Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

2 euron erikoisrahat – 2011

Tämän sivun kolikkokuvaukset perustuvat Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistuihin kuvauksiin.

Malta

Aihe: Valtiosäännön historia – ensimmäiset edustajien vaalit vuonna 1849

Kuvaus: Viiden vuoden aikana lasketaan liikkeeseen viisi erikoisrahaa, joilla juhlistetaan Maltan valtiosääntöhistorian merkkitapahtumia. Ensimmäisen kolikon sisäosassa on käsi pudottamassa äänestyslipuketta vaaliuurnaan. Kolikolla juhlistetaan vuoden 1849 vaaleja, joissa valittiin ensimmäiset maltalaiset edustajat brittiläistä kuvernööriä avustaneeseen neuvostoon. Maltasta tuli vuonna 1814 allekirjoitetun Pariisin rauhansopimuksen myötä Ison-Britannian siirtomaa. Kolikon sisäosan oikeassa yläreunassa on teksti ”MALTA – First elected representatives 1849”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 430 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: marraskuu 2011

Vatikaanivaltio

Aihe: 26. maailman nuortenpäivät

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on lippua kantavia nuoria, rahapajan tunnus ”R” sekä vuosiluku 2011. Niitä ympäröivät yläreunassa roomalainen numero XXVI ja teksti ”G.M.G.” (Giornata Mondiale della Gioventù, maailman nuortenpäivät) sekä alareunassa liikkeeseenlaskijamaan nimi ”CITTA’ DEL VATICANO”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 115 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2011

Suomi

Aihe: Suomen Pankki 200 vuotta

Kuvaus: Suomen Pankin juhlavuoden kunniaksi liikkeeseen lasketun erikoisrahan kuva-aiheena on Suomen kansallislintu joutsen, ja sen on suunnitellut taiteilija Hannu Veijalainen. Kolikon sisäosassa on kaksi vuosilukua: liikkeeseenlaskuvuosi 2011 ja vuosi 1811, jona Venäjän keisari Aleksanteri I antoi määräyksen perustaa Waihetus-, Laina- ja Depositioni-Contorin Suomen Turkuun. Tästä maamme ensimmäisestä pankista kehittyi Suomen Pankki, joka muutti Helsinkiin vuonna 1819. Varsinaiset keskuspankkitehtävänsä Suomen Pankki aloitti 1800-luvun loppupuolella, kun Suomi oli saanut oman rahan ja maahan oli perustettu liikepankkeja. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2011

Portugali

Aihe: 500 vuotta Fernão Mendes Pinton syntymästä

Kuvaus: Kolikolla juhlistetaan portugalilaisen tutkimusmatkailijan Fernão Mendes Pinton syntymän 500. vuosipäivää. Pinton löytöretkistä ja seikkailuista Aasian mailla ja merillä kertova kirja ”Peregrinação” julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen. Kolikon sisäosassa on laiva, joka purjehtii Portugalista, Lissabonista, Pinton kirjasta ja matkoista muistuttavilla aalloilla. Aaltojen alla keskellä on teksti ”Portugal”. Sisäosan yläreunassa on Fernão Mendes Pinton nimi vuosilukujen 1511 ja 2011 välissä. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 520 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2011

Monaco

Aihe: Ruhtinas Albertin ja Charlene Wittstockin häät

Kuvaus: Kolikon sisäosassa keskellä ovat ruhtinas Albertin ja ruhtinatar Charlenen profiilikuvat. Kuvien alapuolella ovat liikkeeseenlaskijamaan nimi ”MONACO” ja liikkeeseenlaskuvuosi 2011. Tekstin ”MONACO 2011” vasemmalla puolella on rahapajan tunnus ja oikealla puolella kaivertajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 148 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2011

Ranska

Aihe: Fête de la Musique -tapahtuma 30 vuotta

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on iloitseva ihmisjoukko, tyylitelty musiikki-instrumentti ja nuotteja kuvastamassa Fête de la Musique -tapahtuman tunnelmaa. Tapahtuma on vuodesta 1981 lähtien järjestetty joka vuosi kesäpäivänseisauksen aikaan. Kuvan yläpuolella ovat sanat ”Fête de la MUSIQUE” sekä päivämäärä ”21 JUIN 2011”. Sisäosan yläreunassa oikealla ovat sanat ”30e ANNIVERSAIRE” ja alareunassa maatunnus ”RF”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 10 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2011

Kreikka

Aihe: Special Olympics Kesämaailmankisat Ateenassa vuonna 2011

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on kisojen tunnus eli elämän lähteenä säteilevä aurinko, joka ilmentää kisoihin osallistuvien urheilijoiden taitoa ja voimaa. Voimaa kuvastaa auringon keskipisteestä lähtevä spiraali ja taitoa auringon kehällä oleva oliivipuun oksa. Sisäosan ulkoreunaa kiertävät oikealla teksti ”XIII SPECIAL OLYMPICS W.S.G. ATHENS 2011” ja liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, joiden välissä on rahapajan leima. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2011

