Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2018

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Andorra

Obiectul comemorării: 70 de ani de la Declarația universală a drepturilor omului

Descriere: Pe monedă sunt redate șapte scări (reprezentând cele șapte comunități religioase sau diviziuni administrative ale Andorrei) sub formă de munți ce delimitează o vale în care sunt înscrise denumirea țării emitente, „ANDORRA”, și anul emisiunii, „2018”. Scările constituie totodată ramurile unui arbore care simbolizează umanitatea, din care Andorra face parte integrantă. Din ramurile arborelui cresc 30 de frunze care evocă cele 30 de articole ale Declarației universale a drepturilor omului. În jurul desenului figurează inscripția în limba catalană „70 ANYS DE LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS” (70 de ani de la Declarația universală a drepturilor omului), care accentuează caracterul comemorativ al evenimentului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 75 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2018

Malta

Obiectul comemorării: Patrimoniul cultural

Descriere: Desenul, creat de o elevă, prezintă mai multe teme intrinsece patrimoniului cultural al Maltei, inclusiv: o trimitere la templele preistorice, cele mai vechi structuri de sine stătătoare din lume, un dom și un turn de biserică, care sunt elemente caracteristice ale orizonturilor orașelor și satelor malteze, precum și o reprezentare a unei bărci malteze tradiționale care arborează pavilionul Maltei. În partea de sus a inelului interior se află denumirea țării emitente, „Malta”, iar în partea de jos este gravat anul, „2018”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 320 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2018

Finlanda

Obiectul comemorării: Cultura saunei în Finlanda

Descriere: Desenul prezintă un peisaj finlandez, având în centru o saună finlandeză tipică, pe marginea unui lac. Anul emiterii, „2018”, este gravat în partea centrală inferioară. Tot în partea centrală se află, la stânga, codul țării emitente, „FI”, iar la dreapta, simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: octombrie 2018

Belgia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 50 de ani de la lansarea satelitului ESRO 2B

Descriere: Moneda redă satelitul ESRO 2B, primul satelit de succes al Organizației Europene de Cercetare Spațială, lansat în mai 1968, care gravitează în jurul planetei Pământ. Satelitul ESRO 2B, redenumit „IRIS” (International Radiation Investigation Satellite), s-a concentrat, odată intrat pe orbită, pe explorarea razelor X solare, a radiațiilor cosmice și a centurilor de radiații ale Pământului. Simbolul monetăriei din Utrecht (caduceul zeului Mercur) apare în partea inferioară, alături de marca directorului monetăriei din Belgia, stema localității Herzele, codul țării, „BE”, și inițialele LL ale graficianului monedei, Luc Luycx. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 260 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2018

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: A 50-a aniversare a morții lui Padre Pio

Descriere: Desenul prezintă profilul din dreapta al unui portret care îl înfățișează pe Padre Pio. În partea de sus, de la stânga la dreapta, în semicerc, este inscripționată denumirea țării emitente, „CITTÀ DEL VATICANO”. În partea de jos apare inscripția „Padre Pio”, iar în dreapta acesteia se află simbolul monetăriei, litera „R”. În partea stângă a desenului este redat anul „1968”, iar în partea dreaptă, anul emisiunii, „2018”. În partea din stânga jos apare numele artistului, „P.DANIELE”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 101 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2018

Grecia

Obiectul comemorării: 75 de ani de la moartea lui Kostis Palamas

Descriere: Pe monedă este redat un portret al poetului grec Kostis Palamas (1859-1943). De-a lungul marginii interioare, în partea stângă, sunt inscripționate cuvintele „REPUBLICA ELENĂ” și numele „KOSTIS PALAMAS” (în limba greacă). Pe monedă apar, de asemenea, o palmetă (simbolul monetăriei grecești) și anul emisiunii, „2018”. În partea dreaptă jos este vizibilă monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2018

Grecia

Obiectul comemorării: 70 de ani de la unirea Dodecanezului cu Grecia

Descriere: Desenul prezintă în partea centrală un trandafir, blazonul Rodosului, inspirat de o monedă bătută de vechiul oraș al Rodosului, una dintre monedele cele mai reprezentative ale Dodecanezului, cu valuri stilizate direcționate dinspre centru înspre margini. De-a lungul marginii interioare figurează mențiunile „1948-2018 UNIREA DODECANEZULUI CU GRECIA” și „REPUBLICA ELENĂ” (în limba greacă). De asemenea, în partea stângă apare o palmetă (simbolul monetăriei grecești), iar în partea dreaptă, monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2018

