Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2018.

Opisi na ovoj stranici uglavnom su preuzeti iz Službenog lista Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugog materijala objavljenog na ovim mrežnim stranicama.

Andora

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima

Opis: Na kovanici je prikazano sedam stubišta (koja predstavljaju sedam župa –administrativnih jedinica Andore) u obliku planina u čijem je podnožju dolina, u kojoj je ispisano ime države izdavanja »ANDORRA« i godina izdavanja »2018«. Stubišta istodobno imaju oblik grana stabla koje simbolizira čovječanstvo, čiji je Andora sastavni dio. Na granama je 30 listova, koji predstavljaju 30 članaka Opće deklaracije o ljudskim pravima. Motiv je okružen prigodnim natpisom na katalonskom »70 ANYS DE LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 75 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2018.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: kulturna baština

Opis: Motiv na kovanici, čiji je autor učenik srednje škole, prikazuje niz tema tipičnih za maltešku kulturnu baštinu, primjerice pretpovijesne hramove koji su najstarije samostojeće strukture na svijetu, kupolu i zvonik crkve koji čine tipične obrise malteških gradova i sela te tradicionalni malteški brod u kojem je malteška zastava. Na gornjem dijelu jezgre kovanice ispisan je naziv države izdavanja »Malta«, a na donjem dijelu godina izdavanja »2018«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 320 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2018.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: finska kultura saune

Opis: Na kovanici je prikazan finski krajolik u čijem je središtu tipična finska sauna na rubu jezera. Na donjem dijelu jezgre kovanice nalazi se godina izdavanja »2018«. Na jezgri je lijevo oznaka države izdavanja »FI«, a desno oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: listopad 2018.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: pedeseta godišnjica satelita ESRO 2B

Opis: Na kovanici je prikazan satelit ESRO 2B kako kruži oko Zemlje. To je prvi uspješni satelit Europske organizacije za istraživanje svemira, a lansiran je u svibnju 1968. Djelovanje satelita ESRO 2B, poznatog i kao »IRIS« (engl. International Radiation Investigation Satellite, Međunarodni satelit za istraživanje zračenja), bilo je usredotočeno na solarno rendgensko zračenje, kozmičko zračenje i Zemljine pojaseve zračenja. Na donjem dijelu jezgre nalazi se oznaka kovnice u Utrechtu (Hermesov štap), oznaka direktora belgijske kovnice (grb općine Herzele), oznaka države »BE« i inicijali »LL« koji se odnose na autora motiva kovanice Luca Luycxa. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 260 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2018.


Vatikanski Grad

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: pedeseta obljetnica smrti sv. Pija iz Pietrelcine

Opis: Motiv prikazuje desni profil sv. Pija. Iznad motiva polukružno je ispisan naziv države izdavanja »CITTÀ DEL VATICANO«. Ispod motiva nalazi se natpis »Padre Pio«, a desno od njega oznaka kovnice »R«. S lijeve strane motiva nalazi se godina »1968«, a s desne godina izdavanja »2018«. Na donjem lijevom dijelu jezgre kovanice ispisano je ime umjetnika »P.DANIELE«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 101 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2018.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 75 godina sjećanja na Kostisa Palamasa

Opis: Motiv prikazuje portret grčkog pjesnika Kostisa Palamasa (1859. – 1943.). Lijevo su duž ruba jezgre na grčkom ispisane riječi »HELENSKA REPUBLIKA« i ime »KOSTIS PALAMAS«. Utisnute su i palmeta (oznaka grčke kovnice) i godina izdavanja »2018«. Na donjem desnom dijelu jezgre otisnut je monogram umjetnika (George Stamatopoulos). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2018.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 70. obljetnica ujedinjenja Dodekaneza s Grčkom

Opis: Motiv, nadahnut jednom od najtipičnijih kovanica otočne skupine Dodenkanez iskovanom u drevnom gradu Rodosu, u središnjem dijelu prikazuje ružu, simbol Rodosa, sa stiliziranim valovima koji se šire iz središta. Duž ruba jezgre na grčkom su ispisane riječi »1948. – 2018. UJEDINJENJE DODEKANEZA S GRČKOM« i »HELENSKA REPUBLIKA«. S lijeve je strane utisnuta palmeta (oznaka grčke kovnice), a s desne monogram umjetnika (George Stamatopoulos). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2018.


