Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2004.

Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema:75. obljetnica osnivanja Države Vatikanskog Grada

Opis: U jezgri kovanice nalazi se shematski prikaz vanjskih zidina Države Vatikanskog Grada s bazilikom sv. Petra u prvom planu. U jezgri je također napisano »75 o ANNO DELLO STATO« i »1929 – 2004« te sitnim slovima ime autora »VEROI« i monogram gravera »L.D.S. INC«. Na prstenu kovanice nalazi se dvanaest zvijezda Europske unije i natpis »CITTÀ DEL VATICANO«.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2004.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema:peto desetljeće Svjetskog programa za hranu

Opis: U središnjem dijelu prikazana je zemaljska kugla, nagnuta udesno i unutar nje nalazi se natpis »WORLD FOOD PROGRAMME«. Iza kugle izviruju klas pšenice, klip kukuruza i klas riže – tri žitarice koje predstavljaju osnovni izvor hrane u svijetu. Desno od zemaljske kugle slovo »I« napisano preko slova »R« označava naziv zemlje »Repubblica Italiana«, ispod kojeg je manja kombinacija slova »U« i »P« – monogram graverke Uliane Pernazze. Lijevo iznad zemaljske kugle nalazi se oznaka kovnice »R«, a ispod kugle je navedena godina izdanja »2004«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 16 milijuna kovanica

Datum izdanja: 15. prosinca 2004.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema:Bartolomeo Borghesi (povjesničar, numizmatičar)

Opis: Unutar prstena nalazi se dvanaest zvijezda Europske unije, a u njegovom donjem središnjem dijelu nalazi se godina izdanja »2004«. Zvijezde i godina okružuju poprsje Bartolomea Borghesija. S lijeve strane poprsja nalazi se natpis »Bartolomeo Borghesi«, a jedno iznad drugog napisano je slovo »R« i monogram gravera »E.L.F.«. Desno od poprsja nalazi se naziv »San Marino«.

Opseg izdanja: 110 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2004.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema:proširenje Europske unije na deset novih država članica

Opis: Motiv predstavlja stilizirani stup iz kojega niču mladice i rastu uvis. Mladice predstavljaju proširenje Europske unije, a stup čini temelj rasta. Pored stupa je kratica »EU«. U gornjem dijelu prstena vidljiva je godina »2004«. Motiv je okružen s 12 zvijezda i godinom.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: lipanj 2004.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: portret i monogram velikog vojvode Henrija

Opis: Na lijevoj strani jezgre prikazan je portret Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode Henrija, koji gleda udesno, a na desnoj strani je njegov monogram (posebno slovo »H« s krunom na vrhu). Desno od monograma polukružno je prikazano 12 zvijezda. Godina »2004«, kojoj se s jedne strane nalazi oznaka kovnice, a s druge monogram gravera, te riječ LËTZEBUERG napisani su kružno na gornjem dijelu prstena. Riječi »HENRI – Grand-Duc de Luxembourg« nalaze se na donjem dijelu prstena.

Opseg izdanja: 2,49 milijuna kovanica

Datum izdanja: lipanj 2004.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Olimpijske igre u Ateni 2004. godine

Opis: Dvanaest zvijezda Europske unije smještenih na prstenu okružuje motiv antičkog kipa koji prikazuje bacača diska u pokretu unutar jezgre. Podnožje kipa neznatno prelazi i na prsten kovanice. Na lijevoj je strani logotip Olimpijskih igara »ATHENS 2004« i pet olimpijskih krugova, a na desnoj jedna iznad druge stoje brojka »2« i riječ »EYPΩ«. Znamenke godine razdvojene su po sredini zvjezdicom na donjem središnjem dijelu prstena (»20*04«), a oznaka kovnice nalazi se lijevo iznad atletičareve glave.

Opseg izdanja: 50 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2004.


 
povratak na vrh