Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Prigodne kovanice od 2 € – 2011.

Opisi na ovoj stranici uglavnom su preuzeti iz Službenog lista Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugog materijala objavljenog na ovim mrežnim stranicama.

Malta

Tema: ustavna povijest – prvi izbor nacionalnih predstavnika 1849. godine

Opis: To je prva iz serije od pet kovanica, koje će se izdavati sljedećih pet godina radi obilježavanja najvažnijih događaja u ustavnoj povijesti Malte. Na jezgri kovanice prikazana je ruka koja ubacuje glasački listić u glasačku kutiju kao spomen na izbore iz 1849., kada su izabrani prvi malteški predstavnici u Vladinu vijeću kao savjetodavnom tijelu britanskog guvernera Malte, koja je bila britanska kolonija od Pariškog mirovnog ugovora iz 1814. Duž gornjeg ruba jezgre stoji natpis »MALTA – First elected representatives 1849«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 430 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2011.

Država Vatikanskoga Grada

Tema: 26. Svjetski dan mladih

Opis: Na jezgri kovanice prikazano je više mladih osoba i zastava te oznaka kovnice »R« i godina »2011«. Taj je motiv duž gornjeg ruba okružen rimskim brojem »XXVI« i pokratom za Svjetski dan mladih »G.M.G.«, a duž donjeg ruba nazivom države izdavanja »CITTA’ DEL VATICANO«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 115 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2011.

Finska

Tema: 200. obljetnica središnje banke Suomen Pankki – Finlands Bank

Opis: Prigodnu kovanicu kojom se obilježava 200. obljetnica središnje banke Suomen Pankki – Finlands Bank i koju je izradio umjetnik Hannu Veijalainen krasi slika labuda, finske nacionalne ptice. Osim toga, na jezgri kovanice stoji »2011« kao godina izdavanja i »1811« kao godina kada je ruski car Aleksandar I. donio odluku da se u finskom mjestu Turku osnuje »Mjenjačnica, ured za pozajmljivanje i štedionica«. To je bila prva banka u Finskoj, koja je kasnije postala središnjom bankom Suomen Pankki – Finlands Bank, a 1819. preseljena je u Helsinki. Kao središnja banka počela je djelovati pred kraj 19. stoljeća, nakon što je Finska dobila vlastitu valutu i nakon što su u državi već bile osnovane prve poslovne banke. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 500 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2011.

Portugal

Tema: 500. obljetnica rođenja Fernãoa Mendesa Pinta

Opis: Kovanicom se obilježava 500. obljetnica rođenja portugalskog istraživača Fernãoa Mendesa Pinta, koji je u postumno objavljenoj knjizi pod nazivom »Peregrinação« (Hodočašće) opisao svoja otkrića i pustolovine na morima i u državama Azije. Na jezgri kovanice nalazi se jedrenjak na moru, dok riječi u obliku valova upućuju na Portugal, Lisabon, Pintovu knjigu i neka od odredišta s njegovih putovanja, a na sredini ispod tog motiva nalazi se naziv države »Portugal«. Njegovo je ime polukružno ispisano duž gornjeg ruba jezgre, a slijeva i zdesna su uz njega godine »1511« i »2011«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 520 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2011.

Monako

Tema: vjenčanje princa Alberta i Charlene Wittstock

Opis: Na jezgri kovanice nalaze se portreti princa Alberta i princeze Charlene. Na donjem je dijelu naziv države izdavanja »MONACO« i godina izdavanja »2011«. Oznaka kovnice nalazi se ispred natpisa »MONACO 2011«, a oznaka gravera kovnice iza natpisa. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 148 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2011.

Francuska

Tema: 30. obljetnica Dana glazbe

Opis: Na jezgri kovanice prikazano je razdragano mnoštvo uz stilizirani glazbeni instrument i note u zraku, čime se dočarava praznična atmosfera na Dan glazbe. U Francuskoj se on obilježava svakog ljetnog solsticija od 1981. godine. Na središnjem dijelu nalaze se riječi »Fête de la MUSIQUE« i datum »21 JUIN 2011«. Desno duž gornjeg ruba jezgre otisnute su riječi »30e ANNIVERSAIRE«, a duž donjeg ruba slova »RF«, koja označavaju državu izdavanja. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 000 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2011.

Grčka

Tema: Svjetske specijalne olimpijske ljetne igre – Atena, 2011.

Opis: Na jezgri kovanice prikazan je amblem igara, žarko sunce kao izvor života, čime se naglašava izvrsnost i izdržljivost sportaša koji sudjeluju na Olimpijskim igrama. Izvrsnost simbolizira maslinova grančica, a izdržljivost spirala koja polazi od sredine sunca. Duž desnog ruba jezgre polukružno je ispisano »XIII SPECIAL OLYMPICS W.S.G. ATHENS 2011« i naziv države izdavanja »ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ«, a ta dva natpisa razdvaja oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2011.

