Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2014

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Spania

Obiectul comemorării: Schimbarea șefului de stat

Descriere: Desenul ilustrează portretele suprapuse ale regilor Felipe al VI-lea și Juan Carlos I. În partea inferioară sunt înscrise denumirea țării emitente și anul emiterii: „ESPAÑA – 2014”. În partea dreaptă apare simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 12 milioane de monede

Data emiterii: decembrie 2014

Franţa

Obiectul comemorării: Lupta împotriva SIDA prin intermediul Zilei Mondiale a Luptei împotriva SIDA

Descriere: Fundița roșie, simbolul luptei împotriva SIDA, figurează în partea centrală a monedei. Creată de Visual Aids Artist Caucus și de pictorul american Frank Moore, fundița roșie se poartă în dreptul inimii, pentru a simboliza solidaritatea cu bolnavii de SIDA, și are forma unui V inversat. Ideea care stă la baza sa este ca, într-o bună zi, aceasta să poată fi purtată ca un V, simbolizând victoria împotriva SIDA. În partea centrală a monedei figurează trei fundițe. Una dintre acestea are forma clasică și va avea culoarea roșie pentru versiunile de calitate Brilliant Uncirculated și Proof. Celelalte două fundițe sunt inversate și sunt însoțite de 2 „V”-uri pentru a întări simbolistica mult speratei victorii asupra bolii. Data de 1 decembrie, care corespunde Zilei mondiale a luptei împotriva SIDA a UNESCO, figurează în partea centrală superioară a monedei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 milioane de monede

Data emiterii: noiembrie 2014

Finlanda

Obiectul comemorării: Aniversarea a 100 de ani de la nașterea creatorului și designerului de interior Ilmari Tapiovaara

Descriere: În partea centrală stângă a desenului se află înscrise numele, precum și anul nașterii și al morții lui Ilmari Tapiovaara. În partea centrală dreaptă a desenului este înfățișat, în plan apropiat, un detaliu de mobilier tipic pentru Ilmari Tapiovaara. În dreapta sunt redate codul țării emitente, „FI”, simbolul monetăriei și anul emiterii, „2014”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: noiembrie 2014

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Cea de-a 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului

Descriere: Desenul monedei redă, în prim-plan, câteva cărămizi din Zidul Berlinului, parțial prăbușit, textul inscripționat pe cărămizi formând inscripția „XXV ANNIVERSARIO DEL CROLLO DEL MURO DI BERLINO 1989 2014”. În centru, într-un spațiu format între cărămizi și un fir de sârmă ghimpată, se află o ramură de măslin, iar pe fundal apare Poarta Brandenburg. În partea superioară a monedei sunt inscripționate cuvintele „CITTA’ DEL VATICANO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 103 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2014

Slovenia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 600 de ani de la încoronarea Barbarei de Celje

Descriere: Partea centrală a monedei redă, sub forma unui model realizat din linii, portretul reginei Barbara de Celje cu sceptrul său. Suprapuse peste imagine sunt reprezentate trei stele tipice cu șase colțuri simbolizând comitatele din Celje. În partea stângă a portretului se află inscripția „SLOVENIJA”, iar în partea dreaptă, inscripția „BARBARA CELJSKA” și anii „1414-2014”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: octombrie 2014

Luxemburg

Obiectul comemorării: Cea de-a 50-a aniversare a înscăunării Marelui Duce Jean

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă efigiile Altețelor Lor Regale Marele Duce Henri și Marele Duce Jean, ambii privind spre stânga. Deasupra efigiei Marelui Duce Jean sunt gravate anul „1964” și o coroană. În partea de jos, sub efigia corespunzătoare, figurează numele „Jean” și „Henri”, precum și anul „2014”. Inscripția „50e ANNIVERSAIRE DE L’ACCESSION AU TRÔNE DU GRAND-DUC JEAN” formează un arc de-a lungul cercului interior al monedei, în partea superioară a acestuia. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,4 milioane de monede

Data emiterii: octombrie 2014

Portugalia

Obiectul comemorării: Anul internațional al agriculturii familiale

Descriere: În partea centrală a desenului sunt reprezentate unelte utilizate în mod obișnuit în agricultura tradițională, alături de produse agricole: în mijloc este redată o găină, înconjurată de dovleci, un coș de cartofi și alte legume și flori. În partea stângă, în semicerc, este înscrisă tema comemorării, „AGRICULTURA FAMILIAR” (agricultura familială), iar în partea dreaptă, tot în semicerc, denumirea țării emitente, „PORTUGAL”, urmată de anul emiterii, „2014”. În partea stângă inferioară, este inscripționat simbolul monetăriei, „INCM”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2014

