Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2014

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Ισπανία

Θέμα: Αλλαγή του Αρχηγού Κράτους

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η προσωπογραφία του Βασιλιά Φιλίππου Δ' υπερκείμενη της προσωπογραφίας του Βασιλιά Χουάν Κάρλος Α'. Στο κάτω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης και το έτος έκδοσης «ESPAÑA - 2014». Στα δεξιά αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 12 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2014

Γαλλία

Θέμα: Ο αγώνας κατά του AIDS μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται η κόκκινη κορδέλα, σύμβολο του αγώνα κατά του AIDS. Η κορδέλα αυτή, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Visual AIDS Artist Caucus και του Αμερικανού ζωγράφου Frank Moore, φοριέται κοντά στην καρδιά συμβολίζοντας έτσι την αλληλεγγύη προς τους ασθενείς. Έχει τη μορφή αντεστραμμένου «V» και προσδοκάται ότι κάποια μέρα θα φορεθεί ως κανονικό «V», το οποίο θα σημαίνει τη νίκη επί της νόσου. Στο σχέδιο απεικονίζονται τρεις κορδέλες. Η μία από αυτές είναι η συμβατική κορδέλα, η οποία θα έχει κόκκινο χρώμα για τις σειρές BU (στιλπνά νεόκοπα) και BE (κοπή με απόδειξη ποιότητας). Οι άλλες δύο είναι αντεστραμμένες και μοιάζουν με δύο «V», ενισχύοντας έτσι τον συμβολισμό της προσδοκώμενης νίκης. Στο επάνω μέρος, διακρίνονται οι λέξεις «1er DÉCEMBRE» (1η Δεκεμβρίου), η Παγκόσμια Ημέρα της Unesco κατά του AIDS. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2014

Φινλανδία

Θέμα: 100 χρόνια από τη γέννηση του σχεδιαστή και αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Ilmari Tapiovaara

Περιγραφή: Στο κέρμα αναγράφεται στα αριστερά το όνομα και το έτος γέννησης και θανάτου του Ilmari Tapiovaara. Στα δεξιά απεικονίζεται σε κοντινό πλάνο χαρακτηριστικό στοιχείο επίπλου του σχεδιαστή. Στα δεξιά του στοιχείου αυτού αναγράφεται η χώρα έκδοσης «FI», το σήμα του νομισματοκοπείου και το έτος έκδοσης «2014». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2014

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 25η επέτειος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου

Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζονται σε πρώτο πλάνο μερικά τούβλα του εν μέρει γκρεμισμένου τείχους του Βερολίνου, πάνω στα οποία διακρίνονται οι λέξεις «XXV ANNIVERSARIO DEL CROLLO DEL MURO DI BERLINO 1989 2014» (25η επέτειος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου 1989 2014). Στο κέντρο, στο κενό μεταξύ των τούβλων και του συρματοπλέγματος διακρίνεται ένα κλαδί ελιάς, ενώ στο βάθος απεικονίζεται η Πύλη του Βρανδεμβούργου. Στο επάνω μέρος αναγράφονται οι λέξεις «CITTA’ DEL VATICANO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 103.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2014

Σλοβενία

Θέμα: 600 χρόνια από τη στέψη της Barbara Celjska

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται, με γραμμικό μοτίβο, η προσωπογραφία της Βασίλισσας Barbara Celjska με ένα σκήπτρο. Διακρίνονται επίσης τρία χαρακτηριστικά εξάκτινα αστέρια των κομήτων του Celje. Στα αριστερά της προσωπογραφίας αναγράφεται η λέξη «SLOVENIJA» και στα δεξιά οι λέξεις «BARBARA CELJSKA» και τα έτη «1414-2014». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2014

