European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2021.

Opisi na ovoj stranici temelje se na onima objavljenima u Službenom listu Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugih materijala objavljenih na ovim mrežnim stranicama.

Andora

Tema: briga za naše starije

Opis: Tema kovanice »CUIDEM LA NOSTRA GENT GRAN« predočena je slikom ruke mlade osobe koja drži ruku starije osobe, a ispod njih se nalazi stetoskop. Naziv zemlje izdavanja »ANDORRA« okružen prikazima virusa SARS-CoV-2 simbolizira predanost države sprječavanju njegova širenja i brizi za svoje građane. Na kovanici je i godina izdavanja »2021«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 70 000 kovanica

Datum izdanja: posljednje tromjesečje 2021.

Andora

Tema: Gospa od Meritxella

Opis: Na kovanici je u prvom planu prikazana replika romaničkog kipa Gospe od Meritxella (zaštitnice Kneževine Andore), koji datira iz 11. i 12. stoljeća. U pozadini je prikazana djelomična replika bazilike u kojoj se kip nalazi, grafički element koji simbolizira cvijet, naziv zemlje izdavanja »ANDORRA« i godine »1921 – 2021«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 73 750 kovanica

Datum izdanja: posljednje tromjesečje 2021.

Slovačka

Tema: stogodišnjica rođenja Alexandera Dubčeka

Opis: Na kovanici je prikazan lijevi profil Alexandera Dubčeka, vodećeg slovačkog političara čiji je pokušaj pokretanja liberalnih reformi 1968. u Čehoslovačkoj postao poznat kao Praško proljeće. Duž lijevog ruba jezgre kovanice ispisan je naziv zemlje izdavanja »SLOVENSKO«. U donjem dijelu portreta napisani su, jedno ispod drugog, ime i prezime »Alexander Dubček« te godine njegova rođenja »1921« i smrti »1992«. Na desnom je rubu ispisana godina izdavanja »2021«, a ispod nje oznaka kovnice Kremnica (Mincovňa Kremnica), prikazana slovima »MK« između dviju matrica. Uz donji desni rub nalaze se stilizirani inicijali »BR« dizajnera nacionalnog motiva Branislava Ronaija. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2021.

Finska

Tema: sto godina autonomije Ålandskih otoka

Opis: Motiv na kovanici otočki je krajolik sastavljen od reljefnih oblika. Na donjoj polovici motiva nalazi se pomorski put s plutačama, pramac čamca i ruka koja drži kompas. Vodoravna linija koja dijeli jezgru popola morski je horizont. Gornja polovica motiva prikazuje nebo i oblake. Na donjoj strani nalazi se polukružni natpis »100 GODINA AUTONOMIJE ÅLANDSKIH OTOKA« na finskom jeziku, a na gornjoj polukružni natpis »100 GODINA AUTONOMIJE ÅLANDSKIH OTOKA« na švedskom. Na lijevoj i na desnoj strani horizonta nalaze se dva romboidna detalja koji razdvajaju natpise. Iznad desnog romba nalazi se natpis »2021 FI«, a iznad lijevog oznaka finske kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 800 000 kovanica

Datum izdanja: jesen 2021.

Belgija

Tema: petstota obljetnica odluke o drugom razdoblju izdavanja kovanica tijekom vladavine Karla V.

Opis: U središnjem dijelu kovanice prikazan je portret Karla V., ispod kojeg je ispisano njegovo ime »Carolus V«. Na lijevoj strani nalazi se petstogodišnji zlatnik Karla V., izdan nakon odluke o drugom razdoblju izdavanja kovanica tijekom njegove vladavine. Budući da će kovanice izraditi Nizozemska kraljevska kovnica, u donjem se dijelu nalazi Hermesov štap, oznaka kovnice u Utrechtu, a pokraj njega grb općine Herzele, oznaka direktora belgijske kovnice. Na kovanici se nalaze i inicijali »LL« dizajnera kovanice Luca Luycxa. U donjem su dijelu kovanice oznaka zemlje BE i godina 2021. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 155 000 kovanica

Datum izdanja: jesen 2021.

Estonija

Tema: vuk – nacionalna životinja Estonije

Opis: Na kovanici je prikazana silueta vuka i šume. Uz rub jezgre dolje lijevo ispisan je naziv zemlje »EESTI«, dolje desno godina izdavanja »2021«, a u gornjem dijelu latinski naziv za vuka »CANIS LUPUS«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: jesen 2021.

Malta

Tema: malteški pretpovijesni hramovi u Tarxienu (iz serije spomenika na UNESCO‑ovu popisu svjetske baštine)

Opis: Na kovanici je prikazan detalj tog pretpovijesnog lokaliteta. U gornjem dijelu kovanice nalazi se natpis »TARXIEN TEMPLES 3600-2500 BC«. U donjem je dijelu naziv zemlje izdavanja »MALTA« i ispod nje godina izdavanja »2021«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 181 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2021.

