Menu

Prigodne kovanice od 2 € – 2016.

Opisi na ovoj stranici preuzeti su iz Službenog lista Europske unije, zbog čega se u određenoj mjeri mogu razlikovati od drugog materijala objavljenog na ovim mrežnim stranicama.

Grčka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 150 godina od paljenja samostana Arkadi

Opis: Motiv prikazuje samostan Arkadi. Dolje u sredini otisnut je natpis »SAMOSTAN ARKADI«, a lijevo je uz unutarnji rub jezgre polukružno ispisan naziv zemlje izdavanja »HELENSKA REPUBLIKA«, na grčkom. Gore desno otisnuta je godina izdavanja »2016«, a ispod središnjeg natpisa otisnuta je palmeta (oznaka grčke kovnice). Dolje desno otisnut je monogram umjetnika (George Stamatopoulos). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2016.


Grčka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 120. obljetnica rođenja Dimitrija Mitropoulosa

Opis: Motiv kovanice prikazuje portret Dimitrija Mitropoulosa s glazbenim notama u pozadini. Lijevo je uz unutarnji rub jezgre polukružno ispisano »120 GODINA OD ROĐENJA DIMITRIJA MITROPOULOSA« i »HELENSKA REPUBLIKA«, na grčkom. Gore lijevo otisnuta je godina izdavanja »2016« i palmeta (oznaka grčke kovnice). Dolje desno otisnut je monogram umjetnika (George Stamatopoulos). Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 750 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2016.


Andora

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 25. obljetnica Andorske radiotelevizije

Opis: Na kovanici su prikazani mikrofon i antena, oko kojih je nekoliko kružnih linija, natpis »25è ANIVERSARI DE RÀDIO I TELEVISIÓ D’ANDORRA«, godina izdavanja »2016« i naziv države izdavanja »ANDORRA«.. Tom prigodnom kovanicom obilježava se 25. godišnjica osnutka andorskih javnih medija, odnosno početak emitiranja andorskog javnog radija i javne televizije. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 85 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2016.


Andora

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 150. obljetnica nove reforme iz 1866.

Opis: Na kovanici je prikazana glavna dvorana sjedišta andorskog parlamenta Casa de la Vall s natpisom »150 ANYS DE LA NOVA REFORMA DE 1866«, godinom izdavanja »2016« i nazivom države izdavanja »ANDORRA«. Tom prigodnom kovanicom obilježava se 150. obljetnica Odluke o novoj reformi, jednog od najvažnijih postignuća u povijesti Andore i andorskog parlamenta (Consell General), koje predstavlja društveno-političku preobrazbu Kneževine Andore. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 85 000 kovanica

Datum izdanja: prosinac 2016.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: uloga fonda Malta Community Chest Fund u društvu

Opis: Namjera je da se ovom kovanicom obilježi uloga fonda Malta Community Chest Fund u društvu kroz program za učenike srednjih škola pod nazivom »From Children in Solidarity«. Tim se programom ističe društvena uloga djece u pet različitih područja. Prva tema je solidarnost kroz ljubav. Autorica dizajna je Sarah Cilia, učenica srednje škole koja je temu izrazila prikazom dviju ruka koje formiraju oblik srca unutar kojeg se nalazi malteška zastava. Pri dnu motiva nalazi se natpis »MALTA 2016«. Na zapešću lijeve i desne ruke nalaze se po dva stilizirana prikaza ljudskog tijela. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 380 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2016.


Latvija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Vidzeme

Opis: Motiv prikazuje grb povijesne regije u Latviji pod nazivom Vidzeme ili Livland. Iznad motiva nalazi se naziv zemlje izdavanja »LATVIJA«, a ispod motiva nalazi se natpis »VIDZEME«. Lijevo od motiva nalazi se godina izdavanja »2016«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 030 000 kovanica

Datum izdanja: studeni 2016.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: François Mitterrand

Opis: Motiv prikazuje profil Françoisa Mitterranda kako razmišlja. Pokraj motiva nalazi se njegov osobni simbol, stablo hrasta isprepleteno stablom masline. Iznad motiva i simbola nalaze se godine koje obilježavaju stotu obljetnicu njegova rođenja (»1916« i »2016«) te njegovo ime. U donjem se dijelu nalazi oznaka zemlje izdavanja »RF«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 milijuna kovanica

Datum izdanja: listopad 2016.


