Menu
 

Prigodne kovanice od 2 € – 2011.

Malta

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: ustavna povijest – prvi izbor nacionalnih predstavnika 1849. godine

Opis: To je prva iz serije od pet kovanica, koje će se izdavati sljedećih pet godina radi obilježavanja najvažnijih događaja u ustavnoj povijesti Malte. U jezgri kovanice prikazana je ruka koja ubacuje glasački listić u glasačku kutiju kao spomen na izbore iz 1849., kada su izabrani prvi malteški predstavnici u Vladinu vijeću kao savjetodavnom tijelu britanskog guvernera Malte, koja je bila britanska kolonija od Pariškog mirovnog ugovora iz 1814. Na gornjem vanjskom rubu jezgre kovanice stoji natpis »MALTA – First elected representatives 1849«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 430 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2011.


Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 26. Svjetski dan mladih

Opis: U jezgri kovanice prikazano je više mladih osoba i zastava te oznaka kovnice »R« i godina »2011«. Taj je motiv pri gornjem rubu okružen rimskim brojem »XXVI« i pokratom za Svjetski dan mladih »G.M.G.« (Giornata Mondiale della Gioventù), a na donjem rubu nazivom države izdavateljice »CITTA’ DEL VATICANO«. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 115 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2011.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200. obljetnica središnje banke Suomen Pankki – Finlands Bank

Opis: Prigodnu kovanicu kojom se obilježava 200. obljetnica središnje banke Suomen Pankki – Finlands Bank i koju je izradio umjetnik Hannu Veijalainen krasi slika labuda, finske nacionalne ptice. Osim toga, u jezgri kovanice stoji »2011« kao godina izdanja kovanice i »1811« kao godina kada je ruski car Aleksandar I. donio odluku da se u finskom mjestu Turku osnuje »Mjenjačnica, ured za pozajmljivanje i štedionica«. To je bila prva banka u Finskoj, koja je kasnije postala središnjom bankom Suomen Pankki – Finlands Bank, a 1819. preseljena je u Helsinki. Kao središnja banka počela je djelovati pred kraj 19. stoljeća, nakon što je Finska dobila vlastitu valutu i nakon što su u državi već bile osnovane prve komercijalne banke. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: listopad 2011.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 500. obljetnica rođenja Fernãoa Mendesa Pinta

Opis: Kovanicom se obilježava 500. obljetnica rođenja portugalskog istraživača Fernãoa Mendesa Pinta, koji je u postumno objavljenoj knjizi pod nazivom »Peregrinação« (Hodočašće) opisao svoja otkrića i pustolovine na morima i u državama Azije. U jezgri kovanice nalazi se jedrenjak na moru, dok riječi u obliku valova upućuju na Portugal, Lisabon, Pintovu knjigu i neka od odredišta s njegovih putovanja, a u sredini ispod tog motiva nalazi se naziv države »Portugal«. Njegovo je ime polukružno napisano uz gornji rub jezgre, a slijeva i zdesna su uz njega godine »1511« i »2011«. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2011.


Monako

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: vjenčanje princa Alberta i Charlene Wittstock

Opis: U sredini jezgre kovanice nalaze se portreti princa Alberta i princeze Charlene. Na dnu je naziv države izdavateljice »MONACO« i godina izdanja »2011«. Oznaka kovnice nalazi se ispred natpisa »MONACO 2011«, a oznaka gravera kovnice iza natpisa. Kružno, unutar prstena kovanice, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 148 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2011.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 30. obljetnica Dana glazbe

Opis: U jezgri kovanice prikazano je razdragano mnoštvo uz stilizirani glazbeni instrument i note u zraku, čime se dočarava praznična atmosfera na Dan glazbe. U Francuskoj se on obilježava svakog ljetnog solsticija od 1981. godine. U sredini crteža nalaze se riječi »Fête de la MUSIQUE« i datum »21 JUIN 2011«. Desno uz gornji rub stoje riječi »30 e ANNIVERSAIRE«, a uz donji rub slova »RF« označavaju državu izdavateljicu. Kružno, unutar prstena kovanice, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 milijuna kovanica

Datum izdanja: lipanj 2011.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Svjetske specijalne olimpijske ljetne igre – Atena, 2011.

Opis: U jezgri kovanice prikazan je amblem igara, žarko sunce kao izvor života, čime se naglašava izvrsnost i izdržljivost sportaša koji sudjeluju na Olimpijskim igrama. Izvrsnost simbolizira maslinova grančica, a izdržljivost spirala koja polazi od sredine sunca. Uz desni rub jezgre polukružno je ispisano »XIII SPECIAL OLYMPICS W.S.G. ATHENS 2011« i naziv države izdavateljice »ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ«, a ta dva natpisa razdvaja oznaka kovnice. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: lipanj 2011.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 500. obljetnica rođenja Giorgia Vasarija

