Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 €-s emlékérmék – 2021

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjában található információkon alapulnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Andorra

A megemlékezés tárgya: Gondoskodás az idősekről

A rajzolat leírása: Az érme témája, a „CUIDEM LA NOSTRA GENT GRAN” (gondoskodás az idősekről) egy fiatal kéz képében jelenik meg, amely egy, az öregedés jeleit mutató másik kezet tart. A kezek alatt egy sztetoszkóp látható. A kibocsátó ország neve („ANDORRA”) a SARS-CoV-2 vírus több tüskefehérje-modelljét foglalja keretbe, ami az államnak a vírus megfékezése és a polgárairól való gondoskodás iránti elkötelezettségét szimbolizálja. A rajzolaton a kibocsátás időpontja („2021”) is olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 70 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 utolsó negyedéve

Andorra

A megemlékezés tárgya: A Meritxelli Szűzanya

A rajzolat leírása: A rajzolat előlapja a Meritxelli Szűzanya (az Andorrai Fejedelemség védőszentje) román stílusú faragott szobrát ábrázolja, amely a XI–XII. századból származik. A rajzolat hátterében a szobornak otthont adó bazilika szentélyének egy része, egy virágot jelképező grafikai elem, a kibocsátó ország neve („ANDORRA”), valamint az „1921–2021” évszám jelenik meg. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 73 750 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 utolsó negyedéve

Szlovákia

A megemlékezés tárgya: Alexander Dubček születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat a legendás szlovák politikus, Alexander Dubček bal oldali profilból készült képmását ábrázolja. Dubček a liberális reformok bevezetésére Csehszlovákiában tett 1968. évi kísérlet – a prágai tavasz – révén vált ismertté. Az érme belső körének bal szélén a kibocsátó ország neve („SLOVENSKO”) szerepel. A portré alsó részét az „Alexander Dubček” név takarja – keresztnév alatt a vezetéknév –, alatta pedig születésének és halálának évei láthatók egymás alatt: „1921” és „1992”. A jobb szélen a kibocsátás éve, „2021”, alatta a körmöcbányai pénzverde (Mincovňa Kremnica) verdejele (két érmesajtoló között az „MK” felirat) szerepel. A jobb alsó szélnél a stilizált „BR” rövidítés látható, amely a nemzeti előlap tervezőjére, Branislav Ronaira utal. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. november

Finnország

A megemlékezés tárgya: Az Åland-szigetek autonómiájának 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme témája a szigetcsoport domború formákkal megjelenített környezeti tája. A rajzolat alsó felén vízi útvonal látható tengeri jelzésekkel, valamint egy csónak orra és egy iránytűt tartó kéz. A horizont a rajzolat vízszintes felezővonalánál látható. A rajzolat felső felét a felhős ég alkotja. Alul félkörben finn nyelven olvasható a „100 ÉVES AZ ÅLAND-SZIGETEK AUTONÓMIÁJA” felirat. Felül félkörben svéd nyelven szerepel a „100 ÉVES AZ ÅLAND-SZIGETEK AUTONÓMIÁJA” felirat. Középen két gyémánt alakú elem választja el a szövegeket – az egyik a bal, a másik a jobb oldalon. A gyémántok felett jobb oldalon a „2021 FI” felirat, bal oldalon pedig Finnország pénzverdéjének verdejele szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 800 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 ősze

Belgium

A megemlékezés tárgya: Az érme azon rendelet kiadásának 500. évfordulójáról emlékezik meg, amellyel V. Károly elrendelte az uralkodása alatti érmekibocsátás második időszakát

