Menu

2-euro jubileumsmynt – 2004

Vatikanstaten

2-euro jubileumsmotiv

Motiv:Vatikanstatens 75-årsjubileum

Beskrivning: Huvudmotivet är en stiliserad bild av Vatikanstatens yttre murar med Peterskyrkan i förgrunden. I den inre delen står det också ”75 oANNO DELLO STATO” och ”1929-2004” samt, i mindre bokstäver, formgivarens namn ”VEROI” och gravörens initialer ”L.D.S. INC.”. I den yttre cirkeln finns Europeiska unionens tolv stjärnor och texten ”CITTA' DEL VATICANO”.

Upplaga: 100 000 mynt.

Utgivningsdatum: december 2004.


Italien

2-euro jubileumsmotiv

Motiv: Världslivsmedelsprogrammet, WFP (World Food Programme) femtioårsjubileum

Beskrivning: I mitten syns ett jordklot, som är lutat åt höger och försett med texten ”WORLD FOOD PROGRAMME”. Bakom jordklotet framträder ett veteax, ett majsax och ett risax. De tre sädeslagen symboliserar jordens tre baslivsmedel. Till höger om jordklotet finns bokstaven ”I” över bokstaven ”R” och som står för ”Repubblica Italiana”. Under dessa båda bokstäver återfinns i mindre tryck gravören Uliana Pernazzas initialer ”UP”. Uppe till vänster om jordklotet syns myntverksmärket ”R” och under klotet årtalet - ”2004”. I den yttre cirkeln finns Europeiska unionens tolv stjärnor.

Upplaga: 16 miljoner mynt

Utgivningsdatum: december 2004.


San Marino

2-euro jubileumsmotiv

Motiv: Bartolomeo Borghesi (historiker och numismatiker)

Beskrivning: Myntets centralmotiv föreställer en byst av Bartolomeo Borghesi. I den yttre cirkeln finns Europeiska unionens tolv stjärnor och under bysten årtalet ”2004”. Till vänster om bysten finns texten ”Bartolomeo Borghesi” samt bokstaven ”R” ovanför gravörens initialer ”E.L.F.”. Till höger om bysten finns orden ”San Marino”.

Upplaga: 110 000 mynt

Utgivningsdatum: december 2004.


Finland

2-euro jubileumsmotiv

Motiv: Utvidgningen av Europeiska unionen med tio nya medlemsstater

Beskrivning: Ett stiliserat kolonnkapitäl med uppåtväxande blad. Bladen representerar utvidgningen av Europeiska unionen. Kolonnen representerar grundvalen för tillväxt. Invid kolonnen finns bokstäverna ”EU”. På myntets övre del anges årtalet ”2004”. Årtalet tillsammans med de tolv stjärnorna omger motivet.

Upplaga: 1 miljon mynt

Utgivningsdatum: juni 2004.


Luxemburg

2-euro jubileumsmotiv

Motiv: Storhertig Henris porträtt och monogram

Beskrivning: På myntet avbildas på vänster sida en högervänd bild av HKH Storhertig Henri och på höger sida Storhertig Henris monogram (ett krönt ”H”). De 12 stjärnorna återfinns i en halvcirkel till höger om monogrammet. Årtalet 2004, omgivet av myntortsmärket samt gravörens initialer och ordet LËTZEBUERG, syns i den yttre ringens övre del. Orden ”HENRI – Grand-Duc de Luxembourg” återfinns i den yttre ringens nedre del.

Upplaga: 2,49 miljoner mynt

Utgivningsdatum: juni 2004.


Grekland

2-euro jubileumsmotiv

Motiv: OS i Aten 2004

Beskrivning: Europeiska unionens tolv stjärnor placerade runt myntets yttre ring omringar en antik staty av en diskuskastare i färd med att kasta sin diskus. Statyns sockel täcker en liten del av myntets yttre ring. Till vänster avbildas olympiska spelens logotyp ”ATHENS 2004”och de fem olympiska ringarna, och till höger anges siffran ”2” och därunder ordet ”ΕΥΡΩ”. Årtalet anges i bruten form på ömse sidor om stjärnan längst ned i mitten på följande sätt: 20*04 och myntortsmärket finns till vänster, ovanför atletens huvud.

Upplaga: 50 miljoner mynt

Utgivningsdatum: mars 2004.


 
Upp