Vatikanski Grad

Tema: sedamstota obljetnica smrti Dantea Alighierija

Opis: Motiv prikazuje Danteov portret i palaču Palazzo Vecchio u Firenci. U gornjem desnom dijelu kovanice polukružno je ispisan naziv zemlje izdavanja »CITTÀ DEL VATICANO«. U donjem dijelu nalazi se natpis »Dante«, ispod kojeg su godine »1321-2021« i ime umjetnika »P. DANIELE«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 86 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2021.

Slovenija

Tema: dvjestota obljetnica osnivanja Pokrajinskog muzeja Kranjske, prvog muzeja u Sloveniji

Opis: Nadahnuće za motiv su frizovi na Vačkoj situli, jednom od najljepših artefakata situlske umjetnosti. Ti su frizovi grafički simbol povijesnih razdoblja koja muzej čuva za buduće naraštaje. Na kovanici su prikazane faze povijesti muzeja kroz razne nazive koje je imao u svojoj dvjestogodišnjoj povijesti. Nazivi su raspoređeni u frizove kao da su napisani na Vačkoj situli. Na kovanici se nalazi naziv zemlje »SLOVENIJA« i godina izdavanja »2021«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2021.

Francuska

Tema: Olimpijske igre u Parizu 2024.

Opis: Na kovanici je prikazana Marianne, francuski nacionalni simbol i ikona francuske numizmatike, kako trči na »drevni« način u spomen na antičke olimpijske igre. Njezina se silueta preklapa s Eiffelovim tornjem, simbolom pariške baštine, tako da zajedno čine jednu os. U pozadini je prikazana atletska staza, s čije se lijeve strane nalazi logotip Olimpijskih igara u Parizu 2024. Ispod luka tornja nalaze se godina izdavanja, natpis »RF« i oznake kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 510 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2021.

Estonija

Tema: ugrofinski narodi

Opis: Na nacionalnoj strani kovanice nalazi se prikaz koji se temelji na špiljskim crtežima s Oneškog jezera. Simboli lovca, losa, vodene ptice i Sunca za ugrofinske su narode simbolični krug života. Središnja je figura vodena ptica kako se obično prikazuje u umjetnosti i folkloru svih ugrofinskih naroda. U gornjem desnom dijelu polukružno su prikazani naziv države »EESTI« i godina »2021«. U donjem lijevom dijelu naveden je natpis »FENNO-UGRIA«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2021.

San Marino

Tema: petstopedeseta obljetnica rođenja Albrechta Dürera

Opis: Motiv prikazuje Djevicu Mariju s malim Isusom sa slike »Bogorodica s Djetetom« Albrechta Dürera, koja se nalazi u Galeriji Uffizi u Firenci. Na lijevoj se strani nalazi natpis »SAN MARINO« i oznaka kovnice »R«. Gore desno otisnut je monogram s inicijalima »AD« Albrechta Dürera, a u desnom je dijelu natpis »DÜRER«. U donjem se dijelu nalaze inicijali »VdS« autora Valerija De Sete i godine »1471-2021«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 54 000 kovanica

Datum izdanja: kolovoz 2021.

Monako

Tema: deseta godišnjica braka princa Alberta II. i princeze Charlene

Opis: Na kovanici su prikazani profili princa Alberta II. i princeze Charlene. U gornjem se dijelu nalazi naziv zemlje izdavanja »MONACO«, a u donjem je dijelu polukružno ispisano »2011 MARIAGE PRINCIER 2021«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 15 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2021.

Litva

Tema: Dzūkija (iz serije etnografskih regija Litve)

Opis: Na motivu se nalazi grb s oklopljenim vojnikom koji u desnoj ruci drži helebardu, a lijevom se naslanja na srebrni baltički štit. Grb je postavljen na gredu i drže ga dva risa. O gredu je obješena vrpca s latinskim natpisom »EX GENTE BELICOSISSIMA POPULUS LABORIOSUS« (marljiv narod potekao od borbena plemena). Prikaz je okružen natpisima »LIETUVA« i »DZŪKIJA«. Iznad grba nalazi se godina izdavanja (2021.), a ispod vrpce oznaka litavske kovnice. Rolandas Rimkūnas autor je dizajna. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: treće tromjesečje 2021.

