Menu

2 eurós emlékérme – 2014

Az oldalon olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjából származnak, ezért némileg eltérhetnek a weboldalon közzétett többi hasonló anyagtól.

Spanyolország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: államfőváltás

Leírás: A rajzolaton VI. Fülöp és I. János Károly király egymást átfedő portréi szerepelnek. Alul a kibocsátó ország neve és a kibocsátás éve látható: „ESPAÑA – 2014”. Jobb oldalon a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 12 millió

Kibocsátási dátum: 2014. december


Franciaország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az AIDS elleni küzdelem az AIDS világnapja alkalmából

Leírás: Az érme előlapján az AIDS elleni küzdelem jelképe, a piros szalag látható. A fordított V alakú piros szalagot a Visual AIDS művészcsapatának és Franck Moore amerikai festőnek a kezdeményezésére hozták létre. A szív felett viselt szalag a betegekkel vállalt szolidaritásra emlékeztet. Azt az üzenetet hordozza, hogy eljön az a nap, amikor legyőzzük a betegséget. Az előlapon 3 szalag látható. Ezek egyikét a hagyományos irányban és piros színben ábrázolják a BU minőségű (verdefényes, forgalomba nem került) és BE proof kivitelű változatok számára. A másik 2 szalag eredeti irányba fordított 2 V betűt alkot, és ezzel az olyannyira remélt győzelem szimbolikáját hangsúlyozza. Az érme felső részén a december 1-ji dátum látható, amely az UNESCO AIDS elleni küzdelemnek szentelt világnapja. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 3 millió

Kibocsátási dátum: 2014. november


Finnország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Ilmari Tapiovaara tervező és belsőépítész születésének századik évfordulója

Leírás: A rajzolat belső részén balra Ilmari Tapiovaara neve látható évszámokkal A rajzolat belső részén jobbra egy Ilmari Tapiovaara munkásságára jellemző bútorszerelvény részlete látható. Jobb oldalon a kibocsátó ország jele (FI), a verdejel és a kibocsátás éve (2014) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió

Kibocsátási dátum: 2014. november


Vatikánváros

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a berlini fal lebontásának 25. évfordulója

Leírás: A rajzolat előterében a félig lebontott berlini fal néhány téglája látható, rajta a „XXV ANNIVERSARIO DEL CROLLO DEL MURO DI BERLINO 1989 2014” felirattal. Középen a téglák és egy szögesdrót közötti hasadékból olajfaág nyúlik ki, míg a háttérben a Brandenburgi kapu emelkedik. Felül a „Città del Vaticano” szöveg olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 103 000

Kibocsátási dátum: 2014. október


Szlovénia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Barbara Celjska megkoronázásának 600. évfordulója

Leírás: Az érme központi alakzata a jogarát tartó Barbara Celjska királynő vonalakból álló mintából kirajzolódó alakja. Az ábrán látható a celjei grófokra jellemző három darab hatágú csillag is. A portré bal oldalán a „SLOVENIJA” felirat, a jobb oldalon pedig a „BARBARA CELJSKA” felirat és az „1414–2014” évszámok láthatók. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió

Kibocsátási dátum: 2014. október


Luxemburg

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: János nagyherceg trónra lépésének 50. évfordulója

Leírás: Az érme belsején őfelsége Henrik és őfelsége János nagyherceg balra tekintő képmása látható. Felettük korona, János nagyherceg képmása felett pedig az „1964” évszám szerepel. Alul a „2014” évszám, valamint János nagyherceg képmása alatt a „Jean”, Henrik nagyherceg képmása alatt pedig az „Henri” név olvasható. Az érme belsején felül körben a „50e ANNIVERSAIRE DE L’ACCESSION AU TRÔNE DU GRAND-DUC JEAN” szöveg olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1,4 millió

Kibocsátási dátum: 2014. október


Portugália

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Családi Gazdálkodás Nemzetközi Éve

Leírás: A rajzolat közepén a hagyományos mezőgazdálkodásban használatos szerszámok láthatók termények kíséretében: középen egy csirke, amelyet sütőtök, egy kosár burgonya, egyéb zöldségek és virágok öveznek. A bal oldalon félkörben a megemlékezés tárgya „AGRICULTURA FAMILIAR” (családi gazdálkodás), a jobb oldalon pedig félkörben a kibocsátó ország „PORTUGAL” olvasható, amely után „2014” a kibocsátás éve következik. Alul a bal oldalon az „INCM” verdejel látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000