Λουξεµβούργο

Θέμα: 50ή επέτειος της ενθρόνισης του Μεγάλου Δούκα Ζαν

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται οι μορφές των Αυτών Βασιλικών Υψηλοτήτων του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και του Μεγάλου Δούκα Ζαν να κοιτάζουν προς τα αριστερά. Επάνω από αυτές απεικονίζεται ένα στέμμα, ενώ επάνω από τη μορφή του Μεγάλου Δούκα Ζαν αναγράφεται το έτος «1964». Κάτω από τις μορφές αναγράφονται αντίστοιχα τα ονόματα «Jean» και «Henri» και στο κάτω μέρος το έτος «2014». Η επιγραφή «50e ANNIVERSAIRE DE L’ACCESSION AU TRÔNE DU GRAND-DUC JEAN» αναγράφεται σε τοξοειδή διάταξη στο επάνω μέρος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2014

Πορτογαλία

Θέμα: Το Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας

Περιγραφή: Στο κέντρο του σχεδίου απεικονίζονται εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά κανόνα στην παραδοσιακή γεωργία, καθώς και γεωργικά προϊόντα: ένα κοτόπουλο το οποίο περιβάλλεται από κολοκύθες, ένα καλάθι πατάτες και άλλα λαχανικά και άνθη. Σε ημικυκλική διάταξη, διακρίνεται στα αριστερά το αναμνηστικό θέμα «AGRICULTURA FAMILIAR» (οικογενειακή γεωργία) και στα δεξιά το όνομα της χώρας έκδοσης «PORTUGAL» και το έτος έκδοσης «2014». Κάτω αριστερά εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2014

Μάλτα

Θέμα: Ανεξαρτησία της Μάλτας - 1964

Περιγραφή: Το αναμνηστικό κέρμα για την επέτειο της ψήφισης του Συντάγματος Ανεξαρτησίας της Μάλτας το 1964 είναι το τέταρτο σε μια σειρά πέντε κερμάτων επ’ ευκαιρία των διαφόρων επετείων που αποτελούν ορόσημα στη συνταγματική ιστορία της Μάλτας. Με το Σύνταγμα του 1964 η Μάλτα έγινε ανεξάρτητο κράτος για πρώτη φορά μετά από εκατοντάδες χρόνια ξένης κυριαρχίας. Στο κέρμα απεικονίζεται λεπτομέρεια του ορειχάλκινου μνημείου εις ανάμνηση της Ανεξαρτησίας, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Gianni Bonnici το 1989. Δείχνει μια νεαρή γυναίκα, που αντιπροσωπεύει τη Μάλτα, να κρατά στο χέρι της τη σημαία της Μάλτας. Στα δεξιά, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφεται η επιγραφή «MALTA - Independence 1964» και στο κάτω μέρος το έτος έκδοσης «2014». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 400.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2014

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 90ή επέτειος από τον θάνατο του Giacomo Puccini

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει προσωπογραφία του συνθέτη Giacomo Puccini. Στα δεξιά αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «SAN MARINO», σε ημικύκλιο. Στα αριστερά υπάρχει η επιγραφή «G. PUCCINI» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στο κάτω μέρος το έτος «2014». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 100.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2014

Βέλγιο

Θέμα: Τα 150 χρόνια του Βελγικού Ερυθρού Σταυρού

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένας σταυρός, στο κέντρο του οποίου αναγράφεται ο αριθμός «150». Οι λέξεις «Rode Kruis» και «Croix-Rouge» αναγράφονται, αντίστοιχα, στον κατακόρυφο και οριζόντιο βραχίονα του σταυρού. Ο σταυρός περιβάλλεται από το σήμα του νομισματοκοπείου των Βρυξελλών (μια κρανοφόρο κεφαλή του αρχάγγελου Μιχαήλ), το διακριτικό σήμα του διευθυντή του νομισματοκοπείου, το έτος «2014» και τον κωδικό της χώρας «BE». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 260.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2014

Ελλάδα

Θέμα: 150 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864-2014)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται επτάκτινο αστέρι στο οποίο αναγράφεται η φράση «150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1864-2014», το όνομα της χώρας έκδοσης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στα διαστήματα μεταξύ των άκρων του αστεριού διακρίνονται τα σύμβολα των Επτανήσων. Ολόκληρο το σχέδιο περιβάλλεται από ένα διακοσμητικό σχηματοποιημένο σχέδιο κύματος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2014

