Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2014

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjából származnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: államfőváltás

A rajzolat leírása: A rajzolaton VI. Fülöp és I. János Károly király egymást átfedő portréi szerepelnek. Alul a kibocsátó ország neve és a kibocsátás éve látható: „ESPAÑA – 2014”. Jobb oldalon a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 12 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. december

Franciaország

A megemlékezés tárgya: az AIDS elleni küzdelem az AIDS világnapja alkalmából

A rajzolat leírása: Az érmeképen az AIDS elleni küzdelem jelképe, a piros szalag látható. A fordított V alakú piros szalagot a Visual AIDS művészcsapatának és Franck Moore amerikai festőnek a kezdeményezésére hozták létre. A szív felett viselt szalag a betegekkel vállalt szolidaritásra emlékeztet. Azt az üzenetet hordozza, hogy eljön az a nap, amikor legyőzzük a betegséget. A belső részen 3 szalag látható. Ezek egyikét a hagyományos irányban és piros színben ábrázolják a BU minőségű (verdefényes, forgalomba nem került) és proof kivitelű változatok számára. A másik 2 szalag eredeti irányba fordított 2 V betűt alkot, és ezzel az olyannyira remélt győzelem szimbolikáját hangsúlyozza. Az érme felső részén a december 1-ji dátum látható, amely az UNESCO AIDS elleni küzdelemnek szentelt világnapja. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 3 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. november

Finnország

A megemlékezés tárgya: Ilmari Tapiovaara tervező és belsőépítész születésének századik évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat belső részén balra Ilmari Tapiovaara neve látható évszámokkal, míg jobbra a munkásságára jellemző bútorszerelvény részlete látható. Jobb oldalon a kibocsátó ország jele (FI), a verdejel és a kibocsátás éve (2014) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. november

Vatikán

A megemlékezés tárgya: a berlini fal lebontásának 25. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat előterében a félig lebontott berlini fal néhány téglája látható, rajta a „XXV ANNIVERSARIO DEL CROLLO DEL MURO DI BERLINO 1989 2014” (A berlini fal lebontásának 25. évfordulója 1989–2014) felirattal. Középen a téglák és egy szögesdrót közötti hasadékból olajfaág nyúlik ki, míg a háttérben a Brandenburgi kapu emelkedik. Felül a „CITTÀ DEL VATICANO” szöveg olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 103 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. október

Szlovénia

A megemlékezés tárgya: Cillei Borbála megkoronázásának 600. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme központi alakzata a jogarát tartó Cillei Borbála királyné vonalakból álló mintából kirajzolódó alakja. Az ábrán látható a Cillei grófokra jellemző három darab hatágú csillag is. A portré bal oldalán a „SLOVENIJA” felirat, a jobb oldalon pedig a „BARBARA CELJSKA” felirat és az „1414–2014” évszámok láthatók. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. október

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: János nagyherceg trónra lépésének 50. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belsején őfelsége Henrik és János nagyhercegek balra tekintő képmása látható. Felettük korona, János nagyherceg képmása felett pedig az „1964” évszám szerepel. Alul a „2014” évszám, valamint János nagyherceg képmása alatt a „Jean”, Henrik nagyherceg képmása alatt pedig az „Henri” név olvasható. Az érme belsején felül körben az „50e ANNIVERSAIRE DE L’ACCESSION AU TRÔNE DU GRAND-DUC JEAN” szöveg olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,4 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. október

Portugália

A megemlékezés tárgya: a családi gazdálkodás nemzetközi éve

A rajzolat leírása: A rajzolat közepén a hagyományos mezőgazdálkodásban használatos szerszámok láthatók termények kíséretében: középen egy csirke, amelyet sütőtök, egy kosár burgonya, egyéb zöldségek és virágok öveznek. A bal oldalon félkörben a megemlékezés tárgya „AGRICULTURA FAMILIAR” (családi gazdálkodás), a jobb oldalon pedig félkörben a kibocsátó ország neve, „PORTUGAL” olvasható, amely után „2014”, a kibocsátás éve következik. Alul a bal oldalon az „INCM” verdejel látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. október

