Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Възпоменателни монети от 2 € – 2011 г.

Описанията на тази страница са взети от Официален вестник на Европейския съюз и поради това е възможно да се различават в известна степен от други публикувани на този уебсайт материали.

Малта

Тема: Конституционна история – първи избори за представители през 1849 г.

Описание: Това е първата от поредица от пет монети, които ще бъдат емитирани в рамките на пет години в памет на важни моменти от конституционната история на Малта. Във вътрешния кръг на монетата е изобразена ръка, която пуска бюлетина в урна, по случай избирането през 1849 г. на първите малтийски представители в Държавния съвет, консултиращ британския губернатор на Малта – британска колония след сключването на Парижкия договор през 1814 г. В горната дясна част на вътрешния кръг са изписани думите „MALTA – First elected representatives 1849“ (МАЛТА – Първи избрани представители 1849 г.). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 430 000 монети

Дата на емисия: ноември 2011 г.

Ватикан

Тема: 26-ти Световен ден на младежта

Описание: Във вътрешния кръг на монетата са изобразени младежи и знамена, знакът на монетния двор „R“ и годината „2011“. Около тях в горния край са разположени римските цифри „ХХVІ“ и буквите „G.M.G.“ - съкращение на Giornata Mondiale della Gioventù (Световен ден на младежта), а по долния ръб е изписано названието на емитиращата държава - „CITTA’ DEL VATICANO“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 115 000 монети

Дата на емисия: октомври 2011 г.

Финландия

Тема: 200-годишнина на централната банка на Финландия

Описание: Възпоменателната монета, посветена на 200-годишнината на централната банка на Финландия, дело на художника Хану Веялайнен, изобразява националната птица на Финландия – лебеда. Освен това във вътрешния кръг на монетата е изписана годината „2011“, годината на емитиране и „1811“ – годината, в която руският император Александър І издава декрет за основаването на „Служба за обмен, кредитиране и депозити“ в Турку, Финландия. Това е първата финландска банка и в крайна сметка се развива в централна банка на Финландия, която през 1819 г. се пренася в Хелзинки. Банката започва да действа като централна през втората половина на ХІХ век, след като Финландия получава собствена парична единица, а в държавата се основават търговски банки. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,5 милиона монети

Дата на емисия: октомври 2011 г.

Португалия

Тема: 500-годишнина от рождението на Фернау Мендеш Пинту

Описание: Монетата е посветена на 500-годишнината от рождението на Фернау Мендеш Пинту – португалски изследовател, чиято книга за откритията и приключенията му по море и в страните на Азия е публикувана посмъртно със заглавие „Peregrinação“ (Странстване). Във вътрешния кръг на монетата е изобразен ветроходен кораб, плаващ в море, образувано от вълни под формата на текстови препратки към Португалия, Лисабон, неговата книга и някои от дестинациите на пътешествията му, като името на държавата „Portugal“ (Португалия) е в средата под тях. Неговото име и годините „1511“ и „2011“ образуват полукръг около горния ръб на вътрешния кръг. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 520 000 монети

Дата на емисия: септември 2011 г.

Монако

Тема: Сватбата на принц Албер и Шарлен Уитсток

Описание: В средата на вътрешния кръг на монетата са изобразени ликовете на принц Албер и принцеса Шарлен. Под изображението са изписани името на емитиращата държава „MONACO“ и годината на емисията „2011“. Знакът на монетния двор и на гравьора са разположени съответно пред и след „MONACO 2011“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 148 000 монети

Дата на емисия: юли 2011 г.

Франция

Тема: 30-годишнина на Празника на музиката

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразено весело множество от хора и стилизирано са представени музикални инструменти и ноти, които се носят във въздуха и символизират празничната атмосфера на празника на музиката, който се провежда ежегодно във Франция, в деня на лятното слънцестоене, от 1981 г. насам. В центъра на изображението са изписани думите „Fête de la MUSIQUE“ и датата „21 JUIN 1981“. Вдясно по горния ръб е разположен надписът „30e ANNIVERSAIRE“, а в долната част е означението на емитиращата държава „RF“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 10 милиона монети

Дата на емисия: юни 2011 г.

Гърция

Тема: Световни летни специални олимпийски игри – „Атина 2011“

Описание: Във вътрешната част на монетата е изобразена емблемата на игрите – животворно сияещо слънце, символ на високите постижения и силата на атлетите-участници. Високите постижения са символично представени от маслинена клонка, а силата – от спиралата, която води началото си от центъра на слънцето. Вдясно, по горния ръб на вътрешния кръг, е изписан поводът: „XIII SPECIAL OLYMPICS W.S.G. ATHENS 2011“, както и името на емитиращата държава „ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ“. Знакът на монетния двор е поставен между тях. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: юни 2011 г.