Letonia

Obiectul comemorării: Regiunea Zemgale

Descriere: Desenul redă stema regiunii Zemgale. În partea superioară este înscrisă denumirea țării emitente, „LATVIJA”, iar în partea inferioară figurează inscripția „ZEMGALE”. În partea dreaptă este gravat anul emiterii, „2018”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 512 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2018

Luxemburg

Obiectul comemorării: 175 de ani de la moartea Marelui Duce Guillaume I

Descriere: Desenul prezintă în partea dreaptă efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri, privind spre stânga, iar în partea stângă, efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Guillaume I. Între cele două efigii figurează, pe verticală, anii „1772-1843”, precum și numele „Guillaume Ier”. În partea de jos apar textul „LUXEMBOURG” și anul „2018”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2018

San Marino

Obiectul comemorării: A 420-a aniversare a nașterii lui Gian Lorenzo Bernini

Descriere: În centrul monedei este reprodus un detaliu al sculpturii „Bustul Costanzei Bonarelli” realizate de Bernini, alături de datele „1598-2018”; de-a lungul marginii interioare, în partea stângă apare inscripția „SAN MARINO”, iar în partea dreaptă sunt gravate inscripția „BERNINI”, litera „R”, reprezentând simbolul monetăriei din Roma, precum și inițialele artistei Annalisa Masini, „A.M.”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 60 500 de monede

Data emiterii: septembrie 2018

Malta

Obiectul comemorării: Templele Mnajdra – Sit al patrimoniului mondial UNESCO

Descriere: Moneda redă templele preistorice malteze Mnajdra, sit al patrimoniului mondial UNESCO. Mnajdra este un sit preistoric compus din trei temple grupate în jurul unui parvis de formă ovală. Situl este situat pe coasta de sud a Maltei, la aproximativ 500 de metri de Hagar Qim și este cunoscut mai ales pentru aliniamentele sale astronomice; templul din sud pare să fi fost construit pentru a marca răsăritul soarelui la echinocțiu și la solstițiu. Cele mai vechi părți ale acestui complex datează aproximativ din anii 3600-3200 î. Hr. În partea din dreapta sus a desenului figurează, unele sub altele, inscripțiile „MNAJDRA”, „TEMPLES”, precum și anii „3600-2500 BC”. În partea din stânga jos este inscripționată denumirea țării emitente, „MALTA”, iar dedesubt apare anul emiterii, „2018”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 320 000 de monede

Data emiterii: iulie 2018

Portugalia

Obiectul comemorării: 250 de ani de existență a Grădinii Botanice Ajuda („Jardim Botânico da Ajuda”)

Descriere: Desenul prezintă un dragonier foarte bătrân, care se află în incinta Grădinii Botanice Ajuda și care constituie un simbol al acestei grădini. Grădina Botanică Ajuda este o unitate de sprijin tehnologic a Universității de Agronomie. Aceasta deține rolul unei infrastructuri de educație și cercetare, deschisă în același timp și publicului, și a fost prima grădină botanică din Portugalia proiectată să conserve, să studieze și să colecteze cel mai mare număr posibil de specii din lumea plantelor. În partea superioară a desenului, de la stânga la dreapta, în semicerc, apare inscripția „250 ANOS JARDIM BOTÂNICO DA AJUDA”, iar în partea inferioară, de la stânga la dreapta, în semicerc, inscripția „PORTUGAL 2018”. Imediat sub imaginea arborelui, în partea stângă, figurează inițialele artistului, „J. FAZENDA”, iar în partea dreaptă, simbolul monetăriei, „INCM”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 520 000 de monede

Data emiterii: iulie 2018

Monaco

Obiectul comemorării: François-Joseph Bosio

Descriere: Pe monedă sunt redate portretul dlui BOSIO, precum și o statuie ca imagine de fond. În partea superioară a imaginii, în semicerc, figurează inscripția „MONACO”. În partea inferioară, tot în semicerc, sunt gravate două inscripții: „FRANÇOIS-JOSEPH BOSIO” și, dedesubt, „1768 – SCULPTEUR – 2018”. La stânga și la dreapta acestor două inscripții apar simbolul monetăriei și marca directorului monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 16 000 de monede