Kibocsátási dátum: 2014. október


Málta

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Málta függetlensége, 1964

Leírás: Az érme a Málta alkotmányos történelmének mérföldköveit bemutató, öt érméből álló sorozat negyedik tagja, amely Málta 1964-es függetlenségről szóló alkotmányára emlékezik. Az 1964-es alkotmánnyal, több száz éves idegenuralmat követően, Málta először vált független nemzetté. A nemzeti előlapon a függetlenségre emlékeztető bronz szobor részlete látható, melyet Gianni Bonnici tervezett 1989-ben. A szobor egy fiatal nőt ábrázol, aki Máltát szimbolizálja, és a máltai zászlót tartja a kezében. A jobb oldalon félkörben a „MALTA – Independence 1964” (Málta – függetlenség 1964) felirat, az alján pedig a kibocsátás éve (2014) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 400 000

Kibocsátási dátum: 2014. október


San Marino

€2 commemorative side

Téma: Giacomo Puccini halálának 90. évfordulója

Leírás: A rajzolat Giacomo Puccini zeneszerző portréját ábrázolja. Jobb oldalon félkörben a kibocsátó ország neve: „SAN MARINO”. Balra a „G. PUCCINI” felirat és a verdejel látható. Az érme alsó részén a „2014” évszám olvasható.

Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 100 000

Kibocsátási dátum: 2014. szeptember


Belgium

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: 150 éves a belga Vöröskereszt

Leírás: Az érme belső részén egy kereszt látható, amelynek a közepén a 150-es szám szerepel. A kereszt belsejében függőlegesen és vízszintesen a „Rode Kruis” és a „Croix-Rouge” feliratok olvashatók. A keresztet Brüsszel verdejele, Mihály arkangyal sisakos feje oldalnézetből és a mesterjegy, a 2014-es évszám, valamint a „BE” országjel övezi. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 260 000

Kibocsátási dátum: 2014. szeptember


Görögország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Jón-szigetek Görögországgal való egyesülésének 150. évfordulója (1864–2014)

Leírás: Az érme belső részén hétágú csillag látható, a következő görög felirattal: „150 ÉVE EGYESÜLT A JÓN-SZIGETEK (EPTÁNISA) ÉS GÖRÖGORSZÁG 1864-2014”, valamint a kibocsátó ország neve „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” és a Görög Állami Pénzverde verdejele. A csillag csúcsai között a Jón-szigetek jelképei láthatók. A belső rajzolatot stilizált hullámmotívum díszíti. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 750 000

Kibocsátási dátum: 2014. szeptember


Görögország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Domenikos Theotokopoulos halálának 400. évfordulója (1614–2014)

Leírás: Az érme belső részén Domenikos Theotokopoulos portréja szerepel. A háttérben munkásságának egy jellemző, a technikáját jól illusztráló alakja látható. Bal oldalon: a 2014-es évszám és a művész jellegzetes aláírása („Domenikos Theotokopoulos Epoiei”). Jobb oldalon: a Görög Állami Pénzverde verdejele. A teljes rajzolatot a „DOMENIKOS THEOTOKOPOULOS 1541–1614” felirat, valamint a kibocsátó ország neve „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” veszi körül, görög nyelven. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 750 000

Kibocsátási dátum: 2014. szeptember


Lettország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Riga – Európa Kulturális Fővárosa 2014

Leírás: Az érme központi képe Riga városának körvonalait, a város történelmi központját ábrázolja, amely felkerült az UNESCO Világörökségének listájára. Az ábra felső részén „EIROPAS KULTURAS GALVASPILSETA” (Európa kulturális fővárosa) szerepel, az alsó részén pedig az ünnepelt város neve és a kibocsátás éve „RIGA – 2014”, és alatta a kibocsátó ország jele, „LV” olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió

Kibocsátási dátum: 2014. szeptember


Málta

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Máltai Rendőrség kétszáz éves fennállása

Leírás: Az érme az 1814. évi XXII. kiáltvánnyal létrehozott Máltai Rendőrség kétszáz éves fennállásának állít emléket. Ennek megfelelően a Máltai Rendőrség Európa egyik legrégebbi rendőrsége. Az érme nemzeti előlapja a Máltai Rendőrség jelvényét ábrázolja a „200 Years Malta Police Force” (200 éves a Máltai Rendőrség) felirattal, valamint az 1814–2014 évszámmal. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 300 000

