Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2013.

Nizozemska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200. obljetnica postojanja Kraljevine Nizozemske

Opis: U jezgri kovanice vrpca koja izvana prikazuje lik kralja Willema-Alexandera nastavlja se prema unutra, ocrtavajući likove njegovih šest prethodnika, a to su: kraljica Beatrix, kraljica Juliana, kraljica Wilhelmina, kralj Willem III., kralj Willem II. i kralj Willem I. Oko tih likova ispisano je »Willem-Alexander Koning der Nederlanden«, a potom slijede oznaka nizozemske kraljevske kovnice, oznaka direktora kovnice, oznaka za godinu »2013« i monogram autora motiva. Lijevo od likova upisano je »200 jaar Koninkrijk«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 3,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: studeni 2013.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 125. obljetnica rođenja F. E. SILLANPÄÄA, dobitnika Nobelove nagrade za književnost

Opis: U jezgri kovanice prikazan je portret književnika Sillanpääa. U gornjem je dijelu polukružno napisano »F. E. SILLANPÄÄ«. Lijevo se nalaze godina »1888« i oznaka kovnice. Desno su godina »1964«, oznaka države izdavateljice »FI« i godina izdanja »2013«. Ova je posebna kovanica izdana u sjećanje na osobu koja je simbol cijele nacije. F. E. SILLANPÄÄ bio je majstor stila koji je u finsku književnost unio duboke spoznaje o odnosu između ljudi i prirode. Nobelovu nagradu dobio je 1939., osobito za djela »Sveta bijeda« i »Silja«. Taj je književni velikan nacionalnu slavu ponajviše stekao svojim popularnim radijskim nastupima i nezaboravnim božićnim pričama. Nakon rata daroviti je pisac postao dugobradi »Taata«, neslužbeni »djed nacije«. Na temelju njegovih sjećanja na proslave Božića u djetinjstvu u Finskoj se razvila omiljena tradicija: djed bi svojim opuštajućim božićnim »pričama« cijelu naciju okupio oko radioaparata. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: studeni 2013.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Autonomni ustav iz 1921.

Opis:Motiv prikazuje zemljopisnu kartu malteških otoka i njihovo stanovništvo. U donjem dijelu motiva nalazi se oznaka za godinu »2013«. U gornjem je dijelu polukružno napisano »MALTA – Self-government 1921«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2013.


Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 28. Svjetski dan mladih

Opis: Motiv prikazuje najpoznatiji spomenik Rio de Janeira, kip Krista na brdu Corcovado, okružen mladim ljudima. U gornjem dijelu kovanice polukružno je ispisan natpis »XXVIII G.M.G. CITTÀ DEL VATICANO RIO 2013«. Na desnoj strani nalazi se oznaka kovnice »R« i ime umjetnika »P DANIELE«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 115 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2013.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: obilježavanje 100. obljetnice ujedinjenja Krete i Grčke

Opis:U jezgri kovanice prikazani su kretski pobunjenici koji podižu grčku zastavu, simboličan prikaz borbe Krete za sjedinjenje s Grčkom. U gornjem dijelu velikim slovima i na grčkom jeziku polukružno je ispisan naziv države izdavateljice »Helenska Republika«. Ispod se nalazi natpis »100 godina od ujedinjenja Krete i Grčke« na grčkom jeziku. S desne strane navedeno je razdoblje »1913 – 2013« te oznaka grčke kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2013.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 2.400. obljetnica osnutka Platonove akademije

Opis:Platonov portret (iz profila). Na lijevoj strani kovanice nalaze se natpisi »2.400 godina od osnutka Platonove akademije« i »Helenska Republika« na starogrčkom pismu. Na desnoj su strani godina »2013« i oznaka grčke kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2013.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 500. obljetnica smrti talijanskog slikara Pinturicchija

Opis:U središtu je prikaz freske »Isus među pismoznancima«. Uz donji je rub polukružno ispisan natpis »SAN MARINO«, a lijevo od prikaza freske uz rub napisano je slovo »R«, oznaka talijanske kovnice. Ispod prikaza freske nalazi se prezime autorice »MOMONI«, dok je iznad freske polukružno ispisan natpis »PINTURICCHIO«, a ispod njega brojke »1513« i »2013« koje označavaju godine. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 115 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2013.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 100. obljetnica osnutka Kraljevskog meteorološkog instituta (Koninklijk Meteorologisch Instituut / Institut Royal Météorologique)

Opis:U jezgri kovanice upisan je broj 100. Prva nula okružuje pokrate »KMI« i »IRM«, dok druga nula predstavlja sunce. Izobare, kapljice kiše i pahulje snijega nalaze se lijevo od sunca. Među gornjim sunčevim zrakama navedena je godina »2013«, a među donjima nacionalna oznaka »BE«. Ispod jedinice broja 100 nalazi se oznaka direktora kovnice i oznaka briselske kovnice, glava sv. Mihovila arkanđela s kacigom. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 milijuna kovanica