A rajzolat leírása: Az érme nemzeti előlapjának középső része V. Károlyt ábrázolja, alatta pedig a „Carolus V” felirat olvasható. A bal oldalon az 500 éves arany „Carolus” gulden látható, amely az V. Károly uralkodása alatti második érmekibocsátás elrendelését követően került forgalomba. Mivel az érméket a holland királyi pénzverde állítja elő, az érme alsó részén Utrecht verdejele, egy hírnökbot, valamint a belga verdejel, Herzele város címere jelenik meg. Az érmén megtalálhatók továbbá az „LL” kezdőbetűk is, amelyek az érme tervezőjére, Luc Luycx-re utalnak. A „BE” országjel és a kibocsátási év („2021”) az érme bal oldalán helyezkedik el. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 155 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 ősze

Észtország

A megemlékezés tárgya: Észtország nemzeti állata, a farkas

A rajzolat leírása: A rajzolat a farkas és egy erdő sziluettjét ábrázolja. A belső gyűrű pereméhez közel bal oldalon az „EESTI” országnév, jobb oldalon „2021”, a kibocsátás éve, fent pedig a „CANIS LUPUS” felirat (a farkas latin megnevezése) látható.  Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 ősze

Málta

A megemlékezés tárgya: Tarxien őskori máltai templomai (az UNESCO világörökségi helyszínek sorozatból)

A rajzolat leírása: A rajzolat az ősi épület részletét ábrázolja. Felül a „TARXIEN TEMPLES 3600-2500 BC” felirat látható. A rajzolat alján a kibocsátó ország neve „MALTA”, alatta pedig a kibocsátás éve „2021” szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 181 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. október

Vatikán

A megemlékezés tárgya: Dante Alighieri halálának 700. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Dante portréját és a firenzei Palazzo Vecchiót ábrázolja. Fent jobbra félkörívben a kibocsátó ország neve, „CITTÀ DEL VATICANO” szerepel. Alul a „Dante” felirat, alatta pedig az „1321–2021” évszámok, valamint a művész, „P. DANIELE” neve olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 86 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. október

Szlovénia

A megemlékezés tárgya: Szlovénia első múzeuma, a Carniola tartományi múzeum létrehozásának 200. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolatot a Vače Situla – a situlaművészet egyik legfinomabb műtárgya – sávjai ihlették. Ezek a sávok a múzeum által a jövő generációi számára megőrzött történelem rétegeit jelképezik grafikus formában. A rajzolat a múzeum történelmének rétegeit ábrázolja a múzeum 200 éves történelme során használt különböző nevekkel. A neveket sávokban tüntették fel, ahogy azok a Vače Situlán is szerepelnének. A rajzolaton szerepel még a „SLOVENIJA” országnév és a kibocsátás éve („2021”). Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. október

Franciaország

A megemlékezés tárgya: A 2024. évi párizsi olimpiai játékok

A rajzolat leírása: A rajzolat Marianne-t, Franciaország nemzeti jelképét és a francia numizmatika ikonikus alakját ábrázolja, aki „antik” módon fut, az ókori olimpiai játékokat idézve. Sziluettje összeolvad az Eiffel-toronnyal, Párizs jelképével, közös tengelyt alkotva. A háttérben futópálya látható, amelyre bal oldalon a „Paris 2024” emblémát illesztették. Az évszám, az „RF” jelzés és a verdejelek a torony boltíve alatt szerepelnek. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 510 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. szeptember

Észtország

A megemlékezés tárgya: Finnugor népek

A rajzolat leírása: Az érme nemzeti előlapjának rajzolata az Äänisjärv-tó barlangrajzai alapján készült. A vadász, a jávorszarvas, a vízimadár és a nap az élet körforgását szimbolizálja a finnugor népeknél. A központi alak a vízimadár, mivel az valamennyi finnugor nép művészetében és folklórjában megjelenik. Jobbra fent félkörben az „EESTI” országnév szerepel, amelyet a „2021” évszám követ. Balra lent a „FENNO-UGRIA” felirat olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. szeptember

San Marino

A megemlékezés tárgya: Albrecht Dürer születésének 550. évfordulója.

