Menu

2 eurós emlékérme – 2011

Málta

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: alkotmánytörténet – az 1849-es első képviselőválasztás

Leírás : az érme a máltai alkotmánytörténet legfontosabb eseményeit feldolgozó, öt év alatt kibocsátandó, ötérmés sorozat első tagja. Belső részén egy szavazócédulát urnába dobó kéz az 1849-es választásra emlékezik, amikor a Málta brit kormányzójának tanácsadói feladatát ellátó Kormányzótanácsba első ízben választottak máltai képviselőt. Málta az 1814-es Párizsi Szerződés után lett brit gyarmat. Jobb oldalt, az érme fölső peremén, belül a „MALTA – First elected representatives 1849” felirat helyezkedik el. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 430 000 érme

Kibocsátási dátum: 2011. november


Vatikán

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a XXVI. Ifjúsági Világtalálkozó

Leírás: az érme belső részén néhány fiatal alakja, zászlók, az „R” verdejel és a „2011”-es évszám látható. A grafikát felül a „XXVI”-os római szám és a Giornata Mondiale della Gioventù (világifjúsági nap) kifejezés rövidítése („G.M.G.”), alul pedig a kibocsátó ország neve („CITTÀ DEL VATICANO”) övezi. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 115 000 érme

Kibocsátási dátum: 2011. október


Finnország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Finn Nemzeti Bank megalapításának 200. évfordulója

Leírás: a Bank of Finland megalapításának 200. évfordulójára emlékező érmén, amely Hannu Veijalainen alkotása, Finnország nemzeti madara, az énekes hattyú látható. Az érme belsejében a kibocsátás éve, „2011” és az „1811”-es évszám látható. Ebben az évben I. Sándor orosz cár elrendelte egy beváltással, hitelezéssel és betétgyűjtéssel foglalkozó hivatal megalapítását a finnországi Turkuban. Ez volt a finnek első bankja, és belőle fejlődött ki később a Finn Nemzeti Bank, amely 1819-ben Helsinkibe tette át székhelyét. A XIX. század második felétől egyre inkább a központi bank szerepét töltötte be, miután Finnország saját fizetőeszközt kapott, és létrejöttek az első kereskedelmi bankok. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 1,5 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. október


Portugália

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Fernão Mendes Pinto születésének 500. évfordulója

Leírás: Fernão Mendes Pinto portugál felfedező, akinek az ázsiai tengereken és országokban tett felfedezéseiről és ott átélt kalandjairól „Peregrinação” (Bolyongás) címmel jelent meg könyv posztumusz kiadásban. A szerző születése 500. évfordulóját megörökítő érme belső részén hajó látható, alatta a tengert megjelenítő hullámos feliratban Portugália, Lisszabon, a híres könyv címe és a szerző néhány úti célja tűnik fel, utóbbiak közül kiemelkedik „PORTUGAL” felirat középen alul. Pinto neve felül, az érme belső részén olvasható félkör alakban, amelyet balról az „1511”, jobbról a „2011” évszám fog közre. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 520 000 érme

Kibocsátási dátum: 2011. szeptember


Monaco

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Albert herceg és Charlene Wittstock esküvője

Leírás: a két portré az érme belsejében, középen látható. A kibocsátás éve alul, a kibocsátó ország, „MONACO” neve mellett, a verdejel és a vésnök jele pedig a „MONACO 2011” előtt, illetve után van elhelyezve. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 148 000 érme

Kibocsátási dátum: 2011. július


Franciaország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Zene Ünnepének 30. évfordulója

Leírás: az érme belső részén vidám embertömeg látható stilizált hangszerekkel és levegőben úszó hangjegyekkel, ami az ünnep, a Zene Ünnepének hangulatát szimbolizálja. A Zene Ünnepét 1981 óta rendezik meg Franciaországban a nyári nap-éj egyenlőség napján. A rajzolat közepén a „Fête de la MUSIQUE” felirat és a „21 JUIN 2011” dátum; felül az érme szegélye mentén a „30e ANNIVERSAIRE” felirat, alul a kibocsátó országot jelölő „RF” rövidítés olvasható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 10 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. június


Görögország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a 2011. évi athéni speciális olimpiai világjátékok

Leírás: az érme belső részén az olimpiai játékok emblémája, egy sugárzó nap látható: az élet forrása, amely a játékokon részt vevő sportolók kiválóságát és erejét hangsúlyozza ki. Előbbit az olajfaág, utóbbit a nap közepéből induló spirális forma jelképezi. A belső résztől jobbra körkörösen a „XIII SPECIAL OLYMPICS W.S.G. ATHENS 2011” felirat, valamint a kibocsátó ország neve, „ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” szerepel. A két felirat között a verdejel látható. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. június


San Marino

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Giorgio Vasari születésének 500. évfordulója