Latvija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Zemgale

Opis: Na kovanici je prikazan grb regije Zemgale. Na gornjem je dijelu jezgre otisnut naziv države izdavanja »LATVIJA«, a na donjem natpis »ZEMGALE«. Na desnoj je strani otisnuta godina izdavanja »2018«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 512 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2018.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 175. obljetnica smrti velikog vojvode Guillaumea I.

Opis: Na desnoj strani jezgre kovanice prikazan je lik Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode Henrija, pogleda usmjerenog ulijevo, a na lijevoj lik Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode Guillaumea I. Između dva lika okomito su otisnute godine »1772-1843« te ime »Guillaume Ier«. Na donjem dijelu jezgre nalazi se tekst »LUXEMBOURG« i godina »2018«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2018.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 420. godišnjica rođenja Giana Lorenza Berninija

Opis: Na jezgri kovanice prikazan je detalj Berninijeva djela »Bista Costanze Bonarelli« i navedene su godine »1598-2018«; duž ruba jezgre s lijeve strane nalazi se natpis »SAN MARINO«, a s desne natpis »BERNINI«, slovo »R«, koje označava rimsku kovnicu, i inicijali autorice Annalise Masini »A.M.«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 60 500 kovanica

Datum izdanja: rujan 2018.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: lokalitet na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine - hramovi Mnajdra

Opis: Motiv kovanice prikazuje malteške pretpovijesne hramove Mnajdra, koji se nalaze na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine. Mnajdra je pretpovijesni lokalitet koji se sastoji od tri hrama smještena oko ovalnoga dvorišta. Nalazi se na južnoj obali Malte, oko 500 metara od hramova Hagar Qim. Mnajdra je najpoznatija po astronomskom poravnanju – čini se da je Južni hram izgrađen tako da označava izlazak sunca za ravnodnevnice i suncostaja. Najstariji dijelovi toga kompleksa datiraju otprilike iz 3600. – 3200. pr. n. e. Na gornjem desnom dijelu motiva upisane su jedna ispod druge riječi »MNAJDRA« i »TEMPLES« te godine »3600 – 2500 BC«. Na donjem lijevom dijelu jezgre nalazi se naziv zemlje izdavanja »MALTA« i ispod njega godina izdavanja »2018«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 320 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2018.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 250. godišnjica botaničkog vrta Ajuda (Jardim Botânico da Ajuda)

Opis: Na kovanici je prikazano vrlo staro drvo zmajevca koje se nalazi u botaničkom vrtu Ajuda i njegov je simbol. Botanički vrt Ajuda odjel je za tehnološku podršku Agronomskog fakulteta. Pruža infrastrukturu za obrazovanje i istraživanje, ali otvoren je i za javnost. To je prvi botanički vrt u Portugalu namijenjen očuvanju, proučavanju i prikupljanju što je moguće većeg broja biljnih vrsta. Na gornjem dijelu jezgre s lijeva na desno polukružno je ispisan natpis »250 ANOS JARDIM BOTÂNICO DA AJUDA«. Na donjem dijelu jezgre s lijeva na desno polukružno je ispisan natpis »PORTUGAL 2018«. Lijevo, neposredno ispod slike stabla, nalaze se inicijali autora »J. FAZENDA«, a desno oznaka kovnice »INCM«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2018.


