Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2004.

Država Vatikanskoga Grada

Tema: 75. obljetnica osnivanja Države Vatikanskoga Grada

Opis: Na jezgri kovanice nalazi se shematski prikaz vanjskih zidina Države Vatikanskoga Grada s bazilikom sv. Petra u prvom planu. Na jezgri je također napisano »75o ANNO DELLO STATO« i »1929 - 2004« te sitnim slovima ime autora motiva »VEROI« i inicijali graverke »L.D.S. INC.«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije i natpis »CITTA’ DEL VATICANO«.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2004.

Italija

Tema: 5. desetljeće Svjetskog programa za hranu

Opis: Na središnjem dijelu jezgre kovanice prikazana je zemaljska kugla, nagnuta udesno i unutar nje nalazi se natpis »WORLD FOOD PROGRAMME«. Iza kugle izviruju klas pšenice, klip kukuruza i klas riže – tri žitarice koje predstavljaju osnovni izvor hrane u svijetu. Desno od zemaljske kugle slovo »I« napisano preko slova »R« označava naziv države (Repubblica Italiana), ispod kojeg je manja kombinacija slova »U« i »P« – inicijali graverke Uliane Pernazze. Lijevo iznad zemaljske kugle nalazi se oznaka kovnice »R«, a ispod kugle navedena je godina izdavanja »2004«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 16 000 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2004.

San Marino

Tema: Bartolomeo Borghesi (povjesničar, numizmatičar)

Opis: Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije, a na donjem središnjem dijelu prstena nalazi se godina izdavanja »2004«. Zvijezde i godina okružuju poprsje Bartolomea Borghesija. S lijeve strane poprsja nalazi se natpis »Bartolomeo Borghesi«, a jedno iznad drugog napisani su slovo »R« i inicijali gravera »E.L.F.«. Desno od poprsja nalazi se naziv »San Marino«.

Opseg izdanja: 110 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2004.

Finska

Tema: proširenje Europske unije na deset novih država članica

Opis: Motiv predstavlja stilizirani stup iz kojega niču mladice i rastu uvis. Mladice predstavljaju proširenje Europske unije, a stup čini temelj rasta. Pored stupa je pokrata »EU«. Na gornjem dijelu prstena vidljiva je godina »2004«. Motiv je okružen s 12 zvijezda i godinom.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2004.

Luksemburg

Tema: portret i monogram velikog vojvode Henrija

Opis: Na lijevoj strani jezgre prikazan je portret Njegove Kraljevske Visosti, velikog vojvode Henrija, koji gleda udesno, a na desnoj je strani njegov monogram (posebno slovo »H« s krunom na vrhu). Desno od monograma polukružno je prikazano 12 zvijezda. Godina »2004«, uz koju se s jedne strane nalazi oznaka kovnice, a s druge inicijali gravera te riječ »LËTZEBUERG« napisani su kružno na gornjem dijelu prstena. Riječi »HENRI – Grand-Duc de Luxembourg« nalaze se na donjem dijelu prstena.

Opseg izdanja: 2 490 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2004.

Grčka

Tema: Olimpijske igre u Ateni 2004. godine

Opis: Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije. One okružuje motiv antičkog kipa koji prikazuje bacača diska u pokretu na jezgri. Podnožje kipa neznatno prelazi i na prsten kovanice. Na lijevoj je strani logotip Olimpijskih igara »ATHENS 2004« i pet olimpijskih krugova, a na desnoj jedna iznad druge brojka »2« i riječ »EYPΩ«. Znamenke godine razdvojene su po sredini zvjezdicom na donjem središnjem dijelu prstena (»20*04«), a oznaka kovnice nalazi se lijevo iznad atletičareve glave.

Opseg izdanja: 50 000 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2004.