Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2014.

Opisi na ovoj stranici preuzeti su iz Službenog lista Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugog materijala objavljenog na ovim mrežnim stranicama.

Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: promjena poglavara države

Opis: U jezgri kovanice prikazani su portreti kraljeva Felipea VI. i Juana Carlosa I. koji se preklapaju. Ispod portreta nalazi se naziv države izdavateljice i godina izdanja: »ESPAÑA — 2014«. Desno je prikazana oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 12 milijuna kovanica

Datum izdanja: prosinac 2014.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: borba protiv AIDS-a u okviru Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Opis: U jezgri kovanice prikazana je crvena vrpca koja simbolizira borbu protiv AIDS-a. Crvena vrpca, koju je osmislila skupina umjetnika Visual Aids Artist Caucus i američki slikar Frank Moore, nosi se blizu srca u obliku obrnutog slova V u znak solidarnosti s oboljelima od AIDS-a. Nošenje slova V jedan dan u godini simbolizira pobjedu nad tom bolešću. U jezgri kovanice nalaze se tri vrpce. Jedna je u uobičajenom položaju i na izdanjima kovanica visokog kovničkog sjaja te kovanih na poliranim pločama i bit će obojena u crveno. Ostale dvije vrpce postavljene su obrnuto kako bi kao dva slova V pojačale simboliku toliko željene pobjede nad bolešću. U gornjem dijelu jezgre naveden je datum 1. prosinca, koji je UNESCO proglasio Svjetskim danom borbe protiv AIDS-a. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 milijuna kovanica

Datum izdanja: studeni 2014.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 100. godišnjica rođenja dizajnera i arhitekta interijera Ilmarija Tapiovaare

Opis: U jezgri su na lijevoj strani kružno napisani ime Ilmari Tapiovaara te godine njegova rođenja i smrti. U desnom dijelu jezgre nalazi se uvećan prikaz namještaja svojstvenog umjetniku. Desno se nalazi oznaka države izdavateljice »FI«, oznaka kovnice i oznaka za godinu izdanja »2014«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: studeni 2014.


Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 25. obljetnica pada Berlinskog zida

Opis: U prvom planu prikazane su cigle djelomično srušenog Berlinskog zida na kojima stoji natpis »XXV ANNIVERSARIO DEL CROLLO DEL MURO DI BERLINO 1989 2014« (25. obljetnica pada Berlinskog zida 1989. – 2014.). U središtu kovanice u otvoru među ciglama nalaze se maslinova grana i dio bodljikave žice, a u pozadini Brandenburška vrata. U gornjem dijelu nalazi se natpis »CITTÀ DEL VATICANO«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 103 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2014.


Slovenija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 600. obljetnica krunidbe Barbare Celjske

Opis: U jezgri kovanice nalazi se iscrtkani prikaz kraljice Barbare Celjske sa žezlom. Prikazane su i tri šesterokrake zvijezde, simbol grofova Celjskih. Lijevo od prikaza kraljice nalazi se natpis »SLOVENIJA«, a na desnoj strani natpis »BARBARA CELJSKA« i oznaka za godine »1414 – 2014«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: listopad 2014.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 50. obljetnica ustoličenja velikog vojvode Jeana

Opis: U jezgri kovanice prikazani su likovi Njihovih Kraljevskih Visosti velikog vojvode Henrija i velikog vojvode Jeana, koji gledaju ulijevo. Iznad lika velikog vojvode Jeana nalazi se oznaka za godinu »1964« i kruna. U donjem dijelu jezgre kovanice ispod likova nalaze se imena »Jean« i »Henri« i oznaka za godinu »2014«. U gornjem dijelu jezgre kovanice kružno je napisano »50e ANNIVERSAIRE DE L’ACCESSION AU TRÔNE DU GRAND-DUC JEAN«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,4 milijuna kovanica

Datum izdanja: listopad 2014.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Međunarodna godina obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Opis: U jezgri kovanice prikazano je tipično oruđe koje se upotrebljava u tradicionalnoj poljoprivredi te poljoprivredni proizvodi: u sredini se nalazi kokoš okružena bundevama, košarom krumpira i ostalim povrćem i cvijećem. U lijevom dijelu polukružno je ispisana prigodna tema »AGRICULTURA FAMILIAR« (obiteljska poljoprivredna gospodarstva), a u desnom, također polukružno, naziv države izdavateljice »PORTUGAL« i oznaka za godinu »2014«. U donjem lijevom dijelu nalazi se oznaka kovnice »INCM«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2014.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: proglašenje neovisnosti Malte 1964.

