Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2004

Vatikán

A megemlékezés tárgya: a Vatikánvárosi Állam megalapításának 75. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén a Vatikánvárost övező fal vázlatos képe látható, előtérben a Szent Péter-bazilikával. Szintén belül, kör alakban a „75o ANNO DELLO STATO” (Az állam fennállásának 75. évfordulója) és az „1929–2004” felirat olvasható, továbbá itt helyezkedik el kisebb betűkkel a tervező neve (VEROI) és a vésnök monogramja (L.D.S. INC.). Az érme szélén körben az Európai Unió tizenkét csillaga és a „CITTÀ DEL VATICANO” (Vatikánváros) felirat látható.

A kibocsátás mennyisége: 100 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2004. december

Olaszország

A megemlékezés tárgya: a Világélelmezési Program ötödik évtizede

A rajzolat leírása: Az érme közepén egy jobb oldalra dőlő földgömb látható, rajta a „WORLD FOOD PROGRAMME” (Világélelmezési Program) felirattal. A földgömb mögül a világ alapvető élelmiszereinek jelképeként búzakalász, kukoricacső és rizskalász emelkedik ki. A földgömb jobb oldalán egy „R” betűre helyezett „I” – a „Repubblica Italiana” rövidítése –, alatta kisebb betűkkel a vésnök, Uliana Pernazza monogramja, az „UP” tűnik fel. Fent a földgömbtől balra a pénzverdét jelölő „R” betű, a földgömb alatt pedig a „2004” évszám látható. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 16 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2004. december

San Marino

A megemlékezés tárgya: Bartolomeo Borghesi (történész, numizmatikus)

A rajzolat leírása: Az érme szélén körben az Európai Unió tizenkét csillaga, alul, középen „2004”, a kibocsátás éve veszi körül Bartolomeo Borghesi mellképét. A képtől balra a „Bartolomeo Borghesi” név, egymás fölött pedig egy „R” betű és a vésnök monogramja (E.L.F.) helyezkedik el. A mellképtől jobbra a „San Marino” felirat olvasható.

A kibocsátás mennyisége: 110 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2004. december

Finnország

A megemlékezés tárgya: az Európai Unió kibővítése tíz új tagállammal

A rajzolat leírása: Az érme egy stilizált oszlopot ábrázol, amelyből fiatal hajtások törnek felfelé. A hajtások az Európai Unió bővítését jelképezik, az oszlop a növekedés alapját jeleníti meg. Az oszlop mellett az „EU” betűszó, az érme tetején a „2004” évszám olvasható. A motívumot az Európai Unió tizenkét csillaga és az évszám fogja körül.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2004. június

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Henrik nagyherceg képmása és monogramja

A rajzolat leírása: Belül, az érme bal oldalán Henrik nagyherceg jobbra tekintő arcképe, jobboldalt pedig nevének monogramja (egy különleges „H” betű, tetején koronával) látható. Az Európai Unió tizenkét csillaga félkörívben, a monogramtól jobbra helyezkedik el. A 2004-es évszám körül a pénzverde jele és a vésnök monogramja, a gyűrű tetején köralakban a „LËTZEBUERG” szó, alján a „HENRI – Grand-Duc de Luxembourg” felirat olvasható.

A kibocsátás mennyisége: 2,49 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2004. június

Görögország

A megemlékezés tárgya: a 2004-es athéni olimpiai játékok

A rajzolat leírása: Az érme egy dobáshoz készülődő diszkoszvető ókori szobrát ábrázolja, körülötte, az érme külső peremén az Európai Uniót jelképező tizenkét csillaggal. A szobor talapzata kissé rányúlik az érme külső gyűrűjére (külső részére). Baloldalt az „ATHENS 2004” olimpiai logó és az olimpiai ötkarika, jobboldalt a 2-es szám és az „ΕΥΡΩ” felirat helyezkedik el egymás fölött. Az évszám kettéosztva jelenik meg az alsó középső csillag körül, a következőképpen: 20*04, és a sportoló feje fölött balra a verdejel látható.

A kibocsátás mennyisége: 50 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2004. március