът на латински език) са изобразени в горната част. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: есента на 2021 г.

Малта

Тема: Малтийски праисторически храмов комплекс в Таршин (от поредицата „Обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО“)

Описание: На монетата е изобразен детайл от праисторическия обект. В горната част се намира надписът „TARXIEN TEMPLES 3600–2500 BC“. В долната част е изписано името на емитиращата държава – „MALTA“, а под него и годината на емитиране – „2021“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 181 000 монети

Дата на емисията: октомври 2021 г.

Ватикан

Тема: 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери

Описание: Мотивът представлява портрет на Данте и дворецът „Палацо Векио“ във Флоренция. В горната дясна част в полукръг е изписано името на емитиращата държава „CITTÀ DEL VATICANO“. В долната част е надписът „Dante“, а под него са годините „1321–2021“ и името на художника „P. DANIELE“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 86 000 монети

Дата на емисия: октомври 2021 г.

Словения

Тема: 200 години от създаването на Провинциалния музей на Карниола – първия музей в Словения

Описание: Изображението е вдъхновено от редовете фризове на Vače Situla (ситулата от Ваче) – един от най-красивите артефакти на този вид изкуство. Тези редове символизират различните исторически епохи, които се съхраняват за бъдещите поколения в музея. Изображението показва историческите пластове на музея под формата на различните имена, които е имал през 200-годишната си история. Имената са изписани в концентрични редове, както биха били изписани на Vače Situla. Изображението включва името на държавата „SLOVENIJA“ и годината на емитиране „2021“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: октомври 2021 г.

Франция

Тема: Олимпийски игри в Париж 2024 г.

Описание: Изобразена е Мариан, национална фигура и символ на френската нумизматика, която тича по начин, който напомня олимпийските игри от Античната епоха. Силуетът ѝ се смесва с този на Айфеловата кула, ключов елемент от Парижкото наследство, като образува обща ос с Желязната дама. На заден план е изобразена лекоатлетическа писта, в която емблемата на Париж 2024 г. е поставена от лявата страна. Годината, обозначението „RF“ и знаците на монетния двор са разположени под дъгата на кулата. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 510 000 монети

Дата на емисия: септември 2021 г.

Естония

Тема: Угро-фински народи

Описание: Националната страна на монетата представлява изображение, основано на пещерните рисунки в района на езерото Äänisjärv (Онега). Символите на ловеца, лоса, водната птица и слънцето формират символичния житейски кръг на угро-финските народи. Основната фигура е водна птица, тъй като тя е представена в изкуството и фолклора на всички угро-фински народи. В горната дясна част в полукръг е изписано името на държавата „EESTI“, следвано от годината „2021“. Долу вляво е разположен надписът „FENNOUGRIA“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: септември 2021 г.

Сан Марино

Тема: 550 години от рождението на Албрехт Дюрер

Описание: Изображението представлява Дева Мария с Младенеца, детайл от картината „Мадона с дете“ на Албрехт Дюрер, съхранявана в галерията „Уфици“ във Флоренция. Вляво е надписът „SAN MARINO“ и знакът на монетния двор „R“. В горната част вдясно е монограмът „AD“ с инициалите на Албрехт Дюрер, а вдясно е надписът „DÜRER“. В долната част са изписани инициалите на автора Валерио де Сета – „VdS“, и датите „1471–2021“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 54 000 монети

Дата на емисия: август 2021 г.

Монако

Тема: 10-годишнина от сключването на брак между принц Албер II и принцеса Шарлен

Описание: Изображението показва портретите в профил на принц Албер II и принцеса Шарлен. В горната част е посочено името на емитиращата държава „MONACO“. В долната част в полукръг е изписано „2011 MARIAGE PRINCIER 2021“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 15 000 монети

Дата на емисия: юли 2021 г.

Литва

Тема: Дзукия (от серията литовски етнографски райони)

Описание: На монетата е изобразен хералдически щит с воин в доспехи, който държи алебарда в дясната си ръка, a с лявата се обляга на сребърен балтийски щит. Щитодръжци са два риса, стъпили на постамент с формата на декоративна платформа. Отдолу виси девизна лента с надпис на латински „EX GENTE BELICOSISSIMA POPULUS LABORIOSUS“ (ОТ ВОЙНСТВЕНО ПЛЕМЕ КЪМ ТРУДОЛЮБИВ НАРОД). Около изображението са разположени надписите „LIETUVA“ (ЛИТВА) и „DZŪKIJA“ (ДЗУКИЯ), годината на емитиране („2021“) и знакът на литовския монетен двор. Автор на изображението е Роландас Римкунас. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: третото тримесечие на 2021 г.

