Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Herdenkingsmunten van 2 euro - 2004

Vaticaanstad

Onderwerp van de herdenkingsmunt: 75ste verjaardag van de stichting van Vaticaanstad

Beschrijving van het ontwerp: op het binnenste gedeelte is een schematische voorstelling afgebeeld van de ommuring van Vaticaanstad met de Sint-Pietersbasiliek op de voorgrond. Eveneens op het binnenste gedeelte staan de opschrijften „75 o ANNO DELLO STATO” en „1929-2004” alsmede, in kleinere letters, de naam van de ontwerper „VEROI” en de initialen van de graveur „L.D.S. INC.”. Langs de buitenrand van de munt staan de twaalf sterren van de Europese Unie en het opschrift „CITTA' DEL VATICANO”.

Oplage: 100.000 munten

Uitgiftedatum: december 2004

Italië

Onderwerp van de herdenkingsmunt: vijfde decennium van het wereldvoedselprogramma

Beschrijving van het ontwerp: in het midden staat de afbeelding van een naar rechts gekantelde wereldbol met het opschrift „WORLD FOOD PROGRAMME”. Een korenaar, een maïskolf en een rijstaar, de drie graansoorten die de essentiële voedselbronnen van de wereld voorstellen, komen van achter de wereldbol te voorschijn. Rechts van de wereldbol staat een „I” bovenop een „R”, het monogram van „Repubblica Italiana”, met daaronder een kleinere combinatie van de letters „U” en „P”, de initialen van de graveur, Uliana Pernazza. Bovenaan links van de wereldbol staat het muntteken „R” en onder de wereldbol het jaartal, „2004”. Langs de buitenrand van de munt zijn de twaalf sterren van de Europese Unie afgebeeld.

Oplage: 16 miljoen munten

Uitgiftedatum: december 2004

San Marino

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Bartolomeo Borghesi (historicus, numismaticus)

Beschrijving van het ontwerp: langs de buitenrand staan de twaalf sterren van de Europese Unie in een cirkel rond het borstbeeld van Bartolomeo Borghesi, met aan de onderkant in het midden het jaar van uitgifte „2004”. Links van het borstbeeld de inscriptie „Bartolomeo Borghesi”, en boven elkaar de letter „R” en de initialen van de graveur „E.L.F.”. Rechts van het borstbeeld staat „San Marino”.

Oplage: 110.000 munten

Uitgiftedatum: december 2004

Finland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten

Beschrijving van het ontwerp: vanuit een gestileerde pilaar ontspruiten loten die naar boven groeien. De loten staan symbool voor de uitbreiding van de Europese Unie, de pilaar voor de vruchtbare basis. Naast de pilaar staan de letters „EU”. Bovenaan staat het jaar „2004”. Samen met dit jaartal vormen twaalf sterren de omlijsting van de afbeelding.

Oplage: 1 miljoen munten

Uitgiftedatum: juni 2004

Luxemburg

Onderwerp van de herdenkingsmunt: beeltenis en monogram van groothertog Henri

Beschrijving van het ontwerp: links op het binnenste gedeelte de beeltenis van Zijne Koninklijke Hoogheid groothertog Henri, naar rechts kijkend, en rechts het monogram van groothertog Henri (speciale letter „H” met een kroon erboven). Rechts van het monogram staan in een halve cirkel de twaalf sterren. Bovenaan staat het jaartal 2004, met het muntteken, de initialen van de graveur en het woord LËTZEBUERG. Aan de onderkant staan de woorden „- HENRI - Grand-Duc de Luxembourg -”.

Oplage: 2,49 miljoen munten

Uitgiftedatum: juni 2004

Griekenland

Onderwerp van de herdenkingsmunt: Olympische Spelen in Athene, 2004

Beschrijving van het ontwerp: de twaalf sterren van de Europese Unie op het buitenste gedeelte omringen een afbeelding van een oud standbeeld van een discuswerper die op het punt staat de discus te werpen. Het voetstuk van het standbeeld beslaat een klein deel van de rand van de munt. Links staat het logo van de Olympische Spelen „ATHENS 2004” met de vijf Olympische ringen en rechts staat het cijfer „2” met daaronder het woord „ΕΥΡΩ”. Aan weerszijden van de ster onderaan in het midden staat het jaar van uitgifte, door de ster gescheiden in twee groepen cijfers: 20*04. Het muntteken staat linksboven het hoofd van de discuswerper.

Oplage: 50 miljoen munten

Uitgiftedatum: maart 2004