Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

2 euron erikoisrahat – 2013

Tämän sivun kolikkokuvaukset perustuvat Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistuihin kuvauksiin.

Alankomaat

Aihe: Alankomaiden kuningaskunta 200 vuotta

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on ulkokehältä lähtevä nauha, joka muodostaa siluetit kuningas Willem-Alexanderista ja hänen kuudesta edeltäjästään (kuningatar Beatrix, kuningatar Juliana, kuningatar Vilhelmiina, kuningas Vilhelm III, kuningas Vilhelm II ja kuningas Vilhelm I). Sisäosan yläreunassa kulkee teksti ”WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN”, ja alareunassa ovat Alankomaiden rahapajan ja sen johtajan tunnukset, vuosiluku 2013 sekä suunnittelijan nimikirjaimet. Siluettien vasemmalla puolella on teksti ”200 JAAR KONINKRIJK”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 3,5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: marraskuu 2013

Suomi

Aihe: 125 vuotta Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään syntymästä

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on Sillanpään muotokuva. Yläreunassa kulkee teksti ”F. E. SILLANPÄÄ”. Vasemmalla ovat liikkeeseenlaskuvuosi 1888 ja rahapajan tunnus ja oikealla vuosiluku 1964 ja liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”FI” sekä liikkeeseenlaskuvuosi 2013. Tämä erikoisraha on lyöty koko kansan Taatan kunniaksi. F. E. SILLANPÄÄ oli tyylitaituri, joka toi Suomen kirjallisuuteen syvällistä ymmärtämystä ihmisen ja luonnon suhteista. Nobelin palkinnon perusteluissa vuonna 1939 häntä kiitettiin erityisesti teoksista Hurskas kurjuus ja Nuorena nukkunut. Sodan jälkeen Sillanpää teki uuden tulemisen harmaapartaisena koko kansan Taatana. Kirjailijamestari painui suomalaisten mieliin joulupakinoillaan ja radioesiintymisillään. illanpään lapsuuden joulumuistoista kehittyi suomalaisten rakastama perinne, ja Taata keräsi koko kansan radioiden ääreen kuuntelemaan joulupakinoitaan. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: marraskuu 2013

Malta

Aihe: Maltan itsehallinto

Kuvaus: Sisäosaan on kuvattu Maltan saaret ja Maltan kansalaisten hahmoja. Kuvan alapuolella on vuosiluku 2013. Yläoikealla sisäosan reunassa kulkee teksti ”MALTA — Self-government 1921”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 500 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2013

Vatikaanivaltio

Aihe: 28. maailman nuortenpäivät

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu Rio de Janeiron tunnetuin monumentti Kristus-patsas nuorten ympäröimänä. Maailman nuortenpäivät järjestettiin Riossa heinäkuussa 2013. Kolikon sisäosan yläreunaa kiertää teksti ”XXVIII G.M.G. CITTÀ DEL VATICANO RIO 2013”. Oikealla ovat rahapajan tunnus ”R” ja taiteilijan nimi ”P DANIELE”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 115 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2013

Kreikka

Aihe: Kreetan ja Kreikan liiton 100-vuotisjuhla

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on kreetalaisia kapinallisia heiluttamassa Kreikan lippua, mikä kuvaa symbolisesti Kreetan ponnisteluja Kreikkaan liittymiseksi. Yläreunassa kulkee teksti ”ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (Helleenien tasavalta) ja alareunassa teksti ”100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα” (100 vuotta Kreetan ja Kreikan liitosta). Oikeassa reunassa ovat Kreikan rahapajan tunnus ja vuosiluvut 1913–2013. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 750 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2013

Kreikka

Aihe: 2 400 vuotta Platonin akatemian perustamisesta

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on filosofi Platonin profiilikuva. Vasemmassa reunassa kulkee muinaiskreikkalainen teksti ”2 400 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας Πλάτωνος” (2 400 vuotta Platonin akatemian perustamisesta) ja sen ja kuvan välissä on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (Helleenien tasavalta). Oikeassa reunassa ovat Kreikan rahapajan tunnus ja vuosiluku 2013. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 750 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2013

