Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2011

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjából származnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Málta

A megemlékezés tárgya: alkotmánytörténet – az 1849-es első képviselőválasztás

A rajzolat leírása: Az érme a máltai alkotmánytörténet legfontosabb eseményeit feldolgozó, öt év alatt kibocsátandó, ötérmés sorozat első tagja. Belső részén egy szavazócédulát urnába dobó kéz az 1849-es választásra emlékezik, amikor a Málta brit kormányzójának tanácsadói feladatát ellátó Kormányzótanácsba első ízben választottak máltai képviselőt. Málta az 1814-es Párizsi Szerződés után lett brit gyarmat. Jobboldalt, az érme felső peremén, belül a „MALTA – First elected representatives 1849” felirat helyezkedik el. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 430 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2011. november

Vatikán

A megemlékezés tárgya: a XXVI. Ifjúsági Világtalálkozó

A rajzolat leírása: Az érme belső részén néhány fiatal alakja, zászlók, az „R” verdejel és a „2011” évszám látható. A grafikát az érme felső széle mentén a „XXVI” római szám és a Giornata Mondiale della Gioventù (ifjúsági világtalálkozó) kifejezés rövidítése (G.M.G.), alul pedig a kibocsátó ország neve (CITTÀ DEL VATICANO) övezi. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 115 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2011. október

Finnország

A megemlékezés tárgya: a Finn Nemzeti Bank megalapításának 200. évfordulója

A rajzolat leírása: A Bank of Finland megalapításának 200. évfordulójára emlékező érmén, amely Hannu Veijalainen alkotása, Finnország nemzeti madara, az énekes hattyú látható. Az érme belsejében a kibocsátás éve, „2011” és az „1811” évszám látható. Ebben az évben I. Sándor orosz cár elrendelte egy pénzváltással, hitelezéssel és betétgyűjtéssel foglalkozó hivatal megalapítását a finnországi Turkuban. Ez volt a finnek első bankja, és belőle fejlődött ki később a Finn Nemzeti Bank, amely 1819-ben Helsinkibe tette át székhelyét. A XIX. század második felétől egyre inkább a központi bank szerepét töltötte be, miután Finnország saját fizetőeszközt kapott, és létrejöttek az első kereskedelmi bankok. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. október

Portugália

A megemlékezés tárgya: Fernão Mendes Pinto születésének 500. évfordulója

A rajzolat leírása: Fernão Mendes Pinto portugál felfedező, akinek az ázsiai tengereken és országokban tett felfedezéseiről és ott átélt kalandjairól „Peregrinação” (Bolyongás) címmel jelent meg könyv posztumusz kiadásban. A szerző születése 500. évfordulóját megörökítő érme belső részén hajó látható, alatta a tengert megjelenítő hullámos feliratban Portugália, Lisszabon, a híres könyv címe és a szerző néhány úti célja tűnik fel – utóbbiak közül kiemelkedik „PORTUGAL” felirat középen alul. Pinto neve felül, az érme belső részén olvasható félkör alakban, amelyet balról az „1511”, jobbról a „2011” évszám fog közre. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 520 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2011. szeptember

Monaco

A megemlékezés tárgya: Albert herceg és Charlene Wittstock esküvője

A rajzolat leírása: Az érme belsejében, középen Albert herceg és Charlène hercegné portréja látható. Alul a kibocsátó ország neve, „MONACO”, és a kibocsátás éve, „2011” olvasható, a verdejel és a vésnök jele pedig a „MONACO 2011” felirat előtt, illetve után van elhelyezve. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 148 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2011. július

Franciaország

A megemlékezés tárgya: a Zene Ünnepének 30. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén vidám embertömeg látható stilizált hangszerekkel és levegőben úszó hangjegyekkel, ami a Zene Ünnepének hangulatát szimbolizálja. Az ünnepet 1981 óta rendezik meg Franciaországban a nyári nap-éj egyenlőség napján. A rajzolat közepén a „Fête de la MUSIQUE” felirat és a „21 JUIN 2011” dátum, felül az érme szegélye mentén a „30e ANNIVERSAIRE” felirat, alul a kibocsátó országot jelölő „RF” rövidítés olvasható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 10 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. június

Görögország

A megemlékezés tárgya: a 2011. évi athéni Speciális Olimpia Nyári Világjátékok

A rajzolat leírása: Az érme belső részén az olimpiai játékok emblémája, egy sugárzó nap látható: az élet forrása, amely a játékokon részt vevő sportolók kiválóságát és erejét hangsúlyozza ki. Előbbit az olajfaág, utóbbit a nap közepéből induló spirális forma jelképezi. A belső résztől jobbra körkörösen a „XIII SPECIAL OLYMPICS W.S.G. ATHENS 2011” felirat, valamint a kibocsátó ország neve, „ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” szerepel. A két felirat között a verdejel látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. június