Malta

Obiectul comemorării: Independența Maltei în 1964

Descriere: Moneda care comemorează Constituția ce datează din anul independenței Maltei (1964) este cea de-a patra dintr-o serie de cinci monede care comemorează mari momente constituționale din istoria Maltei. Prin Constituția din 1964, Malta a devenit o națiune independentă pentru prima dată după sute de ani de dominație străină. Fața națională a monedei ilustrează un detaliu al monumentului din bronz care comemorează independența, conceput de artistul Gianni Bonnici în anul 1989. Acesta redă o tânără femeie, reprezentând Malta, care poartă drapelul maltez. În dreapta, în arc de cerc, apare inscripția „MALTA – Independence 1964”, iar în partea inferioară este inscripționat anul emiterii, „2014”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 400 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2014

San Marino

Obiectul comemorării: Cea de a 90-a comemorare a morții lui Giacomo Puccini

Descriere: Moneda ilustrează un portret al compozitorului Giacomo Puccini. În partea dreaptă este gravată, în semicerc, denumirea țării emitente, „SAN MARINO”, iar în partea stângă apar inscripția „G. PUCCINI” și simbolul monetăriei. În partea de jos figurează anul „2014”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 100 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2014

Belgia

Obiectul comemorării: 150 de ani de la înființarea Crucii Roșii belgiene

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă o cruce în mijlocul căreia figurează numărul „150”. Brațele crucii poartă inscripțiile „Rode Kruis” pe verticală și, respectiv, „Croix-Rouge” pe orizontală. Simbolul monetăriei din Bruxelles, reprezentând capul Arhanghelului Mihail cu coif, semnătura directorului monetăriei, anul emiterii, „2014”, și codul țării, „BE”, încadrează crucea. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 260 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2014

Grecia

Obiectul comemorării: Cea de-a 150-a aniversare a unirii Insulelor Ionice cu Grecia (1864-2014)

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă o stea cu șapte colțuri inscripționată în limba greacă cu textul: „150 DE ANI DE LA UNIREA INSULELOR IONICE (EPTÁNISA) CU GRECIA 1864-2014”, denumirea țării emitente, „REPUBLICA ELENĂ”, și simbolul monetăriei de stat a Greciei. În spațiile dintre colțurile stelei sunt redate simbolurile Insulelor Ionice. În jurul desenului este gravată o undă decorativă stilizată. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2014

Grecia

Obiectul comemorării: 400 de ani de la moartea lui Domenikos Theotokopoulos (1614-2014)

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă portretul lui Domenikos Theotokopoulos. Pe fundal este ilustrat un personaj tipic din opera sa, ilustrativ pentru tehnica utilizată de acesta. În partea stângă apar anul 2014 și semnătura caracteristică a artistului („Domenikos Theotokopoulos Epoiei”). În partea dreaptă este redat simbolul monetăriei de stat a Greciei. Întregul desen este înconjurat de inscripția în limba greacă „DOMENIKOS THEOTOKOPOULOS 1541-1614” și de denumirea țării emitente, „REPUBLICA ELENĂ”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 750 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2014

Letonia

Obiectul comemorării: Riga – Capitală culturală europeană 2014

Descriere: Partea centrală a monedei înfățișează orizontul orașului Riga și centrul istoric al acestuia, care a fost inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO. În partea de sus a desenului figurează inscripția „EIROPAS KULTURAS GALVASPILSETA” (Capitală culturală europeană), în partea de jos sunt gravate numele orașului celebrat și anul emiterii, „RIGA – 2014”, iar dedesubt, codul țării emitente, „LV”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: septembrie 2014

Malta

Obiectul comemorării: Cea de-a 200-a aniversare a Forței de poliție malteze

Descriere: Moneda comemorează cea de-a 200-a aniversare a Forței de poliție malteze, instituită prin Proclamația XXII din 1814. Astfel, Forța de poliție malteză este una dintre cele mai vechi din Europa. Fața națională a monedei prezintă ecusonul Forței de poliție malteze, împreună cu mențiunea „Cea de-a 200-a aniversare a Forței de poliție malteze” și anii „1814-2014”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 300 000 de monede

