Menu

2 eurós emlékérmék – 2018

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjából származnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Andorra

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: 70 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Leírás: Az érme rajzolata hét, hegyeket formázó lépcsősort ábrázol. A lépcsősorok Andorra hét közösségét, azaz közigazgatási egységét jelképezik. A lépcsősorok a völgybe vezetnek, amelyben a kibocsátó ország neve („ANDORRA”), valamint a kibocsátás éve („2018”) olvasható. A lépcsősorok egyúttal egy fa ágai, amely az emberiséget jelképezi, amelynek Andorra is szerves része. A fa ágaiból 30 levél hajt ki, amelyek mindegyike az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy-egy cikkét jelképezi. A rajzolatot a katalán nyelvű „70 ANYS DE LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS” (70 éves az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata) felirat fogja körül, amely a megemlékezés tárgyára utal. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 75 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. november


Málta

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Kulturális örökség

Leírás: Egy diák készítette a rajzolatot, amely a máltai örökséghez kapcsolódó következő témákat ábrázolja: utalás az ősi templomokra, a világ legrégebbi, szabadon álló szerkezeteire; egy templomépület és -torony, amelyek a máltai városok és falvak panorámájának jellegzetes szereplői; valamint egy máltai zászló alatt közlekedő hagyományos máltai csónak. Az érme belső körének felső részén a kibocsátó ország neve, „Malta”, alul pedig a „2018” évszám olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 320 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. november


Finnország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A finn szaunakultúra

Leírás: A rajzolat a finn tájat ábrázolja, középen egy tipikus finn tóparti szaunával. „2018”, a kibocsátás éve alul középen helyezkedik el. A kibocsátó ország megjelölése, „FI”, balra középen, a verdejel pedig jobbra középen látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. október


Belgium

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az ESRO 2B műhold 50. évfordulója.

Leírás: A rajzolat az ESRO 2B műholdat – az Európai Űrkutatási Szervezet első sikeres, 1968 májusában elindított műholdját – ábrázolja, amint Föld körüli pályán kering. Az ESRO 2B – amelyet a pályára állás után „IRIS”-nek (International Radiation Investigation Satellite – Nemzetközi Sugárzásvizsgálati Műholdnak) is neveztek – a Nap röntgensugárzását, a kozmikus sugárzást és a Földet körülvevő sugárzási övezeteket vizsgálta. Az érme alsó részén Utrecht verdejele (Mercurius pálcája) és a belga mesterjegy, Herzele város címere látható, valamint Belgium országkódja és az érme tervezőjére, Luc Luycx-re utaló „LL” kezdőbetűk szerepelnek. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 260 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. október


Vatikán

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Pio atya halálának 50. évfordulója

Leírás: A rajzolaton Pio atya arcképe látható jobb oldalnézetből. Felül félkörben balról jobbra a kibocsátó ország neve, a „CITTA DEL VATICANO” felirat olvasható. Alul a „Padre Pio” név és mellette jobbra az „R” verdejel szerepel. A rajzolat bal oldalán az „1968” évszám, a jobb oldalon pedig a kibocsátás éve, „2018” szerepel. Alul bal oldalon a művész neve, „P.DANIELE” olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 101 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. október


Görögország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Kosztísz Palamász halálának 75. évfordulója

Leírás: A rajzolaton Kosztísz Palamász (1859–1943) görög költő portréja látható. Az érme bal oldalát a következő görög nyelvű feliratok szegélyezik: „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” és „KOSZTÍSZ PALAMÁSZ”. Ezenfelül egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) és a kibocsátás éve, „2018” is látható rajta, jobb alsó részén pedig a művész (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 750 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. október


Görögország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A Dodekanészosz-szigetcsoport és Görögország 70 éve történt egyesülése

Leírás: A rajzolat közepén egy rózsa (Rodosz címernövénye) látható, amelyet egy Rodosz ókori városa által vert érme – a Dodekanészosz-szigetcsoport egyik legjellegzetesebb érméinek egyike – inspirált, középről legyezőszerűen szétterjedő, stilizált hullámokkal. Az érme belső szélét a következő görög nyelvű feliratok szegélyezik: „1948–2018 A DODEKANÉSZOSZ-SZIGETCSOPORT ÉS GÖRÖGORSZÁG EGYESÜLÉSE” és „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG”. Ezenfelül balra egy palmetta (a Görög Állami Pénzverde verdejele) is látható rajta, jobbra pedig a művész (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 750 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. október


