Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2013

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Κάτω Χώρες

Θέμα: Τα 200 χρόνια του Βασιλείου των Κάτω Χωρών

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια συνεχής κορδέλα που ξεκινά από την περιφέρεια και σχηματίζει τη μορφή του Βασιλιά Γουλιέλμου-Αλέξανδρου και τις μορφές των έξι προκατόχων του: της Βασίλισσας Βεατρίκης, της Βασίλισσας Ιουλιάνας, του Βασιλιά Γουλιέλμου Γ', του Βασιλιά Γουλιέλμου Β' και του Βασιλιά Γουλιέλμου Α'. Οι μορφές περιβάλλονται από την επιγραφή «Willem-Alexander Koning der Nederlanden» και το σήμα του Βασιλικού Ολλανδικού Νομισματοκοπείου, τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου, το έτος «2013» και τα αρχικά του σχεδιαστή. Στα αριστερά των μορφών διακρίνεται η επιγραφή «200 jaar Koninkrijk der Nederlanden». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 3,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2013

Φινλανδία

Θέμα: 125 χρόνια από τη γέννηση του τιμημένου με Νόμπελ συγγραφέα F. E. Sillanpää

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται προσωπογραφία του Sillanpää. Στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφονται οι λέξεις «F. E. SILLANPÄÄ». Στα αριστερά διακρίνεται το έτος «1888» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στα δεξιά αναγράφεται το έτος «1964», ο κωδικός της χώρας έκδοσης «FI» και το έτος έκδοσης «2013». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κέρμα αφιερωμένο στον «παππού» ενός ολόκληρου έθνους. Ο F. E. Sillanpää ήταν ένας αριστοτέχνης του ύφους ο οποίος χάρισε στη φινλανδική λογοτεχνία μια βαθιά ενόραση της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης. Το 1939 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ κυρίως για τα έργα του «Hurskas kurjuus» και «Nuorena nukkunut». Αυτός ο αριστοτέχνης συγγραφέας απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη φήμη στη χώρα του με τις δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές του και τις αλησμόνητες χριστουγεννιάτικες στήλες του. Μετά τον πόλεμο, ο αριστουργηματικός συγγραφέας έγινε ο «Taata» με τη μακριά γενειάδα, ο ανεπίσημος «παππούς» της χώρας. Από τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας προέκυψε μια αγαπημένη παράδοση: ο παππούς συγκέντρωνε γύρω από τα ραδιόφωνα ολόκληρο το έθνος που παρακολουθούσε με ευλάβεια τις ανέμελες χριστουγεννιάτικες «ιστορίες» του. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2013

Μάλτα

Θέμα: Το Σύνταγμα της Αυτονομίας του 1921

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένας χάρτης με τα νησιά της Μάλτας και μια αναπαράσταση του πληθυσμού. Στο κάτω μέρος του σχεδίου διακρίνεται το έτος «2013». Στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, εμφανίζονται οι λέξεις «MALTA - Self-government 1921». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2013

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: 28η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το πιο γνωστό μνημείο του Ρίο ντε Τζανέιρο, ο «Χριστός του Κορκοβάντο». Το άγαλμα περιβάλλεται από μερικούς νέους ανθρώπους. Στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, διακρίνεται η επιγραφή «XXVIII G.M.G. CITTÀ DEL VATICANO RIO 2013». Στα δεξιά εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και το όνομα του καλλιτέχνη «P DANIELE». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 115.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2013

Ελλάδα

Θέμα: 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται Κρήτες αντάρτες να σηκώνουν την ελληνική σημαία, μια συμβολική αναπαράσταση του κρητικού αγώνα για την Ένωση με την Ελλάδα. Στο επάνω μέρος, σε κυκλική διάταξη και με κεφαλαία γράμματα, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στο κάτω μέρος αναγράφονται οι λέξεις «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Στα δεξιά διακρίνονται τα έτη «1913-2013» και το μονόγραμμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2013

Ελλάδα

Θέμα: 2.400 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Περιγραφή: Προσωπογραφία του Πλάτωνα (σε κατατομή). Στα αριστερά αναγράφονται οι λέξεις «2400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» σε αρχαία ελληνική γραμματοσειρά. Στα δεξιά αναγράφεται το έτος «2013» και το μονόγραμμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2013

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 500 χρόνια από τον θάνατο του Ιταλού ζωγράφου Pinturicchio

