Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2018

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Ανδόρα

Θέμα: 70 έτη από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται επτά σκάλες (που αναπαριστούν τις επτά ενορίες ή διοικητικές διαιρέσεις της Ανδόρας) ως βουνά που οδηγούν στην κοιλάδα, όπου αναγράφεται το όνομα της χώρας, «ANDORRA», και το έτος έκδοσης, «2018». Οι σκάλες αυτές είναι συγχρόνως τα κλαδιά ενός δέντρου που συμβολίζει την ανθρωπότητα, της οποίας η Ανδόρα είναι αναπόσπαστο μέρος. Το δέντρο έχει 30 φύλλα που αναπαριστούν τα 30 άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το σχέδιο περιβάλλεται από την επιγραφή «70 ANYS DE LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS» (70 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) στην καταλανική γλώσσα υπογραμμίζοντας έτσι την επέτειο αυτή. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 75.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2018

Μάλτα

Θέμα: Πολιτιστική κληρονομιά

Περιγραφή: Το σχέδιο φιλοτεχνήθηκε από μαθήτρια σχολείου και απεικονίζει διάφορα μοτίβα που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Μάλτας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: αναφορά στους προϊστορικούς ναούς, που αποτελούν τις αρχαιότερες ανεξάρτητες κατασκευές παγκοσμίως, απεικόνιση του τρούλου και της κορυφής κωδωνοστασίου εκκλησίας, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της γραμμής του ορίζοντα των πόλεων και των χωριών της Μάλτας, και αναπαράσταση μιας μαλτέζικης παραδοσιακής βάρκας που φέρει σημαία της Μάλτας. Στο επάνω μέρος του κέρματος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «Malta» και στο κάτω μέρος το έτος «2018». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 320.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2018

Φινλανδία

Θέμα: Η φινλανδική παράδοση της σάουνας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται φινλανδικό τοπίο με χαρακτηριστική φινλανδική παραλίμνια σάουνα στο κέντρο. Στο κάτω μέρος, στο κέντρο, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2018». Η ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI» εμφανίζεται στο κέντρο αριστερά και το σήμα του νομισματοκοπείου στο κέντρο δεξιά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2018

Βέλγιο

Θέμα: 50ή επέτειος του δορυφόρου ESRO 2B

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο δορυφόρος ESRO 2B, ο πρώτος δορυφόρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών που εκτοξεύτηκε με επιτυχία τον Μάιο του 1968 σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο ESRO 2B, που μετονομάστηκε σε «IRIS» (International Radiation Investigation Satellite) όταν τέθηκε σε τροχιά, επικεντρώθηκε στις ηλιακές ακτίνες Χ, στην κοσμική ακτινοβολία και στις ζώνες ακτινοβολίας της Γης. Στο κάτω μέρος του κέρματος απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης (το κηρύκειο του Ερμή) μαζί με το σήμα του Βέλγου διευθυντή του νομισματοκοπείου, τον θυρεό του δήμου του Herzele, τον κωδικό χώρας «ΒΕ» και τα αρχικά «LL» του σχεδιαστή του κέρματος, κ. Luc Luycx. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 260.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2018

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 50 χρόνια από τον θάνατο του Padre Pio

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται σε δεξί προφίλ προσωπογραφία του Padre Pio. Στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη από τα αριστερά προς τα δεξιά, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «CITTÀ DEL VATICANO». Στο κάτω μέρος αναγράφεται το όνομα «Padre Pio» και στο κάτω δεξιό μέρος το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στο αριστερό μέρος αναγράφεται το έτος «1968» και στο δεξιό μέρος το έτος έκδοσης «2018». Στο κάτω αριστερό μέρος αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη «P.DANIELE». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 101.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2018

Ελλάδα

Θέμα: Κωστής Παλαμάς – 75 χρόνια μνήμης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία του Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά (1859-1943). Περιμετρικά, στο αριστερό μέρος, αναγράφονται οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και το όνομα «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ». Επίσης στο κέρμα απεικονίζεται ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου) και το έτος έκδοσης «2018». Στο κάτω δεξιό μέρος εμφανίζεται το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2018