Vatikanski Grad

Tema: četiristopedeseta obljetnica rođenja Caravaggia

Opis: Motiv prikazuje dječaka s košarom punom voća s Caravaggiove slike. U gornjem dijelu kovanice polukružno je ispisan naziv zemlje izdavanja »CITTA’ DEL VATICANO«. Na lijevoj strani nalazi se oznaka kovnice »R«. U donjem je dijelu natpis »CARAVAGGIO«, a ispod njega su godine »1571-2021«. Na donjoj desnoj strani nalaze se inicijali »CP« umjetnice Chiare Principe. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 86 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2021.

Malta

Tema: heroji pandemije

Opis: Motiv je dizajnirala Maria Anna Frisone i prikazuje dvoje zdravstvenih djelatnika kako se pripremaju za nepoznato. Kovanica je posvećena svim nesebičnim pojedincima koji su bili u prvim redovima borbe protiv pandemije bolesti COVID-19. Na gornjoj strani nalazi se polukružni natpis »HEROES OF THE PANDEMIC« a na donjoj polukružni natpis »MALTA – 2021«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 72 500 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2021.

Belgija

Tema: stota obljetnica osnivanja Belgijsko-luksemburške gospodarske unije (BLEU)

Opis: Na kovanici se nalaze likovi belgijskog kralja Filipa I. i velikog vojvode Henrija od Luksemburga. Iznad likova prikazani su obrisi obiju zemalja i njihove oznake, desno je ispisano »Economic Union« (gospodarska unija), a ispod se nalaze godine 1921. i 2021. Budući da će kovanice izraditi Nizozemska kraljevska kovnica, u donjem se dijelu nalazi Hermesov štap, oznaka kovnice u Utrechtu, a pokraj njega grb općine Herzele, oznaka direktora belgijske kovnice. Na kovanici se nalaze i inicijali »LL« dizajnera kovanice Luca Luycxa. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 155 000 kovanica

Datum izdanja: ljeto 2021.

Portugal

Tema: sudjelovanje Portugala u Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Opis: Stilizirani prikaz simbola portugalskog nacionalnog olimpijskog odbora okružen riječima »Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021«.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2021.

Finska

Tema: novinarstvo i otvorena komunikacija kao potpora finskoj demokraciji

Opis: Likovi u središnjem dijelu kovanice mogu se protumačiti kao stilizirane ljudske figure koje su poput vrpce isprepletene u mrežu. Lijevo i desno oko motiva polukružno je ispisano »JOURNALISMI JOURNALISTIK«. U donjem se dijelu nalazi godina i akronim »2021 FI«, a ispred njih oznaka finske kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 800 000 kovanica

Datum izdanja: proljeće 2021.

Litva

Tema: UNESCO‑ov program Čovjek i biosfera – Rezervat biosfere Žuvintas

Opis: Na kovanici je prikazan karakterističan krajolik Rezervata biosfere Žuvintas, koji je dio svjetske mreže rezervata biosfere UNESCO-ova programa Čovjek i biosfera: brojni otočići u jezeru koje je jedinstveno stanište ptica i ostalih životinja i najveća litavska močvara. U prvom je planu bukavac koji lovi crvenog mukača na površini vode. U šašu zdesna prikazan je trstenjak ševar, a iznad je jato ždralova i nijemi labud, koji simboliziraju osnivanje rezervata. Motiv okružuju natpisi »LIETUVA« (Litva), »ŽUVINTAS«, »UNESCO« te godina izdavanja »2021« i oznaka litavske kovnice. Motiv su osmislili Eglė Ratkutė i Ernestas Žemaitis. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: drugo tromjesečje 2021.

Grčka

Tema: 200 godina od Grčke revolucije

Opis: U sredini kovanice prikazana je grčka zastava okružena lovorovim granama. Na unutarnjem su rubu ispisane riječi »1821 – 2021 200 YEARS SINCE THE GREEK REVOLUTION« (1821. – 2021. 200 godina od Grčke revolucije) i »HELLENIC REPUBLIC« (Helenska Republika). Na dnu, između dviju lovorovih grana, vidi se palmeta (oznaka grčke kovnice) i potpis umjetnika (George Stamatopoulos). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 500 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2021.

Latvija

Tema: 100. obljetnica međunarodnog de iure priznanja Latvije

Opis: Latvijski su diplomati 26. siječnja 1921. ostvarili izniman uspjeh – velike svjetske sile priznale su Latviju de iure. Latvija je neovisnost proglasila 18. studenoga 1918., ali nova država priznata je tek 1920., nakon razdoblja burnih sukoba. Motiv sadržava stilizirani natpis »100 Latvija de iure 2021«, odnosno ime države izdavanja (»LATVIJA«) i godinu izdavanja (»2021«). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 412 000 kovanica

Datum izdanja: prvo tromjesečje 2021.

