Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2021.

Opisi na ovoj stranici temelje se na onima objavljenima u Službenom listu Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugih materijala objavljenih na ovim mrežnim stranicama.

Estonija

Tema: Vuk – nacionalna životinja Estonije

Opis: Na kovanici je prikazana silueta vuka i šume. Uz rub jezgre dolje lijevo ispisan je naziv države „EESTI”, dolje desno godina izdavanja „2021” a na gornjem dijelu jezgre latinski naziv za vuka „CANIS LUPUS”.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: jesen 2021.

Portugal

Tema: Sudjelovanje Portugala u Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Opis: Stilizirani prikaz simbola portugalskog nacionalnog olimpijskog odbora okružen riječima »Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021«.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2021.

Finska

Tema: novinarstvo i otvorena komunikacija kao potpora finskoj demokraciji

Opis: Likovi u središnjem dijelu kovanice mogu se protumačiti kao stilizirane ljudske figure koje su poput vrpce isprepletene u mrežu. Lijevo i desno oko motiva polukružno je ispisano »JOURNALISMI JOURNALISTIK«. U donjem se dijelu nalazi godina i akronim »2021 FI«, a ispred njih oznaka finske kovnice. U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 800 000 kovanica

Datum izdanja: proljeće 2021.

Litva

Tema: UNESCO-ov program Čovjek i biosfera - Rezervat biosfere Žuvintas

Opis: Na kovanici je prikazan karakterističan krajolik Rezervata biosfere Žuvintas, koji je dio svjetske mreže rezervata biosfere UNESCO-ova programa Čovjek i biosfera: brojni otočići u jezeru koje je jedinstveno stanište ptica i ostalih životinja i najveća litavska močvara. U prvom je planu bukavac koji lovi crvenog mukača na površini vode. U šašu zdesna prikazan je trstenjak ševar, a iznad je jato ždralova i nijemi labud, koji simboliziraju osnivanje rezervata. Motiv okružuju natpisi »LIETUVA« (Litva), »ŽUVINTAS«, »UNESCO« te godina izdavanja »2021« i oznaka litavske kovnice. Motiv su osmislili Eglė Ratkutė i Ernestas Žemaitis. U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: drugo tromjesečje 2021.

Grčka

Tema: 200 godina od Grčke revolucije

Opis: U sredini kovanice prikazana je grčka zastava okruženu lovorovim granama. Na unutarnjem su rubu ispisane riječi »1821 – 2021 200 YEARS SINCE THE GREEK REVOLUTION« (1821. – 2021. 200 godina od Grčke revolucije) i »HELLENIC REPUBLIC« (Helenska Republika). Na dnu, između dvije lovorove grane, vidi se palmeta (oznaka grčke kovnice) i potpis umjetnika (George Stamatopoulos). U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 1 500 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2021.

Latvija

Tema: 100. obljetnica međunarodnog de iure priznanja Latvije

Opis: Latvijski su diplomati 26. siječnja 1921. ostvarili izniman uspjeh – velike svjetske sile priznale su Latviju de iure. Latvija je neovisnost proglasila 18. studenoga 1918., ali nova država priznata je tek 1920. nakon razdoblja burnih sukoba. Motiv sadržava stilizirani natpis »100 Latvija de iure 2021«, odnosno ime države izdavanja (»LATVIJA«) i godinu izdavanja (»2021«). U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 412 000 kovanica

Datum izdanja: prvo tromjesečje 2021.

Francuska

Tema: UNICEF

Opis: Na kovanici je prikazana alegorija rada »UNICEF-a« čiji su glavni element ruke. One jedna za drugom podupiru Zemljinu kuglu te su poveznica među različitim područjima Zemlje. Ispod kugle naznačena je 75. godišnjica osnutka UNICEF-a i akronim RF, koje obavija lovorova grančica. U gornjem su dijelu polukružno ispisani naziv »UNICEF« i odgovarajuće godine te UNICEF-ov moto »Za svako dijete«. U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 7 500 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2021.