Ελλάδα

Θέμα: 70 χρόνια από την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται ένα τριαντάφυλλο, το έμβλημα της Ρόδου, εμπνευσμένο από νόμισμα της αρχαίας πόλης της Ρόδου, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά νομίσματα των Δωδεκανήσων, με σχηματοποιημένα κύματα που ξεκινούν από το κέντρο και φτάνουν ως τις άκρες. Περιμετρικά αναγράφονται οι επιγραφές «1948-2018 Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Επίσης στο αριστερό μέρος εμφανίζεται ανθέμιο (το σήμα του Ελληνικού Νομισματοκοπείου) και στο δεξιό μέρος το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2018

Λετονία

Θέμα: Zemgale

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τον θυρεό της περιφέρειας του Zemgale. Στο επάνω μέρος εμφανίζεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και στο κάτω μέρος η επιγραφή «ZEMGALE». Στο δεξιό μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2018». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 512.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2018

Λουξεµβούργο

Θέμα: 175 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου Α΄

Περιγραφή: Στο δεξιό μέρος του σχεδίου απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, ο οποίος κοιτάζει προς τα αριστερά, και στο αριστερό μέρος η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου Α΄. Μεταξύ των δύο προτομών αναγράφονται κατακόρυφα τα έτη «1772-1843», καθώς και το όνομα «Guillaume Ier». Στο κάτω μέρος εμφανίζεται το κείμενο «LUXEMBOURG» και το έτος «2018». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2018

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 420 χρόνια από τη γέννηση του Gian Lorenzo Bernini

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος αναπαριστάται λεπτομέρεια από το έργο του Bernini «Προτομή της Costanza Bonarelli» και αναγράφονται τα έτη «1598-2018». Περιμετρικά, στο αριστερό μέρος, εμφανίζεται η επιγραφή «SAN MARINO» και στο δεξιό μέρος η επιγραφή «BERNINI», το γράμμα «R», αναγνωριστικό του νομισματοκοπείου της Ρώμης, καθώς και τα αρχικά της σχεδιάστριας Annalisa Masini, «A.M.» Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 60.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2018

Μάλτα

Θέμα: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – Ναοί της Mnajdra

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται οι προϊστορικοί ναοί της Μάλτας στην τοποθεσία Mnajdra, που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η Mnajdra είναι προϊστορική τοποθεσία που αποτελείται από τρεις ναούς που περιστοιχίζουν ένα ωοειδές προαύλιο. Βρίσκεται στη νότια ακτή της Μάλτας, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την τοποθεσία Hagar Qim. Η Mnajdra είναι γνωστή κυρίως για τις αστρονομικές ευθυγραμμίσεις της, ενώ φαίνεται ότι ο νότιος ναός είχε κατασκευαστεί για να σηματοδοτεί την ανατολή του ηλίου κατά την ισημερία και το ηλιοστάσιο. Τα αρχαιότερα τμήματα αυτού του συμπλέγματος χρονολογούνται γύρω στο 3.600-3.200 π.Χ. Στο επάνω δεξιό μέρος του σχεδίου εμφανίζονται σε τρεις σειρές οι επιγραφές «MNAJDRA», «TEMPLES» και οι χρονολογίες «3.600-2.500 BC». Στην κάτω αριστερή πλευρά βρίσκεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «MALTA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2018». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 320.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2018

Πορτογαλία

Θέμα: 250 χρόνια του Βοτανικού Κήπου Ajuda («Jardim Botânico da Ajuda»)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένα πολύ μεγάλης ηλικίας δέντρο δράκαινα (Dracaena) που βρίσκεται στο χώρο του Βοτανικού Κήπου Ajuda και είναι σύμβολο του κήπου. Ο Βοτανικός Κήπος Ajuda είναι μονάδα τεχνολογικής υποστήριξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Διαδραματίζει τον ρόλο υποδομής για την εκπαίδευση και την έρευνα αλλά είναι επίσης ανοικτός στο κοινό. Ήταν ο πρώτος βοτανικός κήπος στην Πορτογαλία, σχεδιασμένος για τη διατήρηση, τη μελέτη και τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων ειδών του φυτικού κόσμου. Στο επάνω μέρος του κέρματος, από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η επιγραφή «250 ANOS JARDIM BOTÂNICO DA AJUDA». Στο κάτω μέρος, από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η επιγραφή «PORTUGAL 2018». Κάτω ακριβώς από την εικόνα του δέντρου, στο αριστερό μέρος, αναγράφονται τα αρχικά του καλλιτέχνη «J. FAZENDA» και στο δεξιό μέρος το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 520.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2018