San Marino

Tema: četiristopedeseta obljetnica rođenja Caravaggia

Opis: Motiv prikazuje pokornicu Magdalenu, detalj s istoimene Caravaggiove slike, koja je izložena u Galeriji Doria Pamphilj u Rimu. U donjem lijevom dijelu nalazi se natpis »SAN MARINO«, a ispod njega su godine »1571-2021«. Na lijevoj su strani inicijali »SP« autorice Silvije Petrassi. U gornjem desnom dijelu nalazi se natpis »CARAVAGGIO« i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 54 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2021.

Francuska

Tema: UNICEF

Opis: Na kovanici je prikazana alegorija rada »UNICEF-a« čiji su glavni element ruke. One jedna za drugom podupiru Zemljinu kuglu te su poveznica među različitim područjima Zemlje. Ispod kugle naznačena je 75. godišnjica osnutka UNICEF‑a i akronim »RF«, koje obavija lovorova grančica. U gornjem su dijelu polukružno ispisani naziv »UNICEF« i odgovarajuće godine te UNICEF‑ov moto »Za svako dijete«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 7 500 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2021.

Španjolska

Tema: UNESCO – Toledo

Opis: Na kovanici su prikazani vrata Puerta del Sol i detalji zdanja »La Sinagoga del Tránsito«. Obje su građevine izgrađene u 14. stoljeću u stilu mudéjar. Lijevo je ispisan naziv zemlje »ESPAÑA« i godina izdavanja »2021«. U desnom gornjem dijelu nalazi se oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4 000 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2021.

Luksemburg

Tema: 40. obljetnica vjenčanja velikog vojvode Henrija

Opis: Motiv prikazuje likove velikog vojvode Henrija i velike vojvotkinje Marije Terese. Ispod likova prikazana su dva vjenčana prstena – lijevo od njih naveden je datum vjenčanja (»14. FEBRUAR 1981«), a desno godina izdavanja kovanice (»2021«). Na dnu je ispisana riječ »LETZEBUERG«, koja označava državu izdavanja. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2021.

Njemačka

Tema: Saska-Anhalt (serija »Savezne zemlje«)

Opis: Motiv prikazuje katedralu u Magdeburgu, najstariju gotičku katedralu u Njemačkoj. Osim toga na jezgri kovanice nalazi se ime savezne zemlje (»SACHSEN-ANHALT«) i oznaka države izdavanja (»D«) na dnu. Na lijevoj strani napisane su oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«) i godina izdavanja (»2021«), a na desnoj oznaka gravera. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: 26. siječnja 2021.

Italija

Tema: 150. obljetnica proglašenja Rima glavnim gradom Italije

Opis: Na kovanici je prikazan detalj skulpture Dea Roma kipara Angela Zanellija, koja se nalazi u središtu Oltara Domovini (Altare della Patria), velikog zavjetnog oltara posvećenog talijanskom narodu koji je dio Spomenika Viktoru Emanuelu II. u Rimu. Iznad je ispisano »ROMA CAPITALE«, zdesna »•1871•2021•« (godina proglašenja Rima glavnim gradom Italije i godina izdanja kovanice); slijeva su monogram Talijanske Republike »RI« i oznaka rimske kovnice »R«, a u donjem su dijelu inicijali dizajnerice Uliane Pernazze (»UP«). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2021.

Italija

Tema: zdravstveni djelatnici

Opis: U središtu kovanice prikazani su muškarac i žena u medicinskoj odjeći s maskom preko lica, stetoskopom i medicinskom dokumentacijom koji predstavljaju liječnike i medicinske sestre na prvoj crti obrane od bolesti COVID‑19. U gornjem su dijelu riječ »GRAZIE« (hvala) i simbol srca zdesna a slijeva simbol medicinskog križa. U sredini je monogram Talijanske Republike »RI«, zdesna je oznaka rimske kovnice »R«, a u donjem su dijelu inicijali dizajnerice Claudije Momoni i godina izdavanja kovanice »2021«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2021.

Luksemburg

Tema: 100. obljetnica rođenja velikog vojvode Jeana

Opis: Na lijevoj strani jezgre kovanice prikazan je lik velikog vojvode Jeana, a na desnoj strani lik velikog vojvode Henrija. Uz likove velikih vojvoda napisana su njihova imena, a uz lik velikog vojvode Jeana napisana je i godina rođenja (»1921«). Ispod likova prikazan je grad Luxembourg. Na lijevoj strani kovanice polukružno je ispisan tekst »GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG«, koji označava i ime države izdavanja. Na donjem desnom dijelu navedena je godina izdavanja (»2021«). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2021.

Portugal

Tema: portugalsko predsjedanje Vijećem Europske unije

Opis: Motiv prikazuje kartu koja predstavlja vezu između glavnoga grada Portugala i drugih europskih glavnih gradova uz tekst »PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 510 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2021.