Málta

A megemlékezés tárgya: Málta függetlensége, 1964

A rajzolat leírása: Az érme a máltai alkotmánytörténet legfontosabb eseményeit bemutató, öt érméből álló sorozat negyedik tagja, amely Málta 1964-es függetlenségi alkotmányáról emlékezik meg. Az 1964-es alkotmánnyal, több száz éves idegen uralmat követően, Málta először vált független nemzetté. A nemzeti előlapon a függetlenségről megemlékező bronzszobor részlete látható, melyet Gianni Bonnici tervezett 1989-ben. A szobor egy Máltát jelképező fiatal nőt ábrázol, aki a máltai zászlót tartja a kezében. A jobb oldalon félkörben a „MALTA – Independence 1964” (Málta – Függetlenség 1964) felirat, az alján pedig a kibocsátás éve (2014) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 400 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. október

San Marino

A megemlékezés tárgya: Giacomo Puccini halálának 90. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Giacomo Puccini zeneszerző portréját ábrázolja. Jobb oldalon félkörben a kibocsátó ország neve, „SAN MARINO”, balra a „G. PUCCINI” felirat és a verdejel látható. Az érme alsó részén a „2014” évszám olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 100 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. szeptember

Belgium

A megemlékezés tárgya: 150 éves a belga Vöröskereszt

A rajzolat leírása: Az érme belső részén egy kereszt látható, amelynek a közepén a 150-es szám szerepel. A kereszt belsejében függőlegesen és vízszintesen a „Rode Kruis” és a „Croix-Rouge” feliratok olvashatók. A keresztet Brüsszel verdejele (Mihály arkangyal sisakos feje oldalnézetből), a mesterjegy, a 2014-es évszám, valamint a „BE” országjel övezi. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 260 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. szeptember

Görögország

A megemlékezés tárgya: a Jón-szigetek Görögországgal való egyesülésének 150. évfordulója (1864–2014)

A rajzolat leírása: Az érme belső részén hétágú csillag látható, a következő görög felirattal: „150 ÉVE EGYESÜLT A JÓN-SZIGETEK (EPTÁNISA) ÉS GÖRÖGORSZÁG 1864–2014”, valamint a kibocsátó ország neve, „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” és a Görög Állami Pénzverde verdejele. A csillag csúcsai között a Jón-szigetek jelképei láthatók. A belső rajzolatot stilizált hullámmotívum veszi körbe. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. szeptember

Görögország

A megemlékezés tárgya: Domenikosz Theotokopulosz halálának 400. évfordulója (1614–2014)

A rajzolat leírása: Az érme belső részén Domenikosz Theotokopulosz portréja szerepel. A háttérben munkásságának egy jellemző, a technikáját jól illusztráló alakja látható. Bal oldalon a 2014-es évszám és a művész jellegzetes aláírása („Domenikos Theotokopoulos Epoiei”), jobb oldalon a Görög Állami Pénzverde verdejele látható. A teljes rajzolatot a „DOMENIKOS THEOTOKOPOULOS 1541–1614” felirat, valamint a kibocsátó ország neve, „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” veszi körül, görög nyelven. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. szeptember

Lettország

A megemlékezés tárgya: Riga – Európa Kulturális Fővárosa 2014

A rajzolat leírása: Az érme központi képe Riga városának körvonalait, a város történelmi központját ábrázolja, amely felkerült az UNESCO Világörökség-listájára. Az érme felső részén az „EIROPAS KULTURAS GALVASPILSETA” (Európa kulturális fővárosa) felirat, az alsó részén az ünnepelt város neve és a kibocsátás éve „RIGA – 2014”, alatta pedig a kibocsátó ország jele, „LV” olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. szeptember

Málta

A megemlékezés tárgya: a Máltai Rendőrség kétszáz éves fennállása

A rajzolat leírása: Az érme az 1814. évi XXII. kiáltvánnyal létrehozott Máltai Rendőrség kétszáz éves fennállásának állít emléket. Ennek megfelelően a Máltai Rendőrség Európa egyik legrégebbi rendőrsége. Az érme nemzeti előlapja a Máltai Rendőrség jelvényét ábrázolja a „200 Years Malta Police Force” (200 éves a Máltai Rendőrség) felirattal, valamint az 1814–2014 évszámmal. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 300 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. július