Ελλάδα

Θέμα: 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1614-2014)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Στο βάθος διακρίνεται χαρακτηριστική μορφή από το έργο του, ενδεικτική της τεχνικής του. Στα αριστερά αναγράφεται το έτος «2014» και η χαρακτηριστική υπογραφή του καλλιτέχνη («Δομήνικος Θεοτοκόπουλος εποίει»). Στα δεξιά διακρίνεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Ολόκληρο το σχέδιο περιβάλλεται από την επιγραφή «ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ 1541-1614» και το όνομα της χώρας έκδοσης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2014

Λετονία

Θέμα: Ρίγα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το περίγραμμα της πόλης της Ρίγας και το ιστορικό κέντρο της πόλης το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Στο επάνω μέρος αναγράφεται η επιγραφή «EIROPAS KULTURAS GALVASPILSETA» (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης) και στο κάτω μέρος το όνομα της ομώνυμης πόλης και το έτος έκδοσης «RIGA - 2014». Κάτω από αυτά διακρίνεται ο κωδικός της χώρας έκδοσης «LV». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2014

Μάλτα

Θέμα: 200 χρόνια από την ίδρυση της Αστυνομίας της Μάλτας

Περιγραφή: Το κέρμα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την ίδρυση της Αστυνομίας της Μάλτας με τη διακήρυξη XXII του 1814. Η Αστυνομία της Μάλτας είναι, συνεπώς, από τις αρχαιότερες στην Ευρώπη. Στο κέρμα απεικονίζεται το έμβλημα της Αστυνομίας της Μάλτας με την επιγραφή «200 Years Malta Police Force» και τα έτη «1814-2014». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 300.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2014

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 500ή επέτειος από τον θάνατο του Bramante Lazzari delle Penne di San Marino

Περιγραφή: Το νόμισμα απεικονίζει προσωπογραφία του Bramante, καθώς και μέρος του Tempietto (στα ιταλικά: «μικρός ναός»), ενός μικρού αναμνηστικού τάφου που κατασκευάστηκε από τον Donato Bramante, πιθανώς το 1502, στο αίθριο του San Pietro in Montorio και θεωρείται αριστούργημα της ιταλικής αρχιτεκτονικής την περίοδο της Υψηλής Αναγέννησης. Η επιγραφή «BRAMANTE LAZZARI DELLE PENNE DI SAN MARINO» περιβάλλει σχεδόν εξ ολοκλήρου το σχέδιο. Στα αριστερά και τα δεξιά αναγράφονται τα έτη «1514» και «2014», αντιστοίχως. Στο κάτω μέρος υπάρχουν τα αρχικά της καλλιτέχνιδος «MCC» (Maria Carmela Colaneri) και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 110.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2014

Φινλανδία

Θέμα: 100 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως και καλλιτέχνιδος Tove Jansson

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία της Tove Jansson. Κάτω από την προσωπογραφία διακρίνεται η υπογραφή «Tove Jansson» και τα έτη «1914-2001». Στα αριστερά αναγράφεται η εκδότρια χώρα «FI» και στα δεξιά το έτος έκδοσης «2014» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2014

Ιταλία

Θέμα: 200 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος των Καραμπινιέρων (Arma dei Carabinieri)

Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται μια νέα εκδοχή του γλυπτού «Pattuglia di Carabinieri nella tormenta» που φιλοτεχνήθηκε το 1973 από τον Antonio Berti. Στα δεξιά διακρίνεται το μονόγραμμα της ιταλικής δημοκρατίας «RI» (γράμματα σε επάλληλη διάταξη) και το έτος «2014» και στα αριστερά το έτος «1814». Στο επάνω μέρος διακρίνονται σε επάλληλη διάταξη τα γράμματα «R» (το μονόγραμμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης) και στο κάτω μέρος τα αρχικά «LDS» (τα αρχικά της καλλιτέχνιδος Luciana De Simoni) και η λέξη «CARABINIERI». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 6,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2014

