Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2011

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Μάλτα

Θέμα: Συνταγματική ιστορία – πρώτη εκλογή αντιπροσώπων το 1849

Περιγραφή: Στο κέρμα, το οποίο είναι το πρώτο από μια σειρά πέντε κερμάτων που θα εκδοθούν εντός πενταετούς περιόδου και θα σηματοδοτούν ορισμένα ορόσημα στη συνταγματική ιστορία της Μάλτας, απεικονίζεται ένα χέρι που ρίχνει μια ψήφο στην κάλπη. Αυτή η εικόνα συμβολίζει την εκλογή, το 1849, των πρώτων Μαλτέζων αντιπροσώπων στο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Βρετανού Κυβερνήτη της Μάλτας, η οποία αποτελούσε βρετανική αποικία από τη Συνθήκη των Παρισίων το 1814. Στην εσωτερική περίμετρο του κέρματος, επάνω και προς τα δεξιά, αναγράφονται οι λέξεις «MALTA – First elected representatives 1849». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 430.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2011

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 26η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται νέοι και σημαίες, το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και το έτος «2011». Στο επάνω μέρος της εσωτερικής περιμέτρου αναγράφονται οι λατινικοί αριθμοί «XXVI» και τα γράμματα «G.M.G.», δηλαδή η συντομογραφία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας (Giornata Mondiale della Gioventù), ενώ στο κάτω μέρος αναγράφεται η χώρα έκδοσης «CITTA’ DEL VATICANO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 115.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2011

Φινλανδία

Θέμα: 200ή επέτειος της Τράπεζας της Φινλανδίας

Περιγραφή: Στο αναμνηστικό κέρμα για τα 200 χρόνια της Τράπεζας της Φινλανδίας, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Hannu Veijalainen, απεικονίζεται το εθνικό πτηνό της Φινλανδίας, ο κύκνος. Στο κέρμα αναγράφεται επίσης το έτος έκδοσης «2011» και το έτος «1811» κατά το οποίο ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α' της Ρωσίας αποφάσισε με διάταγμα την ίδρυση υπηρεσίας συναλλάγματος, δανείων και καταθέσεων στο Turku της Φινλανδίας. Επρόκειτο για την πρώτη τράπεζα της χώρας, η οποία έγινε τελικά η Τράπεζα της Φινλανδίας. Η έδρα της μεταφέρθηκε στο Ελσίνκι το 1819. Ξεκίνησε τις εργασίες κεντρικής τράπεζας το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μετά τη δημιουργία νομισματικής μονάδας και την ίδρυση εμπορικών τραπεζών στη χώρα. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2011

Πορτογαλία

Θέμα: 500 χρόνια από τη γέννηση του Fernão Mendes Pinto

Περιγραφή: Στο κέρμα, το οποίο εκδίδεται με την ευκαιρία των 500 χρόνων από τη γέννηση του Fernão Mendes Pinto, Πορτογάλου εξερευνητή του οποίου το βιβλίο με τις ανακαλύψεις και τις περιπέτειές του στις θάλασσες και τις χώρες της Ασίας εκδόθηκε μετά θάνατον με τον τίτλο «Peregrinação» (Προσκύνημα), απεικονίζεται ένα ιστιοφόρο εν πλω. Η θάλασσα σχηματίζεται από διάφορες αναφορές –σε σχήμα κύματος– στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, στο βιβλίο του και σε ορισμένους από τους προορισμούς των ταξιδιών του. Κάτω από αυτές εμφανίζεται κεντρικά το όνομα της χώρας «Portugal». Το όνομά του και οι ημερομηνίες «1511» και «2011» στα αριστερά και τα δεξιά αντιστοίχως σχηματίζουν ένα ημικύκλιο στο επάνω άκρο. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 520.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2011

Μονακό

Θέμα: Ο γάμος του Πρίγκηπα Αλβέρτου και της Σαρλήν Γουίτστοκ

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται, στο κέντρο, οι μορφές του Πρίγκηπα Αλβέρτου και της Σαρλήν Γουίτστοκ. Στο κάτω μέρος αναγράφεται η χώρα έκδοσης «MONACO» και το έτος κοπής «2011». Το σήμα του νομισματοκοπείου και τα διακριτικά του χαράκτη αναγράφονται στα αριστερά και στα δεξιά της επιγραφής «MONACO 2011» αντίστοιχα. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 148.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2011

