Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont
A legaktuálisabb információk az oldal angol nyelvi változatán találhatók meg.

2 eurós emlékérmék – 2021

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjában található információkon alapulnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Finnország

A megemlékezés tárgya: A finn demokráciát támogató újságírás és nyílt kommunikáció

A rajzolat leírása: Az érme belső részén lévő, hálóként egymásba fonódó szalagok stilizált emberi alakokként is értelmezhetők. Az érme belső részének külső felén a „JOURNALISMI JOURNALISTIK” felirat olvasható. A belső rész alján a finn verdejel mellett a „2021 FI” felirat szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 800 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 tavasza

Litvánia

A megemlékezés tárgya: Az UNESCO „Ember és bioszféra” programja – Žuvintas bioszféra-rezervátum

A rajzolat leírása: A rajzolat az UNESCO „Ember és bioszféra” programjának bioszférarezervátum-világhálózatához tartozó Žuvintas bioszféra-rezervátum jellegzetes környezetét ábrázolja: egy egyedi tó távoli szigeteit és Litvánia legnagyobb vizes élőhelyét, valamint annak jellegzetes állatait. Az előtérben egy bölömbika nyúl egy vízben lebegő vöröshasú unka után. A jobb oldalon lévő gyékények között egy csíkosfejű nádiposzáta bújik meg, felette pedig darvak és egy bütykös hattyú szállnak, szimbolizálva a rezervátum létrehozását. A rajzolatot a LIETUVA, ŽUVINTAS, UNESCO felirat szegélyezi, az érme alján pedig a kibocsátás éve (2021) és a litvániai pénzverde verdejele található. A rajzolat Eglė Ratkutė és Ernestas Žemaitis nevéhez fűződik. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 második negyedéve

Görögország

A megemlékezés tárgya: A görög szabadságharc 200 éves évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat közepén babérágakkal körbefont görög zászló látható. A belső körgyűrű peremén az „1821 – 2021 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ”, valamint a „ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ” felirat húzódik. Az érme alján – két babérág között – egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) és a művész (George Stamatopoulos) aláírása látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. április

Lettország

A megemlékezés tárgya: Lettország de jure nemzetközi elismerésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: 1921. január 26-án a lett diplomaták egy kiemelkedően fontos feladatot vittek véghez: a világ nagyhatalmai de jure elismerték Lettországot. Bár Lettország 1918. november 18-án kiáltotta ki függetlenségét, az új nemzetet csak egy zavaros, harcokkal teli időszak után ismerték el 1920-ban. A rajzolaton a „100 Latvija de iure 2021” művészi felirat olvasható, amelyben az ország neve (LATVIJA) és a kibocsátás éve (2021) szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 412 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 első negyedéve

Franciaország

A megemlékezés tárgya: UNICEF

A rajzolat leírása: A rajzolat allegória az „UNICEF” munkájáról, amelynek során a kezek kulcsfontosságú szerepet töltenek be. A bolygót tartó kezek összekapcsolják a Föld különböző területeit. Az érme alján a 75. évfordulóra utaló felirat és az RF betűszó látható, a rajzolatot pedig babérlevelek szegélyezik. A felső peremen az „UNICEF” név, a megfelelő dátumok, valamint az UNICEF mottója, a „Pour chaque enfant” olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 7 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. március

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: UNESCO – Toledo

A rajzolat leírása: A rajzolat két 14. századi, mudéjar stílusú épületet ábrázol: a Puerta del Solt és a La Sinagoga del Tránsito egy részletét. A bal oldalon nagybetűkkel az ESPAÑA szó és a pénzverés éve (2021) szerepel. A jobb felső részen a verdejel látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 4 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. február

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Henrik nagyherceg házasságkötésének 40. éve

A rajzolat leírása: A rajzolat Henrik nagyherceg és Mária Terézia nagyhercegné képmásait ábrázolja. A képmások alatt a két jegygyűrű előtt az esküvő időpontja, „14. FEBRUAR 1981”, valamint a „2021” évszám áll. Alul a kibocsátó országot jelölő „LETZEBUERG” szó olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. február

Németország

A megemlékezés tárgya: Tartományok sorozat – Szász-Anhalt

A rajzolat leírása: A rajzolaton a magdeburgi katedrális, Németország első gótikus stílusú katedrálisa látható. A belső rész alján szerepel a „SACHSEN-ANHALT” tartománynév és a kibocsátó ország kódja, a „D”, a bal oldalon olvasható az adott pénzverde verdejele („A”, „D”, „F”, „G” vagy „J”), valamint a „2021” évszám, a jobb oldalon pedig a vésnök jele található. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 30 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. január 26.

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Róma mint Olaszország fővárosa intézmény 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Angelo Zanelli szobrának, a Dea Roma-nak egy részletét ábrázolja, amelyet a Rómában található Vittoriano (II. Viktor Emánuel emlékmű) komplexumban felállított, az olasz nemzetnek szentelt, nagy méretű fogadalmi oltár, az Altare della Patria (A Haza oltára) középpontjában helyeztek el. Felül a „ROMA CAPITALE” felirat olvasható; a jobb oldalon az „•1871•2021•” évszámok láthatók, amelyek Róma Olaszország fővárosaként való kihirdetésének évére, illetve az érme kibocsátásának évére utalnak; a bal oldalon az Olasz Köztársaság rövidítése az „RI” és a római pénzverdét azonosító „R” betű szerepel; alul középen Uliana Pernazza – a tervező – monogramja, az „UP” olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 3 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. január

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Egészségügyi szakemberek

A rajzolat leírása: A rajzolat középpontjában a Covid19 elleni küzdelem frontvonalában dolgozó orvosok és ápolók jelképeként egy orvosi öltözetet és maszkot viselő férfi és nő látható, betegkartonnal és sztetoszkóppal. A rajzolaton fent a „GRAZIE” szó, amellett jobb oldalon egy szív, bal oldalon az egészségügyre utaló kereszt, alatta középen az Olasz Köztársaság „RI” rövidítése látható; jobb oldalon a római pénzverdét jelölő „R” betű található, bal oldalon lent pedig a „CM” felirat, Claudia Momoni tervező nevének kezdőbetűi, legalul középen az érme kibocsátásának évét „2021” jelzi. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 3 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. január

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: János nagyherceg születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat bal oldalán János nagyherceg, jobb oldalán pedig Henrik nagyherceg képmása látható. A képmások mellett a nagyhercegek nevei olvashatók, valamint János nagyherceg születési éve: „1921”. A képek alatt találhatók Luxemburg városának körvonalai. A bal oldalon, kör alakban jelenik meg a kibocsátó országot jelölő „GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG” szöveg. Az érem jobb alsó részén a „2021” évszám látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. január

Portugália

A megemlékezés tárgya: az Európai Unió Tanácsának portugál elnöksége

A rajzolat leírása: A rajzolat a Portugália fővárosa és más európai fővárosok közötti kapcsolatot jelképezi, és a köztük húzott vonalakkal mintegy térképet formálva jelenik meg a „PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021” (AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK PORTUGÁL ELNÖKSÉGE 2021) felirat. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 510 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. január