Ιταλία

Θέμα: 450 χρόνια από τη γέννηση του Galileo Galilei (1564)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η κεφαλή του Galileo Galilei η οποία βασίζεται στον πίνακα του Justus Sustermans που χρονολογείται από το 1636 (ο οποίος βρίσκεται στη Φλωρεντία στην Galleria degli Uffizi). Στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, διακρίνεται η επιγραφή «GALILEO GALILEI». Στα δεξιά διακρίνονται σε επάλληλη διάταξη τα γράμματα «R» (το μονόγραμμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης), ένα αστρονομικό τηλεσκόπιο και τα αρχικά «C.M.» (τα αρχικά της καλλιτέχνιδος Claudia Momoni). Στα αριστερά διακρίνεται το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI» (γράμματα σε επάλληλη διάταξη) και στο κάτω μέρος τα έτη «1564-2014». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 6,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2014

Γαλλία

Θέμα: 70ή επέτειος της απόβασης στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος γραφική απεικόνιση της λέξης «D-DAY» αναπαριστά ταυτόχρονα μια αποβατική άκατο και το πυροβόλο άρματος μάχης. Πάνω από το πυροβόλο διακρίνονται τα έτη «1944-2014» και κάτω από τη λέξη η επιγραφή «70e anniversaire du débarquement» (70ή επέτειος της απόβασης). Ένα κύμα σβήνει σταδιακά τις χαρακτηριστικές πατημασιές πάνω στην άμμο από τις μπότες ανδρών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά. Πάνω στο κύμα είναι χαραγμένος ο στίχος ποιήματος του Βερλέν που χρησιμοποιήθηκε ως κώδικας για την έναρξη της απόβασης: «Les sanglots longs des violons de l’automne blessent mon coeur d’une langueur monotone» (οι βαθιοί αναστεναγμοί των βιολιών του φθινοπώρου λαβώνουν την καρδιά μου με μια μονότονη μελαγχολία). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2014

Κάτω Χώρες

Θέμα: Ο επίσημος αποχαιρετισμός στην πρώην Βασίλισσα Βεατρίκη

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται οι μορφές του Βασιλιά Γουλιέλμου-Αλέξανδρου και της πρώην Βασίλισσας Βεατρίκης. Σε ημικυκλική διάταξη, διακρίνεται στα αριστερά η επιγραφή «WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN» και στα δεξιά η επιγραφή «BEATRIX PRINSES DER NEDERLANDEN». Μεταξύ των δύο επιγραφών, στο επάνω μέρος εμφανίζεται το σύμβολο του στέμματος και στο κάτω μέρος τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου και ανάμεσά τους το έτος έκδοσης «2014». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2014

Σλοβακία

Θέμα: 10η επέτειος από την ένταξη της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται τα σχηματοποιημένα γράμματα «EÚ», ως συντομογραφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τον θυρεό της Σλοβακικής Δημοκρατίας ενσωματωμένο σε πρώτο πλάνο. Στα δεξιά, αναγράφεται σε δυο γραμμές η ημερομηνία προσχώρησης της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «1.5.2004» και ακριβώς από κάτω το έτος «2014». Στο κάτω μέρος αναγράφεται η χώρα έκδοσης «SLOVENSKO» και στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, η επιγραφή «10. VÝROČIE VSTUPU DO EURÓPSKEJ ÚNIE». Κάτω αριστερά διακρίνεται το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Kremnica Mint) (αποτελούμενο από τα γράμματα «MK» ανάμεσα σε δυο σφραγίδες) και κάτω δεξιά τα σχηματοποιημένα γράμματα «MP», τα αρχικά της σχεδιάστριας Mária Poldaufová. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2014