Γαλλία

Θέμα: 30ή επέτειος της Γιορτής της Μουσικής

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένα χαρούμενο πλήθος, μαζί με τη σχηματοποιημένη εικόνα ενός μουσικού οργάνου και νότες που αιωρούνται στον αέρα, συμβολίζοντας την εορταστική ατμόσφαιρα της Γιορτής της Μουσικής, η οποία από το 1981 διοργανώνεται στη Γαλλία κάθε χρόνο την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου. Στο κέντρο εμφανίζονται οι λέξεις «Fête de la MUSIQUE» και η ημερομηνία «21 JUIN 2011». Στο επάνω μέρος και με κλίση προς τα δεξιά αναγράφονται οι λέξεις «30e ANNIVERSAIRE», ενώ στο κάτω μέρος εμφανίζεται η ένδειξη της χώρας «RF». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2011

Ελλάδα

Θέμα: Παγκόσμιοι Θερινοί Αγώνες Special Olympics – Αθήνα 2011

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το έμβλημα των Αγώνων, ένας ήλιος που λάμπει, η πηγή της ζωής που παραπέμπει στην υπεροχή και τη δύναμη του αθλητή που παίρνει μέρος στους Αγώνες. Η υπεροχή υποδηλώνεται από το κλαδί της ελιάς και η δύναμη από τη σπειροειδή μορφή στο κέντρο του ήλιου. Στο επάνω δεξιό άκρο αναγράφονται οι λέξεις «XIII SPECIAL OLYMPICS W.S.G. ATHENS 2011», το σήμα του νομισματοκοπείου και η ονομασία της χώρας έκδοσης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2011

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 500 χρόνια από τη γέννηση του Giorgio Vasari

Περιγραφή: Στο κέρμα, το οποίο εκδίδεται με την ευκαιρία των 500 χρόνων από τη γέννηση του Giorgio Vasari (30 Ιουλίου 1511-27 Ιουνίου 1574), ζωγράφου, συγγραφέα και αρχιτέκτονα, διάσημου για τις βιογραφίες Ιταλών καλλιτεχνών, ο οποίος σήμερα θεωρείται ο πνευματικός πατέρας της ιστορίας της τέχνης, απεικονίζεται λεπτομέρεια από το έργο του «Giuditta decapitates Oloferne». Στο κάτω μέρος του κέρματος, στο κέντρο, αναγράφονται οι ημερομηνίες «1511-2011», ενώ στα αριστερά και στα δεξιά αναγράφονται αντίστοιχα το όνομα «G. VASARI» και η χώρα έκδοσης «SAN MARINO». Στα αριστερά του σχεδίου εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και στα δεξιά τα αρχικά της χαράκτριας «CM» (Claudia Momoni ). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 130.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2011

Ιταλία

Θέμα: 150ή επέτειος της ιταλικής ενοποίησης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται στο κέντρο τρεις ανεμίζουσες ιταλικές σημαίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις τρεις τελευταίες 50ετείς περιόδους –που έληξαν το 1911, το 1961 και το 2011 αντίστοιχα– και υποδηλώνουν μια τέλεια σχέση μεταξύ των γενεών: αυτός είναι ο λογότυπος της 150ής επετείου της ιταλικής ενοποίησης. Τις τρεις σημαίες περιβάλλει ημικυκλικά η επιγραφή «150° DELL’UNITÀ D’ITALIA» (150ή επέτειος της ιταλικής ενοποίησης), ενώ στα δεξιά τους αναγράφονται ο ένας επάνω στον άλλο οι χαρακτήρες «RΙ» οι οποίοι υποδηλώνουν τη χώρα έκδοσης (Δημοκρατία της Ιταλίας). Κάτω από τις τρεις σημαίες αναγράφονται τα έτη «1861 › 2011 › › ». Κάτω από τα έτη, στο κέντρο, αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και, στα δεξιά, οι χαρακτήρες «ΕLF INC» που είναι τα αρχικά του καλλιτέχνη Ettore Lorenzo Frapiccini και τα πρώτα τρία γράμματα της ιταλικής ονομασίας του επαγγέλματός του (incisore). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2011