A rajzolat leírása: A rajzolat Szűz Máriát ábrázolja a kisded Jézussal – egy részletet Albrecht Dürer Madonna gyermekkel című festményéből, amelyet az Uffizi képtárban (Firenzében) őriznek. Balra fent a „SAN MARINO” felirat és az „R” verdejel szerepel. Jobbra fent az „AD” monogram (Albrecht Dürer nevének kezdőbetűi), jobb oldalon pedig a „DÜRER” felirat látható. Alul a művész, Valerio De Seta nevének kezdőbetűi („VdS”) és az „1471–2021” dátum olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 54 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. augusztus

Monaco

A megemlékezés tárgya: II. Albert herceg és Charlène hercegné házasságkötésének 10. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat II. Albert herceg és Charlène hercegné arcképét ábrázolja oldalnézetből. Felül a kibocsátó ország neve („MONACO”) jelenik meg. Alul félkörívben a „2011 MARIAGE PRINCIER 2021” felirat olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 15 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. július

Litvánia

A megemlékezés tárgya: Dzūkija (a litvániai etnográfiai régiók sorozatból)

A rajzolat leírása: A rajzolat központi eleme egy címer, amelyen egy páncélba öltözött katona látható: jobb kezében alabárdot tart, bal kezét egy balti ezüst pajzson támasztja. A gerendára támasztott címert két hiúz tartja. A gerendáról lógó szalagon az „EX GENTE BELICOSISSIMA POPULUS LABORIOSUS” (SZORGOSAN DOLGOZÓ NÉP EGY HARCIAS TÖRZSBŐL) latin felirat olvasható. A kompozíciót a „LIETUVA” (LITVÁNIA) és a „DZŪKIJA” felirat szegélyezi, az érme alján pedig a kibocsátás éve (2021) és a litvániai pénzverde verdejele látható. A rajzolat Rolandas Rimkūnas munkája. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 harmadik negyedéve

Vatikán

A megemlékezés tárgya: Caravaggio születésének 450. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Caravaggio festményét ábrázolja – egy fiút kosárnyi gyümölccsel. Fent félkörben a kibocsátó ország neve, „CITTA’ DEL VATICANO” szerepel. Bal oldalon az „R” verdejel látható. Alul a „CARAVAGGIO” felirat, alatta az „1571–2021” évszámok olvashatók. Jobbra lent szerepelnek Chiara Principe művész nevének kezdőbetűi, „CP”. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 86 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. június

Málta

A megemlékezés tárgya: A világjárvány hősei

A rajzolat leírása: A Maria Anna Frisone által készített rajzolat két egészségügyi dolgozót ábrázol, akik egymást átkarolva készülnek az ismeretlen elleni harcra. Az érme mindazok önfeláldozó szolgálataiért nyilvánít köszönetet, akik a Covid19-világjárvány elleni küzdelem első soraiban harcoltak. Felül félkörívben a „HEROES OF THE PANDEMIC” felirat olvasható. Alul félkörívben a „MALTA – 2021” felirat szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 72 500 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. június

Belgium

A megemlékezés tárgya: A Belga–Luxemburgi Gazdasági Unió (BLEU) létrehozásának 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme nemzeti előlapja I. Fülöp belga király és Henrik luxemburgi nagyherceg arcképét ábrázolja. A háttérben a két ország körvonalai, az „Economic Union” felirat, valamint az „1921” és „2021” évszám láthatók. Mivel a holland királyi pénzverde fogja verni az emlékérmét, alul Utrecht verdejele, egy hírnökbot, valamint a belga verdejel, Herzele város címere látható. Az érmén megtalálhatók továbbá az „LL” kezdőbetűk is, amelyek az érme tervezőjére, Luc Luycx-re utalnak. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 155 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 nyara

Portugália

A megemlékezés tárgya: Portugália részvétele a 2020. évi tokiói olimpián

A rajzolat leírása: Stilizált rajzolat a Portugál Nemzeti Olimpiai Bizottság szimbólumának alkotójától, amelyet a „Portugal nos Jogos Olímpicos de Tóquio’20 2021” felirat vesz körül.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. május