Data emiterii: iunie 2018

Portugalia

Obiectul comemorării: A 250-a aniversare a Imprimeriei Naționale („Imprensa Nacional”)

Descriere: Pe monedă este gravată inscripția „1768-2018 IMPRENSA NACIONAL DUZENTOS E CINQUENTA 250 ANOS PORTUGAL MMXVIII”, literele și cifrele fiind redate asemenea unor cărți aranjate într-o bibliotecă. În partea de jos a inelului interior se află, în partea stângă, numele artistului, „Eduardo Aires”, iar în partea dreaptă, simbolul monetăriei, „INCM”. Imprimeria Națională este responsabilă de publicarea Jurnalului Oficial al Portugaliei, care conține toate activitățile legislative ale țării, și a cărților de cea mai mare relevanță din punct de vedere cultural, precum și de alte activități culturale. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 520 000 de monede

Data emiterii: mai 2018

Belgia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 50 de ani de la evenimentele din mai 1968 în Belgia

Descriere: Moneda înfățișează studenți ținând în mână un pamflet și un steag și face referire la demonstrațiile studențești care au avut loc în Belgia în legătură cu schimbările socioculturale din mai 1968. Acest eveniment național important a conturat politica națională a Belgiei și a influențat reformele guvernamentale ulterioare în urmă cu 50 de ani. Simbolul monetăriei din Utrecht (caduceul zeului Mercur) și marca directorului monetăriei din Belgia (stema localității Herzele) se află în partea stângă. Anul emiterii, „2018”, și codul țării emitente, „BE”, sunt inscripționate tot în partea stângă, alături de inițialele „LL” ale creatorului monedei, Luc Luycx. Pe fundal se poate observa un amfiteatru, acesta constituind o trimitere la studenți. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 260 000 de monede

Data emiterii: mai/iunie 2018

Franţa

Obiectul comemorării: Simone Veil

Descriere: Moneda prezintă portretul lui Simone Veil, o emblemă a luptei pentru drepturile femeilor. Simone Veil, născută Jacob, ne-a părăsit în iunie 2017, la vârsta de 89 de ani. Supraviețuitoare a deportării la Auschwitz, ea a devenit unul dintre cei mai importanți actori ai construcției europene. A fost primul președinte ales al Parlamentului European din 1979 până în 1982. Simone Veil simbolizează legalizarea avortului, pentru care a luptat prin legea care îi poartă numele, votată în 1975. În anul 2008 a fost aleasă membră a Academiei Franceze. Numărul de înregistrare din perioada deportării este înscris pe gulerul său. Pe fundal se poate observa simbolul Parlamentului European, peste care sunt gravate numele ei, date-cheie, codul țării emitente, „RF”, anul emiterii, „2018”, și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 15 milioane de monede

Data emiterii: mai/iunie 2018

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Anul European al Patrimoniului Cultural – Grupul statuar Laocoon

Descriere: Pe monedă este redată statuia reprezentându-i pe Laocoon și fiii săi, denumită și Grupul statuar Laocoon, o operă fundamentală a sculpturii mondiale și a Muzeelor Vaticane. În partea centrală inferioară apare denumirea țării emitente, „CITTÀ DEL VATICANO”. De la stânga la dreapta, în arc de cerc, este gravat textul „ANNO EUROPEO DEL PATRIMONIO CULTURALE”. În partea dreaptă sus sunt inscripționate anul emiterii, „2018”, și simbolul monetăriei, „R”. În partea dreaptă jos este înscris numele artistei care a realizat moneda, „D. LONGO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 101 000 de monede

Data emiterii: mai 2018

San Marino

Obiectul comemorării: Cea de-a 500-a aniversare a nașterii lui Tintoretto

Descriere: În centrul monedei este reprodus un detaliu al tabloului „Vizita” de Tintoretto (îmbrățișarea dintre Sfânta Fecioară și Elisabeta), alături de datele „1518-2018”; pe margine, în partea superioară, figurează inscripția „SAN MARINO”, iar în partea inferioară, inscripția „Tintoretto”; la stânga apar inițialele autoarei Luciana de Simoni, „LDS”, și litera „R”, care identifică monetăria din Roma. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 60 500 de monede

