Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2013

Opisi na tej strani so vzeti iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih besedil, objavljenih na tem spletnem mestu.

Nizozemska

Motiv: 200. obletnica Nizozemske kraljevine

Opis: v jedru kovanca je upodobljen trak, ki se vije od roba kovanca in izrisuje podobo kralja Viljema Aleksandra, naprej proti jedru kovanca pa izrisuje podobe njegovih šestih predhodnikov: kraljice Beatrix, kraljice Juliane, kraljice Wilhelmine, kralja Viljema III., kralja Viljema II. in kralja Viljema I. Portrete obkroža napis »WILLEM-ALEXANDER KONING DER NEDERLANDEN«, sledi oznaka nizozemske kraljeve kovnice, oznaka mojstra kovnice, letnica »2013«, začetnici oblikovalca ter na levi strani portretov napis »200 JAAR KONINKRIJK«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 3,5 milijona kovancev

Datum izdaje: november 2013

Finska

Motiv: 125. obletnica rojstva pisatelja F. E. Sillanpää, ki je prejel Nobelovo nagrado

Opis: v jedru kovanca je upodobljen portret Sillanpää. Na vrhu je v polkrogu izpisano ime »F. E. SILLANPÄÄ«. Na levi sta letnica »1888« in oznaka kovnice. Na desni so letnica »1964«, oznaka države izdajateljice »FI« in leto izdaje »2013«. To je poseben kovanec v počastitev starega očeta celotnega naroda. F. E. Sillanpää je bil mojster sloga, ki je v finsko literaturo vnesel globok vpogled v odnos med človekom in naravo. Leta 1939 je prejel Nobelovo nagrado, zlasti za deli Trudno življenje in Silja. Ta mojster besede si je v domovini sloves še povečal s priljubljenimi radijskimi nastopi in nepozabnimi božičnimi kolumnami. Po vojni se je pisatelj prelevil v dolgobradega »Taata«, neuradnega starega očeta države. Iz zbirke božičnih zgodb iz njegovega otroštva je nastal priljubljen običaj: stari oče je s svojimi lahkotnimi božičnimi pripovedmi pred radijske sprejemnike prikoval celoten narod. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,5 milijona kovancev

Datum izdaje: november 2013

Malta

Motiv: ustava iz leta 1921, s katero je Malta dobila delno avtonomijo

Opis: motiv prikazuje zemljevid malteških otokov in prebivalstvo Malte. Na dnu motiva je leto »2013«. Na vrhu so v polkrogu besede »MALTA – Self-government 1921«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2013

Vatikan

Motiv: 28. svetovni dan mladih, obeležen v Riu de Janeiru julija 2013

Opis: na kovancu je upodobljen najznačilnejši spomenik Ria de Janeira, Kristus Odrešenik na Corcovadu, okrog kipa pa nekaj mladih ljudi. Na vrhu je v polkrogu napis »XXVIII G.M.G. CITTÀ DEL VATICANO RIO 2013«. Na desni sta znak kovnice »R« in umetnikovo ime »P DANIELE«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 115.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2013

Grčija

Motiv: 100. obletnica združitve Krete z Grčijo

Opis: jedro kovanca prikazuje kretske upornike z grško zastavo, kar simbolizira kretski boj za združitev z Grčijo. Nad podobo je v loku z velikimi tiskanimi črkami v grščini napisano ime države izdajateljice »Helenska republika«. Pod podobo je v grščini napisano: »100. obletnica združitve Krete z Grčijo«. Na desni strani sta navedeni letnici »1913–2013« ter monogram grške kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 750.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2013

Grčija

Motiv: 2400. obletnica ustanovitve Platonove akademije

Opis: v jedru kovanca je upodobljen Platonov portret (v profilu). Na levi strani so napisane besede: »2400 let ustanovitve Platonove akademije« in »Helenska republika« v starogrški pisavi. Na desni strani sta letnica »2013« ter monogram grške kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 750.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2013

San Marino

Motiv: 500. obletnica smrti italijanskega slikarja Pinturicchija

Opis: v jedru kovanca je upodobljena freska »Jezus med pismouki«, pod njo je polkrožni napis »SAN MARINO«, na levi strani je črka »R«, oznaka rimske kovnice, na dnu freske je ime avtorja »MOMONI«, nad fresko je polkrožni napis »PINTURICCHIO«, pod tem pa letnici »1513« in »2013«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 115.000 kovancev

Datum izdaje: september 2013

Belgija

Motiv: 100. obletnica ustanovitve kraljevega meteorološkega inštituta

Opis: v jedru kovanca je upodobljena številka 100. Prva ničla obkroža kratici »KMI« in »IRM«, druga ničla pa predstavlja sonce. Levo od sonca so upodobljene izobare, dežne kapljice in snežinke. Med sončnimi žarki je na vrhu izpisana letnica »2013«, na dnu pa nacionalna oznaka »BE«. Pod števko 1 sta oznaka mojstra kovnice in oznaka bruseljske kovnice, tj. profil nadangela Mihaela s čelado. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2 milijona kovancev