Data emiterii: iulie 2014

San Marino

Obiectul comemorării: Cea de a 500-a comemorare a lui Bramante Lazzari delle Penne di San Marino

Descriere: Moneda prezintă portretul lui Bramante și o parte a Tempietto (în limba italiană: „templu mic”), un mic monument comemorativ construit de Donato Bramante, probabil în jurul anului 1502, în curtea Bisericii San Pietro in Montorio, care este considerat o capodoperă a arhitecturii italiene din perioada Renașterii târzii. Inscripția „BRAMANTE LAZZARI DELLE PENNE DI SAN MARINO” înconjoară aproape complet desenul. La stânga și la dreapta apar anii „1514”, respectiv „2014”, iar în partea de jos, sunt gravate inițialele artistei „MCC” (Maria Carmela Colaneri) și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 110 000 de monede

Data emiterii: iunie 2014

Finlanda

Obiectul comemorării: Aniversarea a 100 de ani de la nașterea autorului și artistului Tove Jansson

Descriere: În partea centrală a monedei este reprezentat portretul lui Tove Jansson. Sub portret apar semnătura „Tove Jansson” și anii „1914-2001”. În partea stângă figurează codul țării emitente, „FI”, iar în partea dreaptă, anul emiterii, „2014”, și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,5 milioane de monede

Data emiterii: iunie 2014

Italia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 200 de ani de la fondarea carabinierilor (Arma dei Carabinieri).

Descriere: Desenul prezintă o reinterpretare a sculpturii intitulate „Pattuglia di Carabinieri nella tormenta”, realizată în 1973 de Antonio Berti. În partea dreaptă figurează literele suprapuse ale monogramei Republicii Italiene, „RI”, și anul „2014”. În stânga este înscris anul „1814”. În partea de sus apare litera „R” (monograma monetăriei din Roma), iar în exergă, sunt inscripționate literele „LDS” (monograma autoarei, Luciana De Simoni) și textul „CARABINIERI”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 6,5 milioane de monede

Data emiterii: iunie 2014

Italia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 450 de ani de la nașterea lui Galileo Galilei (în 1564)

Descriere: Desenul prezintă chipul lui Galileo Galilei din pictura realizată de Justus Sustermans în anul 1636 (Florența, Galleria degli Uffizi), iar deasupra sa este marcată în semicerc inscripția „GALILEO GALILEI”. În partea dreaptă figurează litera „R” (monograma monetăriei din Roma), un telescop astronomic și inscripția „C.M.” (monograma autoarei, Claudia Momoni). În partea stângă apar literele suprapuse ale monogramei Republicii Italiene, „RI”, iar în exergă, anii „1564-2014”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 6,5 milioane de monede

Data emiterii: iunie 2014

Franţa

Obiectul comemorării: Cea de-a 70-a aniversare a debarcării în Normandia din 6 iunie 1944

Descriere: În partea centrală a monedei, cuvântul „D-DAY” este scris astfel încât să sugereze atât o navă de debarcare, cât și tunul unui tanc. Deasupra tunului de tanc apar anii „1944-2014”, iar mai jos figurează inscripția „70e anniversaire du débarquement” (cea de a 70-a aniversare a debarcării). Amprentele specifice bocancilor soldaților americani, britanici și canadieni dispar treptat în nisip, șterse de un val. Pe val sunt gravate câteva cuvinte dintr-un poem de Verlaine, care au servit drept cod pentru începutul debarcării: „Les sanglots longs des violons de l’automne blessent mon coeur d’une langueur monotone” („al toamnei cânt, viori de vânt îl plâng topite, lovindu-mi lin sufletul plin de corzi rănite”). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 3 milioane de monede

Data emiterii: iunie 2014

Țările de Jos

Obiectul comemorării: Rămas-bun oficial de la fosta Regină Beatrix

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă efigia Regelui Willem-Alexander și efigia fostei Regine Beatrix. În stânga, în arc de cerc, se află inscripția „WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN”, iar în dreapta, tot în arc de cerc, apare inscripția „BEATRIX PRINSES DER NEDERLANDEN”. Între cele două inscripții, în partea superioară, figurează simbolul coroanei, iar în partea inferioară, marca directorului monetăriei și simbolul monetăriei; între acestea este înscris anul emiterii, „2014”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: Mai 2014

Slovacia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 10 ani de la aderarea Republicii Slovace la Uniunea Europeană