Data emiterii: aprilie 2018

Finlanda

Obiectul comemorării: Peisajul Parcului Național Koli din Finlanda

Descriere: Desenul redă o imagine din punctul cel mai înalt al Parcului Național Koli din Finlanda. Anul emiterii, „2018”, este gravat în partea centrală inferioară. Tot în partea centrală se află, la stânga, codul țării emitente, „FI”, iar la dreapta, simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: aprilie 2018

Lituania

Obiectul comemorării: Sărbătoarea cântecului și a dansului lituanian (înscrisă pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO)

Descriere: Desenul prezintă figuri stilizate de oameni și de păsări, tipice pentru una dintre formele artei populare lituaniene – ornamentele din hârtie, simbolizând dansurile și cântecele populare. Denumirea țării emitente, „LIETUVA”, este amplasată în partea centrală inferioară, anul emisiunii, „2018”, apare în partea stângă, iar simbolul monetăriei lituaniene, în partea dreaptă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: aprilie 2018

Slovenia

Obiectul comemorării: Ziua Mondială a Albinelor propusă de Slovenia

Descriere: În mijlocul inelului interior al monedei este reprezentată imaginea unui fagure, sub forma unui glob pământesc pe care este redată emisfera estică. În jurul fagurelui, în partea superioară stângă, figurează inscripția „SVETOVNI DAN ČEBEL”, iar în partea inferioară dreaptă, inscripția „SLOVENIJA 2018”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: aprilie 2018

Italia

Obiectul comemorării: A 60-a aniversare a înființării Ministerului Sănătății din Italia

Descriere: Desenul constă într-o reprezentare alegorică a sănătății, însoțită de simboluri ale activităților desfășurate de minister: protecția mediului, cercetare, nutriție și medicină. În partea stângă se află codul „RI”, acronimul Republicii Italiene; deasupra este inscripționat simbolul monetăriei din Roma, „R”; la baza figurii feminine sunt gravate inițialele autoarei, Silvia Petrassi. De la stânga la dreapta, în semicerc, apar inscripția „MINISTERO DELLA SALUTE” și datele „1958-2018”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 milioane de monede

Data emiterii: martie 2018

Spania

Obiectul comemorării: Cea de-a 50-a aniversare a Regelui FELIPE al VI-lea

Descriere: Moneda reproduce stema Regelui Felipe al VI-lea. În partea stângă, în semicerc, este gravat cuvântul „ESPAÑA”, iar dedesubt este înscris anul emiterii, „2018”. În partea dreaptă jos apare textul „50 ANIVERSARIO DE S.M. FELIPE VI”, dispus în semicerc. Simbolul monetăriei este inscripționat în partea dreaptă sus. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 400 000 de monede

Data emiterii: februarie 2018

Spania

Obiectul comemorării: Siturile patrimoniului cultural și natural mondial UNESCO – Santiago

Descriere: Orașul Santiago de Compostela a fost înscris de UNESCO în patrimoniul cultural mondial în anul 1985, luând în considerare frumusețea sa urbană și buna conservare a monumentelor sale, îmbinate cu ecourile profunde ale semnificației sale spirituale și culturale din Evul Mediu: pelerinajul pe Camino de Santiago.
Camino de Santiago (drumul Sfântului Iacob) reprezintă o vastă rețea de vechi drumuri de pelerinaj care traversează Europa și se reunesc la mormântul Sfântului Iacob din Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei.
Moneda reproduce sculptura Sfântului Iacob, ca personaj central în structura Porții Sfinte (Puerta Santa) a catedralei din Santiago de Compostela. În partea stângă, în semicerc, se află înscris cuvântul „ESPAÑA”, în stânga jos apare anul emiterii, „2018”, iar dedesubt, simbolul monetăriei.
Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 300 000 de monede

Data emiterii: februarie 2018

Andorra

Obiectul comemorării: Cea de-a 25-a aniversare a Constituției Andorrei

Descriere: Desenul redă „Monumentul dedicat bărbaților și femeilor din Andorra care au lansat Constituția”, amplasat în Piața Consell General (Parlamentul Andorrei). Acest monument înfățișează un bărbat și o femeie și comemorează dorința cetățenilor din Andorra, exprimată prin referendumul care a avut loc la 14 martie 1993, de a deveni un stat constituțional, democratic și social, astfel cum se menționează la articolul 1 din Constituție. La dreapta monumentului se regăsește harta Andorrei, în interiorul căreia se poate observa inscripția în limba latină „VIRTVS VNITA FORTIOR” (virtutea unită este mai puternică), care reprezintă deviza Principatului Andorra. În jurul desenului sunt gravate inscripția „25è ANIVERSARI DE LA CONSTITUCIÓ 1993-2018” (cea de-a 25-a aniversare a Constituției 1993-2018) și denumirea țării, „ANDORRA”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 75 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Lituania