Monako

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: François-Joseph Bosio

Opis: Na kovanici su prikazani Bosio i kip u pozadini. Na gornjem dijelu jezgre polukružno je ispisan natpis »MONACO«. Na donjem dijelu polukružno su ispisana dva natpisa: »FRANÇOIS-JOSEPH BOSIO« te ispod njega »1768 – SCULPTEUR – 2018«. S lijeve i desne strane tih dvaju natpisa nalaze se oznaka kovnice i oznaka direktora kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 16 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2018.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 250. godišnjica državne tiskare (Imprensa Nacional)

Opis: Na kovanici je otisnut natpis »1768-2018 IMPRENSA NACIONAL DUZENTOS E CINQUENTA 250 ANOS PORTUGAL MMXVIII«, pri čemu su slova i brojevi prikazani kao knjige izložene u knjižnici. Na donjem dijelu jezgre kovanice nalazi se s lijeve strane ime umjetnika »Eduardo Aires«, a s desne oznaka kovnice »INCM«. Državna tiskara objavljuje portugalski službeni list o svim zakonodavnim aktivnostima države i knjige od najveće kulturne važnosti te organizira druge kulturne aktivnosti. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2018.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 50. godišnjica događaja iz svibnja 1968. u Belgiji

Opis: Na kovanici su prikazani studenti koji u ruci drže letak i zastavu, a riječ je o studentskim prosvjedima održanima u Belgiji povodom društvenih i kulturnih promjena do kojih je došlo u svibnju 1968. Bio je to važan nacionalni događaj koji je prije 50 godina oblikovao nacionalnu politiku Belgije i utjecao na daljnje reforme vlade. Oznaka kovnice u Utrechtu (Hermesov štap) i oznaka direktora belgijske kovnice (grb općine Herzele) nalaze se na lijevoj strani. Na istoj je strani utisnuta i godina »2018« te oznaka zemlje »BE«, kao i slova »LL«, inicijali autora kovanice Luca Luycxa. Na poleđini se nalazi auditorij, čime se upućuje na studente. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 260 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj/lipanj 2018.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Simone Veil

Opis: Na kovanici je prikazan portret Simone Veil, ikone u borbi za prava žena. Simone Veil, rođena Jacob, napustila nas je u lipnju 2017. u dobi od 89 godina. Nakon što je preživjela deportaciju u Auschwitz, postala je jedna od najvažnijih sudionica izgradnje Europe. Bila je prva izabrana predsjednica Europskog parlamenta, a tu je dužnost obnašala od 1979. do 1982. Simbol je legalizacije pobačaja za koju se izborila zakonom izglasanim 1975., a koji nosi njezino ime. Godine 2008. izabrana je za članicu Francuske akademije. Na njezinu se ovratniku nalazi registarski broj koji joj je bio dodijeljen u logoru. U pozadini je prikazan Europski parlament na kojem su utisnuti njezino ime, najvažniji datumi, oznaka zemlje »RF«, godina izdavanja »2018« te oznake kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 15 milijuna kovanica

Datum izdanja: svibanj/lipanj 2018.


Država Vatikanskoga Grada

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Europska godina kulturne baštine – Laokoontova skupina

Opis: Na kovanici je prikazana statua Laokoonta i njegovih sinova, poznata i kao Laokoontova skupina, kapitalno djelo svjetske skulpture i jedno od najvažnijih u Vatikanskim muzejima. Na donjem dijelu jezgre kovanice nalazi se naziv zemlje izdavanja »Città del VATICANO«. Slijeva nadesno, u polukrugu, stoji natpis »ANNO EUROPEO DEL PATRIMONIO CULTURALE«. Gore desno nalazi se godina izdavanja »2018« i oznaka kovnice »R«, a dolje desno ime umjetnice »D. LONGO«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 101 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2018.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: petstota obljetnica rođenja Tintoretta

Opis: Na jezgri kovanice prikazan je detalj s Tintorettove slike »Marijino pohođenje« (zagrljaj Djevice Marije i Elizabete) te godine »1518« i »2018«; iznad motiva nalazi se natpis »SAN MARINO«, a ispod »TINTORETTO«; s lijeve strane nalaze se inicijali autorice Luciane de Simoni »LDS« i slovo »R«, koje označava rimsku kovnicu. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 60 500 kovanica