San Marino

Tema: 500. obljetnica rođenja Giorgia Vasarija

Opis: Kovanicom se obilježava 500. obljetnica rođenja Giorgia Vasarija (30. srpnja 1511. – 27. lipnja 1574.), slikara, pisca i arhitekta koji je poznat po svojim biografijama talijanskih umjetnika, a danas ga se smatra ideološkim utemeljiteljem pisanja o povijesti umjetnosti. Na jezgri kovanice nalazi se detalj s Vasarijeve slike »Giuditta decapita Oloferne« (Judita siječe glavu Holofernu). Na donjem se dijelu, na sredini, nalaze godine »1511 – 2011«, duž lijevog ruba ime »G. VASARI«, a duž desnog ruba naziv države izdavanja »SAN MARINO«. Oznaka kovnice »R« nalazi se lijevo od glavnog motiva, dok su inicijali autorice motiva Claudije Momoni »CM« odmah s njegove desne strane. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 130 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2011.

Italija

Tema: 150. obljetnica ujedinjenja Italije

Opis: Na središnjem dijelu jezgre kovanice na vjetru vijore tri talijanske zastave i označavaju tri navršena 50-godišnja razdoblja koja završavaju 1911., 1961. i 2011. godine i simboliziraju povezanost među generacijama. To je logotip 150. obljetnice ujedinjenja Italije. Duž gornjeg ruba polukružni natpis »150° DELL’UNITÀ D’ITALIA« okružuje tri zastave, dok jedno preko drugog napisana slova »RI« desno od sredine označavaju državu izdavanja, Talijansku Republiku. Ispod zastava stoje godine »1861 › 2011 › ›«. Ispod godina na sredini nalazi se oznaka kovnice »R«, a duž donjeg desnog ruba slova »ELF INC.« predstavljaju inicijale autora motiva Ettorea Lorenza Frapiccinija i prva tri slova talijanskog naziva njegova zanimanja (incisore tj. graver). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 000 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2011.

Španjolska

Tema: Dvorište lavova, Granada – serija svjetske baštine UNESCO-a

Opis: Na jezgri kovanice prikazano je Dvorište lavova u utvrđenoj palači Alhambra u gradu Granadi, koja je 1984. uvrštena na popis svjetske baštine UNESCO-a. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 8 000 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2011.

Slovenija

Tema: 100. obljetnica rođenja Franca Rozmana‑Stane

Opis: Na jezgri kovanice nalazi se stilizirani lik Franca Rozmana‑Stane, generala u glavnom štabu slovenske Narodnooslobodilačke vojske i slovenskog narodnog heroja. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2011.

Belgija

Tema: 100. obljetnica Međunarodnog dana žena

Opis: Kovanicom se obilježava 100. obljetnica Međunarodnog dana žena, 8. ožujka. Na njezinoj jezgri prikazani su portreti Isale Van Diest, prve belgijske liječnice, i Marie Popelin, prve belgijske pravnice, iznad polukruga koji čine njihova imena i simboli njihovih zanimanja, dok je na sredini godina izdavanja »2011«. Iznad portreta, na sredini, nalaze se slova »BE« koja označavaju narodnost tih žena, uz oznaku direktora kovnice s lijeve i oznaku kovnice s desne strane. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 5 000 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2011.

Slovačka

Tema: 20. obljetnica osnivanja Višegradske skupine

Opis: Motiv na jezgri kovanice čine obrisi četiriju srednjoeuropskih država (Češka Republika, Mađarska, Poljska i Slovačka), a prekriva ih reljefno slovo »V« kao simbol Višegradske skupine, regionalnog saveza poznatog i pod nazivom »Višegradska četvorka« ili »V4«. Skupina je osnovana 15. veljače 1991. nakon sastanka na vrhu predsjednika država i vlada Čehoslovačke, Mađarske i Poljske u gradu‑dvorcu Visegrádu u Mađarskoj, a glavna svrha osnivanja bila je suradnja na područjima od zajedničkog interesa u sklopu procesa europske integracije. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2011.

Luksemburg

Tema: 50 godina otkad je velika vojvotkinja Charlotte imenovala svoga sina Jeana lieutenant-représentantom (vojvoda predstavnik)

Opis: Na desnom dijelu jezgre prikazana je Njegova Kraljevska Visost, veliki vojvoda Henri, koji gleda ulijevo. Njegov lik djelomično prekriva likove velikog vojvode Jeana i velike vojvotkinje Charlotte. Iznad njih je riječ »LËTZEBUERG«. Na vrhu je godina »2011«, uz koju se s jedne strane nalazi oznaka kovnice, a s druge oznaka direktora kovnice. Imena triju Kraljevskih Visosti napisana su ispod njihovih likova. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 400 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2011.

Nizozemska

Tema: 500. obljetnica objave svjetski poznate knjige »Laus Stultitiae« nizozemskog filozofa, humanista i teologa Desideriusa Erasmusa (Erazmo Roterdamski)

Opis: Na desnom dijelu jezgre prikazan je Erasmus kako piše svoju knjigu, a na lijevom dijelu lik kraljice Beatrix. Likove razdvaja okomit natpis »Beatrix Koningin der Nederlanden«. Vodoravno, blizu središnjeg dijela kovanice nalaze se godina »2011«, oznaka direktora kovnice i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2011.

Njemačka

Tema: savezna zemlja Sjeverna Rajna-Vestfalija

Opis: Na jezgri kovanice nalazi se prikaz katedrale u Kölnu iznad natpisa »Nordrhein-Westfalen«, naziva njemačke savezne zemlje Sjeverna Rajna-Vestfalija, u kojoj se katedrala nalazi. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije, zajedno s godinom izdavanja, »2011«, na dnu.

Opseg izdanja: 30 000 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2011.