Lettország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Zemgale

Leírás: A rajzolat Zemgale régiójának címerét ábrázolja. Felül a kibocsátó ország neve, „LATVIJA”, alul pedig a „ZEMGALE” felirat olvasható. Ettől jobbra a kibocsátás éve, „2018” található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 512 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. szeptember


Luxemburg

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: I. Vilmos nagyherceg halálának 175. évfordulója

Leírás: A rajzolat jobb oldalán őfelsége Henrik nagyherceg balra tekintő képmása, bal oldalán pedig őfelsége I. Vilmos nagyherceg képmása látható. A két képmás között az „1772-1843” évszámok, valamint a „Guillaume Ier” név olvasható. Az érme alján a „LUXEMBOURG” felirat és a „2018” évszám szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. szeptember


San Marino

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Gian Lorenzo Bernini születésének 420. évfordulója

Leírás: Az érme közepén Bernini „Costanza Bonarelli mellszobra” című művének részlete, valamint az 1598 és a 2018 évszám látható. A rajzolat körül bal oldalon a „SAN MARINO”, jobb oldalon pedig a „BERNINI” felirat, a római pénzverde azonosítója, az „R” betű, valamint az alkotó, Annalisa Masini „A.M.” monogramja olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 60 500 érme

Kibocsátási dátum: 2018. szeptember


Málta

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: UNESCO világörökségi helyszín – Mnajdra templomai

Leírás: A rajzolaton a máltai Mnajdra UNESCO által világörökséggé nyilvánított őskori templomai láthatók. A Mnajdra őskori emlékhely három templomból áll, amelyek egy ovális udvar körül helyezkednek el. Az épületegyüttes Málta déli partján található, mintegy 500 méterre Hagar Qimtől. Mnajdra leginkább asztronómiai elhelyezkedése miatt ismert, és a déli templomot úgy tűnik, úgy építették, hogy a napkelte helyét jelölje napéjegyenlőség és napforduló idején. Az épületegyüttes legrégibb részei i.e. 3600–3200 körülre datálhatók. A rajzolat jobb felső részén a „MNAJDRA” és „TEMPLES” feliratok, valamint a „3600 - 2500 BC” évszám látható. Balra lent a kibocsátó ország neve, „MALTA”, alatta pedig a kibocsátás éve, „2018” szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 320 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. július


Portugália

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az ajudai botanikus kert („Jardim Botânico da Ajuda”) fennállásának 250. évfordulója

Leírás: A rajzolat az ajudai botanikus kertben található, rendkívül öreg sárkányfát (dracéna) ábrázol, amely a kert szimbóluma. Az ajudai botanikus kert a Mezőgazdasági Egyetem Technológiai Támogatási Osztályához tartozik, amely az oktatási és kutatási infrastruktúra szerepét tölti be, de nyitva áll a nyilvánosság előtt is. Portugáliában ez az első olyan botanikus kert, amely a lehető legnagyobb számú növényfaj megőrzésének, tanulmányozásának és összegyűjtésének céljából jött létre. A rajzolat felső részén balról jobbra, félkörben a „250 ANOS JARDIM BOTÂNICO DA AJUDA” felirat húzódik. Alul, balról jobbra félkörben a „PORTUGAL 2018” felirat olvasható. Közvetlenül a fa rajzolata alatt a bal oldalon „J. FAZENDA” művész neve, a jobb oldalon pedig az „INCM” verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 520 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. július


Monaco

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: François Joseph Bosio

Leírás: A rajzolat François Joseph Bosiót ábrázolja, a háttérben pedig egy szobor látható. A kép fölött félkörívben a „MONACO” felirat szerepel. Alul, szintén félkörívben két felirat olvasható: „FRANÇOIS-JOSEPH BOSIO” és alatta „1768 – SCULPTEUR – 2018”. A két felirat bal és jobb oldalán a verdejel és a mesterjegy található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 16 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. június