Datum izdanja: travanj 2018.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: krajolik finskog nacionalnog parka Koli

Opis: Na motivu je prikazan crtež pogleda na krajolik s vrha finskog nacionalnog parka Koli. Na donjem dijelu jezgre nalazi se godina izdavanja »2018«. Na jezgri kovanice lijevo je oznaka zemlje izdavanja »FI«, a desno oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: travanj 2018.


Litva

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: svečanost litavske pjesme i plesa (upisana u UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva)

Opis: Na motivu su prikazani stilizirani likovi ljudi i ptica tipični za jednu vrstu litavske narodne umjetnosti – psaligrafiju (izrezivanje oblika u papiru), koji simboliziraju narodne plesove i pjesme. Na donjem dijelu jezgre nalazi se naziv zemlje izdavanja, »LIETUVA«, na lijevoj je strani godina izdavanja »2018«, a na desnoj oznaka litavske kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2018.


Slovenija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Svjetski dan pčela u Sloveniji

Opis: Na sredini jezgre kovanice nalazi se slika pčelinjeg saća u obliku globusa na kojoj je prikazana istočna polutka. Oko saća na lijevom gornjem dijelu jezgre nalazi se natpis »SVETOVNI DAN ČEBEL«, a na donjem desnom dijelu natpis »SLOVENIJA 2018«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: travanj 2018.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 60. obljetnica osnivanja talijanskog ministarstva zdravstva

Opis: Motiv je alegorijski prikaz zdravlja s određenim simbolima aktivnosti tog ministarstva: okoliša, istraživanja, prehrane i medicine. Na lijevoj je strani jezgre kovanice logotip »RI«, akronim za Talijansku Republiku; na gornjem je dijelu oznaka rimske kovnice »R«; ispod lika žene nalaze se inicijali autorice Silvije Petrassi. Slijeva nadesno u polukrugu stoji natpis »MINISTERO DELLA SALUTE« i datumi »1958‑2018«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2018.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 50. obljetnica rođenja kralja Filipa VI.

Opis: Motiv predstavlja grb kralja Filipa VI. Na lijevoj je strani jezgre polukružno napisana riječ »ESPAÑA«, a ispod nje godina izdavanja »2018«. Na desnoj donjoj strani u polukrugu nalazi se natpis »50 ANIVERSARIO DE S.M. FELIPE VI«. Oznaka kovnice nalazi se gore desno. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 400 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2018.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: mjesta svjetske kulturne i prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a – Santiago

Opis: Grad Santiago de Compostela zbog svoje je urbane ljepote i spomeničke cjelovitosti, prije svega hodočasničkog puta Camino de Santiago koji još danas jasno govori o duhovnoj i kulturnoj važnosti grada u srednjem vijeku, 1985. uvršten na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.
Camino de Santiago (Put sv. Jakova) široka je mreža drevnih hodočasničkih puteva koji se prostiru po cijeloj Europi i spajaju na grobnici sv. Jakova u gradu Santiago de Compostela u sjeverozapadnoj Španjolskoj.
Motiv predstavlja kip Santiaga kao središnje figure na vratima Puerta Santa katedrale u Santiagu de Composteli. Na lijevoj je strani polukružno napisana riječ »ESPAÑA«, ispod lijevo godina izdavanja »2018« te ispod nje oznaka kovnice.
Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 300 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2018.