Vatikanski Grad

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: jubilarna godina milosrđa

Opis: Na nacionalnoj strani prikazan je sveti Martin iz Toursa kako svoj plašt dijeli sa siromahom. Motiv je okružen dvama polukružnim natpisima, »GIUBILEO DELLA MISERICORDIA« s lijeve strane i »CITTÀ DEL VATICANO« s desne strane. S desne se strane nalazi i godina izdavanja »2016«, a u donjem dijelu kovanice nalaze se oznaka kovnice »R« i ime autorice »M. CRISCIOTTI«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 105 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2016.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: stota godišnjica rođenja filozofa Georga Henrika von Wrighta

Opis: U jezgri kovanice nalazi se antički dorski stup i lijevo od njega hrastova grana. Natpis »GEORG HENRIK VON WRIGHT« ispisan je polukružno slijeva nadesno, a godina izdavanja, »2016«, nalazi se u gornjem desnom dijelu. U gornjem lijevom dijelu nalazi se oznaka zemlje izdavanja »FI« i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: listopad 2016.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: četiristota godišnjica smrti Williama Shakespearea

Opis: Motiv prikazuje portret pjesnika. U desnom dijelu kovanice polukružno su ispisane godine »1616 – 2016« i naziv zemlje izdavanja »San Marino«, a u donjem desnom dijelu nalaze se inicijali autora »MB«. U lijevom dijelu kovanice polukružno je ispisan natpis »William Shakespeare«, a u donjem lijevom dijelu nalazi se oznaka kovnice »R«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 85 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2016.


Malta

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Hramski kompleks Ġgantija.

Opis: Na kovanici je prikazan hramski kompleks Ġgantija na otoku Gozu. Riječ je o megalitskim hramovima iz mlađeg kamenog doba, koji su među najstarijim samostojećim strukturama i najstarijim vjerskim objektima na svijetu. Izgrađeni su otprilike u 36. stoljeću pr. Kr., što znači da su stariji od Stonehengea i egipatskih piramida. U gornjem desnom dijelu nalazi se natpis »ĠGANTIJA TEMPLES«, a ispod su oznake za godine »3600-3200 BC«. U donjem lijevom dijelu ispisan je naziv zemlje izdavanja »MALTA«, a ispod je oznaka za godinu izdavanja »2016« okružena oznakom majstora kovnice i oznakom kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 350 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2016.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: pedeseta godišnjica izgradnje prvog mosta preko rijeke Tejo

Opis: Na kovanici je prikazan most, a u gornjem desnom kutu polukružno je ispisan naziv zemlje »PORTUGAL«. U donjem desnom dijelu jedno ispod drugog ispisano je »PONTE«, »25 DE ABRIL« te oznake za godinu »1966« i »2016«. U donjem lijevom dijelu nalazi se oznaka kovnice »INCM«, a dolje u sredini ime dizajnera »JOSÉ AURÉLIO«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: srpanj 2016.


Litva

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: baltička kultura

Opis: Na kovanici je prikazana jantarna pločica, jedan od najpoznatijih simbola baltičke kulture. Pločica je ukrašena križno posloženim rupicama, što predstavlja Zemljinu os. Na vrhu se, između oznake kovnice i godine izdavanja »2016«, nalazi ime zemlje izdavanja »LIETUVA«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: svibanj 2016.


Vatikanski Grad

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: dvjestota godišnjica Vatikanske garde

Opis: Na nacionalnoj je strani prikazan pripadnik Vatikanske garde ispred kupole bazilike sv. Petra. U gornjem je dijelu polukružno ispisan natpis »CORPO DELLA GENDARMERIA 1816-2016«. U donjem je dijelu polukružno ispisan naziv zemlje izdavanja »CITTÀ DEL VATICANO«. Oznaka kovnice »R« nalazi se s lijeve strane motiva, a ime dizajnera »D. Longo« s desne strane motiva. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 105 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2016.


Latvija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: latvijska poljoprivreda

Opis: Na kovanici je prikazana latvijska smeđa krava, jedan od simbola latvijskog mljekarstva u folkloru i stvarnom životu. Lijevo ispod prikaza krave nalazi se oznaka za godinu izdavanja »2016«, a dolje u sredini jezgre naziv zemlje izdavanja »LATVIJA«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 010 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2016.