Portugália

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az Állami Nyomda („Imprensa Nacional”) fennállásának 250. évfordulója

Leírás: A rajzolaton a következő felirat olvasható: „1768–2018 IMPRENSA NACIONAL DUZENTOS E CINQUENTA 250 ANOS PORTUGAL MMXVIII”, mintha a betűk és a számok könyvtári könyvek lennének. A belső körlap aljának bal oldalán Eduardo Aires művész neve, a jobb oldalon pedig az INCM verdejel szerepel. Az Állami Nyomda felel az ország összes jogalkotási tevékenységét tartalmazó portugál Hivatalos Lap, valamint a legkiemelkedőbb kulturális értékekkel bíró könyvek kiadásáért, továbbá egyéb kulturális szerepe is van. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 520 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. május


Belgium

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az 1968. májusi belgiumi események 50. évfordulója

Leírás: A rajzolat kezükben röpiratot és zászlót tartó diákokat ábrázol, és a szociokulturális változásokhoz kapcsolódó, 1968. májusi belgiumi diáktüntetésekre utal. Az immáron 50 évvel ezelőtti, országos jelentőségű diáktüntetések hatással voltak Belgium nemzeti politikájára és a diáktüntetéseket követő kormányzati reformokra. Utrecht verdejele (Mercurius pálcája) és a belga mesterjegy (Herzele város címere) az érme bal oldalán látható. A kibocsátás éve – 2018 – és a „BE” országjel, továbbá az érme tervezője – Luc Lucyx – nevének „LL” kezdőbetűi is az érme bal oldalán helyezkednek el. A háttér auditóriumot ábrázol, amely a diákokra utal. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 260 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. május/június


Franciaország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Simone Veil

Leírás: A rajzolat Simone Veilnek, a nők jogaiért folytatott küzdelem kiemelkedő alakjának arcképét ábrázolja. Simone Veil (születési nevén Jacob) 2017 júniusában hunyt el, 89 éves korában. Túlélte a deportálást Auschwitzba, később Európa megépítésének egyik legfontosabb szereplőjévé vált. Az Európai Parlament első megválasztott elnöke volt 1979 és 1982 között. Simone Veil a terhesség­megszakítás legalizálásáért küzdött, a terhesség­megszakítást engedélyező, róla elnevezett törvény 1975-ben lépett hatályba. 2008-ban a Francia Akadémia tagjává választották. Gallérján a deportáltként kapott regisztrációs száma látható. A háttérben az Európai Parlament látható, amelyen feltüntették a nevét, életének legfontosabb évszámait, az „RF” országjelet, a kibocsátás évét – 2018 – és a verdejeleket. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 15 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. május/június


Vatikán

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A kulturális örökség európai éve – a Laokoón-csoport

Leírás: A rajzolaton a Laokoónt és fiait ábrázoló, Laokoón-csoport néven is ismert szobor, a világ szobrászművészetének alapvető alkotása, a Vatikáni Múzeum ékessége látható. Alul középen a kibocsátó ország neve, „Città del VATICANO” olvasható. Balról jobbra félkörívben az „ANNO EUROPEO DEL PATRIMONIO CULTURALE” felirat szerepel. Fent jobbra a kibocsátás éve, „2018”, és az „R” verdejel, alul jobbra pedig a művész neve, „D. LONGO” látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 101 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. május


San Marino

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Tintoretto születésének 500. évfordulója

Leírás: Az érmén a középpontban Tintoretto „A vizitáció” című festményének részlete (Szűz Mária és Erzsébet megölelik egymást), valamint a dátum (1518–2018) található; a rajzolat körül felül a „SAN MARINO”, alul a „Tintoretto” felirat, bal oldalon pedig a művész, Luciana de Simoni monogramja (LDS), valamint a római pénzverde jele („R”) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 60 500 érme

Kibocsátási dátum: 2018. április


Finnország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Koli Nemzeti Park, Finnország

