Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2004

Πόλη του Βατικανού

Θέμα:75η επέτειος της ίδρυσης της Πόλης του Βατικανού

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται σχηματικά τα εξωτερικά τείχη της πόλης του Βατικανού με φόντο τη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Επίσης, διακρίνονται οι επιγραφές «75o ANNO DELLO STATO» και «1929-2004», καθώς και, με μικρότερα γράμματα, το όνομα του δημιουργού «VEROI» και τα αρχικά του χαράκτη «L.D.S. INC.». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιγραφή «CITTA' DEL VATICANO».

Ποσότητα: 100.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2004

Ιταλία

Θέμα:50ή επέτειος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος

Περιγραφή: Στο κέντρο φαίνεται η υδρόγειος σφαίρα, που γέρνει προς τα δεξιά και φέρει την επιγραφή «WORLD FOOD PROGRAMME». Πίσω από την υδρόγειο σφαίρα εµφανίζεται ένα στάχυ σιταριού, ένα στάχυ καλαµποκιού και ένα στάχυ ρυζιού, απεικονίζοντας τις βασικές πηγές διατροφής στον κόσµο. Στα δεξιά της υδρόγειου σφαίρας απεικονίζεται το γράμμα «I» επάνω στο γράμμα «R», τα οποία σημαίνουν «Repubblica Italiana». Κάτω από τα αυτά εμφανίζονται συνδυασμένα σε μικρότερο μέγεθος τα γράμματα «U» και «P», τα αρχικά της χαράκτριας Uliana Pernazza. Στο επάνω αριστερό μέρος της υδρόγειου σφαίρας διακρίνεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και κάτω από αυτήν το έτος «2004». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 16 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2004

Άγιος Μαρίνος

Θέμα:Bartolomeo Borghesi (ιστορικός, νοµισµατολόγος)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η προτομή του Bartolomeo Borghesi η οποία περιβάλλεται από τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίμετρο του κέρματος. Στο κάτω μέρος κεντρικά αναγράφεται το έτος έκδοσης «2004». Στα αριστερά της προτομής διακρίνεται η επιγραφή «Bartolomeo Borghesi», το γράμμα «R» σε επάλληλη διάταξη και τα αρχικά του χαράκτη «E.L.F.». Στα δεξιά της προτομής αναγράφονται οι λέξεις «San Marino».

Ποσότητα: 110.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2004

Φινλανδία

Θέμα: Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε την ένταξη δέκα νέων κρατών µελών

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένας σχηµατοποιηµένος κίονας από τον οποίο φύονται βλαστοί. Οι βλαστοί αντιπροσωπεύουν τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κίονας αντιπροσωπεύει τη βάση για την ανάπτυξη. Κοντά στον κίονα αναγράφονται τα γράμματα «EU» και στο επάνω μέρος του κέρματος το έτος «2004». Το σχέδιο περιβάλλεται από δώδεκα αστέρια και το έτος έκδοσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2004

Λουξεµβούργο

Θέμα: Μορφή και μονόγραμμα του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται στα αριστερά η μορφή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου να κοιτάζει προς τα δεξιά, και στα δεξιά το μονόγραμμά του (ένα ειδικό γράμμα «H» το οποίο φέρει το στέμμα). Τα 12 αστέρια απεικονίζονται σε ημικυκλική διάταξη στα δεξιά του µονογράµµατος. Το έτος «2004», το οποίο περιβάλλεται από το σήμα του νομισματοκοπείου και τα αρχικά του χαράκτη, και η λέξη «LËTZEBUERG» αναγράφονται σε κυκλική διάταξη στο επάνω μέρος του κέρματος. Οι λέξεις «HENRI - Grand-Duc de Luxembourg» αναγράφονται στο κάτω μέρος του κέρματος.

Ποσότητα: 2,49 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2004

Ελλάδα

Θέμα: Ολυµπιακοί Αγώνες «Αθήνα 2004»

Περιγραφή: Τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίμετρο του κέρματος περιβάλλουν το σχέδιο ενός αρχαίου αγάλματος που αναπαριστά έναν δισκοβόλο κατά την προσπάθειά του να ρίξει τον δίσκο. Η βάση του αγάλµατος καλύπτει µικρό τµήµα της εξωτερικής στεφάνης του κέρµατος (εξωτερικό µέρος). Στα αριστερά αναγράφεται το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» και οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι και στα δεξιά ο αριθμός «2» και η λέξη «ΕΥΡΩ», το ένα επάνω στο άλλο. Το έτος έκδοσης αναγράφεται χωρισμένο σε δύο μέρη εκατέρωθεν του αστεριού που βρίσκεται στο κάτω μέρος του κέρματος, ως εξής: «20*04», ενώ το σήµα του νοµισµατοκοπείου βρίσκεται επάνω αριστερά από το κεφάλι του αθλητή.

Ποσότητα: 50 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2004