Finnország

A megemlékezés tárgya: A finn demokráciát támogató újságírás és nyílt kommunikáció

A rajzolat leírása: Az érme belső részén lévő, hálóként egymásba fonódó szalagok stilizált emberi alakokként is értelmezhetők. Az érme belső részének külső felén a „JOURNALISMI JOURNALISTIK” felirat olvasható. A belső rész alján a finn verdejel mellett a „2021 FI” felirat szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 800 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 tavasza

Litvánia

A megemlékezés tárgya: Az UNESCO „Ember és bioszféra” programja – Žuvintas bioszféra-rezervátum

A rajzolat leírása: A rajzolat az UNESCO „Ember és bioszféra” programjának bioszférarezervátum-világhálózatához tartozó Žuvintas bioszféra-rezervátum jellegzetes környezetét ábrázolja: egy egyedi tó távoli szigeteit és Litvánia legnagyobb vizes élőhelyét, valamint annak jellegzetes állatait. Az előtérben egy bölömbika nyúl egy vízben lebegő vöröshasú unka után. A jobb oldalon lévő gyékények között egy csíkosfejű nádiposzáta bújik meg, felette pedig darvak és egy bütykös hattyú szállnak, szimbolizálva a rezervátum létrehozását. A rajzolatot a LIETUVA, ŽUVINTAS, UNESCO felirat szegélyezi, az érme alján pedig a kibocsátás éve (2021) és a litvániai pénzverde verdejele található. A rajzolat Eglė Ratkutė és Ernestas Žemaitis nevéhez fűződik. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 második negyedéve

Görögország

A megemlékezés tárgya: A görög szabadságharc 200 éves évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat közepén babérágakkal körbefont görög zászló látható. A belső körgyűrű peremén az „1821 – 2021 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ”, valamint a „ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ” felirat húzódik. Az érme alján – két babérág között – egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) és a művész (George Stamatopoulos) aláírása látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 1 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. április

Lettország

A megemlékezés tárgya: Lettország de jure nemzetközi elismerésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: 1921. január 26-án a lett diplomaták egy kiemelkedően fontos feladatot vittek véghez: a világ nagyhatalmai de jure elismerték Lettországot. Bár Lettország 1918. november 18-án kiáltotta ki függetlenségét, az új nemzetet csak egy zavaros, harcokkal teli időszak után ismerték el 1920-ban. A rajzolaton a „100 Latvija de iure 2021” művészi felirat olvasható, amelyben az ország neve (LATVIJA) és a kibocsátás éve (2021) szerepel. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 412 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021 első negyedéve

San Marino

A megemlékezés tárgya: Caravaggio születésének 450. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat bűnbánó Magdolnát ábrázolja – egy részletet Caravaggio azonos című, a római Doria Pamphilj Galériában található alkotásából. Balra fent a „SAN MARINO” felirat, alatta az „1571–2021” dátum olvasható. A bal oldalon Silvia Petrassi művész monogramja, „SP”, jobbra fent pedig a „CARAVAGGIO” felirat és a verdejel szerepel. A jobb felső sarokban a „CARAVAGGIO” felirat és a verdejel látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 54 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. március

Franciaország

A megemlékezés tárgya: UNICEF

A rajzolat leírása: A rajzolat allegória az „UNICEF” munkájáról, amelynek során a kezek kulcsfontosságú szerepet töltenek be. A bolygót tartó kezek összekapcsolják a Föld különböző területeit. Az érme alján a 75. évfordulóra utaló felirat és az RF betűszó látható, a rajzolatot pedig babérlevelek szegélyezik. A felső peremen az „UNICEF” név, a megfelelő dátumok, valamint az UNICEF mottója, a „Pour chaque enfant” olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 7 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. március

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: UNESCO – Toledo

A rajzolat leírása: A rajzolat két 14. századi, mudéjar stílusú épületet ábrázol: a Puerta del Solt és a La Sinagoga del Tránsito egy részletét. A bal oldalon nagybetűkkel az ESPAÑA szó és a pénzverés éve (2021) szerepel. A jobb felső részen a verdejel látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 4 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. február