Leírás: Giorgio Vasari (1511. július 30. – 1574. június 27.) festő, író, építész, akit leginkább olasz művészek életrajzírójaként ismer az utókor, és akit napjainkban ideológiai értelemben a művészettörténet szülőatyjának tartanak. A Vasari születése 500. évfordulójának emléket állító érme belső részén a művész „Judit lefejezi Holofernészt” című festményének egy részlete látható. Alul középen az „1511–2011”, tőle balra körkörösen a „G. Vasari”, jobbra pedig a „SAN MARINO” felirat olvasható. Az „R” verdejel a központi motívumtól balra, a tervezőnek, Claudia Momoninak a monogramja pedig tőle közvetlenül jobbra került. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 130 000 érme

Kibocsátási dátum: 2011. június


Olaszország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Itália egyesítésének 150. évfordulója

Leírás: az érme belső részének közepén három olasz lobogó látható, amelyek az eltelt – 1911-gyel, 1961-gyel és 2011-gyel végződő – háromszor 50 évet jelképezik. A zászlók a generációk közötti tökéletes kapcsolatot szemléltetik: ez az Itália egyesítésének 150. évfordulóját jelképező embléma. A három lobogó felett félkörben a „150° DELL’UNITÀ D’ITALIA” (Itália egyesítésének 150. évfordulója) felirat, az érme közepétől kissé jobbra a kibocsátó ország egymást fedő kezdőbetűi, „RI” (Olasz Köztársaság); lent az „1861 › 2011 › ›” évszámok; az évszámok alatt, középen az „R” verdejel, jobb oldalon pedig az Ettore Lorenzo Frapiccini képzőművész nevének kezdőbetűiből és foglalkozása olasz nevének (incisore) első három betűjéből képzett „ELF INC.” felirat látható. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 10 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. március


Spanyolország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Oroszlános udvar, Granada – UNESCO Világörökség sorozat

Leírás: az érme belső része az Alhambrában található Oroszlános udvart ábrázolja. Az Alhambra Granada városának erődje, amelyet az UNESCO 1984-ben világörökségi helyszínné nyilvánított. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 8 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. március


Szlovénia

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Franc Rozman-Stane születésének 100. évfordulója

Leírás: az érme belső részén a szlovén nemzeti hős Franc Rozman-Stanének, a szlovén partizán hadsereg tábornokának stilizált képe található. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. március


Belgium

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a nemzetközi nőnap 100. évfordulója

Leírás: az érme a március 8-án ünnepelt nemzetközi nőnap 100. évfordulójának tiszteletére készült. Belső része Isala Van Diest, az első belga orvosnő és Marie Popelin, az első belga ügyvédnő képmását ábrázolja. A képmások alatt – a „2011”-es évszámot keretezve – nevük olvasható, mely felett foglalkozásuk emblémája szerepel. A képek felett a kibocsátó ország jelzése, „BE” mellett balra a mesterjegy, míg jobbra a verdejel helyezkedik el. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 5 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. március


Szlovákia

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Visegrádi csoport megalakulásának 20. évfordulója

Leírás: az érme belső részén négy közép-európai ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – térképe, valamint a Visegrádi csoportot jelképező több, egymásra helyezett „V” betűből álló alakzat látható. A „Visegrádi Négyek” vagy „V4” néven is ismert regionális szövetség Csehszlovákia, Magyarország és Lengyelország állam-, illetve kormányfőinek 1991. február 15-én, a magyarországi Visegrádon rendezett csúcstalálkozóját követően jött létre. Célja elsősorban a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekben való együttműködés az európai integrációs folyamat keretében. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. január


Luxemburg

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Charlotte nagyhercegnő fiának, Jeannak „lieutenant-représentant”-ná való kinevezésének 50. évfordulója

Leírás: az érme jobb oldalán, belül Henri nagyherceg balra tekintő képmása látható Jean nagyherceg és Charlotte nagyhercegnő képe fölé helyezve. A három arckép fölött a „LËTZEBUERG” felirat, a fölött pedig a 2011-es évszám jelenik meg a verdejel és a pénzverőmester jele között. A nagyhercegek és a nagyhercegnő neve a képeik alatt szerepel. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 1,4 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. január


Hollandia

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Rotterdami Erasmus, a németalföldi filozófus, humanista és teológus világhírű könyve, a „Laus Stultitiae” kiadásának 500. évfordulója

Leírás: az érme belső részén bal oldalon a könyvét író Erasmus, jobb oldalon pedig Beatrix királynő képmása látható. A két képet a függőlegesen elhelyezkedő „Beatrix Koningin der Nederlanden” felirat választja el egymástól. A „2011”-es évszám, a pénzverőmester jele és a verdejel vízszintesen, az érme közepének közelében került elhelyezésre. A rajzolatot az érme külső peremén az Európai Unió tizenkét csillaga övezi.

Kibocsátott darabszám: 4 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. január


Németország

A 2 €-s emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam

Leírás: a belső rész rajzolata a kölni dómot ábrázolja a „NORDRHEIN-WESTFALEN” (Észak-Rajna-Vesztfália) felirat fölött, amely az épület kapcsolatát jelzi a tartománnyal. Az érmét az Európai Unió lobogójának tizenkét csillaga szegélyezi, amelyek közé ékelve alul a kibocsátás éve („2011”) látható.

Kibocsátott darabszám: 30 millió érme

Kibocsátási dátum: 2011. január