Ватикан

Тема: 450 години от рождението на Караваджо

Описание: Изобразено е момче, държащо кошница с плодове, което представлява картина на Караваджо. В горната част в полукръг е изписано името на емитиращата държава „CITTA’ DEL VATICANO“. Вляво е знакът на монетния двор „R“. В долната част е надписът „CARAVAGGIO“, а под него са годините „1571–2021“. В долната дясна част са инициалите на художничката Киара Принчипе – „CP“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 86 000 монети

Дата на емисия: юни 2021 г.

Малта

Тема: Герои на пандемията

Описание: Автор на изображението е Мария Ана Фризоне. На монетата са изобразени двама медицински специалисти, които си дават сила, за да се изправят срещу неизвестното. Монетата е посветена на всички безкористни хора, които са били в челните редици на борбата с пандемията от COVID-19. В горната част се намира разположеният в полукръг надпис „HEROES OF THE PANDEMIC“. В долната част, също в полукръг, е изписано „MALTA – 2021“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 72 500 монети

Дата на емисия: юни 2021 г.

Белгия

Тема: 100 години от създаването на Белгийско-люксембургския икономически съюз (BLEU)

Описание: Върху националната страна на монетата са представени ликовете на краля на Белгия Филип I и на великия херцог на Люксембург Анри. Изобразени са също така двете държави, с думите „Economic Union“ и годините „1921“ и „2021“. Тъй като монетите ще бъдат сечени в нидерландския кралски монетен двор, знакът на монетния двор на Утрехт – жезълът на Меркурий – е разположен в долната част заедно със знака на управителя на монетния двор на Белгия – гербът на община Херцеле. Изображението съдържа също инициалите „LL“ на създателя на изображението върху монетата, г-н Люк Люикс. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 155 000 монети

Дата на емисия: лятото на 2021 г.

Португалия

Тема: Участието на Португалия в олимпиадата в Токио, 2020 г.

Описание: Художникът е представил стилизирано символа на Националния олимпийски комитет на Португалия. Около него са изписани думите „Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021“

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: май 2021 г.

Финландия

Тема: Журналистиката и откритата комуникация в подкрепа на демокрацията във Финландия

Описание: Фигурите, изобразени на вътрешната част на монетата, могат да се тълкуват като стилизирани човешки фигури, съставени от лентообразна мрежа и вплетени в нея. На външните страни на вътрешната част на монетата се вижда надписът „JOURNALISMI JOURNALISTIK“. Долу във вътрешната част е поставен надписът „2021 FI“, предшестван от знака на финландския монетен двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 800 000 монети

Дата на емисия: пролетта на 2021 г.

Литва

Тема: Програма на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“ – биосферен резерват Жувинтас

Описание: Изображението показва характерната среда на биосферен резерват Жувинтас, който е част от Световната мрежа на биосферните резервати на програмата на ЮНЕСКО „Човекът и биосферата“: отдалечени острови в уникално птиче езеро и най-голямата влажна зона в Литва, както и характерните за резервата животни. На преден план се вижда голям воден бик, насочил клюн към червенокоремна бумка, плаваща във водата. В тръстиката, изобразена отдясно, има водно шаварче, над него – ято сиви жерави и един ням лебед, символизиращи създаването на резервата. Около изображението са разположени надписите „LIETUVA (LITHUANIA), ŽUVINTAS, UNESCO“, годината на издаване (2021) и знакът на литовския монетен двор. Автори на изображението са Eglė Ratkutė и Ernestas Žemaitis. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: второто тримесечие на 2021 г.

Гърция

Тема: 200 години от Гръцката революция

Описание: На монетата е изобразено гръцкото знаме в центъра, заобиколено от лаврови клонки. Вписани по ръба на вътрешната част са думите „1821 – 2021 200 YEARS SINCE THE GREEK REVOLUTION“ и „HELLENIC REPUBLIC“. В долната част, между две лаврови клонки, се виждат палмета (знакът на гръцкия монетен двор) и подписът на художника (George Stamatopoulos). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 500 000 монети

Дата на емисия: април 2021 г.

Латвия

Тема: 100-годишнината от международното признаване де юре на Латвия

Описание: На 26 януари 1921 г. латвийските дипломати успяват да изпълнят грандиозна задача – великите световни сили признават Латвия де юре. Въпреки че Латвия обявява своята независимост на 18 ноември 1918 г., новата нация бива призната едва след бурни битки през 1920 г. Изображението представлява художествен надпис „100 Latvija de iure 2021“ и съдържа името на държавата (LATVIJA), както и годината на емитиране (2021). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 412 000 монети

Дата на емисия: първото тримесечие на 2021 г.