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Henrik nagyherceg házasságkötésének 40. éve

A rajzolat leírása: A rajzolat Henrik nagyherceg és Mária Terézia nagyhercegné képmásait ábrázolja. A képmások alatt a két jegygyűrű előtt az esküvő időpontja, „14. FEBRUAR 1981”, valamint a „2021” évszám áll. Alul a kibocsátó országot jelölő „LETZEBUERG” szó olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. február

Németország

A megemlékezés tárgya: Tartományok sorozat – Szász-Anhalt

A rajzolat leírása: A rajzolaton a magdeburgi katedrális, Németország első gótikus stílusú katedrálisa látható. A belső rész alján szerepel a „SACHSEN-ANHALT” tartománynév és a kibocsátó ország kódja, a „D”, a bal oldalon olvasható az adott pénzverde verdejele („A”, „D”, „F”, „G” vagy „J”), valamint a „2021” évszám, a jobb oldalon pedig a vésnök jele található. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 30 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. január 26.

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Róma mint Olaszország fővárosa intézmény 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Angelo Zanelli szobrának, a Dea Roma-nak egy részletét ábrázolja, amelyet a Rómában található Vittoriano (II. Viktor Emánuel emlékmű) komplexumban felállított, az olasz nemzetnek szentelt, nagy méretű fogadalmi oltár, az Altare della Patria (A Haza oltára) középpontjában helyeztek el. Felül a „ROMA CAPITALE” felirat olvasható; a jobb oldalon az „•1871•2021•” évszámok láthatók, amelyek Róma Olaszország fővárosaként való kihirdetésének évére, illetve az érme kibocsátásának évére utalnak; a bal oldalon az Olasz Köztársaság „RI” rövidítése és a római pénzverdét azonosító „R” betű szerepel; alul középen Uliana Pernazza – a tervező – monogramja, az „UP” olvasható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 3 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. január

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Egészségügyi szakemberek

A rajzolat leírása: A rajzolat középpontjában a Covid19 elleni küzdelem frontvonalában dolgozó orvosok és ápolók jelképeként egy orvosi öltözetet és maszkot viselő férfi és nő látható, betegkartonnal és sztetoszkóppal. A rajzolaton fent a „GRAZIE” szó, amellett jobb oldalon egy szív, bal oldalon az egészségügyre utaló kereszt, alatta középen az Olasz Köztársaság „RI” rövidítése látható; jobb oldalon a római pénzverdét jelölő „R” betű található, bal oldalon lent pedig a „CM” felirat, Claudia Momoni tervező nevének kezdőbetűi; legalul középen az érme kibocsátásának évét „2021” jelzi. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 3 000 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. január

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: János nagyherceg születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat bal oldalán János nagyherceg, jobb oldalán pedig Henrik nagyherceg képmása látható. A képmások mellett a nagyhercegek nevei olvashatók, valamint János nagyherceg születési éve: „1921”. A képek alatt találhatók Luxemburg városának körvonalai. A bal oldalon, kör alakban jelenik meg a kibocsátó országot jelölő „GROUSSHERZOGE VU LËTZEBUERG” szöveg. Az érem jobb alsó részén a „2021” évszám látható. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. január

Portugália

A megemlékezés tárgya: az Európai Unió Tanácsának portugál elnöksége

A rajzolat leírása: A rajzolat a Portugália fővárosa és más európai fővárosok közötti kapcsolatot jelképezi, és a köztük húzott vonalakkal mintegy térképet formálva jelenik meg a „PRESIDÊNCIA DO CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA PORTUGAL 2021” (AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK PORTUGÁL ELNÖKSÉGE 2021) felirat. Az érme külső gyűrűjén az európai zászló 12 csillaga látható.

A kibocsátás mennyisége: 510 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2021. január