Μονακό

Θέμα: François Joseph Bosio

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο κ. BOSIO και ένα άγαλμα στο φόντο. Στο επάνω μέρος του κέρματος αναγράφεται σε ημικύκλιο η λέξη «MONACO». Στο κάτω μέρος, επίσης σε ημικύκλιο, υπάρχουν δύο επιγραφές: «FRANÇOIS–JOSEPH BOSIO» και από κάτω «1768 – SCULPTEUR – 2018». Στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά αυτών των δύο επιγραφών, αναγράφονται το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 16.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2018

Πορτογαλία

Θέμα: 250 χρόνια του Εθνικού Τυπογραφείου («Imprensa Nacional»)

Περιγραφή: Στο κέρμα αναγράφεται η επιγραφή «1768-2018 IMPRENSA NACIONAL DUZENTOS E CINQUENTA 250 ANOS PORTUGAL MMXVIII» όπου τα γράμματα και οι αριθμοί φαίνονται σαν να ήταν βιβλία στα ράφια μιας βιβλιοθήκης. Στο κάτω μέρος του κέρματος αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη «Eduardo Aires» στην αριστερή πλευρά και το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM» στη δεξιά πλευρά. Το Εθνικό Τυπογραφείο είναι υπεύθυνο για τη δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας που περιέχει το σύνολο της νομοθετικής δραστηριότητας της χώρας και βιβλία ύψιστης πολιτιστικής σημασίας, καθώς και για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 520.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2018

Βέλγιο

Θέμα: Η 50ή επέτειος των γεγονότων του Μαΐου 1968 στο Βέλγιο

Περιγραφή:Το κέρμα απεικονίζει φοιτητές που κρατούν στο χέρι ένα φυλλάδιο και μια σημαία και αναφέρεται στις φοιτητικές διαδηλώσεις που έγιναν στο Βέλγιο σε σχέση με τις κοινωνικοπολιτιστικές αλλαγές τον Μάιο του 1968. Επρόκειτο για σημαντικό εθνικό γεγονός που διαμόρφωσε την εθνική πολιτική του Βελγίου και επηρέασε τις επακόλουθες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις πριν από 50 χρόνια. Στο αριστερό μέρος απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Ουτρέχτης (το κηρύκειο του Ερμή) μαζί με το σήμα του Βέλγου διευθυντή του νομισματοκοπείου (ο θυρεός του δήμου του Herzele). Η ένδειξη του έτους «2018» και ο κωδικός χώρας «ΒΕ» βρίσκονται αριστερά, ακριβώς όπως και τα αρχικά «LL» του σχεδιαστή του κέρματος, κ. Luc Luycx. Στο πίσω μέρος του κέρματος εμφανίζεται ένα αμφιθέατρο, που αποτελεί αναφορά στους φοιτητές. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 260.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος/Ιούνιος 2018

Γαλλία

Θέμα: Simone Veil

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία της Simone Veil, σύμβολο του αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Simone Veil, το γένος Jacob, απεβίωσε τον Ιούνιο του 2017 σε ηλικία 89 ετών. Συγκαταλέγεται μεταξύ των επιζώντων του Άουσβιτς και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Ήταν η πρώτη άμεσα εκλεγμένη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1979 έως το 1982. Κατέστη το σύμβολο της νομιμοποίησης των αμβλώσεων για την οποία έδωσε μάχη που οδήγησε τελικά στην ψήφιση, το 1975, του νόμου που φέρει το όνομά της. Το 2008 εξελέγη μέλος στη Γαλλική Ακαδημία. Στον γιακά της απεικονίζεται ο αριθμός κρατουμένης στο στρατόπεδο. Στο πίσω μέρος του νομίσματος απεικονίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου αναγράφονται το όνομά της, βασικές ημερομηνίες, η ένδειξη της χώρας «RF», το έτος έκδοσης «2018» και τα σήματα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 15 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος/Ιούνιος 2018