San Marino

Aihe: 500 vuotta Giorgio Vasarin syntymästä

Kuvaus: Kolikolla juhlistetaan kuulun taidemaalarin, kirjailijan ja arkkitehdin Giorgio Vasarin (30.7.1511–27.6.1574) syntymän 500. vuosipäivää. Vasari tunnetaan italialaisten taiteilijoiden elämäkertojen kirjoittajana, ja häntä pidetään taidehistoriallisen kirjallisuuden aatteellisena perustajana. Kolikossa on yksityiskohta hänen maalauksestaan” Judith katkaisee Holofernesin kaulan”. Kolikossa on yksityiskohta hänen maalauksestaan ”Judith katkaisee Holofernesin kaulan”. Kuvan alapuolella ovat vuosiluvut 1511–2011 ja kolikon sisäreunassa vasemmalla taiteilijan nimi ”G. VASARI” ja oikealla liikkeeseenlaskijamaan nimi ”SAN MARINO”. Kuvan vasemmalla puolella on rahapajan tunnus ”R” ja oikealla puolella kolikon suunnittelija Claudia Momonin nimikirjaimet ”CM”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 130 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2011

Italia

Aihe: 150 vuotta Italian yhdistymisestä

Kuvaus: Kolikon sisäosassa keskellä on Italian yhdistymisen 150. vuosipäivän tunnus eli kolme tuulessa liehuvaa Italian lippua. Liput edustavat kolmea viimeisintä 50 vuoden jaksoa (vuoteen 1911, vuoteen 1961 ja vuoteen 2011 saakka), ja yhdessä ne kuvastavat saumatonta yhteyttä sukupolvien välillä. Sisäosan yläreunassa lippuja kiertää puolikaaressa teksti ”150° DELL’UNITÀ D’ITALIA”, ja niiden oikealla puolella ovat päällekkäin kirjaimet ”RI” liikkeeseenlaskijamaa Italian tunnuksena. Lippujen alla on ajan ilmaus ”1861 › 2011 › ›”. Sen alla keskellä on rahapajan tunnus ”R”, jonka oikealla puolella sisäosan reunassa ovat kirjaimet ”ELF INC.” eli taiteilijan (Ettore Lorenzo Frapiccini) nimikirjaimet ja kolme ensimmäistä kirjainta hänen italiankielisestä ammattinimikkeestään (incisore). Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 10 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2011

Espanja

Aihe: UNESCOn maailmanperintökohteita – Leijonapiha (Patio de los Leones) Granadassa

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on kuvattuna Alhambran linnoituksessa Granadan kaupungissa sijaitseva Leijonapiha. Alhambra on ollut UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 1984 alkaen. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 8 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2011

Slovenia

Aihe: 100 vuotta Franc Rozman-Stanen syntymästä

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on Slovenian kansallissankarin, maan partisaaniarmeijan ylimpään sotilasjohtoon kuuluneen kenraalin Franc Rozman-Stanen tyylitelty kuva. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2011

Belgia

Aihe: Kansainvälinen naistenpäivä 100 vuotta

Kuvaus: Kolikolla juhlistetaan 8.3. vietettävää sadatta kansainvälistä naistenpäivää. Sen sisäosassa ovat Belgian ensimmäisen naislääkärin Isala Van Diestin ja maan ensimmäisen naisasianajajan Marie Popelinin kasvokuvat. Kuvien alla ovat puolikaaressa heidän nimensä ja heidän ammattiensa tunnukset ja niiden keskellä vuosiluku 2011. Kuvien alla ovat puolikaaressa heidän nimensä ja heidän ammattiensa tunnukset ja niiden keskellä vuosiluku 2011.Kuvien yläpuolella on Belgian kirjaintunnus ”BE”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2011

Slovakia

Aihe: Visegrad-ryhmän perustamisesta 20 vuotta

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on Visegrad-ryhmän muodostavien neljän Keski-Euroopan maan eli Puolan, Slovakian, Tšekin ja Unkarin ääriviivat. Päällimmäisenä on ryhmää edustava kerrosteinen V-kirjain. Liittouma tunnetaan myös nimillä Visegradin nelikko ja V4. Se perustettiin Puolan, Tšekkoslovakian ja Unkarin valtion- ja hallitusten päämiesten huippukokouksessa Visegrádin linnoituskaupungissa Unkarissa 15. helmikuuta 1991. Ryhmä tekee ennen kaikkea yhteistyötä yhteistä etua koskevilla aloilla osana Euroopan yhdentymisprosessia. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2011

Luxemburg

Aihe: 50 vuotta siitä, kun suurherttuatar Charlotte nimitti poikansa Jeanin edustajakseen ("lieutenant-représentant")

Kuvaus: Kolikon sisäosassa oikealla on etummaisena suurherttua Henri, joka katsoo vasemmalle. Taustalla hänen rinnallaan suurherttua Jean ja suurherttuatar Charlotte katsovat samaan suuntaan. Kasvokuvien alla on kunkin henkilön nimi. Kuvien yläpuolella on sana ”LËTZEBUERG” ja sen yläpuolella vuosiluku 2011 rahapajan ja sen johtajan tunnusten ympäröimänä. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,4 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2011

Alankomaat

Aihe: 500 vuotta hollantilaisen filosofin, humanistin ja teologin Erasmus Rotterdamilaisen kirjoittaman Tyhmyyden ylistyksen (Stultitiae Laus) julkaisemisesta

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on oikealla Erasmus kirjoittamassa teostaan ja vasemmalla kuningatar Beatrix. Kuvien välissä on sivuttain teksti ”Beatrix Koningin der Nederlanden”. Kolikon keskellä ovat rahapajan ja sen johtajan tunnukset sekä vuosiluku 2011. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 4 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2011

Saksa

Aihe: Nordrhein-Westfalenin osavaltio

Kuvaus: Kolikon sisäosaan on kuvattu Kölnin tuomiokirkko. Kirkon alla on sen sijaintiosavaltion nimi ”Nordrhein-Westfalen”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä. Alareunaan on merkitty liikkeeseenlaskuvuosi 2011.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 30 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2011