Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2021

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Estonia

Obiectul comemorării: Animalul național al Estoniei - lupul

Descriere: Desenul redă silueta unui lup și o pădure. Aproape de marginea inelului interior sunt înscrise, în partea stângă, denumirea țării, „EESTI”, în partea dreaptă, anul emisiunii, „2021”, iar în partea superioară, textul „CANIS LUPUS” („lup” în limba latină).

Tirajul emisiunii: 1 000 000 de monede

Data emiterii: toamna anului 2021

Portugalia

Obiectul comemorării: Participarea Portugaliei la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020

Descriere: Pe monedă este gravată o reprezentare stilizată a simbolului Comitetului Olimpic Național din Portugalia, înconjurat de inscripția „Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021”.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: mai 2021

Finlanda

Obiectul comemorării: Jurnalismul și comunicarea deschisă în sprijinul democrației finlandeze

Descriere: Siluetele ilustrate în partea centrală a monedei pot fi interpretate ca figuri umane stilizate care prind contur în structura unei rețele asemănătoare unei panglici. De-a lungul marginii interioare a părții centrale a monedei se poate citi inscripția „JOURNALISMI JOURNALISTIK”. În partea de jos este gravată inscripția „2021 FI”, precedată de simbolul monetăriei finlandeze. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 800 000 de monede

Data emiterii: primăvara anului 2021

Lituania

Obiectul comemorării: Programul UNESCO „Omul și biosfera” – Rezervația Biosferei Žuvintas

Descriere: Moneda redă zona caracteristică din jurul Rezervației Biosferei Žuvintas, care face parte din Rețeaua internațională a rezervațiilor biosferei din cadrul programului UNESCO „Omul și biosfera”: insule izolate, situate pe un lac cu o faună ornitologică unică, și cea mai mare luncă a Lituaniei, alături de animalele caracteristice acesteia. În prim-plan este reprezentat un buhai de baltă care vânează un izvoraș cu burtă roșie ce plutește pe apă. În stuful din partea dreaptă a monedei este gravat un lăcar de pipirig, iar deasupra acestuia se află un stol de cocori și o lebădă de vară, simbolizând crearea rezervației. Desenul este înconjurat de inscripțiile „LIETUVA (LITUANIA)”, „ŽUVINTAS”, „UNESCO”, anul emiterii, „2021”, și simbolul monetăriei lituaniene. Grafica este realizată de Eglė Ratkutė și Ernestas Žemaitis. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: trimestrul II 2021

Grecia

Obiectul comemorării: 200 de ani de la Revoluția Elenă

Descriere: Desenul prezintă drapelul elen în centru, înconjurat de ramuri de dafin. De-a lungul marginii interioare sunt gravate inscripțiile: „1821 – 2021 200 DE ANI DE LA REVOLUȚIA ELENĂ” și „REPUBLICA ELENĂ”. În partea de jos, între două ramuri de dafin, sunt vizibile o palmetă (simbolul monetăriei grecești) și semnătura artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 500 000 de monede

Data emiterii: aprilie 2021

Letonia

Obiectul comemorării: Cea de-a 100-a aniversare a recunoașterii internaționale de jure a Letoniei

Descriere: La data de 26 ianuarie 1921, diplomații letoni au reușit să aducă la îndeplinire o sarcină monumentală: marile puteri ale lumii au recunoscut Letonia de jure. Deși Letonia și-a declarat independența la 18 noiembrie 1918, noua națiune a fost recunoscută doar în 1920, după o perioadă confuză de conflicte. Desenul prezintă o inscripție artistică „100 Latvija de iure 2021”, care redă și denumirea țării (LATVIJA), alături de anul emisiunii (2021). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 412 000 de monede

Data emiterii: trimestrul I 2021

Franța

Obiectul comemorării: UNICEF

Descriere: Desenul prezintă o alegorie a activității „UNICEF”, în care mâinile reprezintă un element-cheie. Una lângă alta, acestea susțin globul, reprezentând legătura dintre diferitele regiuni ale Pământului. Mențiunea „75 de ani”, precum și laurii încununează ansamblul, însoțite de acronimul „RF”. Pe marginea superioară figurează denumirea „UNICEF”, alături de datele relevante, precum și deviza UNICEF „Pentru fiecare copil”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 7 500 000 de monede