San Marino

Aihe: 500 vuotta taidemaalari Pinturicchion kuolemasta

Kuvaus: Etualalla on fresko, jossa Jeesus väittelee kirjanoppineiden kanssa. Sisäosan yläreunassa kulkee teksti ”PINTURICCHIO”, ja sen alla ovat vuosiluvut 1513 ja 2013. Alareunassa kulkee teksti ”SAN MARINO”, ja kuvan alla on suunnittelijan nimi ”MOMONI”. Kuvan vasemmalla puolella on Italian rahapajan tunnus ”R”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 115 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2013

Belgia

Aihe: Kuninkaallinen meteorologian laitos (KMI) 100 vuotta

Kuvaus: Sisäosan keskellä on numero ”100”, jossa ensimmäisen nollan sisällä ovat lyhenteet ”KMI” (Koninklijk Meteorologisch Instituut) ja ”IRM” (Institut Royal Météorologique) ja toinen nolla esittää aurinkoa. Ykkösen alapuolella ovat Brysselin rahapajan johtajan tunnus (kissa) ja rahapajan tunnus (profiilikuva arkkienkeli Mikaelista päähineineen). Auringon yläpuolella auringonsäteiden välissä on vuosiluku 2013 ja alapuolella kansallistunnus ”BE”. Auringon vasemmalla puolella on ilmanpainekäyriä, sadepisaroita ja lumihiutaleita. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 2 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2013

Suomi

Aihe: Säännöllisen valtiopäivätoiminnan alkaminen Suomessa 150 vuotta sitten

Kuvaus: Sisäosassa on vuosiluku 1863, josta kasvaa kansanvallan alkua ja Suomen kehitystä kuvaava verso. Sisäosan alareunaa kiertävät liikkeeseenlaskijamaan nimi ”SUOMI FINLAND” ja vuosiluku 2013. Sanojen välissä on rahapajan tunnus. Vuoden 1863 valtiopäivät aloittivat uuden ajan Suomessa. Vuosi 1863 merkitsi alkua aidolle demokratialle, avoimelle lehdistötoiminnalle ja oikeudelle käyttää suomen kieltä. Säännöllisen valtiopäivätoiminnan myötä suomalaisten mahdollisuudet vaikuttaa oman maansa asioihin paranivat merkittävästi. Vuosi merkitsi valon ajan alkamista Suomen demokratialle. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2013

Luxemburg

Aihe: Luxemburgin suurherttuakunnan kansallishymni

Kuvaus: Kolikon sisäosan oikeassa laidassa on suurherttua Henrin vasemmalle katsova profiilikuva ja vasemmassa laidassa kansallishymnin nuotit ja sanat. Nuottien yläpuolella on teksti ”Ons Heemecht”. Sisäosan alalaidassa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”LËTZEBUERG” ja sen alla vuosiluku 2013.Vuosiluvun oikealla puolella on rahapajan tunnus ja vasemmalla rahapajan johtajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,4 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2013

Slovakia

Aihe: 1 150 vuotta siitä, kun Konstantinos ja Metodios aloittivat lähetystyön Suur-Määrissä

Kuvaus: Kolikon sisäosassa ovat thessalonikilaiset veljekset Konstantinos ja Metodios. Heidän välissään on kaksoisristi kolmen kukkulan keskellä. Risti ja kukkulat symboloivat Slovakiaa, ja Metodios pitelee ristiä piispansauvan tapaan. Valtion ja kristinuskon yhdistäminen korostaa veljesten lähetystyön merkitystä Keski-Euroopan ensimmäisen slaavilaisen valtion, Suur-Määrin, itsenäistymisessä. Konstantinoksella, joka sai myöhemmin munkkinimen Kyrillos, on käsissään koulutusta ja uskoa edustava kirja, ja Metodios pitelee kädessään uskoa ja järjestäytynyttä kristinuskoa symboloivaa kirkkoa. Kolikon sisäosan alareunassa ovat viivoilla erotettuina liikkeeseenlaskijamaan nimi ”SLOVENSKO” sekä vuosiluvut 863 ja 2013. Sisäosan yläreunassa ovat nimet ”KONŠTANTÍN” ja ”METOD”. Veljesten vasemmalla puolella ovat kolikon suunnittelijan Miroslav Hricin tyylitellyt nimikirjaimet ”mh”, ja veljesten oikealla puolella on Kremnica-rahapajan tunnus (kirjaimet ”MK” kahden leimasimen välissä). Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2013