San Marino

A megemlékezés tárgya: Bramante Lazzari delle Penne di San Marino halálának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érmén Bramante képmása, valamint a Tempietto (olaszul: „kis templom”) egy része látható. E kis síremléket Donato Bramante építette, valószínűleg 1502-ben a San Pietro in Montorio templom udvarában. Az épület az itáliai reneszánsz építészet remekművének számít. A „BRAMANTE LAZZARI DELLE PENNE DI SAN MARINO” felirat szinte teljesen körbefogja a rajzolatot. A rajzolat bal és jobb oldalán az „1514” és a „2014” évszámok szerepelnek. A rajzolat alatt a tervező (Maria Carmela Colaneri) „MCC” monogramja és a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 110 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. június

Finnország

A megemlékezés tárgya: Tove Jansson író és művész születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső része Tove Jansson portréját ábrázolja. A portré alatt a „Tove Jansson” aláírás és az „1914–2001” évszámok szerepelnek. Balra a kibocsátó ország jelzése, „FI” látható. Jobbra a kibocsátás éve, „2014”, valamint a verdejel szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. június

Olaszország

A megemlékezés tárgya: az Arma dei Carabinieri alapításának 200. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton Antonio Berti 1973-ban készített, „Pattuglia di Carabinieri nella tormenta” szobrának ábrázolása; jobbra az Olasz Köztársaság „RI” monogramjának egymás fölé helyezett betűi és a „2014” évszám; balra az „1814” évszám; felül az „R” betű (a római pénzverde jele); alul az „LDS” (Luciana De Simoni szerző monogramja) és a „CARABINIERI” felirat látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 6,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. június

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Galileo Galilei születésének (1564) 450. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Galileo Galilei képmását ábrázolja Justus Sustermans 1636. évi festménye (Firenze, Uffizi Képtár) alapján; felül, ív alakban a „GALILEO GALILEI” felirat; jobbra egy „R” betű (a római pénzverde jele), egy csillagászati távcső, valamint a „C.M.” (Claudia Momoni tervező monogramja); balra az Olasz Köztársaság „RI” monogramjának egymás fölé helyezett betűi; alul az „1564–2014” felirat látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 6,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. június

Franciaország

A megemlékezés tárgya: az 1944. június 6-i normandiai partraszállás 70. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme középső mezőjében a „D-DAY” felirat egyszerre ábrázol egy partraszálló járművet és egy harckocsiágyút. Az ágyú felett az 1944–2014-es dátum, alatta a következő felirat látható:„70e anniversaire du débarquement” (a partraszállás 70. évfordulója). A felirat alatt helyezkednek el az amerikai, brit és kanadai hadsereg katonái által hordott bakancsok jellegzetes, fokozatosan elhalványuló lenyomatai, ahogy elmossa őket egy hullám. A hullámba vésve láthatók Verlaine sorai, amelyek elhangzása jelt adott a partraszállás megkezdésére: „Les sanglots longs des violons de l’automne blessent mon coeur d’une langueur monotone” (Ősz húrja zsong, jajong, busong a tájon, s ont monoton bút konokon és fájón – Tóth Árpád fordítása). Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 3 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. június

Hollandia

A megemlékezés tárgya: Beatrix, volt holland királynő hivatalos búcsúztatása

A rajzolat leírása: Az érme belső része Vilmos Sándor király és Beatrix, volt királynő képmását ábrázolja. Bal oldalon félkörben a „WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN”, jobb oldalon félkörben pedig a „BEATRIX PRINSES DER NEDERLANDEN” felirat látható. A két felirat között felül a korona szimbólum, alul a mesterjegy és a verdejel, a kettő között pedig a 2014-es évszám, azaz a kibocsátás éve található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. május

Szlovákia

A megemlékezés tárgya: a Szlovák Köztársaság Európai Unióhoz való csatlakozásának 10. évfordulója