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Το σύμπλεγμα του Λαοκόοντα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το άγαλμα του Λαοκόοντα και των γιών του, γνωστό ως το Σύμπλεγμα του Λαοκόοντα, θεμελιώδες έργο της παγκόσμιας γλυπτικής και θεμελιακής σημασίας για τα μουσεία του Βατικανού. Στο κέντρο, στο κάτω μέρος, εμφανίζεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «Città del VATICANO». Από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, εμφανίζεται η επιγραφή «ANNO EUROPEO DEL PATRIMONIO CULTURALE» (Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Στην πάνω δεξιά πλευρά αναγράφεται το έτος έκδοσης «2018» και το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στην κάτω δεξιά πλευρά αναγράφεται το όνομα της καλλιτέχνιδος «D. LONGO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 101.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2018

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 500 χρόνια από τη γέννηση του Τιντορέτο

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος αναπαρίσταται λεπτομέρεια του πίνακα του Τιντορέτο «Η Επίσκεψη» (εναγκαλισμός της Θεοτόκου και της Ελισάβετ) και αναγράφονται τα έτη «1518-2018». Περιμετρικά στο πάνω μέρος αναγράφονται οι λέξεις «SAN MARINO», στο κάτω μέρος «Tintoretto» και στο αριστερό μέρος τα αρχικά της καλλιτέχνιδος Luciana de Simoni «LDS» καθώς και το γράμμα «R», σήμα του Νομισματοκοπείου της Ρώμης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 60.500 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2018

Φινλανδία

Θέμα: Το φινλανδικό εθνικό πάρκο Koli

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τη θέα από την κορυφή του φινλανδικού εθνικού πάρκου Koli. Στο κέντρο, στο κάτω μέρος, αναγράφεται το έτος έκδοσης «2018». Η ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI» εμφανίζεται στο κέντρο αριστερά και το σήμα του νομισματοκοπείου στο κέντρο δεξιά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2018

Λιθουανία

Θέμα: Γιορτή τραγουδιού και χορού της Λιθουανίας (η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται χάρτινες σχηματοποιημένες φιγούρες ανθρώπων και πτηνών, χαρακτηριστικές ενός είδους λαϊκής τέχνης της Λιθουανίας, οι οποίες συμβολίζουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στο κέντρο, στο κάτω μέρος, εμφανίζεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «LIETUVA», στην αριστερή πλευρά το έτος έκδοσης «2018» και στη δεξιά πλευρά το σήμα του λιθουανικού νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2018

Σλοβενία

Θέμα: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας κατόπιν πρωτοβουλίας της Σλοβενίας

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται κηρήθρα σε μορφή υδρογείου σφαίρας που δείχνει το ανατολικό ημισφαίριο. Γύρω από την κηρήθρα, στο αριστερό πάνω μέρος, εμφανίζεται η επιγραφή «SVETOVNI DAN ČEBEL» (παγκόσμια ημέρα μέλισσας) και στο κάτω δεξιό μέρος η επιγραφή «SLOVENIJA 2018». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2018

Ιταλία

Θέμα: Η 60ή επέτειος από τη σύσταση του ιταλικού υπουργείου Υγείας

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει αλληγορική αναπαράσταση της Υγείας με ορισμένα σύμβολα των δραστηριοτήτων του υπουργείου: περιβάλλον, έρευνα, διατροφή και ιατρική. Στην αριστερή πλευρά αναγράφεται το λογότυπο «RI», αρκτικόλεξο της Ιταλικής Δημοκρατίας, στο επάνω μέρος το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R», και στη βάση της γυναικείας μορφής τα αρχικά της χαράκτριας, Silvia Petrassi. Από τα αριστερά προς τα δεξιά, σε ημικύκλιο, εμφανίζεται η επιγραφή «MINISTERO DELLA SALUTE» (Υπουργείο Υγείας) και τα έτη «1958-2018». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2018

Ισπανία

Θέμα: Τα 50ά γενέθλια του Βασιλιά Φιλίππου ΣΤ'

Περιγραφή: Το κέρμα αναπαριστά τον θυρεό του Βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄. Στο αριστερό μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η λέξη «ESPAÑA» και από κάτω το έτος έκδοσης 2018. Στο κάτω δεξιό μέρος εμφανίζεται σε ημικυκλική διάταξη η επιγραφή «50 ANIVERSARIO DE S.M. FELIPE VI». Το σήμα του νομισματοκοπείου απεικονίζεται επάνω δεξιά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 400.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2018