Monaco

Aihe: YK-jäsenyys 20 vuotta

Kuvaus: Kolikko kuvaa oliivinoksaa kantavaa kyyhkyä. Sisäosan vasemmassa reunassa on runsaudensarvi ja oikeassa punssi Pariisin rahapajan tunnuksena. Yläreunaa kiertää liikkeeseenlaskijamaan nimi ”MONACO” ja alareunaa teksti ”1993 - ADMISSION À L'ONU - 2013”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,2 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2013

Italia

Aihe: 700 vuotta Giovanni Boccacion syntymästä

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on kirjailija Boccaccion oikealle etuviistoon katsova kasvokuva Andrea del Castagnon freskosta noin vuodelta 1450 (Firenze, Uffizin galleria). Sisäosan alareunassa kulkee teksti ”BOCCACCIO 1313 2013”. Oikealla ovat Rooman rahapajan tunnus ”R”, Italian tasavallan monogrammi ”RI” ja suunnittelija Roberto Maurin nimikirjain ”m”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 10 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2013

Portugali

Aihe: Torre dos Clérigos -torni 250 vuotta

Kuvaus: Torni on kuvattu sen edessä seisovan henkilön näkökulmasta. Taustalla on Oporton kaupungin siluetti Douro-joen etelärannalta katsottuna. Sisäosan yläreunassa kulkee teksti ”250 ANOS TORRE DOS CLÉRIGOS — 2013”. Oikealla alhaalla on Portugalin vaakuna, jonka alla on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”PORTUGAL”. Vasemmalla ovat rahapajan tunnus ”INCM” ja taiteilijan nimi ”HUGO MACIEL”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 525 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2013

Ranska

Aihe: 150 vuotta nykyaikaisten olympialaisten perustajan ja Kansainvälisen olympiakomitean ensimmäisen puheenjohtajan Pierre de Coubertinin syntymästä

Kuvaus: Kolikon sisäosassa oikealla on Pierre de Coubertin nuoruuskuva. Kuvan taustalla on tyylitellyt olympiarenkaat. Kuvan taustalla olevissa tyylitellyissä olympiarenkaissa on eri olympialajeja esittäviä hahmoja. Kuvan vasemmalla puolella on liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”RF” ja sen alapuolella liikkeeseenlaskuvuosi 2013. Kolikon sisäosan yläreunaa myötäilee teksti ”PIERRE DE COUBERTIN”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2013

Vatikaanivaltio

Aihe: Sede Vacante (tyhjä istuin) 2013

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu kardinaalivaltiosihteerin (camerlengo) vaakuna, jonka yläpuolella on varainhoitoelimen (camera apostolica) symboli, kaksi pientä ristiä, vasemmalla sanat ”CITTÀ DEL VATICANO” ja oikealla sanat ”SEDE VACANTE MMXIII”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 125 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2013

Italia

Aihe: 200 vuotta Giuseppe Verdin syntymästä

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on Giuseppe Verdin vasemmalle etuviistoon katsova rintakuva. Kuvan vasemmalla puolella ovat Italian tasavallan monogrammi ”RI” ja vuosiluku 1813. Oikealla puolella ovat Rooman rahapajan tunnus ”R” ja vuosiluku 2013. Kuva-aiheen alapuolella ovat teksti ”G. VERDI” ja kolikon suunnitelleen Maria Carmela Colanerin nimikirjaimet ”MCC”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 10 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2013

Alankomaat

Aihe: Kuningatar Beatrixin ilmoitus luopua kruunusta

Kuvaus: Etualalla on kuningatar Beatrixin profiilikuva ja sen taustalla Oranian prinssin profiilikuva. Sisäosan vasenta reunaa kiertää teksti ”WILLEM-ALEXANDER PRINS VAN ORANJE” ja oikeaa reunaa ”BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN”. Ylhäällä tekstien välissä on kruunu ja alhaalla rahapajan johtajan tunnus, päiväys ”28 JANUARI 2013” ja rahapajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 20 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2013

