Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2011

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Malta

Obiectul comemorării: Istoria constituțională – primele alegeri ale reprezentanților în anul 1849

Descriere: Partea centrală a acestei monede, prima dintr-o serie de cinci monede care urmează să fie emise în decursul a cinci ani pentru a marca momentele reprezentative din istoria constituțională a Maltei, conține imaginea unei mâini introducând un buletin de vot într-o urnă, în vederea comemorării alegerii, în anul 1849, a primilor reprezentanți ai Maltei în Consiliul de guvernare de pe lângă Guvernatorul britanic al Maltei, care devenise colonie britanică odată cu semnarea Tratatului de la Paris în anul 1814. Inscripția „MALTA – First elected representatives 1849” este dispusă circular spre dreapta, de-a lungul inelului interior al monedei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 430 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2011

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Cea de-a 26-a ediție a Zilei internaționale a tineretului

Descriere: Partea centrală a monedei înfățișează un grup de tineri și steaguri, precum și simbolul monetăriei, „R”, și anul, „2011”. Desenul este înconjurat, de-a lungul marginii superioare, de cifrele romane „XXVI” și de literele „G.M.G.”, abrevierea textului „Giornata Mondiale della Gioventù” (Ziua internațională a tineretului), iar de-a lungul marginii inferioare, de denumirea țării emitente „CITTA’ DEL VATICANO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 115 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2011

Finlanda

Obiectul comemorării: Bicentenarul Băncii Finlandei

Descriere: Concepută de artistul Hannu Veijalainen, moneda comemorativă, care marchează bicentenarul Băncii Finlandei, înfățișează pasărea națională a Finlandei, lebăda. Totodată, în partea centrală a monedei apar anii „2011” (anul emiterii) și „1811”, anul în care Împăratul Alexandru I al Rusiei a hotărât printr-un decret înființarea unui Birou de schimb valutar, credite și depozite în Turku, Finlanda. Acesta a fost prima bancă din Finlanda și a devenit, în cele din urmă, Banca Finlandei, care a fost mutată la Helsinki în anul 1819. Banca a început să funcționeze ca bancă centrală în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după ce Finlanda și-a stabilit propria unitate monetară, iar pe teritoriul țării au fost înființate bănci comerciale. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,5 milioane de monede

Data emiterii: octombrie 2011

Portugalia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 500 de ani de la nașterea lui Fernão Mendes Pinto

Descriere: Partea centrală a monedei care comemorează aniversarea a 500 de ani de la nașterea lui Fernão Mendes Pinto, explorator portughez al cărui volum despre descoperirile și aventurile pe mările și în țările din Asia a fost publicat postum sub titlul „Peregrinação” (Peregrinare), prezintă imaginea unei corăbii navigând pe o mare ale cărei valuri sunt reprezentate printr-o serie de referiri la Portugalia, Lisabona, volumul său și câteva dintre destinațiile călătoriilor sale, denumirea țării sale de origine „Portugal” fiind redată central sub acestea. Numele său, încadrat de anii „1511” și „2011”, formează un semicerc în jurul marginii superioare a părții centrale. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 520 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2011

Principatul Monaco

Obiectul comemorării: Nunta Prințului Albert cu Charlene Wittstock

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă efigiile Prințului Albert și Prințesei Charlene. La baza imaginii se pot observa denumirea țării emitente, „MONACO”, și anul emiterii, „2011”. Simbolul monetăriei și marca gravorului figurează înainte și, respectiv, după mențiunea „MONACO 2011”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 148 000 de monede

Data emiterii: iulie 2011

Franţa

Obiectul comemorării: Cea de-a 30-a aniversare a Sărbătorii Muzicii

Descriere: În partea centrală a monedei este reprezentată o mulțime veselă, alături de imaginea stilizată a unui instrument muzical și de note muzicale care plutesc în aer, redând atmosfera festivă a Sărbătorii Muzicii. Aceasta se organizează în Franța, începând cu anul 1981, cu ocazia fiecărui solstițiu de vară. Cuvintele „Fête de la MUSIQUE” și data „21 JUIN 2011” sunt inscripționate în interiorul desenului. În partea de sus, dispus circular spre dreapta în apropierea inelului exterior, figurează textul „30e ANNIVERSAIRE”, iar în partea de jos, literele „RF” indică țara emitentă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 milioane de monede

Data emiterii: iunie 2011

Grecia

Obiectul comemorării: Jocurile olimpice speciale de vară – Atena 2011

Descriere: În partea centrală a monedei este redată emblema Jocurilor: un soare radios, sursă a vieții, care evidențiază excelența și forța atleților participanți. Excelența este reprezentată prin ramura de măslin, iar forța, prin spirala care pornește din centrul soarelui. În partea dreaptă, urmând circumferința imaginii centrale, figurează inscripția „XIII SPECIAL OLYMPICS W.S.G. ATHENS 2011” și denumirea țării emitente, „ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, separate de simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: iunie 2011

San Marino

Obiectul comemorării: Aniversarea a 500 de ani de la nașterea lui Giorgio Vasari

Descriere: În centrul monedei care comemorează aniversarea a 500 de ani de la nașterea lui Giorgio Vasari (30 iulie 1511-27 iunie 1574), pictor, scriitor și arhitect renumit pentru biografiile unor artiști italieni și considerat, în prezent, fondatorul ideologic al lucrărilor de istorie a artei, este reprezentat un detaliu din tabloul acestuia „Judith tăindu-i capul lui Olofern”. În partea inferioară sunt inscripționați anii „1511-2011”, numele „G. VASARI” și denumirea țării emitente, „SAN MARINO”, apărând în partea stângă și, respectiv, în partea dreaptă, de-a lungul marginii interioare. Simbolul monetăriei, „R”, este gravat în partea stângă a motivului central, iar literele „CM”, reprezentând inițialele graficienei Claudia Momoni, în partea dreaptă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 130 000 de monede