Ισπανία

Θέμα: Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Unesco — Santiago

Περιγραφή: Η πόλη του Santiago de Compostela ανακηρύχθηκε παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO το 1985, δεδομένης της ομορφιάς της πόλης και των μνημείων της, καθώς και της πνευματικής και πολιτιστικής σημασίας της κατά τον Μεσαίωνα: η διαδρομή προσκυνήματος του Αγίου Ιακώβου.
Το Camino de Santiago (η Διαδρομή του Αγίου Ιακώβου) αποτελείται από ευρύ δίκτυο αρχαίων διαδρομών προσκυνήματος που διασχίζουν όλη την Ευρώπη και συναντώνται κοντά στον τάφο του Αγίου Ιακώβου στο Santiago de Compostela, στη βορειοδυτική Ισπανία.
Στο κέρμα απεικονίζεται το άγαλμα του Αγίου Ιακώβου στο κέντρο της Ιερής Πύλης (Puerta Santa) του καθεδρικού ναού του Santiago de Compostela. Στα αριστερά, σε ημικύκλιο, αναγράφεται η λέξη «ESPAÑA», κάτω αριστερά το έτος έκδοσης «2018» και από κάτω το σήμα του νομισματοκοπείου.
Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 300.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2018

Ανδόρα

Θέμα: 25η επέτειος του Συντάγματος της Ανδόρας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το «Μνημείο για τους άνδρες και τις γυναίκες της Ανδόρας που δρομολόγησαν το Σύνταγμα», το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του Consell General (Κοινοβούλιο της Ανδόρας). Το μνημείο απεικονίζει τις φιγούρες ενός άνδρα και μιας γυναίκας και είναι αφιερωμένο στη βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες της Ανδόρας, στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 1993, να καταστούν συνταγματικό, δημοκρατικό και κοινωνικό κράτος, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 1 του Συντάγματος. Στα δεξιά του μνημείου απεικονίζεται ο χάρτης της Ανδόρας με τη λατινική επιγραφή «VIRTVS VNITA FORTIOR» (η αρετή ενωμένη είναι ισχυρότερη), η οποία αποτελεί το σύνθημα του Πριγκιπάτου της Ανδόρας. Γύρω από το σχέδιο εμφανίζεται η επιγραφή «25è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ 1993-2018» (25η επέτειος του Συντάγματος 1993-2018) και το όνομα της χώρας, «ANDORRA». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 75.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Λιθουανία

Θέμα: Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία εξέδωσαν το 2018 από κοινού αναμνηστικό κέρμα ευρώ με κοινό σχέδιο για τον εορτασμό της ίδρυσης των κρατών της Εσθονίας και της Λετονίας και την επανίδρυση του κράτους της Λιθουανίας

Περιγραφή: Τα τρία κράτη της Βαλτικής απεικονίζονται συμβολικά ως πλεξίδα. Τα ενώνει η ιστορία τους διότι έχουν κοινό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Απεικονίζεται επίσης σχηματοποιημένος αριθμός που αντιπροσωπεύει την 100ή επέτειο και τα εραλδικά σήματα των τριών κρατών. Στα αριστερά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LIETUVA» και το σήμα του νομισματοκοπείου και στα δεξιά το έτος έκδοσης «2018» και το σήμα του σχεδιαστή «JP». Το σχέδιο επιλέχθηκε με δημόσια ψηφοφορία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Λετονία

Θέμα: Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία εξέδωσαν το 2018 από κοινού αναμνηστικό κέρμα ευρώ με κοινό σχέδιο για τον εορτασμό της ίδρυσης των κρατών της Εσθονίας και της Λετονίας και την επανίδρυση του κράτους της Λιθουανίας

Περιγραφή: Τα τρία κράτη της Βαλτικής απεικονίζονται συμβολικά ως πλεξίδα. Τα ενώνει η ιστορία τους διότι έχουν κοινό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Απεικονίζεται επίσης σχηματοποιημένος αριθμός που αντιπροσωπεύει την 100ή επέτειο και τα εραλδικά σήματα των τριών κρατών. Στα αριστερά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και στα δεξιά το έτος έκδοσης «2018». Το σχέδιο επιλέχθηκε με δημόσια ψηφοφορία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 512.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Εσθονία