Opis: Kovanica izdana u spomen na ustav o malteškoj neovisnosti iz 1964. četvrta je u nizu od pet kovanica kojima se obilježavaju prekretnice u ustavnoj povijesti te zemlje. Ustavom iz 1964. Malta je postala neovisna nakon stotina godina strane vladavine. Na kovanici se nalazi detalj brončanog spomenika kojim se obilježava neovisnost, rad umjetnika Giannija Bonnicija iz 1989., a prikazuje mladu ženu koja predstavlja Maltu i nosi maltešku zastavu. U desnom dijelu polukružno je ispisano »MALTA – Independence 1964« (Malta – neovisnost 1964.), a na dnu se nalazi oznaka za godinu izdanja »2014«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 400 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2014.


San Marino

€2 commemorative side

Tema: 90. obljetnica smrti Giacoma Puccinija

Opis: Motiv prikazuje portret skladatelja Giacoma Puccinija. Na desnoj je strani polukružno ispisano ime zemlje izdanja »SAN MARINO«, a na lijevoj »G. PUCCINI«. Između imena i portreta skladatelja nalazi se oznaka kovnice. U donjem dijelu ispisana je oznaka za godinu »2014«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2014.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 150 godina Crvenoga križa u Belgiji

Opis: U jezgri kovanice prikazan je križ, a u njegovoj sredini broj »150«. U unutrašnjosti križa okomito je ispisano »Rode Kruis«, a vodoravno »Croix Rouge«. Oko križa se nalaze oznaka briselske kovnice (glava sv. Mihovila arkanđela s kacigom), oznaka direktora kovnice, oznaka za godinu »2014« i oznaka države »BE«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 260 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2014.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 150. obljetnica ujedinjenja Jonskih otoka s Grčkom (1864. – 2012.)

Opis: U jezgri kovanice prikazana je zvijezda sa sedam krakova sa sljedećim natpisom na grčkom jeziku: »150 GODINA OD UJEDINJENJA JONSKIH OTOKA (EPTA’NISA) S GRČKOM 1864. – 2014.«, naziv države članice koja izdaje kovanicu »HELENSKA REPUBLIKA« te oznaka grčke državne kovnice. Prostori između krakova ispunjeni su simbolima Jonskih otoka. Cjelokupni je motiv okružen ukrasnim stiliziranim valovitim motivom. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2014.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 400. obljetnica smrti Domenikosa Theotokopoulosa (1614. – 2014.)

Opis: U jezgri kovanice prikazan je portret Domenikosa Theotokopoulosa. U pozadini je figura koja je karakteristična za njegov rad i primjer je njegove umjetničke tehnike. Lijevo se nalazi oznaka za godinu »2014« i potpis umjetnika (Domenikos Theotokopoulos Epoiei), a desno oznaka grčke državne kovnice. Cjelokupni je motiv okružen natpisom na grčkom »DOMENIKOS THEOTOKOPOULOS 1541 – 1614« i nazivom države izdavateljice »HELENSKA REPUBLIKA«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2014.


Latvija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Riga, Europska prijestolnica kulture 2014.

Opis: U jezgri kovanice prikazana je povijesna jezgra Rige, koja se nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine. Iznad prikaza ispisano je »EIROPAS KULTURAS GALVASPILSETA« (Europska prijestolnica kulture), a ispod njega naziv grada i oznaka za godinu izdanja »RĪGA – 2014«. U dnu se nalazi oznaka države izdavateljice »LV«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: rujan 2014.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200 godina malteške policije

Opis: Kovanicom se obilježava 200. obljetnica malteške policije osnovane proglasom XXII. iz 1814. To maltešku policiju čini jednom od najstarijih u Europi. Nacionalni motiv kovanice prikazuje značku malteške policije uz natpis »200 Years Malta Police Force« (200 godina malteške policije) i godine »1814 – 2014«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 300 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2014.


