Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2004

Vatikan

Motiv: 75. obletnica ustanovitve Vatikanske mestne države

Opis: v jedru kovanca je upodobljena bazilika sv. Petra z obzidjem Vatikanske mestne države. Ob robu jedra sta napisa »75o ANNO DELLO STATO« in »1929-2004«, z manjšimi črkami pa je izpisano ime oblikovalca »VEROI« ter začetnice graverja »L.D.S. INC.«. Dvanajst zvezd Evropske unije in napis »CITTA' DEL VATICANO« so razporejeni na kolobarju kovanca.

Obseg izdaje: 100.000 kovancev

Datum izdaje: december 2004

Italija

Motiv: peto desetletje Svetovnega programa za prehrano

Opis: v sredini jedra je upodobljena v desno nagnjena zemeljska obla z napisom »WORLD FOOD PROGRAMME«, izza katere poganjajo klas pšenice, klas koruze in klas riža, treh žitaric, ki predstavljajo osnovne vire svetovne prehrane. V sredini desno sta druga nad drugo črki »I« in »R« za »Repubblica Italiana«, pod njima pa je manjša kombinacija črk »U« in »P«, ki označuje začetnici graverke Uliane Pernazza. Levo nad zemeljsko oblo je oznaka kovnice »R«, na dnu jedra pa letnica izdaje »2004«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 16 milijonov kovancev

Datum izdaje: december 2004

San Marino

Motiv: Bartolomeo Borghesi (zgodovinar, numizmatik)

Opis: dvanajst zvezd Evropske unije na kolobarju kovanca in letnica izdaje »2004« v sredini spodaj obkrožajo doprsno podobo Bartolomea Borghesija. Levo od doprsja je napis »Bartolomeo Borghesi«, druga nad drugo pa so izpisane črka »R« in začetnice graverja »E.L.F.«. Desno od doprsja je beseda »San Marino«.

Obseg izdaje: 110.000 kovancev

Datum izdaje: december 2004

Finska

Motiv: širitev Evropske unije na deset novih držav članic

Opis: na kovancu je upodobljen stiliziran steber, iz katerega poganjajo mladike. Mladike predstavljajo širitev Evropske unije, steber pa temelj rasti. V bližini stebra je kratica EU. V gornjem delu kovanca je izpisana letnica 2004. Motiv obdaja 12 zvezd ter letnica izdaje.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: junij 2004

Luksemburg

Motiv: portret in monogram velikega vojvode Henrija

Opis: na levi strani jedra kovanca je v desno obrnjen portret velikega vojvode Henrija, na desni pa je njegov monogram (posebna črka »H« s krono na vrhu). Desno od monograma je 12 zvezd, razporejenih v polkrog. Letnica »2004«, ki jo obkrožata oznaka kovnice in začetnici graverja, ter beseda »LËTZEBUERG« sta izpisani krožno na kolobarju kovanca. Na dnu kolobarja so besede »HENRI - Grand-Duc de Luxembourg«.

Obseg izdaje: 2,49 milijona kovancev

Datum izdaje: junij 2004

Grčija

Motiv: olimpijske igre v Atenah leta 2004

Opis: dvanajst zvezd Evropske unije na kolobarju kovanca obkroža podobo antičnega metalca diska. Podnožje kipa rahlo sega v kolobar. Na levi je logotip olimpijskih iger »ATHENS 2004« in pet olimpijskih krogov, na desni pa sta ena nad drugo številka 2 in beseda »EYPΩ«. Letnica je izpisana deljeno okoli zvezde spodaj na sredini kovanca v obliki: 20*04. Oznaka kovnice je levo nad atletovo glavo.

Obseg izdaje: 50 milijonov kovancev

Datum izdaje: marec 2004