Datum izdaje: september 2013

Finska

Motiv: 150. obletnica obstoja parlamenta – leta 1863 je potekala prva redna parlamentarna seja na Finskem

Opis: na spominskem kovancu je vgravirana letnica 1863, iz katere rastejo poganjki, ki simbolizirajo začetek demokracije in razvoja Finske. V polkrogu sta ob robu jedra kovanca navedena ime države izdajateljice »SUOMI FINLAND«, pri čemer obe besedi ločujeta oznaka kovnice in letnica »2013«. Spodnji dom iz leta 1863 pomeni začetek obdobja razsvetljenstva. Na Finskem je leto 1863 zaznamovalo začetek resnične demokracije, transparentnega delovanja tiska in pravice do uporabe finskega jezika. Z začetkom rednih sej spodnjega doma so se možnosti za Fince, da vplivajo na dogajanje v lastni državi, izboljšale brez primere. Ta letnica zaznamuje začetek obdobja razsvetljenstva za finsko demokracijo. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: september 2013

Luksemburg

Motiv: državna himna Velikega vojvodstva Luksemburg

Opis: na desni strani jedra kovanca je upodobljen levi profil velikega vojvode Henrija, na levi strani jedra pa notni zapis in besedilo državne himne. Na vrhu jedra kovanca je vgraviran napis »Ons Heemecht«, na dnu jedra kovanca pa ime države izdajateljice »LËTZEBUERG« in leto izdaje »2013«, ki ju obdajata oznaka kovnice in začetnici mojstra kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,4 milijona kovancev

Datum izdaje: september 2013

Slovaška

Motiv: 1150. obletnica prihoda misijonarjev Konstantina in Metoda na Velikomoravsko

Opis: v jedru kovanca sta upodobljena brata Konstantin in Metod iz Soluna, med katerima je simbolni dvojni križ na treh gričih. Križ obenem držita kot škofovsko palico, s čimer ta združuje simbola državnosti in krščanstva ter poudarja pomen njunega misijona, ki je prispeval k popolni suverenosti in legitimnosti Velikomoravske – prve slovanske države v srednji Evropi. Konstantin ima v rokah knjigo, ki predstavlja izobraževanje in vero, Metod pa cerkev, ki simbolizira vero in institucionalno krščanstvo. Ob spodnjem robu jedra so ime države izdajateljice »SLOVENSKO« ter letnici »863« in »2013«, ki so med seboj ločeni s pomišljajem. Ob zgornjem robu jedra sta imeni »KONŠTANTÍN« in »METOD«. Levo tik poleg imen sta stilizirani črki »mh« (začetnici oblikovalca Miroslava Hrica), na desni pa je oznaka kovnice Kremnica (ki jo sestavljata črki »MK« med dvema matricama). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: julij 2013

Monako

Motiv: 20. obletnica pridružitve ZN

Opis: v zgornjem delu jedra kovanca je upodobljen golob z oljčno vejico. Na levi strani je vgraviran rog izobilja, na desni pa žig pariške kovnice. Ob zgornjem robu jedra kovanca je v polkrogu napisano ime države izdajateljice »MONACO«, ob spodnjem robu pa je polkrožni napis »1993 ADMISSION À L'ONU 2013«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,2 milijona kovancev

Datum izdaje: julij 2013

Italija

Motiv: 700. obletnica rojstva Giovannija Boccaccia

Opis: motiv prikazuje glavo Giovannija Boccaccia v tričetrtinskem profilu in obrnjeno v desno, upodobljeno po freski Andrea del Castagna iz približno leta 1450 (Firence, Galleria degli Uffizi). Spodaj je v polkrogu izpisano »BOCCACCIO 1313 2013«, desno pa so črke »R« (monogram rimske kovnice), »RI« (monogram Republike Italije) in »m« (monogram avtorja Roberta Maurija). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 10 milijonov kovancev

Datum izdaje: julij 2013

Portugalska

Motiv: 250. obletnica dograditve zvonika »Torre dos Clérigos«

Opis: zvonik je upodobljen tako, kot ga vidijo ljudje na ulici, ko stojijo v njegovi bližini, skupaj z značilnim pogledom na Porto, kot ga je videti z južnega brega reke Douro. Ob zgornjem robu jedra kovanca je v polkrogu vgraviran napis »250 ANOS TORRE DOS CLÉRIGOS – 2013«. Spodaj desno je upodobljen portugalski državni grb in pod njim oznaka države izdajateljice »PORTUGAL«. Na levi strani je oznaka kovnice in ime umetnika »INCM – HUGO MACIEL«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 525.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2013

Francija

Motiv: 150. obletnica rojstva Pierra de Coubertina, pobudnika oživitve olimpijskih iger in prvega predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja

Opis: v jedru kovanca je portret Pierra de Coubertina v mladih letih. V ozadju portreta, ki je postavljen nekoliko v desno, so stilizirani olimpijski krogi. Ti ustvarjajo okvir za obrise športnikov, ki simbolizirajo olimpijske igre. Levo od portreta sta črki »RF«, ki označujeta državo izdajateljico, pod njima pa je letnica izdaje »2013«. Ime »PIERRE DE COUBERTIN« je izpisano vzdolž zgornjega roba jedra kovanca. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: junij 2013