San Marino

€2 commemorative side

Tema: 500. obljetnica smrti Bramantea Lazzarija delle Penne di San Marino

Opis: Na kovanici je prikazan potret Bramantea i dio male komemorativne grobnice »Tempietto« (mali hram) koju je Donato Bramante sagradio u dvorištu crkve San Pietro in Montorio najvjerojatnije već 1502., a smatra se remek-djelom visoke renesanse u talijanskoj arhitekturi. Motiv je gotovo u potpunosti okružen natpisom »BRAMANTE LAZZARI DELLE PENNE DI SAN MARINO«. Na lijevoj strani ispisana je oznaka za godinu »1514«, a na desnoj »2014«. Na dnu kovanice nalaze se inicijali umjetnika »MCC« (Maria Carmela Colaneri) i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 110 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2014.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: stogodišnjica rođenja književnice i slikarice Tove Jansson

Opis: U jezgri kovanice prikazan je portret Tove Jansson, a ispod njega potpis »Tove Jansson« i godine »1914 – 2001«. Na lijevoj je strani oznaka države izdavateljice »FI«, a na desnoj godina izdanja »2014« te oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: lipanj 2014.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200. obljetnica osnutka postrojbe karabinjera

Opis: Na kovanici je prikazana reinterpretacija skulpture Antonija Bertija »Karabinjeri u ophodnji« za vrijeme oluje iz 1973. U desnom je dijelu monogram Talijanske Republike »RI« i oznaka za godinu »2014«, a u lijevom »1814«. Iznad prikaza nalazi se slovo R (monogram rimske kovnice), a ispod prikaza slova LDS (monogram autorice Luciane De Simoni) i natpis »CARABINIERI«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 6,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: lipanj 2014.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 450. obljetnica rođenja Galilea Galileija (rođenog 1564.)

Opis: Na kovanici je prikazan portret Galilea Galileija koji je 1636. naslikao Justus Sustermans (Galleria degli Uffizi u Firenci) iznad kojeg je polukružno ispisano »GALILEO GALILEI«. U desnom dijelu kovanice nalaze se slovo R (monogram rimske kovnice), astronomski teleskop i C. M. (monogram autorice Claudije Momoni). U desnom je dijelu prikazan monogram Talijanske Republike »RI«, a ispod slike oznake za godine »1564 – 2014«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 6,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: lipanj 2014.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 70. obljetnica iskrcavanja u Normandiji 6. lipnja 1944.

Opis: U gornjem dijelu jezgre kovanice natpis »D-DAY« (Dan D) prikazan je u obliku broda za iskrcavanje vojnika i tenkovske cijevi. Iznad tenkovske cijevi nalazi se oznaka za godine »1944 – 2014«, a ispod natpisa ispisano je »70e anniversaire du débarquement« (70. obljetnica iskrcavanja). Karakteristični tragovi vojničkih čizama američkih, britanskih i kanadskih postrojbi postupno nestaju u pijesku dok ih ne izbriše morski val. U obliku valova ispisani su stihovi Verlaineove pjesme koji su služili kao kôd za početak iskrcavanja: »Les sanglots longs des violons de l’automne blessent mon coeur d’une langueur monotone« (plač umilan s violina jeseni srce kradom rani jadom ledenim). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3 milijuna kovanica

Datum izdanja: lipanj 2014.


Nizozemska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: službeni oproštaj od bivše kraljice Beatrix

Opis: U jezgri kovanice prikazani su likovi kralja Willema-Alexandera i bivše kraljice Beatrix. U lijevom je dijelu polukružno ispisano »WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN«, a u desnom, također polukružno, »BEATRIX PRINSES DER NEDERLANDEN«. Na vrhu između tih dvaju natpisa nalazi se kruna, a na dnu između njih prikazana je oznaka direktora kovnice, oznaka kovnice i oznaka za godinu izdanja »2014«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: svibanj 2014.


Slovačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 10. obljetnica pristupanja Slovačke Republike Europskoj uniji

Opis: U središnjem dijelu nacionalne strane kovanice nalaze se stilizirana slova »EÚ« koja označavaju Europsku uniju, a u njih je sprijeda uklopljen grb Slovačke Republike. Desno od njih ispisan je datum ulaska Slovačke Republike u Europsku uniju »1.5.2004« te oznaka za godinu »2014« ispod njega. Uz donji rub jezgre kovanice nalazi se naziv države izdavateljice »SLOVENSKO«, a polukružno u gornjem dijelu ispisano je »10. VÝROČIE VSTUPU DO EURÓPSKEJ ÚNIE«. Lijevo između ta dva natpisa nalazi se oznaka kovnice u Kremnici (slova »MK« između dvije matrice), a desno su stilizirana slova »MP«, monogram autorice motiva čije je ime Mária Poldaufová. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: travanj 2014.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 40. obljetnica »Revolucije karanfila« 25. travnja

Opis: Dvije krivulje dočaravaju oblik karanfila, cvijeta koji je simbol pokreta i prema kojemu je revolucija nazvana. Iznad cvijeta ispisan je naziv države izdavateljice »PORTUGAL«, ispod kojeg se nalazi grb. U sredini je prikazan datum revolucije »25 DE ABRIL« (25. travnja), a ispod njega navedeno je koliko je vremena od tada prošlo »40 ANOS« (40 godina) te oznaka za godinu »2014«. Oblik slova i brojki nadahnut je oblikom koji se upotrebljavao na plakatima i ostalim političkim informativnim letcima prije 40 godina te simbolizira razdoblje euforije koje je uslijedilo nakon događaja. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2014.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata

Opis: U jezgri kovanice iznad oznaka za godinu »2014 – 2018« nalazi se cvijet maka. Ispod oznake za godinu ispisano je »The Great War Centenary« (stogodišnjica Velikog rata), a ispod natpisa prikazana je oznaka direktora kovnice i oznaka briselske kovnice, glava sv. Mihovila arkanđela s kacigom. U gornjem lijevom kutu polukružno je na tri jezika ispisano »BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,75 milijuna kovanica

Datum izdanja: travanj 2014.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: mjesta svjetske kulturne i prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a – Park Güell

Opis: U prednjem je dijelu prikazan kip guštera koji je simbol Parka Güell, djela arhitekta Antonija Gaudíja. U pozadini je ocrtan detalj paviljona na ulazu u park. Polukružno na vrhu velikim je slovima ispisano »ESPAÑA« i »PARK GÜELL – GAUDÍ«. Lijevo se nalazi oznaka za godinu izdavanja »2014«, a desno oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 8 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2014.


Andora

€2 commemorative side

Tema: 20. godina članstva u Vijeću Europe

Opis: U sredini kovanice, na lijevoj strani, prikazan je grb Andore, pored kojeg je natpis »20« s nulom koja je stilizirana kao zastava Vijeća Europe. U gornjem dijelu kovanice nalazi se natpis »ANDORRA«, a ispod njega natpis »AL CONSELL D’EUROPA«. Na donjem lijevom dijelu kovanice nalazi se oznaka za godinu »2014«, pored koje je kosa linija. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 100 000 kovanica

Datum izdanja: veljača 2014.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 175 godina neovisnosti Velikog Vojvodstva Luksemburga

Opis: Na desnoj strani jezgre kovanice prikazan je lik Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode od Luksemburga Henrija, koji gleda udesno, a na lijevoj strani okomito nalaze se oznake za godine »1839« i »2014« te naziv države izdavateljice »LËTZEBUERG«. U donjem dijelu jezgre kovanice ispisano je »ONOFHÄNGEGKEET« i »175 Joër«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,4 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2014.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: serija »Savezne pokrajine«, Donja Saska

Opis: Na kovanici je prikazana crkva sv. Mihovila u Hildesheimu (Donja Saska), koja se od 1985. nalazi na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Na vrhu je oznaka za godinu izdanja »2014«, a na lijevoj strani oznaka kovnice (A, D, F, G, J). U donjem dijelu nalazi se natpis »NIEDERSACHSEN«, a ispod njega oznaka države izdavateljice »D«. Na gornjoj desnoj strani nalazi se monogram gravera OE (Ott Erich). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2014.