Ισπανία

Θέμα: Αυλή των Λεόντων, Γρανάδα – σειρά αφιερωμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η Αυλή των Λεόντων στην Αλάμπρα, το φρούριο της πόλης της Γρανάδας, που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1984. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 8 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2011

Σλοβενία

Θέμα: 100 χρόνια από τη γέννηση του Franc Rozman-Stane

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια σχηματοποιημένη εικόνα του Franc Rozman-Stane, στρατηγού στην Ανώτατη Διοίκηση του στρατού των Σλοβένων παρτιζάνων και εθνικού ήρωα της Σλοβενίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2011

Βέλγιο

Θέμα: 100ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Περιγραφή: Στο κέρμα, το οποίο εκδίδεται με την ευκαιρία της 100ής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας –η οποία εορτάζεται στις 8 Μαρτίου– απεικονίζονται οι μορφές της Isala Van Diest, της πρώτης Βελγίδας ιατρού, και της Marie Popelin, της πρώτης Βελγίδας δικηγόρου, επάνω από ένα ημικύκλιο σχηματιζόμενο από τα ονόματά τους και τα σύμβολα των επαγγελμάτων τους. Στο κάτω μέρος αναγράφεται στο κέντρο το έτος «2011». Επάνω από τις μορφές, στο κέντρο, εμφανίζονται τα γράμματα «ΒΕ», υποδηλώνοντας την εθνικότητα των δύο γυναικών, ενώ στα αριστερά και στα δεξιά αναγράφονται αντιστοίχως τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2011

Σλοβακία

Θέμα: 20ή επέτειος της σύστασης της ομάδας του Visegrád

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το περίγραμμα τεσσάρων χωρών της κεντρικής Ευρώπης: της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας. Επάνω από αυτό το σχέδιο εμφανίζεται σύνθετο το γράμμα «V», το οποίο συμβολίζει την ομάδα του Visegrád, μια περιφερειακή συμμαχία γνωστή και ως «Visegrád 4» ή «V4». Η ομάδα αυτή συστάθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Τσεχοσλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ουγγρική πόλη Visegrád στις 15 Φεβρουαρίου 1991. Κύριος σκοπός της ομάδας του Visegrád ήταν η συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2011

Λουξεμβούργο

Θέμα: 50ή επέτειος του διορισμού από τη Μεγάλη Δούκισσα Καρλότα του υιού της Ιωάννη ως «lieutenant-représentant»

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται στα δεξιά η μορφή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου –ο οποίος κοιτάζει προς τα αριστερά– υπερκείμενη των μορφών του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη και της Μεγάλης Δούκισσας Καρλότας. Επάνω από τις τρεις μορφές απεικονίζεται η λέξη «LËTZEBUERG» και επάνω από αυτήν το έτος «2011». Στα αριστερά και στα δεξιά του έτους αναγράφονται το σήμα του νομισματοκοπείου και το σήμα του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Κάτω από την κάθε μορφή αναγράφεται το αντίστοιχο όνομα της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2011

Κάτω Χώρες

Θέμα: 500 χρόνια από την έκδοση του παγκοσμίου φήμης βιβλίου «Laus Stultitiae» (Μωρίας Εγκώμιον) που συνέγραψε ο Ολλανδός φιλόσοφος, ουμανιστής και θεολόγος Έρασμος

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο Έρασμος να συγγράφει το βιβλίο του στα δεξιά και η προτομή της Βασίλισσας Βεατρίκης στα αριστερά. Ανάμεσα στις δύο εικόνες εμφανίζονται οι λέξεις «Beatrix Koningin der Nederlanden» χαραγμένες κατακόρυφα. Το έτος «2011», τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου αναγράφονται οριζοντίως κοντά στο κέντρο του κέρματος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2011

Γερμανία

Θέμα: Ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας επάνω από τις λέξεις «Nordrhein-Westfalen», οι οποίες αντιπροσωπεύουν το γερμανικό ομόσπονδο κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας όπου και βρίσκεται. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με το έτος έκδοσης «2011» στο κάτω μέρος.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2011