Obiectul comemorării: Estonia, Letonia și Lituania au emis împreună în 2018 o monedă euro comemorativă cu un desen comun pentru a celebra crearea statelor estonian și leton, precum și restaurarea statului lituanian

Descriere: Cele trei state baltice sunt reprezentate în mod simbolic sub forma unei trese, fiind unite prin istoria lor: un trecut, un prezent și un viitor comun. De asemenea, desenul include un număr stilizat ilustrând cea de-a 100-a aniversare și simbolurile heraldice ale tuturor celor trei state. În partea stângă figurează denumirea țării emitente, „LIETUVA”, precum și simbolul monetăriei, iar în partea dreaptă apar anul emiterii, „2018”, și simbolul graficianului, „JP”. Desenul a fost selectat prin vot public în toate cele trei țări baltice. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Letonia

Obiectul comemorării: Estonia, Letonia și Lituania au emis împreună în 2018 o monedă euro comemorativă cu un desen comun pentru a celebra crearea statelor estonian și leton, precum și restaurarea statului lituanian

Descriere: Cele trei state baltice sunt reprezentate în mod simbolic sub forma unei trese, fiind unite prin istoria lor: un trecut, un prezent și un viitor comun. De asemenea, desenul include un număr stilizat ilustrând cea de-a 100-a aniversare și simbolurile heraldice ale tuturor celor trei state. În partea stângă figurează denumirea țării emitente, „LATVIJA”, iar în partea dreaptă apare anul emiterii, „2018”. Desenul a fost selectat prin vot public în toate cele trei țări baltice. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 512 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Estonia

Obiectul comemorării: Estonia, Letonia și Lituania au emis împreună în 2018 o monedă euro comemorativă cu un desen comun pentru a celebra crearea statelor estonian și leton, precum și restaurarea statului lituanian

Descriere: Cele trei state baltice sunt reprezentate în mod simbolic sub forma unei trese, fiind unite prin istoria lor: un trecut, un prezent și un viitor comun. De asemenea, desenul include un număr stilizat ilustrând cea de-a 100-a aniversare și simbolurile heraldice ale tuturor celor trei state. În partea stângă figurează denumirea țării emitente, „EESTI”, iar în partea dreaptă apare anul emiterii, „2018”. Desenul a fost selectat prin vot public în toate cele trei țări baltice. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Estonia

Obiectul comemorării: Centenarul independenței Estoniei

Descriere: Moneda prezintă simultan numerele 18 și 100, care simbolizează momentul în care Estonia a devenit stat independent, reflectând, de asemenea, ultimii o sută de ani. În dreapta jos este inscripționat textul „SADA AASTAT EESTI VABARIIKI”, iar lângă acesta apar denumirea țării, „EESTI”, și anul emiterii, „2018”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Germania

Obiectul comemorării: Aniversarea a 100 de ani de la nașterea marelui om de stat și cancelar german, Helmut Schmidt (1918-2015)

Descriere: Desenul îl înfățișează pe Helmut Schmidt într-o postură caracteristică, angajat în dialog cu interlocutorul său. În partea dreaptă sus, în semicerc, figurează inscripția „HELMUT SCHMIDT”, iar în dreapta, anii „1918-2015”. Simbolul monetăriei apare sub anii menționați. În partea stângă este înscris codul țării emitente, „D”, iar dedesubt, anul emiterii, „2018”. În partea de jos sunt inscripționate inițialele artistului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Franţa

Obiectul comemorării: Albăstreaua reamintirii (Bleuet de France)