Περιγραφή: Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται η νωπογραφία «Ο Ιησούς συνομιλεί με τους νομοδιδασκάλους». Στο κάτω μέρος αναγράφεται, σε ημικυκλική διάταξη, η επιγραφή «SAN MARINO», στα αριστερά το γράμμα «R», που είναι το σήμα του νομισματοκοπείου της Ιταλίας, και στη βάση της νωπογραφίας το όνομα της δημιουργού «MOMONI». Στο επάνω μέρος της νωπογραφίας αναγράφεται, σε ημικυκλική διάταξη, η επιγραφή «PINTURICCHIO» και κάτω από αυτήν τα έτη «1513» και «2013». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 115.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2013

Βέλγιο

Θέμα: 100 χρόνια από την ίδρυση του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου (Koninklijk Meteorologisch Instituut/Institut Royal Météorologique)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο αριθμός 100, του οποίου το πρώτο μηδενικό περικλείει τις συντομογραφίες «KMI» και «IRM» και το δεύτερο μηδενικό αναπαριστά έναν ήλιο. Στα αριστερά του ήλιου διακρίνονται ισοβαρείς καμπύλες, σταγόνες βροχής και νιφάδες χιονιού. Στις επάνω ακτίνες του ηλίου αναγράφεται το έτος «2013» και στις κάτω ακτίνες ο κωδικός της χώρας «BE». Τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου των Βρυξελλών (μια κρανοφόρος κεφαλή του αρχάγγελου Μιχαήλ) διακρίνονται κάτω από το στοιχείο 1 του αριθμού 100. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2013

Φινλανδία

Θέμα: 150 χρόνια από την έναρξη των τακτικών συνόδων στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας (1863)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το έτος 1863 και ένας βλαστός που φυτρώνει μέσα από αυτό ο οποίος συμβολίζει την έναρξη της δημοκρατίας και της ανάπτυξης στην Φινλανδία. Στο κάτω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, διακρίνεται το όνομα της χώρας έκδοσης «SUOMI FINLAND» αποτελούμενο από δύο λέξεις που διαχωρίζονται από το σήμα του νομισματοκοπείου και το έτος «2013». Το Κοινοβούλιο του 1863 αποτελεί την αρχή μιας περιόδου διαφωτισμού. Στη Φινλανδία, το έτος 1863 σηματοδότησε την έναρξη μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας, της διαφανούς λειτουργίας του Τύπου και του δικαιώματος χρήσης της φινλανδικής γλώσσας. Με την έναρξη τακτικών κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων, οι ευκαιρίες των Φινλανδών να επηρεάζουν τις εσωτερικές υποθέσεις στην ίδια τους τη χώρα βελτιώθηκαν σε πρωτόγνωρο βαθμό. Το έτος αυτό σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου διαφωτισμού για τη δημοκρατία της Φινλανδίας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2013

Λουξεµβούργο

Θέμα: Ο εθνικός ύμνος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου

Περιγραφή: Στα δεξιά του κέρματος απεικονίζεται η στραμμένη προς τα αριστερά μορφή της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου και στα αριστερά οι νότες και το κείμενο του εθνικού ύμνου. Στο επάνω μέρος διακρίνεται το κείμενο «Ons Heemecht» και στο κάτω μέρος το όνομα της χώρας έκδοσης «LËTZEBUERG», η χρονολογία «2013», το σήμα του νομισματοκοπείου και τα αρχικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2013

Σλοβακία

Θέμα: 1.150 χρόνια από την έλευση των ιεραποστόλων Κωνσταντίνου και Μεθοδίου στη Μεγάλη Μοραβία

Περιγραφή: Στο εσωτερικό μέρος του κέρματος απεικονίζονται οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Μεθόδιος από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον συμβολικό διπλό σταυρό στημένο σε τρεις λόφους. Επιπλέον, ο σταυρός κρατείται σαν ποιμαντορική ράβδος επισκόπου, συνδέοντας έτσι τα σύμβολα της κρατικής εξουσίας και του χριστιανισμού και δίνοντας έμφαση στη σημασία της αποστολής των δύο αδελφών η οποία βοήθησε να διασφαλιστεί η πλήρης κυριαρχία και νομιμότητα της Μεγάλης Μοραβίας – του πρώτου σλαβικού κράτους στην κεντρική Ευρώπη. Ο Κωνσταντίνος κρατά ένα βιβλίο το οποίο αντιπροσωπεύει την παιδεία και την πίστη, ενώ ο Μεθόδιος απεικονίζεται με μια εκκλησία που συμβολίζει την πίστη και τον θεσμικό χριστιανισμό. Στο κάτω μέρος του κέρματος αναγράφεται το όνομα της εκδότριας χώρας «SLOVENSKO», το έτος «863» και το έτος «2013», με ένα διαχωριστικό σημείο μεταξύ κάθε χρονολογίας. Στο επάνω μέρος αναγράφονται οι ονομασίες «KONŠTANTÍN» και «METOD». Στα αριστερά των δύο αδελφών διακρίνονται τα σχηματοποιημένα γράμματα «mh» (τα αρχικά του σχεδιαστή του κέρματος Miroslav Hric) και στα δεξιά το σήμα του νομισματοκοπείου της Σλοβακίας (Kremnica Mint), το οποίο αποτελείται από τα γράμματα «MK» τοποθετημένα μεταξύ δύο μητρών. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2013