Πορτογαλία

Θέμα: 40ή επέτειος της επανάστασης της 25ης Απριλίου

Περιγραφή: Οι δύο καμπύλες αναπαριστούν το γενικό σχήμα του γαρύφαλλου, του λουλουδιού που συμβολίζει το κίνημα, και από το οποίο προήλθε επίσης η ονομασία της επανάστασης. Το όνομα της χώρας έκδοσης «PORTUGAL» και ο θυρεός της χώρας είναι χαραγμένα στην κορυφή του λουλουδιού. Στο κέντρο του σχεδίου αναγράφεται η ημερομηνία του γεγονότος «25 DE ABRIL» (25η Απριλίου) και στο κάτω μέρος ο αριθμός των ετών που έχουν παρέλθει από την επανάσταση «40 ANOS» (40 έτη) και το έτος έκδοσης «2014». Το σχήμα των γραμμάτων και των αριθμών εμπνέεται από εκείνα που χρησιμοποιούνταν πριν από 40 χρόνια σε αφίσες και άλλα μέσα πολιτικής πληροφόρησης, ως σύμβολο της περιόδου ευφορίας που βίωσε η χώρα αμέσως μετά το γεγονός. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2014

Βέλγιο

Θέμα: Συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται μια παπαρούνα πάνω από τα έτη «2014-18». Κάτω από τα έτη διακρίνεται η επιγραφή «The Great War Centenary» (Η Εκατονταετία του Μεγάλου Πολέμου) και κάτω από αυτήν τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου των Βρυξελλών, μια κρανοφόρος κεφαλή του αρχάγγελου Μιχαήλ. Στο επάνω μέρος αναγράφεται η ονομασία της χώρας στις τρεις επίσημες γλώσσες της «BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,75 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2014

Ισπανία

Θέμα: Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO - Πάρκο Güell

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται σε πρώτο πλάνο ένα γλυπτό σαύρας, που είναι το έμβλημα του πάρκου Güell και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Antoni Gaudí. Στο βάθος απεικονίζεται λεπτομέρεια ενός από τα περίπτερα που βρίσκονται στην είσοδο του Πάρκου Güell. Στο επάνω μέρος, σε κυκλική διάταξη και με κεφαλαία γράμματα αναγράφονται οι λέξεις «ESPAÑA» και «PARK GÜELL - GAUDÍ». Στα αριστερά διακρίνεται το έτος έκδοσης «2014» και στα δεξιά το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 8 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2014

Ανδόρα

Θέμα: Τα 20 χρόνια του Συμβουλίου της Ευρώπης

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος, στα αριστερά, απεικονίζεται ο θυρεός της Ανδόρας και δίπλα του η επιγραφή «20» με ένα σχηματοποιημένο μηδέν το οποίο απεικονίζει τη σημαία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην κορυφή του κέρματος εμφανίζεται η επιγραφή «ANDORRA» και από κάτω η επιγραφή «AL CONSELL D'EUROPA». Το έτος «2014» εμφανίζεται κάτω αριστερά και δίπλα του μια πλάγια γραμμή. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 100.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2014

Λουξεµβούργο

Θέμα: 175 χρόνια από την ανεξαρτησία του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται στα δεξιά η μορφή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, ο οποίος κοιτάζει προς τα δεξιά, και στα αριστερά, σε κάθετη διάταξη, τα έτη «1839» και «2014» και το όνομα της χώρας έκδοσης «LËTZEBUERG». Στο κάτω μέρος διακρίνονται οι επιγραφές «ONOFHÄNGEGKEET» και «175 Joër». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2014

Γερμανία

Θέμα: Niedersachsen - σειρά αφιερωμένη στα ομόσπονδα κράτη

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στο Hildesheim, στην Κάτω Σαξονία, η οποία αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο από το 1985. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το έτος έκδοσης «2014» και στα αριστερά το σήμα του νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J»). Στο κάτω μέρος αναγράφεται η επιγραφή «NIEDERSACHSEN» και κάτω από αυτή το γράμμα της χώρας έκδοσης «D». Στο επάνω δεξιά μέρος εμφανίζονται τα αρχικά του χαράκτη «OE» (Ott Erich). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2014