Kibocsátási dátum: 2014. július


San Marino

€2 commemorative side

Téma: Bramante Lazzari delle Penne di San Marino halálának 500. évfordulója

Leírás: Az érmén Bramante képmása, valamint a Tempietto (olaszul: „kis templom”) egy része látható. E kis síremléket Donato Bramante építette, valószínűleg 1502-ben a San Pietro in Montorio templom udvarában. Az épület az itáliai reneszánsz építészet remekművének számít. A „BRAMANTE LAZZARI DELLE PENNE DI SAN MARINO” felirat szinte teljesen körbe fogja a rajzolatot. A rajzolat bal és jobb oldalán az „1514” és a „2014” évszámok szerepelnek. A rajzolat alatt a művész monogramja „MCC” (Maria Carmela Colaneri) és a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 110 000

Kibocsátási dátum: 2014. június


Finnország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Tove Jansson író és művész születésének 100. évfordulója

Leírás: Az érme belső része Tove Jansson portréját ábrázolja. A portré alatt a „Tove Jansson” aláírás és az „1914–2001” évszámok szerepelnek. Balra a kibocsátó ország jelzése, „FI” látható. Jobbra a kibocsátás éve „2014”, valamint a verdejel szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1,5 millió

Kibocsátási dátum: 2014. június


Olaszország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az Arma dei Carabinieri alapításának 200. évfordulója

Leírás: A rajzolaton Antonio Berti 1973-ban készített, „Pattuglia di Carabinieri nella tormenta” szobrának ábrázolása; jobbra, az Olasz Köztársaság „RI” monogramjának egymás fölé helyezett betűi és a „2014” évszám; balra az „1814” évszám; felül az „R” betű (a római pénzverde jele); alul az „LDS” (Luciana De Simoni szerző monogramja) és a „CARABINIERI” felirat látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 6,5 millió

Kibocsátási dátum: 2014. június


Olaszország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Galileo Galilei születésének (1564) 450. évfordulója

Leírás: A rajzolat Galileo Galilei képmását ábrázolja Justus Sustermans 1636. évi festménye (Firenze, Uffizi Képtár) alapján; felül, ív alakban a „GALILEO GALILEI” felirat; jobbra, egy „R” betű (a római pénzverde jele), egy csillagászati távcső, valamint (Claudia Momoni szerző monogramja) a „C.M.”; balra, az Olasz Köztársaság „RI” monogramjának egymás fölé helyezett betűi; alul az „1564–2014” felirat látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 6,5 millió

Kibocsátási dátum: 2014. június


Franciaország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az 1944. június 6-i normandiai partraszállás 70. évfordulója

Leírás: A pénzérme előlapján a „D-DAY” felirat egyszerre ábrázol egy partraszálló járművet és egy harckocsi ágyút. Az ágyú felett az 1944–2014-es dátum, alatta a következő felirat látható: „70e anniversaire du débarquement” (a partraszállás 70. évfordulója). A felirat alatt helyezkednek el az amerikai, brit és kanadai hadsereg katonái által hordott bakancsok jellegzetes, fokozatosan elhalványuló lenyomatai, ahogy elmossa őket egy hullám. A hullámba vésve láthatók Verlaine sorai, amelyek elhangzása jelt adott a partraszállás megkezdésére: „les sanglots longs des violons de l’automne blessent mon coeur d’une langueur monotone” (Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon, s ont monoton bút konokon és fájón – Tóth Árpád fordítása). Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 3 millió

Kibocsátási dátum: 2014. június


Hollandia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Beatrix, volt holland királynő hivatalos lemondása

Leírás: Az érme belső része Vilmos Sándor király és Beatrix, volt királynő képmását ábrázolja. Bal oldalon félkörben a „WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN”, jobb oldalon félkörben pedig a „BEATRIX PRIN SES DER NEDERLANDEN” felirat látható. A két felirat között felül a korona szimbólum, alul a mesterjegy, a kettő között pedig a 2014-es évszám, azaz a kibocsátás éve található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió

Kibocsátási dátum: 2014. május


Szlovákia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Szlovák Köztársaság Európai Unióhoz való csatlakozásának 10. évfordulója