Descriere: În partea centrală a feței naționale sunt redate literele stilizate „EÚ”, reprezentând abrevierea Uniunii Europene, și stema Republicii Slovace, încorporată în prim-plan. În cercul interior al monedei, pe partea dreaptă, figurează pe două rânduri data aderării Republicii Slovace la Uniunea Europeană („1.5.2004”) și, imediat sub aceasta, anul „2014”. De-a lungul marginii inferioare a părții centrale este inscripționată denumirea țării emitente, „SLOVENSKO”, iar de-a lungul părții superioare figurează, în arc de cerc, inscripția „10. VÝROČIE VSTUPU DO EURÓPSKEJ ÚNIE”. În stânga jos figurează simbolul Monetăriei Kremnica (compus din literele „MK” între două ștanțe), iar în dreapta jos apar literele stilizate „MP”, inițialele autoarei, Mária Poldaufová. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: aprilie 2014

Portugalia

Obiectul comemorării: Cea de-a 40-a aniversare a Revoluției din 25 aprilie

Descriere: Cele două curbe sugerează forma unei garoafe, floarea care simbolizează mișcarea și care s-a aflat și la originea numelui revoluției. Denumirea țării emitente, „PORTUGAL”, și stema sunt înscrise în partea de sus a florii. Centrul desenului conține data evenimentului, „25 DE ABRIL” (25 aprilie), iar în partea de jos figurează numărul de ani care au trecut de la revoluție, „40 ANOS” (40 de ani), și anul emiterii, „2014”. Forma literelor și a cifrelor este inspirată de cele folosite pe afișe și alte materiale de informare politică în urmă cu 40 de ani, fiind un simbol al perioadei de euforie care a urmat imediat după eveniment. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: aprilie 2014

Belgia

Obiectul comemorării: 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial

Descriere: În partea centrală a monedei, deasupra anilor „2014-18”, figurează un mac. Dedesubtul acestor ani este inscripționat textul „The Great War Centenary”, iar mai jos se regăsesc semnătura directorului monetăriei și simbolul monetăriei din Bruxelles, reprezentând capul Arhanghelului Mihail cu coif. Deasupra părții centrale apare inscripția trilingvă „BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,75 milioane de monede

Data emiterii: aprilie 2014

Spania

Obiectul comemorării: Siturile patrimoniului cultural și natural mondial UNESCO – Parcul Güell

Descriere: Moneda prezintă în prim-plan sculptura unei șopârle, creație a arhitectului Antoni Gaudí și emblemă a parcului Güell. Pe fundal se află un detaliu al unuia dintre pavilioanele situate la intrarea în parcul Güell. Mențiunile „ESPAÑA” și „PARK GÜELL — GAUDÍ” sunt gravate cu majuscule de-a lungul inelului exterior în partea de sus. În stânga apare anul emiterii, „2014”, iar în partea dreaptă, simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 8 milioane de monede

Data emiterii: martie 2014

Andorra

Obiectul comemorării: 20 de ani în cadrul Consiliului Europei

Descriere: În partea centrală a monedei, desenul redă, la stânga, stema Principatului Andorra, urmată de inscripția „20”, în care cifra „0” este stilizată pentru a reprezenta drapelul Consiliului Europei. În partea superioară este înscrisă denumirea „ANDORRA”, iar dedesubtul acesteia, textul „AL CONSELL D'EUROPA”. Anul „2014” figurează în partea inferioară stângă, urmat de o linie oblică. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 100 000 de monede

Data emiterii: februarie 2014

Luxemburg

Obiectul comemorării: 175 de ani de la independența Marelui Ducat al Luxemburgului

Descriere: În partea centrală, moneda înfățișează, la dreapta, efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri, privind spre dreapta, iar la stânga, pe verticală, anii „1839” și „2014” și denumirea țării emitente „LËTZEBUERG”. Inscripțiile „ONOFHÄNGEGKEET” și „175 Joër” apar în partea de jos a părții centrale a monedei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,4 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2014

Germania

Obiectul comemorării: Saxonia Inferioară (Niedersachsen) din seria „Länder”

Descriere: Desenul prezintă Biserica Sf. Mihail din Hildesheim, Saxonia Inferioară, înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO din 1985. În partea de sus este gravat anul emiterii, „2014”, iar în partea stângă apare simbolul monetăriei („A”, „D”, „F”, „G”, „J”). În partea de jos apare inscripția „NIEDERSACHSEN” și, dedesubt, codul țării emitente, „D”. În partea dreaptă superioară se află inițialele gravorului, „OE” (Ott Erich). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2014