Leírás: Az érme belsején a finnországi Koli hegy tetejéről látható kilátás és az azonos nevű nemzeti park látható. „2018” a kibocsátás éve alul középen helyezkedik el. Bal oldalon, középen a kibocsátó ország jele, az „FI”, jobb oldalon, középen pedig a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. április


Litvánia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Litván dal- és táncünnep, (amely az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív UNESCO-listáján is szerepel)

Leírás: Az érmén emberek és madarak stilizált alakjai láthatók, ami az egyik litván népművészeti műfajhoz tartozó papír­kivágási művészeti ágra jellemző, és a néptáncot és népdal­éneklést szimbolizálja. Az érme közepén alul a kibocsátó ország neve – „LIETUVA”, a bal oldalon a kibocsátás éve, „2018”, a jobb oldalon pedig a litván pénzverde verdejele található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. április


Szlovénia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Szlovénia – a méhek világnapja

Leírás: Az érme belső gyűrűjének közepén a Föld keleti féltekéjét mutató földgömb alakú méhsejtszerkezet látható. A méhsejt körül a bal felső oldalon a „SVETOVNI DAN ČEBEL” felirat, a jobb alsó oldalon pedig a „SLOVENIJA 2018” felirat olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. április


Olaszország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az olasz Egészségügyi Minisztérium létrehozásának 60. évfordulója

Leírás: A rajzolat a minisztérium tevékenységeinek néhány szimbólumával allegorikusan ábrázolja az egészséget: környezetvédelem, kutatás, táplálkozás és gyógyászat. A bal oldalon a „RI” logó, az Olasz Köztársaság rövidítése; felül a római pénzverdét jelölő „R” betű; a női alak alján pedig Silvia Petrassi szerző nevének kezdőbetűi találhatók. Balról jobbra a félkörben a „MINISTERO DELLA SALUTE” felirat és az „1958–2018” évszámok láthatók. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 3 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. március


Spanyolország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: VI. FÜLÖP király 50. születésnapja

Leírás: A rajzolat VI. Fülöp király címerét ábrázolja. A bal oldalon félkörívben az „ESPAÑA” szó, alatta „2018”, a kibocsátás éve látható. A jobb alsó részen félkörívben a „50 ANIVERSARIO DE S.M. FELIPE VI” felirat látható. A verdejel a jobb felső részen helyezkedik el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 400 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. február


Spanyolország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: UNESCO kulturális és természeti világörökségi helyszín – Santiago

Leírás: Santiago de Compostela városát az UNESCO 1985-ben nyilvánította kulturális világörökséggé, tekintettel a város szépségére és jó állapotban lévő műemlékeire, amelyek tükrözik a város középkorig visszanyúló „Camino de Santiago” zarándoklathoz kapcsolódó spirituális és kulturális jelentőségét.
A Camino de Santiago (Szent Jakab útja) ősi zarándokutak Európát átfogó kiterjedt hálózata, melyek Szent Jakab sírjánál találkoznak az északnyugat-spanyolországi Santiago de Compostelában.
A rajzolat Santiago szobrát ábrázolja, a Santiago de Compostela katedrális Szent Kapujának (Puerta Santa) központi alakjaként. A bal oldalon, félkörívben az „ESPAÑA” szó, a bal alsó részen a kibocsátás éve, „2018”, alatta a verdejel látható.
Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 300 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. február


Andorra

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az andorrai alkotmány 25. évfordulója

Leírás: A rajzolat az alkotmányt kezdeményező andorrai férfiak és nők emlékművét ábrázolja, amely a Consell General (Andorra parlamentje) terén található. Az emlékmű egy férfi és egy nő körvonalait ábrázolja, és az andorrai polgárok 1993. március 14-én megtartott népszavazáson kinyilvánított azon akaratának állít emléket, hogy az ország alkotmányos, demokratikus és szociális állammá váljon, az alkotmány 1. cikkében foglaltaknak megfelelően. Az emlékműtől jobbra Andorra térképe látható, belsejében a „VIRTVS VNITA FORTIOR” (Egységben erősebb az erény) latin felirattal, amely az Andorrai Fejedelemség nemzeti mottója. A rajzolatot a „25è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ 1993-2018” (Az alkotmány 25. évfordulója, 1993–2018) felirat és az ország neve, „ANDORRA” veszi körül. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 75 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Litvánia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Észtország, Lettország és Litvánia 2018-ban közösen egységes rajzolattal ellátott euro-emlékérmét bocsátott ki, amivel az észt és a lett állam létrejöttét és a litván állam helyreállítását ünneplik.