Сан Марино

Тема: 500-годишнина от рождението на Джорджо Вазари

Описание: Монетата е посветена на 500-годишнината от рождението на Джорджо Вазари (30 юли 1511 г. – 27 юни 1574 г.) – художник, писател и архитект, известен с биографиите си на италиански творци и понастоящем считан за идеологическия създател на произведенията за историята на изкуството. Във вътрешния кръг е изобразен мотив от картината му „Юдит обезглавява Олоферн“. В долната част в средата са изписани годините „1511-2011“, а името „G. VASARI“ и обозначението на държавата емитент „SAN MARINO“ са съответно вляво и вдясно по вътрешния ръб. Знакът на монетния двор „R“ е поставен вляво от централния мотив, а буквите „СМ“ – инициалите на дизайнера Клаудия Момони – непосредствено отдясно. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 130 000 монети

Дата на емисия: юни 2011 г.

Италия

Тема: 150 години от обединението на Италия

Описание: Във вътрешната част на монетата, в центъра, са изобразени три развени от вятъра италиански знамена, които символизират три изминали петдесетгодишни периода – завършващи съответно през 1911 г., 1961 г. и 2011 г. – илюстрация на съвършената връзка между поколенията. Това е и емблемата на 150-годишнината от обединението на Италия. По горния ръб на вътрешния кръг около трите знамена в полукръг са изписани думите „150° DELL’ UNITÀ D’ITALIA“ (150-годишнина от обединението на Италия). Насложените вдясно от центъра една върху друга букви „RI“ указват държавата емитент – Република Италия. Под трите знамена са изписани годините „1861 › 2011 › ›“. В центъра под тях стои знакът на монетния двор „R“, а отдясно по ръба на долната част на вътрешния кръг – буквите „ELF INC.“– инициалите на художника Еторе Лоренцо Фрапичини и първите три букви от италианското наименование на неговата професия (incisore). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 10 милиона монети

Дата на емисия: март 2011 г.

Испания

Тема: Дворът на лъвовете, Гранада – поредица „Световно културно наследство на ЮНЕСКО“

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразен Дворът на лъвовете в Аламбра – укрепения замък в Гранада, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство през 1984 г. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 8 милиона монети

Дата на емисия: март 2011 г.

Словения

Тема: 100 години от рождението на Франц Розман-Стане

Описание: Вътрешният кръг на монетата съдържа стилизирано изображение на Франц Розман-Стане, генерал в главното командване на словенската партизанска армия и национален герой на Словения. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: март 2011 г.

Белгия

Тема: 100-годишнина от обявяването на Международния ден на жената

Описание: Във вътрешната част на монетата по случай 100-годишнината от обявяването на Международния ден на жената, отбелязван на 8 март, е изобразен ликът на Исала Ван Дийст, първата белгийка лекар, и на Мари Попелен, първата белгийка адвокат. Под тях и около годината – 2011 – под формата на полукръг са изписани имената им и са поставени символите на техните професии. В средата над портретите им се намират буквите „BE“, обозначаващи тяхната националност, като отляво и отдясно са изобразени знакът на управителя на монетния двор и знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 5 милиона монети

Дата на емисия: март 2011 г.

Словакия

Тема: 20 години от създаването на Вишеградската четворка

Описание: Във вътрешния кръг на монетата са представени контурите на четири централноевропейски държави – Чешката република, Унгария, Полша и Словакия, а върху тях е насложена буквата „V“, обозначаваща Вишеградската група – регионален съюз, известен още като „Вишеградската четворка“ или „V4“, създаден след среща на високо равнище на държавните и правителствени ръководители на Чехословакия, Унгария и Полша в унгарския град Вишеград на 15 февруари 1991 г., главно с цел сътрудничество в области на взаимен интерес в рамките на процеса на европейска интеграция. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: януари 2011 г.

Люксембург

Тема: 50 години, откакто Великата херцогиня Шарлот обявява сина си Жан за свой официален заместник („lieutenant-représentant“)

Описание: Вдясно във вътрешния кръг на монетата е разположен образът на Негово Кралско Височество Великия херцог Анри, в ляв профил, насложен върху образите на Великия херцог Жан и Великата херцогиня Шарлот. Над трите образа е изписана думата „LËTZEBUERG“. Отгоре е разположена годината „2011“, между знака на монетния двор и знака на главния гравьор. Имената на Техни Кралски Височества са изписани под съответните образи. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,4 милиона монети

Дата на емисия: януари 2011 г.

Нидерландия

Тема: Петстотин години от издаването на световноизвестната книга „Laus Stultitiae“ (Възхвала на глупостта) на холандския философ, хуманист и теолог Еразъм Ротердамски

Описание: Отдясно във вътрешната част на монетата е изобразен Еразъм, пишещ своята книга, а отляво е ликът на кралица Беатрикс. Те са разделени от вертикално разположения надпис „Beatrix Koningin der Nederlanden“. Годината „2011“, знакът на главния гравьор и знакът на монетния двор са разположени хоризонтално близо до центъра на монетата. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 4 милиона монети

Дата на емисия: януари 2011 г.

Германия

Тема: Федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия

Описание: Във вътрешния кръг на монетата е изобразена Кьолнската катедрала над думите „Nordrhein-Westfalen“, обозначаващи германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира катедралата. По външния пръстен са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз и годината на емисията „2011“ в долната част.

Тираж: 30 милиона монети

Дата на емисия: януари 2011 г.