A rajzolat leírása: A nemzeti előlap közepén stilizált „EÚ” felirat – az Európai Unió szlovák rövidítése – látható, előterében a Szlovák Köztársaság címerével. Az érme belső részének jobb oldalán a Szlovák Köztársaság Európai Unióhoz való csatlakozásának dátuma látható:„1.5.2014” – két sorban –, közvetlenül alatta pedig a kibocsátási év, „2014”. A belső rész alsó körívén a kibocsátó ország neve, „SLOVENSKO” szerepel, a felső köríven pedig a „10. VÝROČIE VSTUPU DO EURÓPSKEJ ÚNIE” felirat. A bal oldal alsó részén található a körmöcbányai (kremnicai) pénzverde verdejele (két érmesajtoló között az „MK” felirat), a jobb oldal alsó részén pedig a stilizált „MP” felirat, vagyis a tervező, Mária Poldaufová nevének kezdőbetűi. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. április

Portugália

A megemlékezés tárgya: az április 25-i forradalom 40. évfordulója

A rajzolat leírása: A két görbe általános szegfűformát ábrázol – a virág azt a mozgalmat szimbolizálja, amely a forradalom nevét is adta. A kibocsátó ország neve (PORTUGAL) és címere található a virág felett. A kép közepén az esemény dátuma „25 DE ABRIL” (április 25.) és alatta a forradalom óta eltelt idő „40 ANOS” (40 év), valamint a kibocsátás időpontja, „2014” szerepel. A betűk és számok formáját a 40 évvel ezelőtti plakátokon és más politikai üzenethordozókon használt betűk és számok formája ihlette, az esemény után közvetlenül átélt eufórikus időszakot szimbolizálja. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. április

Belgium

A megemlékezés tárgya: az első világháború kezdetének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén a 2014–18 évszámok fölött egy pipacs látható. Az évszámok alatt a „The Great War Centenary” (a nagy háború századik évfordulója) felirat szerepel, amely alatt a mesterjegy, valamint Brüsszel verdejele, Mihály arkangyal sisakos portréja található. Felül középen az ország elnevezése szerepel három nyelven: BELGIE – BELGIQUE – BELGIEN. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,75 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. április

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: UNESCO kulturális és természeti világörökségi helyszín – Güell park

A rajzolat leírása: A rajzolat előterében a Güell park emblémája, az Antonio Gaudí építész által tervezett gyíkszobor látható, a háttérben a park egyik bejárati pavilonjának körvonalaival. A rajzolat felső körívén a nagybetűs „ESPAÑA” és „PARK GÜELL – GAUDÍ” szavak olvashatók. A bal oldalon látható továbbá a kibocsátás éve, „2014”, a jobb oldalon pedig a verdejel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 8 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. március

Andorra

A megemlékezés tárgya: az Európa Tanács húszéves története

A rajzolat leírása: Baloldalt középen Andorra címere látható a „20”-as szám mellett, amelyben a stilizált nulla az Európa Tanács zászlaját jeleníti meg. Felül az „ANDORRA”, alatta pedig az „AL CONSELL D'EUROPA” feliratok helyezkednek el. Alul, baloldalt a „2014” évszám látható, mellette egy ferde vonallal. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 100 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2014. február

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: a Luxemburgi Nagyhercegség függetlenségének 175. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részének jobb oldalán őfelsége Henrik nagyherceg jobbra néző képmása látható, a belső rész bal oldalán pedig – függőlegesen – az „1839” és „2014” évszámok, továbbá a kibocsátó ország neve, „LËTZEBUERG” olvasható. Az „ONOFHÄNGEGKEET” és „175 Joër” feliratok az érme belső részének alján szerepelnek. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,4 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. január

Németország

A megemlékezés tárgya: Alsó-Szászország a „tartományok” sorozatból

A rajzolat leírása: A rajzolat az alsó-szászországi hildesheimi Szent Mihály-templomot ábrázolja, amely 1985 óta az UNESCO kulturális világörökség része. Felül a kibocsátás éve (2014), balra pedig a verdejel (A, D, F, G vagy J) látható. Alul a „NIEDERSACHSEN” felirat, alatta pedig a kibocsátó ország jelzése (D) található. Jobbra fent a vésnök, Ott Erich monogramja (OE) olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 30 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2014. január