Leírás: A három balti államot szimbolikusan egy fonat szemlélteti. Történelmük kapcsolja össze őket: a közös múlt, jelen és jövő. Egy stilizált szám jelképezi a 100. évfordulót, és látható mindhárom állam címere is. A bal oldalon a kibocsátó ország neve – „LIETUVA” – és a verdejel látható, a jobb oldalon pedig a kibocsátás éve, „2018” és a tervező monogramja „JP” van elhelyezve. A rajzolatot nyilvános szavazás keretében választották ki mindhárom balti országban. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Lettország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Észtország, Lettország és Litvánia 2018-ban közösen egységes rajzolattal ellátott euro-emlékérmét bocsátott ki, mellyel az észt és a lett állam létrejöttét és a litván állam helyreállítását ünneplik.

Leírás: A három balti államot szimbolikusan egy fonat szemlélteti. Történelmük kapcsolja össze őket: a közös múlt, jelen és jövő. Egy stilizált szám jelképezi a 100. évfordulót, és látható mindhárom állam címere is. A bal oldalon a kibocsátó ország neve – „LATVIJA” – olvasható, a jobb oldalon pedig a kibocsátás éve, „2018” látható. A rajzolatot nyilvános szavazás keretében választották ki mindhárom balti országban. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 512 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Észtország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Észtország, Lettország és Litvánia 2018-ban közösen egységes rajzolattal ellátott euro-emlékérmét bocsátott ki, amivel az észt és a lett állam létrejöttét és a litván állam helyreállítását ünneplik.

Leírás: A három balti államot szimbolikusan egy fonat szemlélteti. Történelmük kapcsolja össze őket: a közös múlt, jelen és jövő. Egy stilizált szám jelképezi a 100. évfordulót, és látható mindhárom állam címere is. A bal oldalon a kibocsátó ország neve – „EESTI” – olvasható, a jobb oldalon pedig a kibocsátás éve, „2018” látható. A rajzolatot nyilvános szavazás keretében választották ki mindhárom balti országban. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Észtország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Észtország függetlenné válásának 100. évfordulója

Leírás: A rajzolat egyszerre mutatja a 18-as és a 100-as számokat, amelyek egyrészt Észtország függetlenné válásának idejét, másrészt pedig az elmúlt száz évet jelképezik. A jobb alsó részen a „SADA AASTAT EESTI VABARIIKI” felirat, mellette pedig a kibocsátó ország neve – „EESTI” – és a kibocsátás éve, „2018” látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Németország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Helmut Schmidt (1918–2015), a nagy német államférfi és kancellár születésének 100. évfordulója

Leírás: A rajzolat Helmut Schmidtet ábrázolja egy jellemző pózban, amikor épp párbeszédet folytat tárgyalópartnerével. A jobb felső félkörben a „HELMUT SCHMIDT” név olvasható, jobb oldalt pedig az „1918–2015” évszámok láthatók. Az adott pénzverde jelzése az évszámok alatt található. Bal oldalon a kibocsátó ország kódja („D”), alatta pedig a kibocsátás éve („2018”) olvasható. Az érme alsó részén a művész nevének kezdőbetűit helyezték el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 30 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Franciaország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az emlékezés búzavirága (Bleuet de France)