Leírás: A nemzeti előlap közepén stilizált „EÚ” felirat – az Európai Unió rövidítése – látható, előterében a Szlovák Köztársaság címerével. Az érme belső részének jobb oldalán a Szlovák Köztársaság Európai Unióhoz való csatlakozásának dátuma látható: „1.5.2014” – két sorban –, közvetlenül alatta pedig a kibocsátási év: „2014”. A belső rész alsó körívén a kibocsátó ország neve szerepel: „SLOVENSKO”, a felső köríven pedig a „10. VÝROČIE VSTUPU DO EURÓPSKEJ ÚNIE” felirat. A bal oldal alsó részén található a körmöcbányai (Kremnica) pénzverde verdejele (két érmesajtoló között az „MK” felirat), a jobb oldal alsó részén pedig a stilizált „MP” felirat, vagyis a tervező, Mária Poldaufová nevének kezdőbetűi. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió

Kibocsátási dátum: 2014. április


Portugália

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az április 25-i forradalom 40. évfordulója

Leírás: A két görbe általános szegfűformát ábrázol, a virág azt a mozgalmat szimbolizálja, amely a forradalom nevét is adta. A kibocsátó ország „PORTUGÁLIA” neve és címere található a virág felett. A kép közepén az esemény dátuma „25 DE ABRIL” (április 25.) és alatta a forradalom óta eltelt idő „40 ANOS” (40 év), valamint a kibocsátás időpontja „2014” szerepel. A betűk és számok formáját a 40 évvel ezelőtti plakátokon és más politikai üzenethordozókon használt betűk és számok formája ihlette, az esemény után közvetlenül átélt eufórikus időszakot szimbolizálja. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000

Kibocsátási dátum: 2014. április


Belgium

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az első világháború kezdetének 100. évfordulója

Leírás: Az érme belső részén a 2014–18 évszámok fölött egy pipacs látható. Az évszámok alatt a „The Great War Centenary” (a nagy háború századik évfordulója) felirat szerepel, amely alatt a mesterjegy, valamint Brüsszel verdejele, Mihály arkangyal sisakos portréja található. Felül középen az ország elnevezése szerepel három nyelven: BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1,75 millió

Kibocsátási dátum: 2014. április


Spanyolország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a kulturális és természeti világörökség helyszíneinek UNESCO-listája – Güell park

Leírás: A rajzolat előterében a Güell park emblémája, az Antonio Gaudí építész által tervezett gyíkszobor látható, a háttérben a park egyik bejárati pavilonjának körvonalaival. A rajzolat felső körívén a nagybetűs „ESPAÑA” és „PARK GÜELL — GAUDÍ” szavak olvashatók. A bal oldalon látható továbbá a kibocsátás éve: „2014”, a jobb oldalon pedig a verdejel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 8 millió

Kibocsátási dátum: 2014. március


Andorra

€2 commemorative side

Téma: az Európa Tanács húszéves története

Leírás: Bal oldalt, középen Andorra címere látható a „20”-as szám mellett, amelyben a stilizált nulla az Európa Tanács zászlaját jeleníti meg. Felül az „ANDORRA”, alatta pedig az „AL CONSELL D'EUROPA” feliratok helyezkednek el. Alul, bal oldalt a „2014”-es évszám látható, mellette egy ferde vonallal. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 100 000

Kibocsátási dátum: 2014. február


Luxemburg

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Luxemburgi Nagyhercegség függetlenségének 175. évfordulója

Leírás: Az érme belső részének jobb oldalán őfelsége Henri nagyherceg jobbra néző képmása látható, a belső rész bal oldalán pedig – függőlegesen – az „1839” és „2014” évszámok, továbbá a kibocsátó ország neve: „LËTZEBUERG” olvasható. Az „ONOFHÄNGEGKEET” és „175 Joër” feliratok az érme belső részének alján szerepelnek. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1,4 millió

Kibocsátási dátum: 2014. január


Németország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Alsó-Szászország a „tartományok” sorozatból

Leírás: A rajzolat a hildesheimi (Alsó-Szászország) Szt. Mihály templomot ábrázolja, amely 1985 óta az UNESCO kulturális világörökség része. Felül a kibocsátás éve („2014”), balra pedig a verdejel (A, D, F, G, J) látható. Alul a „NIEDERSACHSEN” felirat, alatta pedig a kibocsátó ország jelzése („D”) található. Jobbra fent a vésnök, Erich Ott monogramja (OE) olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 30 millió

Kibocsátási dátum: 2014. január