Data emiterii: iunie 2011

Italia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 150 de ani de la unificarea Italiei

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă trei drapele ale Italiei fluturând în vânt, care marchează ultimii trei ani jubiliari – 1911, 1961 și, respectiv, 2011 – și ilustrează continuitatea între generații: această imagine reprezintă logoul aniversării a 150 de ani de la unificarea Italiei. Inscripția „150° DELL’UNITÁ D’ITALIA” (150 de ani de la unificarea Italiei) este dispusă în semicerc de-a lungul marginii superioare, în jurul celor trei drapele, iar literele suprapuse „RI”, gravate în partea dreaptă, indică țara emitentă – Republica Italiană. Sub cele trei steaguri sunt înscrise datele „1861 › 2011 › ›”. Simbolul monetăriei, „R”, este poziționat central, sub datele menționate, iar literele „ELF INC.”, reprezentând inițialele artistului Ettore Lorenzo Frapiccini, și primele trei litere ale denumirii profesiunii acestuia (incisore) în limba italiană sunt inscripționate în partea dreaptă, de-a lungul marginii inferioare. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 milioane de monede

Data emiterii: martie 2011

Spania

Obiectul comemorării: Curtea Leilor, Granada – seria „Patrimoniul mondial UNESCO”

Descriere: În centrul monedei este reprezentată Curtea Leilor din Alhambra, fortăreața din Granada, care a fost inclusă în 1984 în Patrimoniul mondial UNESCO. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 8 milioane de monede

Data emiterii: martie 2011

Slovenia

Obiectul comemorării: Centenarul nașterii lui Franc Rozman-Stane

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă o imagine stilizată a lui Franc Rozman-Stane, general în Înaltul Comandament al armatei partizanilor sloveni și erou național al Sloveniei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: martie 2011

Belgia

Obiectul comemorării: Centenarul Zilei internaționale a femeii

Descriere: Moneda comemorativă a centenarului Zilei internaționale a femeii, sărbătorită la 8 martie, prezintă, în partea centrală, efigiile primei femei medic din Belgia, Isala Van Diest, și primei femei avocat din Belgia, Marie Popelin, deasupra unui semicerc format din numele lor și simbolurile meseriilor practicate de acestea, care încadrează anul 2011. Deasupra efigiilor sunt inscripționate literele „BE”, care fac trimitere la naționalitatea celor două figuri feminine, încadrate de marca directorului monetăriei în partea stângă și de simbolul monetăriei în partea dreaptă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 5 milioane de monede

Data emiterii: martie 2011

Slovacia

Obiectul comemorării: Cea de-a 20-a aniversare a formării Grupului de la Vișegrad

Descriere: Partea centrală a monedei ilustrează conturul a patru state din Europa Centrală – Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia –, peste care este suprapusă litera compusă „V”, desemnând Grupul de la Vișegrad, o alianță regională cunoscută, de asemenea, sub numele de „Vișegrad 4” sau „V4”. Aceasta a fost înființată în urma unei reuniuni la nivel înalt a șefilor de stat sau de guvern ai Cehoslovaciei, Ungariei și Poloniei, care a avut loc în orașul Vișegrad din Ungaria la 15 februarie 1991, obiectivul său principal fiind cooperarea în domenii de interes comun în cadrul procesului de integrare europeană. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2011

Luxemburg

Obiectul comemorării: Cea de-a 50-a aniversare a numirii de către Marea Ducesă Charlotte a fiului său, Jean, ca lieutenant-représentant

Descriere: Moneda prezintă în partea centrală, la dreapta, efigia Alteței Sale Regale Marele Duce Henri, privind spre stânga, suprapusă peste efigia Marelui Duce Jean și cea a Marii Ducese Charlotte. Deasupra celor trei efigii apare înscrisul „LËTZEBUERG”. În partea superioară este inscripționat anul emiterii, respectiv „2011”, încadrat de simbolul monetăriei și de marca directorului monetăriei. Numele Altețelor Regale este gravat sub fiecare efigie. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,4 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2011

Țările de Jos

Obiectul comemorării: Aniversarea a 500 de ani de la publicarea faimoasei cărți „Laus Stultitiae” („Elogiul nebuniei”), scrisă de filozoful, umanistul și teologul olandez Desiderius Erasmus (Erasmus din Rotterdam)

Descriere: Partea centrală a monedei conține, în dreapta, imaginea lui Erasmus scriindu-și cartea, iar în stânga, efigia Reginei Beatrix. Cele două imagini sunt separate de inscripția verticală „Beatrix Koningin der Nederlanden”. Anul „2011”, marca directorului monetăriei și simbolul monetăriei sunt poziționate orizontal, aproape de centrul imaginii. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 4 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2011

Germania

Obiectul comemorării: Landul Renania de Nord-Westfalia

Descriere: În partea centrală a monedei este reprezentată catedrala din Köln, deasupra denumirii „Nordrhein-Westfalen” a landului federal german Renania de Nord-Westfalia, în care se află respectivul edificiu. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene, iar anul emiterii, „2011”, este inscripționat în partea inferioară.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2011