Andora

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 25. obljetnica Ustava Andore

Opis: Motiv na kovanici je »Spomenik muškarcima i ženama Andore koji su donijeli Ustav«, koji se nalazi na trgu andorskog parlamenta (Consell General). Spomenik prikazuje siluete muškarca i žene te se njime obilježava želja građana Andore izražena na referendumu održanom 14. ožujka 1993. da postanu ustavna, demokratska i socijalna država, kako se navodi u članku 1. Ustava. Desno od spomenika nalazi se zemljovid Andore s latinskim natpisom »VIRTVS VNITA FORTIOR« (ujedinjena je vrlina jača), što je i državni moto Kneževine Andore. Motiv je okružen natpisom »25è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ 1993 – 2018« te imenom države »ANDORRA«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 75 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Litva

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Estonija, Latvija i Litva zajedno su 2018. izdale prigodnu eurokovanicu sa zajedničkim motivom povodom proslave uspostave država Estonije i Latvije te ponovne uspostave države Litve.

Opis: Tri su baltičke države simbolički predstavljene pletenicom. Povezuje ih njihova povijest: zajednička prošlost, sadašnjost i budućnost. Stilizirana brojka predstavlja stotu obljetnicu, a prikazani su i heraldički znakovi svih triju država. S lijeve su strane ime zemlje izdavanja »LIETUVA« i oznaka kovanice, a s desne godina izdavanja »2018« i oznaka dizajnera »JP«. Motiv je odabran javnim glasovanjem u svim trima baltičkim državama. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Latvija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Estonija, Latvija i Litva zajedno su 2018. izdale prigodnu eurokovanicu sa zajedničkim motivom povodom proslave uspostave država Estonije i Latvije te ponovne uspostave države Litve.

Opis: Tri su baltičke države simbolički predstavljene pletenicom. Povezuje ih njihova povijest: zajednička prošlost, sadašnjost i budućnost. Stilizirana brojka predstavlja stotu obljetnicu, a prikazani su i heraldički znakovi svih triju država. S lijeve je strane ime zemlje izdavanja »LATVIJA«, a s desne godina izdavanja »2018«. Motiv je odabran javnim glasovanjem u svim trima baltičkim državama. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 512 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Estonija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Estonija, Latvija i Litva zajedno su 2018. izdale prigodnu eurokovanicu sa zajedničkim motivom povodom proslave uspostave država Estonije i Latvije te ponovne uspostave države Litve.

Opis: Tri su baltičke države simbolički predstavljene pletenicom. Povezuje ih njihova povijest: zajednička prošlost, sadašnjost i budućnost. Stilizirana brojka predstavlja stotu obljetnicu, a prikazani su i heraldički znakovi svih triju država. S lijeve je strane ime zemlje izdavanja »EESTI«, a s desne godina izdavanja »2018«. Motiv je odabran javnim glasovanjem u svim trima baltičkim državama. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Estonija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: stota obljetnica neovisnosti Estonije

Opis: Motiv istodobno prikazuje brojke 18 i 100, koje simboliziraju trenutak kad je Estonija postala neovisna i odražavaju proteklih stotinu godina. U donjem desnom dijelu nalazi se tekst »SADA AASTAT EESTI VABARIIKI«, a pored njega nalaze se ime zemlje »EESTI« i godina izdavanja »2018«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: stota obljetnica rođenja velikog njemačkog državnika i kancelara Helmuta Schmidta (1918. – 2015.)

Opis: Motiv prikazuje Helmuta Schmidta u karakterističnoj pozi prilikom obraćanja sugovorniku. Na gornjem desnom dijelu jezgre polukružno je ispisano »HELMUT SCHMIDT«, a na desnoj strani, ispod natpisa, ispisane su godine »1918-2015«. Ispod godina nalazi se oznaka kovnice. Na lijevoj strani jezgre nalazi se oznaka zemlje izdavanja »D«, ispod koje je godina izdavanja »2018«. U donjem su dijelu inicijali umjetnika. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: francuski različak (Bleuet de France)