Сан Марино

Тема: 450 години от рождението на Караваджо

Описание: Изображението представлява каещата се Магдалена – детайл от едноименната творба на Караваджо, която се съхранява в галерия „Дория Памфили“ в Рим. В горната част вляво е надписът „SAN MARINO“, а под него са изписани годините „1571–2021“. В лявата част са инициалите на авторката Силвия Петраси – „SP“. В горната част вдясно са надписът „CARAVAGGIO“ и знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 54 000 монети

Дата на емисия: март 2021 г.

Франция

Тема: УНИЦЕФ

Описание: Изображението представлява алегория на работата на УНИЦЕФ. Основен елемент в него са ръцете. Те обгръщат и подкрепят земното кълбо и представляват връзката между различните региони на Земята. В ансамбъла е посочена 75-ата годишнина, изобразени са лаврови клонки и акронимът RF. Най-отгоре има надпис „UNICEF“ и съответните дати, както и мотото на УНИЦЕФ „For each child“ („За всяко дете“). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 7 500 000 монети

Дата на емисия: март 2021 г.

Испания

Тема: ЮНЕСКО – Толедо

Описание: Изображението представлява изглед към Puerta de Sol и детайл от La Sinagoga del Tránsito – двете сгради са построени през четиринадесети век в стил „Мудехар“. От лявата страна и с главни букви са изписани думата „ESPAÑA“ и годината на отсичане на монетата „2021“. В горната част отдясно е знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 4 милиона монети

Дата на емисия: февруари 2021 г.

Люксембург

Тема: 40-годишнина от сватбата на Великия херцог Анри

Описание: На монетата са изобразени ликовете на Великия херцог Анри и Великата херцогиня Мария Тереза. Под тях са представени две брачни халки, предшествани от датата на сватбата „14. FEBRUAR 1981“ и следвани от годината „2021“. Думата „LETZEBUERG“, посочваща емитиращата държава, е изобразена отдолу. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: февруари 2021 г.

Германия

Тема: Серия Bundesländer – Саксония-Анхалт

Описание: На монетата е изобразена Магдебургската катедрала – първата готическа катедрала, построена на германска територия. Вътрешната част на монетата съдържа също наименованието „SACHSEN-ANHALT“ и кода на емитиращата държава „D“ в долната част, знака на съответния монетен двор („A“, „D“, „F“, „G“ или „J“), както и годината „2021“ вляво и знака на гравьора вдясно. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 30 милиона монети

Дата на емисия: 26 януари 2021 г.

Италия

Тема: 150-а годишнина от обявяването на Рим за столица на Италия

Описание: Изобразен е детайл от Dea Roma, скулптура на Анджело Занели, вписана в центъра на Altare della Patria – голям оброчен олтар, посветен на италианската нация, в комплекса Виториано в Рим. Над него е разположен надписът „ROMA CAPITALE“; отдясно са датите „•1871•2021•“, съответно годината на обявяване на Рим за столица на Италия и годината на емитирането на монетата; вляво „RI“ – съкращението на Италианска република и „R“ – знакът на монетния двор на Рим; в долната част се намират инициалите „UP“ на авторката на изображението Улиана Пернаца. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 3 милиона монети

Дата на емисия: януари 2021 г.

Италия

Тема: Здравни специалисти

Описание: В центъра са изобразени мъж и жена в медицинско облекло с маски, стетоскоп и медицинска папка, които представляват лекарите и медицинските сестри, работещи на първа линия в борбата срещу COVID-19. По-горе се намира думата „GRAZIE“, последвана вдясно от символ на сърце; отляво е възпроизведен медицинският кръст; в центъра е надписът „RI“ – съкращението на Италианската република; вдясно е буквата „R“ – знакът на монетния двор в Рим; по-долу вляво, „CM“ – инициалите на авторката на изображението Клаудия Момони; в долната част е изписана годината на емитиране на монетата „2021“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 3 милиона монети

Дата на емисия: януари 2021 г.

Люксембург

Тема: 100-годишнината на Великия херцог Жан

Описание: От лявата страна е изобразен ликът на Великия херцог Жан, а от дясната страна – ликът на Великия херцог Анри. В близост до всеки от двата лика се посочват съответното име на Великия херцог и годината на раждане „1921“ на Великия херцог Жан. Под ликовете е представено изображение на очертанията на град Люксембург. Отляво във формата на кръг е изобразен текстът „GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG“, обозначаващ и емитиращата държава. Годината „2021“ е показана в долния десен ъгъл. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: януари 2021 г.

Португалия

Тема: Португалско председателство на Съвета на Европейския съюз

Описание: На монетата е изобразена връзката между столицата на Португалия с другите европейски столици, с което се образуват линии, върху които е изписан следният текст: „PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021“ (на български – ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПОРТУГАЛИЯ 2021 г.). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 510 000 монети

Дата на емисия: януари 2021 г.