Θέμα: Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία εξέδωσαν το 2018 από κοινού αναμνηστικό κέρμα ευρώ με κοινό σχέδιο για τον εορτασμό της ίδρυσης των κρατών της Εσθονίας και της Λετονίας και την επανίδρυση του κράτους της Λιθουανίας

Περιγραφή: Τα τρία κράτη της Βαλτικής απεικονίζονται συμβολικά ως πλεξίδα. Τα ενώνει η ιστορία τους διότι έχουν κοινό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Απεικονίζεται επίσης σχηματοποιημένος αριθμός που αντιπροσωπεύει την 100ή επέτειο και τα εραλδικά σήματα των τριών κρατών. Στα αριστερά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «EESTI» και στα δεξιά το έτος έκδοσης «2018». Το σχέδιο επιλέχθηκε με δημόσια ψηφοφορία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Εσθονία

Θέμα: Η εκατοστή επέτειος της ανεξαρτησίας της Εσθονίας

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει ταυτόχρονα τους αριθμούς 18 και 100, οι οποίοι συμβολίζουν το έτος που ανεξαρτητοποιήθηκε η Εσθονία και παράλληλα αντικατοπτρίζουν τα τελευταία εκατό χρόνια της χώρας. Στο κάτω δεξιό μέρος αναγράφεται το κείμενο «SADA AASTAT EESTI VABARIIKI» και δίπλα η ένδειξη της χώρας «EESTI» και το έτος έκδοσης του νομίσματος «2018». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Γερμανία

Θέμα: Η 100ή επέτειος της γέννησης του σημαντικού γερμανού πολιτικού και καγκελάριου Helmut Schmidt (1918-2015)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο Helmut Schmidt σε χαρακτηριστική στάση σε διάλογο με τον συνομιλητή του. Στο επάνω δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται το όνομα «HELMUT SCHMIDT» και στο δεξιό μέρος τα έτη «1918-2015». Το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου εμφανίζεται κάτω από τα έτη. Στο αριστερό μέρος βρίσκεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «D» και από κάτω το έτος έκδοσης «2018». Στο κάτω μέρος αναγράφονται τα αρχικά του καλλιτέχνη. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Γαλλία

Θέμα: Bleuet de France (Μπλε κενταύριο της Γαλλίας)

Περιγραφή: Εδώ και 100 χρόνια, το μπλε κενταύριο (Bleuet de France) είναι το άνθος που συμβολίζει τη μνήμη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας. Το σύμβολο αυτό δημιουργήθηκε από τη βούληση στήριξης των ακρωτηριασμένων στρατιωτών του πολέμου του 1914-1918. Σύντομα, το μικρό αυτό άνθος έγινε το σύμβολο όλου του γαλλικού έθνους και της ευγνωμοσύνης του για τη θυσία των Γάλλων στρατιωτών που υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους και τα ιδεώδη τους.
Σήμερα, το μπλε κενταύριο της Γαλλίας συνεχίζει την παραδοσιακή του αποστολή ηθικής και οικονομικής στήριξης προς τους απομάχους και τα θύματα των πολέμων του παρελθόντος και του παρόντος, καθώς και προς τα θύματα της τρομοκρατίας.
Το μπλε κενταύριο συμμετέχει επίσης στη μετάδοση στους νεότερους σημείων αναφοράς και αξιών όπως ο σεβασμός, η ειρήνη και η ανεκτικότητα. Το έργο αυτό τιμά τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και αγωνίζονται έως σήμερα για την ελευθερία μας.
Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται το μπλε κενταύριο, το οποίο περιβάλλεται από τη φράση «Le Bleuet de France, fleur de mémoire et de solidarité» (Το μπλε κενταύριο της Γαλλίας, άνθος μνήμης και αλληλεγγύης). Οι ημερομηνίες «1918-2018», καθώς και τα γράμματα «RF» République Française (Γαλλική Δημοκρατία) αναγράφονται επίσης στο κέρμα.
Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 15 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Ιταλία