Data emiterii: martie 2021

Spania

Obiectul comemorării: UNESCO – Toledo

Descriere: Desenul prezintă o imagine a porții „Puerta de Sol” și un detaliu din clădirea „La Sinagoga del Tránsito”, ambele fiind construite în secolul al XIV-lea în stilul Mudejar. În partea stângă, cu majuscule, figurează cuvântul „ESPAÑA” și anul baterii monedei „2021”, iar în partea dreaptă sus, simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 4 000 000 de monede

Data emiterii: februarie 2021

Luxemburg

Obiectul comemorării: Cea de-a 40-a aniversare a căsătoriei Marelui Duce Henri

Descriere: Modelul prezintă efigiile Marelui Duce Henri și Marii Ducese Maria Teresa. Sub efigii, două verighete sunt precedate de data căsătoriei, „14. FEBRUAR 1981” și sunt urmate de anul emiterii, „2021”. Cuvântul „LETZEBUERG”, care desemnează țara emitentă, este reprodus dedesubt. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: februarie 2021

Germania

Obiectul comemorării: Saxonia-Anhalt din seria „Landuri federale” (Bundesländer)

Descriere: Desenul redă catedrala din Magdeburg, prima catedrală de tip gotic care a fost construită pe pământ german. În partea centrală se află, de asemenea, denumirea „SACHSEN-ANHALT” și codul țării emitente „D” în partea de jos, simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”), precum și, în partea stângă, anul „2021” și, în partea dreaptă, marca gravorului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 000 000 de monede

Data emiterii: 26 ianuarie 2021

Italia

Obiectul comemorării: 150 de ani de la instituirea Romei drept capitală a Italiei

Descriere: Desenul redă un detaliu al lucrării Dea Roma, o sculptură de Angelo Zanelli care figurează în centrul monumentului Altare della Patria, un mare altar votiv dedicat națiunii italiene, situat în cadrul complexului Vittoriano din Roma. În partea de sus figurează legenda „ROMA CAPITALE”; în partea dreaptă, datele „•1871•2021•”, anul proclamării Romei drept capitală a Italiei și, respectiv, cel al emisiunii monedei; în partea stângă, literele „RI”, acronimul Republicii Italiene, și litera „R”, simbolul monetăriei din Roma; în exergă, literele „UP”, inițialele gravoarei Uliana Pernazza. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2021

Italia

Obiectul comemorării: Cadrele medicale

Descriere: Desenul prezintă în centru un bărbat și o femeie care poartă echipament medical, cu măști, un stetoscop și un dosar medical, reprezentând medicii și infirmierele care lucrează în prima linie în combaterea pandemiei de COVID-19. În partea de sus apare cuvântul „GRAZIE”, urmat, la dreapta, de un simbol al inimii; în partea stângă, o reproducere a crucii medicale; în centru, literele „RI”, acronimul Republicii Italiene; în partea dreaptă, litera „R”, simbolul monetăriei din Roma; în partea din stânga jos, literele „CM”, inițialele gravoarei Claudia Momoni; în exergă, anul emiterii monedei, „2021”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 000 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2021

Luxemburg

Obiectul comemorării: 100 de ani de la nașterea Marelui Duce Jean

Descriere: Desenul prezintă, în partea dreaptă, efigia Marelui Duce Jean, iar în partea stângă, efigia Marelui Duce Henri. Lângă fiecare efigie sunt gravate numele Marelui Duce, precum și inscripția „1921”, anul nașterii Marelui Duce Jean. Sub efigii figurează o reprezentare a orașului Luxemburg. În partea stângă, textul „GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG”, care desemnează și țara emitentă, este înscris în arc de cerc. Anul emiterii, „2021”, apare în partea dreaptă jos. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2021

Portugalia

Obiectul comemorării: Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene

Descriere: Moneda este o reprezentare a legăturii dintre capitala Portugaliei și celelalte capitale europene, simbolizată printr-o hartă conturată în interiorul inscripției „PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021” (PREȘEDINȚIA CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE PORTUGALIA 2021). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 510 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2021