Saksa

Aihe: Baden-Württenbergin osavaltio

Kuvaus: Kolikon kuvassa on Maulbronnin luostari, joka on parhaiten säilynyt keskiaikainen luostari Alppien pohjoispuolella. Se perustettiin vuonna 1147, ja se on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1993. Yläreunassa on liikkeeseenlaskuvuosi 2013. Alaosassa oikealla on teksti ”BADEN-WÜRTTEMBERG” ja sen alla liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”D”. Sisäosan oikeassa reunassa on rahapajan tunnus (A, D, F, G tai J). Alhaalla vasemmalla ovat taiteilijan nimikirjaimet. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 30 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2013

Slovenia

Aihe: 800 vuotta historiaa Postojnan luolissa

Kuvaus: Kolikon kuvana on tyylitelty spiraali, joka alkaa sisäosan vasemmalta puolelta tekstillä ”POSTOJNSKA JAMA • 1213 - 2013 • SLOVENIJA” ja päättyy kahteen tyyliteltyyn stalagmiittiin. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2013

Espanja

Aihe: UNESCOn maailmanperintökohteita – San Lorenzo de El Escorialin luostari

Kuvaus: Kolikon sisäosan kuvassa on San Lorenzo de El Escorialin luostari. Sisäosan yläreunassa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ESPAÑA”. Kuvan oikealla puolella ovat liikkeeseenlaskuvuosi 2013 ja sen alla rahapajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 8 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2013

Ranska

Aihe: 50 vuotta Élysée-sopimuksen allekirjoittamisesta

Kuvaus: Kolikon ovat suunnitelleet Yves Sampo (Monnaie de Paris), Stefanie Lindner (Staatliche Münzen Berlin) sekä berliiniläiset taiteilijat Alina Hoyer ja Sneschana Russewa-Hoyer. Kolikossa on allekirjoittajien (Saksan entinen liittokansleri Konrad Adenauer ja Ranskan entinen presidentti Charles de Gaulle) tyylitellyt kasvokuvat ja niiden alapuolella heidän allekirjoituksensa. Allekirjoitusten välissä on teksti ”50 ANS JAHRE” ja vuosiluku 2013. Allekirjoitusten välissä on teksti ”50 ANS JAHRE” ja vuosiluku 2013. Kolikon sisäosan yläreunassa keskellä on teksti ”TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE” ja alareunassa keskellä teksti ”ÉLYSÉE-VERTRAG”. Sisäosan oikeassa reunassa Adenauerin kuvan alapuolella ovat kaiverruspajan tunnus sekä liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”RF”, ja vasemmassa reunassa de Gaullen kuvan alapuolella on rahapajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 10 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2013

Saksa

Aihe: 50 vuotta Élysée-sopimuksen allekirjoittamisesta

Kuvaus: Kolikon ovat suunnitelleet Yves Sampo (Monnaie de Paris), Stefanie Lindner (Staatliche Münzen Berlin) sekä berliiniläiset taiteilijat Alina Hoyer ja Sneschana Russewa-Hoyer. Kolikossa on allekirjoittajien (Saksan entinen liittokansleri Konrad Adenauer ja Ranskan entinen presidentti Charles de Gaulle) tyylitellyt kasvokuvat ja niiden alapuolella heidän allekirjoituksensa. Allekirjoitusten välissä on teksti ”50 ANS JAHRE” ja vuosiluku 2013. Allekirjoitusten välissä on teksti ”50 ANS JAHRE” ja vuosiluku 2013.Kolikon sisäosan yläreunassa keskellä on teksti ”TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE” ja alareunassa keskellä teksti ”ÉLYSÉE-VERTRAG”. Sisäosan oikeassa reunassa Adenauerin kuvan alapuolella ovat rahapajan tunnus (A, D, F, G tai J) sekä liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”D”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 11 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2013