Descriere: De 100 de ani, albăstreaua (Bleuet de France) este floarea reamintirii și a solidarității în Franța. Acest simbol s-a născut din dorința de a veni în sprijinul veteranilor răniți din Primul Război Mondial, dar, în scurt timp, a fost adoptat de întreaga națiune franceză ca simbol al recunoștinței pentru sacrificiul soldaților în apărarea patriei și a idealurilor lor.
Astăzi, la fel ca în trecut, albăstreaua oferă în continuare sprijin moral și financiar veteranilor și victimelor războaielor din trecut și din prezent, precum și victimelor terorismului.
Albăstreaua contribuie, de asemenea, la transmiterea reperelor și a valorilor precum respectul, pacea și toleranța în rândul tinerilor. Această floare a reamintirii îi onorează pe toți cei care au luptat și luptă și în prezent pentru libertatea noastră.
Albăstreaua este redată în centrul monedei. Aceasta este înconjurată de inscripția „Le Bleuet de France, fleur de mémoire et de solidarité” (Albăstreaua franceză, floarea reamintirii și a solidarității). Datele „1918-2018”, precum și literele „RF” de la République Française (Republica Franceză) și simbolul monetăriei sunt incluse, de asemenea, în desen.
Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 15 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Italia

Obiectul comemorării: Cea de-a 70-a aniversare a intrării în vigoare a Constituției Italiene

Descriere: Enrico De Nicola, șef de stat interimar, semnează actul de promulgare a Constituției Republicii Italiene la 27 decembrie 1947; la dreapta sa se află șeful guvernului, Alcide De Gasperi, iar la stânga, Umberto Terracini, președintele Adunării constituante italiene. Deasupra figurează inscripția „COSTITUZIONE” și monograma Republicii Italiene, „RI”; în exergă, inscripțiile „CON SICURA COSCIENZA”, „R”, simbolul monetăriei din Roma, și anii „1948 • 2018”, reprezentând anul intrării în vigoare a Constituției Italiene și, respectiv, anul emiterii monedei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 4 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Slovacia

Obiectul comemorării: Cea de-a 25-a aniversare a înființării Republicii Slovace

Descriere: Moneda prezintă intrarea Slovaciei în Uniunea Europeană și în zona euro, ilustrând un portic stilizat, arcuit atât peste harta Slovaciei, cât și peste simbolul euro înconjurat de stelele Uniunii Europene, unele dintre acestea fiind acoperite de hartă. Stema Slovaciei apare în partea stângă a desenului. În partea stângă jos figurează, în semicerc, denumirea țării emitente, „SLOVENSKÁ REPUBLIKA”. Data la care a luat ființă țara, „1.1.1993”, precum și anul emiterii, „2018”, sunt redate pe verticală, sub partea din dreapta a hărții. Între hartă și dată se află simbolul monetăriei din Kremnica (Mincovňa Kremnica), format din inițialele „MK” plasate între două ștanțe, și literele stilizate „PK”, reprezentând inițialele graficianului, Pavel Károly. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Luxemburg

Obiectul comemorării: Cea de-a 150-a aniversare a Constituției Luxemburgului

Descriere: Moneda prezintă, în stânga, efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri privind spre dreapta. În partea dreaptă a desenului sunt inscripționați anii „1868-2018”, precum și textul „150 ans”. Sub efigia Marelui Duce apar textul „Constitution du Grand-Duché de Luxembourg” și imaginea din perspectivă laterală a unei cărți deschise. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Germania

Obiectul comemorării: Berlin din seria „Landuri federale” (Bundesländer)

Descriere: Moneda înfățișează clădirea principală a castelului Charlottenburg văzută dinspre Cour d'Honneur. În partea centrală a monedei sunt redate, de asemenea, în partea inferioară, denumirea „BERLIN” și simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”), în partea superioară dreaptă, codul țării emitente, „D”, în partea superioară stângă, anul emiterii, „2018”, iar în partea inferioară stângă, marca gravorului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2018

Austria

Obiectul comemorării: 100 de ani de la proclamarea Republicii Austria

Descriere: Moneda înfățișează statuia zeiței Pallas Atena din fața clădirii în stil grecesc a Parlamentului Austriei din Viena. Zeița înțelepciunii servește drept simbol al parlamentarismului austriac și reprezintă cunoașterea, rațiunea și talentul strategic. În partea stângă figurează anul „2018”, iar dedesubt, textul „100 JAHRE” (100 DE ANI). Textul „REPUBLIK ÖSTERREICH” (REPUBLICA AUSTRIA) este inscripționat în semicerc în partea dreaptă jos. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 18 100 100 de monede

Data emiterii: decembrie 2017