San Marino

A megemlékezés tárgya: Giorgio Vasari születésének 500. évfordulója

A rajzolat leírása: Giorgio Vasari (1511. július 30. – 1574. június 27.) festő, író, építész, akit leginkább olasz művészek életrajzírójaként ismer az utókor, és akit napjainkban ideológiai értelemben a művészettörténet szülőatyjának tartanak. A Vasari születése 500. évfordulójának emléket állító érme belső részén a művész „Judit lefejezi Holofernészt” című festményének részlete látható. Alul középen az „1511–2011”, tőle balra körkörösen a „G. Vasari”, jobbra pedig a „SAN MARINO” felirat olvasható. Az „R” verdejel a központi motívumtól balra, a tervezőnek, Claudia Momoninak a monogramja pedig tőle közvetlenül jobbra került. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 130 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2011. június

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Itália egyesítésének 150. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részének közepén három olasz lobogó látható, amelyek az eltelt – 1911-gyel, 1961-gyel és 2011-gyel végződő – háromszor 50 évet jelképezik. A zászlók a generációk közötti tökéletes kapcsolatot szemléltetik: ez az Itália egyesítésének 150. évfordulóját jelképező embléma. A három lobogó felett félkörben a „150° DELL’UNITÀ D’ITALIA” (Itália egyesítésének 150. évfordulója) felirat, az érme közepétől kissé jobbra a kibocsátó ország egymást fedő kezdőbetűi, „RI” (Olasz Köztársaság); lent az „1861 › 2011 › ›” évszámok; az évszámok alatt, középen az „R” verdejel, jobb oldalon pedig az Ettore Lorenzo Frapiccini képzőművész nevének kezdőbetűiből és foglalkozása olasz nevének (incisore) első három betűjéből képzett „ELF INC.” felirat látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 10 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. március

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: Oroszlános udvar, Granada – UNESCO Világörökség sorozat

A rajzolat leírása: Az érme belső része az Alhambrában található Oroszlános udvart ábrázolja. Az Alhambra Granada városának erődje, amelyet az UNESCO 1984-ben világörökségi helyszínné nyilvánított. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 8 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. március

Szlovénia

A megemlékezés tárgya: Franc Rozman (Stane) születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén a szlovén nemzeti hős Franc Rozmannak (mozgalmi nevén Stane), a szlovén partizán hadsereg tábornokának stilizált képe található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. március

Belgium

A megemlékezés tárgya: a nemzetközi nőnap 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme a március 8-án ünnepelt nemzetközi nőnap 100. évfordulójának tiszteletére készült. Belső része Isala Van Diest, az első belga orvosnő és Marie Popelin, az első belga ügyvédnő képmását ábrázolja. A képmások alatt félkörívben – a 2011-es évszámot keretezve – nevük olvasható, amely felett foglalkozásuk emblémája szerepel. A képek felett középen a kibocsátó ország jelzése, „BE”, mellette balra a mesterjegy, míg jobbra a verdejel helyezkedik el. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

A kibocsátás mennyisége: 5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. március

Szlovákia

A megemlékezés tárgya: a visegrádi csoport megalakulásának 20. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén négy közép-európai ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – térképe, valamint a visegrádi csoportot jelképező több, egymásra helyezett „V” betűből álló alakzat látható. A „visegrádi négyek” vagy „V4-ek” néven is ismert regionális szövetség Csehszlovákia, Magyarország és Lengyelország állam-, illetve kormányfőinek 1991. február 15-én, a magyarországi Visegrádon rendezett csúcstalálkozóját követően jött létre. Célja elsősorban a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekben való együttműködés az európai integrációs folyamat keretében. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. január

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: Sarolta nagyhercegnő fia, János, reprezentatív főhadnaggyá való kinevezésének 50. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme jobb oldalán, belül őfelsége Henrik nagyherceg balra tekintő képmása látható János nagyherceg és Sarolta nagyhercegnő képe fölé helyezve. A három arckép fölött a „LËTZEBUERG” felirat, a fölött pedig a 2011-es évszám jelenik meg a verdejel és a vésnök mesterjegye között. A nagyhercegek és a nagyhercegnő neve a képeik alatt szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,4 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. január

Hollandia

A megemlékezés tárgya: Rotterdami Erasmus, a németalföldi filozófus, humanista és teológus világhírű könyve, a „Laus Stultitiae” kiadásának 500. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén jobb oldalon a könyvét író Erasmus, bal oldalon pedig Beatrix királynő képmása látható. A két képet a függőlegesen elhelyezkedő „Beatrix Koningin der Nederlanden” felirat választja el egymástól. A 2011-es évszám, a vésnök mesterjegye és a verdejel vízszintesen, az érme közepének közelében került elhelyezésre. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 4 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. január

Németország

A megemlékezés tárgya: Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány

A rajzolat leírása: A belső rész rajzolata a kölni dómot ábrázolja a „NORDRHEIN-WESTFALEN” (Észak-Rajna-Vesztfália) felirat fölött, amely az épület kapcsolatát jelzi a tartománnyal. Az érmét az Európai Unió lobogójának tizenkét csillaga szegélyezi, amelyek közé ékelve alul a kibocsátás éve (2011) látható.

A kibocsátás mennyisége: 30 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2011. január