Μονακό

Θέμα: 20ή επέτειος ένταξης στον ΟΗΕ

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται περιστέρι με κλαδί ελιάς. Στο μέσο της περιφέρειας του κέρματος διακρίνεται στα αριστερά το κέρας της Αμάλθειας και στα δεξιά το σήμα του Νομισματοκοπείου του Παρισιού. Στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, απεικονίζεται η χώρα έκδοσης «MONACO» και στο κάτω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, η επιγραφή «1993 ADMISSION À L'ONU 2013». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,2 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2013

Ιταλία

Θέμα: 700 χρόνια από τη γέννηση του Giovanni Boccaccio

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η κεφαλή του Giovanni Boccaccio στραμμένη προς τα δεξιά κατά τα τρία τέταρτα, η οποία βασίζεται σε νωπογραφία του Andrea del Castagno που χρονολογείται περίπου από το 1450 μ.Χ. (η οποία βρίσκεται στη Φλωρεντία στη Galleria degli Uffizi). Στο κάτω μέρος της κεφαλής, σε ημικυκλική διάταξη, εμφανίζεται η επιγραφή «BOCCACCIO 1313 2013» και στα δεξιά, σε επάλληλη διάταξη, τα γράμματα «R» (το μονόγραμμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης), «RI» (το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας) και «m» (το μονόγραμμα του σχεδιαστή Roberto Mauri). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2013

Πορτογαλία

Θέμα: 250 χρόνια από την κατασκευή του «Torre dos Clérigos»

Περιγραφή: Ο πύργος απεικονίζεται όπως τον βλέπει κάποιος που στέκεται στον δρόμο σε κοντινή απόσταση, δίπλα στο χαρακτηριστικό τοπίο του Πόρτο όπως φαίνεται από τη νότια όχθη του ποταμού Douro. Στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, διακρίνεται η επιγραφή «250 ANOS TORRE DOS CLÉRIGOS - 2013». Στο κάτω δεξιό μέρος, εμφανίζεται ο πορτογαλικός θυρεός και κάτω από αυτόν το όνομα της χώρας έκδοσης «Πορτογαλία». Στα αριστερά διακρίνεται το σήμα του νομισματοκοπείου και το όνομα του καλλιτέχνη «INCM — HUGO MACIEL». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 525.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2013

Γαλλία

Θέμα: 150 χρόνια από τη γέννηση του Pierre de Coubertin, εμπνευστή της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Περιγραφή: Στο κέρμα ελαφρώς προς τα δεξιά απεικονίζεται προσωπογραφία του Pierre de Coubertin σε νεανική ηλικία με φόντο σχηματοποιημένους Ολυμπιακούς δακτυλίους. Οι δακτύλιοι παρέχουν το πλαίσιο για σιλουέτες που συμβολίζουν τα Ολυμπιακά αθλήματα. Στα αριστερά της προσωπογραφίας εμφανίζεται ο κωδικός της εκδότριας χώρας «RF» και το έτος «2013». Στο επάνω μέρος του κέρματος αναγράφεται το όνομα «PIERRE DE COUBERTIN». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2013

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Sede Vacante 2013

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται ο θυρεός του Καμεράριου και επάνω από αυτόν το έμβλημα του Αποστολικού Μεγάρου, δύο μικροί σταυροί και οι λέξεις «CITTÀ DEL VATICANO» στα αριστερά και «SEDE VACANTE MMXIII» στα δεξιά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 125.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2013

Ιταλία

Θέμα: 200 χρόνια από τη γέννηση του Giuseppe Verdi

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η προτομή του Giuseppe Verdi στραμμένη προς τα αριστερά κατά τα τρία τέταρτα. Στα αριστερά διακρίνεται το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας «RI» (γράμματα σε επάλληλη διάταξη) και το έτος «1813» και στα δεξιά το γράμμα «R» (μονόγραμμα του νομισματοκοπείου της Ρώμης) και το έτος «2013». Στο κάτω μέρος εμφανίζονται τα γράμματα «MCC» (τα αρχικά της σχεδιάστριας Maria Carmela Colaneri) και η λέξη «G. VERDI. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2013

Κάτω Χώρες

Θέμα: Η ανακοίνωση της παραίτησης από το θρόνο της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας Βεατρίκης