Datum izdanja: rujan 2013.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 150 godina otkako je finski Parlament 1863. započeo s redovitim zasjedanjima

Opis:Na prigodnoj kovanici od 2 eura stoji oznaka za godinu »1863«, iz koje raste klica kao simbol početka demokracije i razvoja Finske. Polukružno u donjem dijelu nalazi se dvojezični naziv države izdavateljice »SUOMI FINLAND«, razdvojen oznakom kovnice te oznaka za godinu »2013«. Parlamentom iz 1863. započinje razdoblje prosvjetiteljstva. Ta godina u Finskoj naznačava početak prave demokracije, transparentnosti tiska i prava na uporabu finskog jezika. Prvim redovitim zasjedanjem Parlamenta Finci su dobili mogućnost utjecaja na politiku u svojoj zemlji kao nikada do tada. Ta je godina označila početak razdoblja prosvjetiteljstva za finsku demokraciju. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: rujan 2013.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: himna Velikog Vojvodstva Luksemburga

Opis:Na desnoj strani jezgre kovanice prikazan je lik Njegove Kraljevske Visosti velikog vojvode Henrija, koji gleda prema lijevoj strani. Na lijevoj strani jezgre notni je zapis i tekst nacionalne himne. Tekst »Ons Heemecht« nalazi se na vrhu jezgre kovanice, a država izdavateljica »LËTZEBUERG«, godina »2013« te oznaka kovnice i monogram direktora kovnice na dnu. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,4 milijuna kovanica

Datum izdanja: rujan 2013.


Slovačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 1.150. obljetnica početka misije Ćirila i Metoda u Velikomoravskoj Kneževini

Opis: U jezgri kovanice prikazana su solunska braća Ćiril i Metod, a između njih simboličan dvostruki križ na tri brežuljka. Braća drže križ kao biskupski štap, čime se povezuju simboli države i kršćanstva te naglašava važnost njihove misije, koja je pomogla učvrstiti suverenost i legitimnost Velikomoravske Kneževine – prve slavenske države u Srednjoj Europi. Lik Ćirila drži knjigu koja predstavlja obrazovanje i vjeru, a Metod je prikazan s crkvom koja simbolizira vjeru i institucijsko kršćanstvo. Uz donji rub jezgre kovanice stoji naziv države izdavateljice »SLOVENSKO« te godine »863« i »2013« s crticom između. Uz gornji rub jezgre nalaze se imena »KONŠTANTÍN« i »METOD«. Lijevo od braće nalaze se stilizirana slova »mh«, monogram autora motiva na kovanici Miroslava Hrica, a desno oznaka kovnice Kremnica, sastavljena od slova »MK« između dviju matrica. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: srpanj 2013.


Monako

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 20. obljetnica pristupanja UN-u

Opis:U sredini kovanice prikazana je golubica s maslinovom grančicom, s lijeve strane polukružnog natpisa nalazi se rog obilja, a s desne strane utisnut je znak pariške kovnice. Na vrhu u polukrugu nalazi se naziv države izdavateljice »MONACO«, a u polukrugu na dnu kovanice natpis »1993 ADMISSION À L'ONU 2013«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,2 milijuna kovanica

Datum izdanja: srpanj 2013.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 700. obljetnica rođenja Giovannija BOCCACCIA

Opis:Na kovanici se nalazi portret Giovannija BOCCACCIA u tročetvrtinskom profilu usmjerenom udesno, napravljen prema fresci koju je naslikao Andrea del Castagno oko 1450. (Firenca, Galleria degli Uffizi); oko portreta na dnu nalazi se natpis »BOCCACCIO 1313 2013«, a na desnoj strani ističu se slova R (oznaka kovnice u Rimu)/RI (monogram Talijanske Republike)/m (monogram autora Roberta Maurija). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 milijuna kovanica

Datum izdanja: srpanj 2013.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 250. obljetnica izgradnje tornja »Torre dos Clérigos«

Opis:Toranj je prikazan onako kako se vidi s ulice kada se stoji u njegovoj blizini, uz tipičan pogled na Oporto s južne obale rijeke Douro. U gornjem dijelu polukružno je ispisano »250 ANOS TORRE DOS CLÉRIGOS — 2013«. U donjem desnom dijelu nalazi se portugalski grb, a ispod grba naziv države izdavateljice »PORTUGAL«. Na lijevoj su strani oznaka kovnice i ime umjetnika »INCM — HUGO MACIEL«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 525 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2013.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 150. obljetnica rođenja Pierrea de Coubertina, koji je potaknuo oživljavanje Olimpijskih igara i bio prvi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora

Opis: U jezgri kovanice, malo udesno od sredine nalazi se portret Pierra de Coubertina u mladosti. U pozadini su stilizirani olimpijski krugovi, koji čine okvir za siluete koje simboliziraju olimpijske sportove. Lijevo od portreta navedena je oznaka države izdavateljice »RF« iznad godine izdanja, »2013«. Uzduž gornjeg ruba jezgre stoji natpis »PIERRE DE COUBERTIN«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: lipanj 2013.


Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Sede Vacante 2013.

Opis:Na kovanici je prikazan grb kardinala kamerlenga. Iznad grba nalazi se simbol Apostolske komore, dva mala križa i s lijeve strane natpis »CITTÀ DEL VATICANO«. Iznad grba s desne strane nalazi se natpis »SEDE VACANTE MMXIII«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 125 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2013.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200. obljetnica rođenja Giuseppea VERDIJA

Opis:Motiv prikazuje poprsje Giuseppea VERDIJA s tročetvrtinskim profilom usmjerenim ulijevo. Na lijevoj strani kovanice nalazi se monogram Talijanske Republike »RI«/1813, a na desnoj strani kovanice znak R (oznaka rimske kovnice)/2013. Ispod slike stoji MCC (monogram autorice – Maria Carmela COLANERI)/G. VERDI. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2013.


Nizozemska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: najava predaje krune Njezina Veličanstva kraljice Beatrix

Opis: Crtež u prvom planu prikazuje lik kraljice Beatrix, a u pozadini lik oranskog princa, djelomično prekrivenog likom kraljice. Oba lika okružuje natpis: »WILLEM-ALEXANDER PRINS VAN ORANJE (simbol krune) BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN (oznaka kovnice) 28 januari 2013 (oznaka direktora kovnice)« Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 20 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2013.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Baden-Württemberg iz serije »Länder«

Opis:U jezgri kovanice prikazan je samostan Maulbronn, najbolje očuvani srednjovjekovni samostanski kompleks sjeverno od Alpa. Taj se samostan, koji je osnovan 1147., od 1993. nalazi na popisu UNESCO-ove svjetske kulturne baštine. U gornjem je dijelu oznaka za godinu izdanja »2013«. U donjem dijelu napisano je »BADEN-WÜRTTEMBERG«, a ispod oznaka države izdavateljice »D«. Oznaka kovnice, koju čini jedno od slova A, D, F, G ili J, nalazi se na desnoj strani. U donjem lijevom uglu nalazi se monogram umjetnika. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2013.


Slovenija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 800. obljetnica posjećivanja Postojnske jame

Opis: Središnji je motiv kovanice stilizirana spirala koja započinje s lijeve strane jezgre s natpisom »POSTOJNSKA JAMA • 1213 – 2013 • SLOVENIJA« i završava dvama stiliziranim speleotemima. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: veljača 2013.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: samostan San Lorenzo de El Escorial – serija mjesta s popisa svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a

Opis: U jezgri kovanice prikazan je samostan San Lorenzo de El Escorial. Velikim tiskanim slovima uzduž gornjega ruba napisan je naziv države izdavateljice »ESPAÑA«, a s desno od njega iznad oznake kovnice godina izdanja »2013«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 8 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2013.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 50 godina od potpisivanja Elizejskog ugovora

Opis: Kovanicu su dizajnirali Yves Sampo (kovnica Monnaie de Paris), Stefanie Lindner (berlinska državna kovnica), Alina Hoyer (Berlin) i Sneschana Russewa-Hoyer (Berlin), a prikazuje stilizirane portrete potpisnika Elizejskog ugovora (tadašnjeg kancelara Savezne Republike Njemačke Konrada Adenauera i nekadašnjeg predsjednika Francuske Republike Charlesa de Gaullea). Ispod portreta nalaze se njihovi potpisi, svaki s jedne strane natpisa »50 ANS JAHRE« i s godinom »2013« u sredini. Po sredini uz gornji rub jezgre piše »TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE«, a uz donji »ÉLYSÉE-VERTRAG«. Uz desni unutarnji rub jezgre ispod portreta Adenauera nalaze se cvijet »fleurette« (simbol graverske radionice) i oznaka države izdavateljice »RF«. Oznaka kovnice smještena je uz lijevi unutarnji rub ispod portreta de Gaullea. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2013.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 50 godina od potpisivanja Elizejskog ugovora

Opis: Kovanicu su dizajnirali Yves Sampo (kovnica Monnaie de Paris), Stefanie Lindner (berlinska državna kovnica), Alina Hoyer (Berlin) i Sneschana Russewa-Hoyer (Berlin), a prikazuje stilizirane portrete potpisnika Elizejskog ugovora (tadašnjeg kancelara Savezne Republike Njemačke Konrada Adenauera i nekadašnjeg predsjednika Francuske Republike Charlesa de Gaullea). Ispod portreta nalaze se njihovi potpisi, svaki s jedne strane natpisa »50 ANS JAHRE« i s godinom »2013« u sredini. Po sredini uz gornji rub jezgre piše »TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE«, a uz donji »ÉLYSÉE-VERTRAG«. Uz desni unutarnji rub jezgre ispod portreta Adenauera nalazi se oznaka kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«, ovisno o kojoj je kovnici riječ) te oznaka države izdavateljice »D«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 11 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2013.