Španjolska

Tema: UNESCO – Toledo

Opis: Na kovanici su prikazani vrata Puerta del Sol i detalji zdanja »La Sinagoga del Tránsito«. Obje su građevine izgrađene u 14. stoljeću u stilu mudéjar. Lijevo je ispisan naziv zemlje »ESPAÑA« i godina izdavanja »2021«. U desnom gornjem dijelu nalazi se oznaka kovnice. U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 4 000 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2021.

Luksemburg

Tema: 40. obljetnica vjenčanja velikog vojvode Henrija

Opis: Motiv prikazuje likove velikog vojvode Henrija i velike vojvotkinje Marije Terese. Ispod likova prikazana su dva vjenčana prstena – lijevo od njih naveden je datum vjenčanja (»14. FEBRUAR 1981«), a desno godina izdavanja kovanice (»2021«). Na dnu je ispisana riječ »LETZEBUERG«, koja označava državu izdavanja. U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2021.

Njemačka

Tema: Saska-Anhalt (serija »Savezne zemlje«)

Opis: Motiv prikazuje katedralu u Magdeburgu, najstariju gotičku katedralu u Njemačkoj. Osim toga na jezgri kovanice nalazi se ime savezne zemlje (»SACHSEN-ANHALT«) i oznaka države izdavanja (»D«) na dnu. Na lijevoj strani napisane su oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«) i godina izdavanja (»2021«), a na desnoj oznaka gravera. U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: 26. siječnja 2021.

Italija

Tema: 150. obljetnica proglašenja Rima glavnim gradom Italije

Opis: Na kovanici je prikazan detalj skulpture Dea Roma kipara Angela Zanellija, koja se nalazi u središtu Oltara Domovini (Altare della Patria), velikog zavjetnog oltara posvećenog talijanskom narodu koji je dio Spomenika Viktoru Emanuelu II. u Rimu. Iznad je ispisano »ROMA CAPITALE«, zdesna »•1871•2021•« (godina proglašenja Rima glavnim gradom Italije i godina izdanja kovanice); slijeva su monogram Talijanske Republike »RI« i oznaka rimske kovnice »R«, a u donjem su dijelu inicijali dizajnerice Uliane Pernazze (»UP«). U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 3 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2021.

Italija

Tema: zdravstveni djelatnici

Opis: U središtu kovanice prikazani su muškarac i žena u medicinskoj odjeći s maskom preko lica, stetoskopom i medicinskom dokumentacijom koji predstavljaju liječnike i medicinske sestre na prvoj crti obrane od bolesti COVID‑19. U gornjem su dijelu riječ »GRAZIE« (hvala) i simbol srca zdesna, dok je slijeva je simbol medicinskog križa. U sredini je monogram Talijanske Republike »RI«, zdesna je oznaka rimske kovnice »R«, a u donjem su dijelu inicijali dizajnerice Claudije Momoni i godina izdavanja kovanice »2021«. U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 3 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2021.

Luksemburg

Tema: 100. obljetnica rođenja velikog vojvode Jeana

Opis: Na lijevoj strani jezgre kovanice prikazan je lik velikog vojvode Jeana, a na desnoj strani lik velikog vojvode Henrija. Uz likove velikih vojvoda napisana su njihova imena, a uz lik velikog vojvode Jeana napisana je i godina rođenja (»1921«). Ispod likova prikazan je grad Luksemburg. Na lijevoj strani kovanice polukružno je ispisan tekst »GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG«, koji označava i ime države izdavanja. Na donjem desnom dijelu navedena je godina izdavanja (»2021«). U vanjskom prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda europske zastave.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2021.

Portugal

Tema: portugalsko predsjedanje Vijećem Europske unije

Opis: Motiv prikazuje kartu koja predstavlja vezu između glavnog grada Portugala i drugih europskih glavnih gradova uz tekst «PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021» («PORTUGALSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE 2021.»). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 510 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2021.