Θέμα: Η 70ή επέτειος από την έναρξη ισχύος του Συντάγματος της Ιταλίας

Περιγραφή: Ο Enrico De Nicola, προσωρινός αρχηγός του κράτους, υπογράφει την πράξη κύρωσης του Συντάγματος της Ιταλικής Δημοκρατίας στις 27 Δεκεμβρίου 1947· στα δεξιά του ο Alcide De Gasperi και στα αριστερά του ο Umberto Terracini, πρόεδρος της Ιταλικής Συντακτικής Συνέλευσης. Στο επάνω μέρος, αναγράφεται η ένδειξη «COSTITUZIONE» και το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI», στο κάτω μέρος διακρίνεται η φράση «CON SICURA COSCIENZA», το σήμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης, «R», και οι ημερομηνίες «1948 • 2018», που αποτελούν αντίστοιχα το έτος έναρξης ισχύος του Συντάγματος της Ιταλίας και το έτος έκδοσης του κέρματος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Σλοβακία

Θέμα: Η 25η επέτειος της ίδρυσης της Σλοβακικής Δημοκρατίας

Περιγραφή: Το σχέδιο συμβολίζει την ένταξη της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ και απεικονίζει μια σχηματοποιημένη αψιδωτή πύλη που εκτείνεται πάνω από τον χάρτη της Σλοβακίας και πάνω από το σύμβολο του ευρώ περιστοιχισμένο από τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένα από τα οποία επικαλύπτονται από τον χάρτη. Στα αριστερά του κέρματος εμφανίζεται ο θυρεός της Σλοβακίας. Στο κάτω αριστερό μέρος, σε ημικύκλιο, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «SLOVENSKÁ REPUBLIKA». Η ημερομηνία ίδρυσης της χώρας «1.1.1993» και το έτος έκδοσης του νομίσματος «2018» διακρίνονται, το ένα πάνω από το άλλο, κάτω από το δεξιό μέρος του χάρτη. Μεταξύ του χάρτη και της ημερομηνίας απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Mincovňa Kremnica), το οποίο αποτελείται από το ακρωνύμιο «MK» και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σφραγίδες, καθώς και τα σχηματοποιημένα αρχικά, «PK», του σχεδιαστή της εθνικής όψης, Pavel Károly. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Λουξεμβούργο

Θέμα: Η 150ή επέτειος του Συντάγματος του Λουξεμβούργου

Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος του κέρματος απεικονίζεται η προτομή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, ο οποίος κοιτάζει προς τα δεξιά. Στο δεξιό μέρος αναγράφονται τα έτη «1868-2018» και το κείμενο «150 ans» (150 χρόνια). Κάτω από την προτομή του Μεγάλου Δούκα εμφανίζεται το κείμενο «Constitution du Grand-Duché de Luxembourg» (Σύνταγμα του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου) και η εγκάρσια τομή ενός ανοιχτού βιβλίου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Γερμανία

Θέμα: Βερολίνο [σειρά «ομόσπονδα κρατίδια» (Bundesländer)]

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το κεντρικό κτίριο του ανακτόρου Charlottenburg από την πλευρά της αυλής (Cour d’Honneur). Στο εσωτερικό μέρος αναγράφεται επίσης το όνομα «BERLIN» και στο κάτω μέρος το διακριτικό σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»), επάνω δεξιά ο κωδικός της χώρας έκδοσης «D», επάνω αριστερά το έτος «2018» και κάτω αριστερά τα διακριτικά του χαράκτη. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Αυστρία

Θέμα: 100 χρόνια της Αυστριακής Δημοκρατίας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το άγαλμα της Παλλάδος Αθηνάς που βρίσκεται μπροστά από το αρχαιοελληνικού ρυθμού κτήριο του αυστριακού κοινοβουλίου στη Βιέννη. Η θεά της σοφίας αποτελεί σύμβολο του αυστριακού κοινοβουλευτισμού και αντιπροσωπεύει τη γνώση, τη λογική και το στρατηγικό ταλέντο. Στο αριστερό μέρος αναγράφεται το έτος «2018» και από κάτω το κείμενο «100 JAHRE» (100 ΧΡΟΝΙΑ). Το κείμενο «REPUBLIK OSTERREICH» (ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) αναγράφεται, σε ημικύκλιο, στο κάτω δεξιό μέρος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 18.100.100 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2017