Περιγραφή: Σε πρώτο πλάνο απεικονίζεται η μορφή της Βασίλισσας Βεατρίκης και, στο βάθος, η μορφή του Πρίγκιπα της Οράγγης που καλύπτεται εν μέρει από εκείνη της Βασίλισσας Βεατρίκης. Γύρω από τις δύο μορφές εμφανίζεται η επιγραφή «WILLEM-ALEXANDER PRINS VAN ORANJE», το σύμβολο του στέμματος, η επιγραφή «BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN», το διακριτικό σήμα του νομισματοκοπείου, η ημερομηνία «28 JANUARI 2013» και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 20 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2013

Γερμανία

Θέμα: Βάδη-Βυρτεμβέργη - σειρά αφιερωμένη στα ομόσπονδα κρατίδια

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το μοναστήρι του Maulbronn, το καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό μοναστηριακό συγκρότημα το οποίο βρίσκεται βόρεια των Άλπεων. Το συγκρότημα, το οποίο ιδρύθηκε το 1147, χαρακτηρίστηκε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1993. Στο επάνω μέρος διακρίνεται το έτος έκδοσης «2013». Στο κάτω μέρος αναγράφεται η επιγραφή «BADEN-WÜRTTEMBERG» και κάτω από αυτήν το γράμμα «D» που δηλώνει τη χώρα έκδοσης. Στα δεξιά εμφανίζεται το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου (γράμμα «A», «D», «F», «G» ή «J»). Κάτω αριστερά αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος του καλλιτέχνη. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2013

Σλοβενία

Θέμα: 800 χρόνια από τις πρώτες επισκέψεις στο σπήλαιο της Postojna

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένα σπειροειδές σχήμα που αρχίζει, στα αριστερά του εσωτερικού μέρους, με την αναγραφή «POSTOJNSKA JAMA • 1213 - 2013 • SLOVENIJA» και καταλήγει σε δύο σχηματοποιημένα σπηλαιοθέματα. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2013

Ισπανία

Θέμα: Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου του Εσκοριάλ - σειρά αφιερωμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται όψη του μοναστηριού του Αγίου Λαυρεντίου του Εσκοριάλ. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «ESPAÑA», ενώ το έτος έκδοσης «2013» αναγράφεται στα δεξιά επάνω από το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 8 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2013

Γαλλία

Θέμα: 50ή επέτειος της υπογραφής της συνθήκης των Ηλυσίων

Περιγραφή: Στο κέρμα, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Yves Sampo του Νομισματοκοπείου των Παρισίων, τη Stefanie Lindner του Κρατικού Νομισματοκοπείου του Βερολίνου, την Alina Hoyer (Βερολίνο) και τη Sneschana Russewa-Hoyer (Βερολίνο), απεικονίζονται σχηματοποιημένα πορτρέτα των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν τη Συνθήκη των Ηλυσίων (του τότε καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Konrad Adenauer και του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Charles de Gaulle), οι υπογραφές τους και οι λέξεις «50 ANS JAHRE» με το έτος «2013» στο κέντρο. Στο κέρμα αναγράφονται οι λέξεις «TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE» στο άνω άκρο και οι λέξεις «ÉLYSÉE-VERTRAG» στο κάτω άκρο. Στα δεξιά, κάτω από το πορτρέτο του Adenauer, απεικονίζεται η σφραγίδα του εργαστηρίου χαρακτικής («fleurette») καθώς και ο κωδικός «RF» της χώρας έκδοσης, ενώ στα αριστερά, κάτω από το πορτρέτο του de Gaulle, εμφανίζεται το διακριτικό σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2013

Γερμανία

Θέμα: 50ή επέτειος της υπογραφής της συνθήκης των Ηλυσίων

Περιγραφή: Στο κέρμα, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Yves Sampo του Νομισματοκοπείου των Παρισίων, τη Stefanie Lindner του Κρατικού Νομισματοκοπείου του Βερολίνου, την Alina Hoyer (Βερολίνο) και τη Sneschana Russewa-Hoyer (Βερολίνο), απεικονίζονται σχηματοποιημένα πορτρέτα των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν τη Συνθήκη των Ηλυσίων (του τότε καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Konrad Adenauer και του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Charles de Gaulle), οι υπογραφές τους και οι λέξεις «50 ANS JAHRE» με το έτος «2013» στο κέντρο. Στο κέρμα αναγράφονται οι λέξεις «TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE» στο άνω άκρο και οι λέξεις «ÉLYSÉE-VERTRAG» στο κάτω άκρο. Στα δεξιά, κάτω από το πορτρέτο του Adenauer, εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J», κατά περίπτωση), καθώς και το γράμμα «D» που δηλώνει τη χώρα έκδοσης. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 11 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2013