Leírás: Immár 100 éve a búzavirág (Bleuet de France) az emlékezés és a szolidaritás jelképe Franciaországban. Kezdetben az I. világháborúban megsérült katonák megsegítésének eszköze volt, majd hamarosan ez a kis virág az országuk és az eszméik védelméért magukat feláldozó katonáinak tisztelettel adózó francia nemzet egészének jelképévé vált.
Napjainkban, mint ahogy a múltban is, a búzavirág változatlanul a korábbi és a napjainkban zajló háborúk veteránjainak és áldozatainak, valamint a terrorizmus áldozatainak nyújt erkölcsi és anyagi segítséget.
A búzavirág közvetíti továbbá a fiatalok számára az olyan normákat és értékeket, mint a tisztelet, a béke és a tolerancia. Az emlékezés búzavirága azoknak állít emléket, akik a szabadságunkért harcoltak és máig harcolnak.
A rajzolaton a búzavirág az érme közepén helyezkedik el. Körötte a „Le Bleuet de France, fleur de mémoire et de solidarité” (Bleuet of France, az emlékezés és a szolidaritás virága) felirat veszi körül. A rajzolaton az „1918–2018” évszám, az „RF” rövidítés (République Française – Francia Köztársaság), valamint a mesterjegy és a verdejel látható.
Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 15 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Olaszország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az olasz alkotmány hatálybalépésének 70. évfordulója

Leírás: Enrico De Nicola, ideiglenes államfő 1947. december 27-én aláírja az Olasz Köztársaság alkotmányát kihirdető okmányt; jobbján Alcide De Gasperi kormányfő, balján Umberto Terracini, az olasz alkotmányozó gyűlés elnöke. Felül „COSTITUZIONE” felirat és az Olasz Köztársaság „RI” rövidítése; alul a „CON SICURA COSCIENZA” felirat, a Római Pénzverde „R” verdejele, valamint az „1948 • 2018” évszámok, amelyek közül az első az olasz alkotmány hatálybalépésének éve, a második pedig az érme kibocsátásának éve. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 4 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Szlovákia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A Szlovák Köztársaság létrehozásának 25. évfordulója

Leírás: Az ábra Szlovákia Európai Unióba és az euroövezetbe való belépését szimbolizálja a Szlovákia térképén és az Európai Unió – részben a térkép által lefedett – csillagaival körbevett € jel fölött átívelő stilizált kapuval. A rajzolat bal oldalán a szlovák címer található. A bal alsó részen félkörben a kibocsátó ország neve, „SLOVENSKÁ REPUBLIKA” olvasható. Az ország alapításának időpontja, „1993.1.1.” és az érme kibocsátásának időpontja, „2018” egymás fölött található, a térkép jobb oldala alatt. A térkép és a dátum között a körmöcbányai pénzverde (Mincovňa Kremnica) verdejele, „MK” szerepel két érmesajtoló között, és a tervező, Pavel Károly stilizált kezdőbetűi, „PK” olvashatók. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Luxemburg

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: A luxemburgi alkotmány fennállásának 150. évfordulója

Leírás: A rajzolat bal oldalán őfelsége Henrik nagyherceg jobbra tekintő képmása látható. A rajzolat bal oldalán az „1868-2018” évszámok, valamint a „150 ans” felirat látható. A nagyherceg képmása alatt a „Constitution du Grand-Duché de Luxembourg” szöveg szerepel, egy nyitott könyv oldalnézeti metszetével együtt. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000 érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Németország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Berlin („szövetségi tartományok” [Bundesländer] sorozat)

Leírás: A rajzolat a charlottenburgi palota főépületét ábrázolja a Cour d’Honneur oldaláról. Az érme belső részén a „BERLIN” név és az adott pénzverde verdejele („A”, „D”, „F”, „G” vagy „J”) is megjelenik alul; a kibocsátó ország „D” országkódja az érme jobb felső részén, a „2018” évszám a bal felső, a vésnök jele pedig a bal alsó részén található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 30 millió érme

Kibocsátási dátum: 2018. január


Ausztria

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Az Osztrák Köztársaság 100 éve

Leírás: A rajzolaton Pallasz Athéné szobra látható az osztrák parlament Bécsben álló, görög stílusú épülete előtt. A bölcsesség istennője az osztrák parlamentarizmus jelképe, a tudást, észt és stratégiai tehetséget szimbolizálja. Bal oldalt látható a „2018” évszám, a szöveg alatt pedig „100 JAHRE” (100 ÉV) olvasható. A „REPUBLIK ÖSTERREICH” (OSZTRÁK KÖZTÁRSASÁG) szöveg a jobb alsó részen félkörben helyezkedik el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 18 100 100 érme

Kibocsátási dátum: 2017. december