Opis: Kovanicom se obilježava 500. obljetnica rođenja Giorgia Vasarija (30. srpnja 1511. – 27. lipnja 1574.), slikara, pisca i arhitekta koji je poznat po svojim biografijama talijanskih umjetnika, a danas ga se smatra ideološkim utemeljiteljem pisanja o povijesti umjetnosti. U njezinoj jezgri nalazi se detalj s Vasarijeve slike »Giuditta decapita Oloferne« (Judita siječe glavu Holofernu). U sredini na dnu stoje godine »1511 – 2011«, uz lijevi unutarnji rub ime »G. VASARI«, a uz desni rub naziv države izdavateljice »SAN MARINO«. Oznaka kovnice »R« nalazi se lijevo od glavnog motiva, dok je monogram dizajnerice kovanice Claudie Momoni »CM« odmah desno od njega. Kružno, unutar prstena kovanice, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 130 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2011.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 150. obljetnica ujedinjenja Italije

Opis: U sredini jezgre kovanice vijore na vjetru tri talijanske zastave i označavaju tri navršena 50-godišnja razdoblja koja završavaju 1911., 1961. i 2011. godine i simboliziraju povezanost među generacijama. To je logotip 150. obljetnice ujedinjenja Italije. Uz gornji vanjski rub polukružni natpis »150° DELL’UNITÀ D’ITALIA« (150. obljetnica ujedinjenja Italije) okružuje tri zastave, dok jedno preko drugog napisana slova »RI« desno od sredine označavaju državu izdavateljicu, Talijansku Republiku. Ispod zastava stoje godine »1861 › 2011 › ›«. Na sredini ispod godina nalazi se oznaka kovnice »R«, a duž donjeg desnog ruba slova »ELF INC.« predstavljaju monogram umjetnika Ettorea Lorenza Frapiccinija i prva tri slova talijanskog naziva njegova zanimanja (incisore tj. graver). Kružno, unutar prstena kovanice, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2011.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Dvorište lavova, Granada – serija svjetske baštine UNESCO-a

Opis: U jezgri kovanice prikazano je Dvorište lavova u utvrđenoj palači Alhambra u gradu Granadi, koja je 1984. uvrštena na popis svjetske baštine UNESCO-a. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 8 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2011.


Slovenija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 100. obljetnica rođenja Franca Rozmana-Stane

Opis: U jezgri kovanice nalazi se stilizirani lik Franca Rozmana-Stane, generala u glavnom štabu slovenske Narodnooslobodilačke vojske i slovenskog narodnog heroja. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: ožujak 2011.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 100. obljetnica Međunarodnog dana žena

Opis: Kovanicom se obilježava 100. obljetnica Međunarodnog dana žena, 8. ožujka. U njezinoj jezgri prikazani su portreti Isale Van Diest, prve belgijske liječnice, i Marie Popelin, prve belgijske pravnice, iznad polukruga koji čine njihova imena i simboli njihovih zanimanja, dok je u sredini godina izdanja »2011«. U sredini su iznad portreta slova »BE« koja označavaju narodnost tih žena, uz oznaku direktora kovnice s lijeve i oznaku kovnice s desne strane. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 5 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2011.


Slovačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 20. obljetnica osnivanja Višegradske skupine

Opis: Motiv u jezgri kovanice čine obrisi četiriju srednjoeuropskih država (Češke Republike, Mađarske, Poljske i Slovačke), a prekriva ih reljefno slovo »V« kao simbol Višegradske skupine, regionalnog saveza poznatog i pod nazivom »Višegradska četvorka« ili »V4«. Skupina je osnovana 15. veljače 1991. nakon sastanka na vrhu predsjednika država i vlada Čehoslovačke, Mađarske i Poljske u gradu-dvorcu Visegrádu u Mađarskoj, a glavna svrha osnivanja bila je suradnja na područjima od zajedničkog interesa u okviru procesa europske integracije. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2011.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 50. godina otkad je velika vojvotkinja Charlotte imenovala svoga sina Jeana »lieutenant-représentantom« (vojvodom predstavnikom)

Opis: Na desnoj strani jezgre kovanice prikazana je Njegova Kraljevska Visost veliki vojvoda Henri, koji gleda ulijevo. Njegov lik djelomično prekriva likove velikog vojvode Jeana i velike vojvotkinje Charlotte. Iznad njih je riječ »LËTZEBUERG«. Na vrhu je godina »2011«, kojoj se s jedne strane nalazi oznaka kovnice, a s druge oznaka direktora kovnice. Imena triju Kraljevskih Visosti napisana su ispod njihovih likova. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,4 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2011.


Nizozemska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 500. obljetnica objave svjetski poznate knjige »Laus Stultitiae« nizozemskog filozofa, humanista i teologa Desideriusa Erasmusa (Erazma Roterdamskog)

Opis: Na desnoj strani jezgre kovanice prikazan je Erasmus kako piše svoju knjigu, a na lijevoj strani lik kraljice Beatrix. Likove razdvaja okomit natpis »Beatrix Koningin der Nederlanden«. Vodoravno, blizu sredine kovanice nalaze se godina »2011«, oznaka direktora kovnice i oznaka kovnice. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2011.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: savezna pokrajina Sjeverna Rajna – Vestfalija

Opis: U jezgri kovanice nalazi se prikaz katedrale u Kölnu iznad natpisa »Nordrhein-Westfalen«, naziva njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, u kojoj se katedrala nalazi. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije, zajedno s godinom izdanja, »2011«, pri dnu.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2011.