Opis: Različak je već 100 godina simbol sjećanja i solidarnosti u Francuskoj. Simbol je nastao iz želje da se pomogne ranjenim vojnicima u Prvom svjetskom ratu te je ubrzo postao simbol zahvalnosti cijelog francuskog naroda za žrtvu koju su vojnici podnijeli u obrani svoje domovine i svojih ideala.
Različak je i danas simbol moralne i financijske potpore ratnim veteranima i žrtvama prošlih i sadašnjih ratova te žrtvama terorizma.
Njime se mladim naraštajima prenose poruke poštovanja, mira i tolerancije te se odaje počast onima koji su se borili ili se danas bore za našu slobodu.
Prikaz različka nalazi se u jezgri kovanice, a oko njega su ispisane riječi »Le Bleuet de France, fleur de mémoire et de solidarité« (francuski različak, cvijet sjećanja i solidarnosti). Motiv prikazuje i godine »1918-2018«, inicijale Francuske republike »RF« i oznake kovnice.
Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 15 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: sedamdeseta obljetnica stupanja na snagu talijanskog Ustava

Opis: Enrico De Nicola, privremeni čelnik države, potpisuje akt o proglašenju Ustava Talijanske Republike 27. prosinca 1947.; njemu zdesna nalazi se predsjednik vlade Alcide De Gasperi, a slijeva Umberto Terracini, predsjednik talijanske Ustavotvorne skupštine. Iznad se nalazi natpis »COSTITUZIONE« i monogram Talijanske Republike »RI«, na donjem su dijelu jezgre natpis »CON SICURA COSCIENZA«, oznaka rimske kovnice »R« i godine »1948 • 2018«, odnosno godina stupanja na snagu talijanskog Ustava i godina izdavanja kovanice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Slovačka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: dvadeset i peta obljetnica uspostave Slovačke Republike

Opis: Motiv simbolizira ulazak Slovačke u Europsku uniju i europodručje. Prikazan je zemljovid Slovačke natkriven stiliziranim portalom, pod kojim se nalazi i simbol eura okružen zvijezdama europske zastave, od kojih su neke zakrivene zemljovidom. Na lijevoj je strani prikazan slovački grb. Na donjem lijevom dijelu polukružno je ispisano ime zemlje izdavanja, »SLOVENSKÁ REPUBLIKA«. Pod desnim dijelom zemljovida nalaze se datum uspostave države »1.1.1993« i godina izdavanja »2018«, jedno iznad drugoga. Između zemljovida i datuma nalaze se oznaka kovnice Kremnica (Mincovňa Kremnica), koja se sastoji od slova »MK« između dvije matrice, te stilizirani inicijali dizajnera Pavela Károlyja »PK«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 150. obljetnica luksemburškog ustava

Opis: Na gornjem lijevom dijelu jezgre kovanice prikazan je lik Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode od Luksemburga Henrija, pogleda usmjerenog udesno. Na gornjem desnom dijelu jezgre nalaze se godine »1868-2018« uz tekst »150 ans«. Ispod lika Velikog vojvode ispisan je tekst »Constitution du Grand-Duché de Luxembourg«, koji okružuje bočni prikaz otvorene knjige. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Berlin (serija »Savezne države«)

Opis: Na kovanici je prikazana glavna zgrada dvorca Charlottenburg iz smjera ulaznog reprezentativnog dvorišta. Na jezgri se nalaze naziv »BERLIN« i oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«) na dnu, oznaka države izdavanja »D« desno gore, godina »2018« lijevo gore te inicijali tvorca motiva lijevo dolje. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2018.


Austrija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: stogodišnjica Republike Austrije

Opis: Na kovanici se nalazi kip Atene Palade ispred zgrade austrijskog parlamenta u Beču, izgrađene u grčkom stilu. Božica mudrosti služi kao simbol austrijskog parlamentarizma te utjelovljuje znanje, razum i strateški talent. Na lijevoj strani nalazi se oznaka za godinu »2018«, a ispod nje tekst »100 JAHRE«. Tekst »REPUBLIK ÖSTERREICH« ispisan je polukružno na donjem desnom dijelu jezgre kovanice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 18 100 100 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2017.