Vatikan

Motiv: Sede Vacante 2013

Opis: motiv prikazuje grb kardinala kamerlenga, nad njim simbol Apostolske kamere, dva manjša križa, na levi besedilo »CITTÀ DEL VATICANO«, na desni pa »SEDE VACANTE MMXIII«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 125.000 kovancev

Datum izdaje: maj 2013

Italija

Motiv: 200. obletnica rojstva Giuseppa Verdija

Opis: motiv prikazuje doprsno podobo Giuseppa Verdija v tričetrtinskem profilu, obrnjenem v levo. Na levi sta prekrivajoči se črki monograma Republike Italije »RI«, pod njima pa letnica »1813«. Na desni je črka »R« (monogram rimske kovnice), pod njo pa letnica »2013«. Desno pod podobo so črke »MCC« (monogram avtorice Marie Carmele COLANERI), v sredini pod podobo pa »G. VERDI«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 10 milijonov kovancev

Datum izdaje: marec 2013

Nizozemska

Motiv: napoved predaje krone s strani kraljice Beatrix

Opis: v ospredju je podoba kraljice Beatrix, v ozadju pa podoba oranjskega princa, ki jo podoba kraljice delno prekriva. Podobi obkroža napis: »WILLEM-ALEXANDER PRINS VAN ORANJE« (simbol krone) »BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN« (oznaka kovnice) »28 januari 2013« (oznaka mojstra kovnice). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 20 milijonov kovancev

Datum izdaje: februar 2013

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Baden-Württemberg

Opis: v jedru kovanca je upodobljen samostan Maulbronn, najbolje ohranjeni srednjeveški samostanski kompleks severno od Alp. Samostan, ki je bil ustanovljen leta 1147, je bil leta 1993 uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Na vrhu je leto izdaje »2013«. Na dnu sta vgravirani besedi »BADEN-WÜRTTEMBERG«, pod njima pa oznaka države izdajateljice »D«. Na desni strani je oznaka kovnice, in sicer črka A, D, F, G ali J. Na dnu levo sta inicialki umetnika. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: februar 2013

Slovenija

Motiv: 800. obletnica obiskovanja Postojnske jame

Opis: osrednja podoba na kovancu je stilizirana spirala, ki se začne na levi strani jedra kovanca z napisom »POSTOJNSKA JAMA • 1213 - 2013 • SLOVENIJA«, konča pa z dvema stiliziranima kapnikoma. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: februar 2013

Španija

Motiv: samostan San Lorenzo de El Escorial – serija Unescova svetovna dediščina

Opis: v jedru kovanca je upodobljen samostan v mestu San Lorenzo de El Escorial. Vzdolž zgornjega roba jedra kovanca je z velikimi črkami izpisano ime države izdajateljice »ESPAÑA«, v sredini desno je letnica izdaje »2013«, pod njo pa je oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 8 milijonov kovancev

Datum izdaje: februar 2013

Francija

Motiv: 50. obletnica podpisa Elizejske pogodbe

Opis: kovanec, ki so ga oblikovali Yves Sampo iz kovnice Monnaie de Paris, Stefanie Lindner iz berlinske državne kovnice ter berlinski oblikovalki Alina Hoyer in Sneschana Russewa-Hoyer, prikazuje stilizirana portreta obeh podpisnikov Elizejske pogodbe (Konrad Adenauer, takratni kancler Zvezne republike Nemčije, in Charles de Gaulle, nekdanji predsednik Francoske republike). Pod portretoma sta njuna podpisa, v sredini pa napis »50 ANS JAHRE« in letnica »2013«. Ob zgornjem in spodnjem robu jedra kovanca sta napisa »TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE« in »ÉLYSÉE-VERTRAG«. Na desni strani jedra pod Adenauerjevim portretom sta tudi žig gravirnice »fleurette« in oznaka države izdajateljice »RF«, medtem ko je oznaka kovnice na levi strani jedra pod de Gaullovim portretom. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 10 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2013

Nemčija

Motiv: 50. obletnica podpisa Elizejske pogodbe

Opis: kovanec, ki so ga oblikovali Yves Sampo iz kovnice Monnaie de Paris, Stefanie Lindner iz berlinske državne kovnice ter berlinski oblikovalki Alina Hoyer in Sneschana Russewa-Hoyer, prikazuje stilizirana portreta obeh podpisnikov Elizejske pogodbe (Konrad Adenauer, takratni kancler Zvezne republike Nemčije, in Charles de Gaulle, nekdanji predsednik Francoske republike). Pod portretoma sta njuna podpisa, v sredini pa napis »50 ANS JAHRE« in letnica »2013«. Ob zgornjem in spodnjem robu jedra kovanca sta napisa »TRAITÉ DE L’ÉLYSÉE« in »ÉLYSÉE-VERTRAG«. Na desni strani jedra pod Adenauerjevim portretom sta oznaka kovnice (A, D, F, G ali J) in oznaka države izdajateljice »D«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 11 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2013