Monako

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: stopedeseta godišnjica od dana kada je Karlo III. utemeljio Monte Carlo

Opis: Na kovanici je prikazan KARLO III. s MONTE CARLOM u pozadini. Na vrhu se, između oznake kovnice i oznake majstora kovnice, nalazi ime zemlje izdavanja »MONACO«. Na dnu se, u polukrugu slijeva nadesno, nalazi natpis »1866 CHARLES III FONDE MONTE CARLO 2016«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 15 000 kovanica

Datum izdanja: lipanj 2016.


Slovenija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: dvadesetpeta godišnjica neovisnosti Republike Slovenije

Opis: Kroz lijevi dio jezgre proteže se kosa crta. U gornjem dijelu desno od crte ispisano je »25 LET«, a ispod toga »REPUBLIKA SLOVENIJA«. Ispod tih natpisa naveden je izvorni Prešerenov zapis iz slovenske himne Zdravljice »dočákat' dan«. U donjem dijelu jezgre nalazi se oznaka za godinu »2016«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: lipanj 2016.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Međunarodni dan nestale djece

Opis: U jezgri kovanice prikazano je lice djeteta okruženo natpisima »MISSING-DISPARU-VERMIST«, »WWW.CHILDFOCUS.BE« i trojezičnom oznakom zemlje izdavanja »BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN«, nakon koje slijedi oznaka za godinu »2016«. Lijevo od lica nalazi se oznaka briselske kovnice (glava arkanđela Mihaela s kacigom), a desno od lica nalazi se znak upravitelja kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 020 000 kovanica

Datum izdanja: svibanj 2016.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Eino Leino, finski pisac i lirski pjesnik

Opis: U jezgri kovanice prikazani su plamen i žarač usmjeren prema gore desno. S desne se strane nalaze polukružno ispisan natpis »EINO LEINO« i godina izdavanja »2016«. U donjem lijevom dijelu nalazi se oznaka zemlje izdavanja »FI« i oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: travanj 2016.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: petstopedeseta godišnjica smrti Donatella

Opis: S lijeve se strane u prvom planu nalazi motiv koji prikazuje portret Davida, detalj brončane skulpture kipara Donatella. U gornjem se dijelu, u sredini, nalazi oznaka kovnice »R«, s desne je strane naziv zemlje izdavanja »SAN MARINO«, a u donjem se dijelu, desno, nalaze natpis »DONATELLO« i godine »1466-2016« te, u sredini, inicijali autora »MB«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 85 000 kovanica

Datum izdanja: travanj 2016.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: sudjelovanje portugalske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru 2016.

Opis: Motiv se temelji na poznatom umjetničkom djelu autorice Joanne Vasconcelos »Srce Viane«, nadahnutom tradicionalnim nakitom sa sjevera Portugala (iz okolice grada Viana do Castelo). Simbolizira potporu portugalskog naroda svojoj reprezentaciji na Olimpijskim igrama. Na objema stranama nalaze se polukružni natpisi: na lijevoj »JOANA VASCONCELOS«, a na desnoj »EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016«. U donjem dijelu nalazi se oznaka kovnice »INCM«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 650 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2016.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 550. obljetnica smrti Donatella

Opis: glava Donatellova Davida (detalj brončane skulpture koja se nalazi u Firenci u Nacionalnom muzeju Bargello): na lijevoj strani monogram Talijanske Republike »RI«; ispod monograma u dva retka »1466« i »2016«; na desnoj strani inicijali »C.M.« autorice Claudije Momoni; ispod natpis »DONATELLO«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2016.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 2200. obljetnica smrti Tita Makcija Plauta

Opis: kazališne maske koje predstavljaju dva lika nove komedije, mladu ženu i roba, detalj mozaika iz II. stoljeća nove ere (Kapitolski muzeji u Rimu), uokvirene građevnim nacrtom rimskog kazališta i monogramom Talijanske Republike »RI«; na lijevoj strani oznaka »R«, a na desnoj strani inicijali »LDS« autorice Luciane de Simoni; ispod maski oznake za godine »184 A. C.« i »2016« te ime »PLAUTO«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2016.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Olimpijske igre

Opis: U jezgri kovanice prikazan je, odozgo prema dolje, stilizirani lik čovjeka, 5 olimpijskih krugova i natpis »TEAM BELGIUM«. Na lijevoj strani kovanice ispisan je znak za godinu »2016«. Na desnoj strani kovanice oznaka zemlje »BE« nalazi se između oznake briselske kovnice, glave arkanđela Mihaela s kacigom i znaka direktora kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 375 000 kovanica

Datum izdanja: ožujak 2016.


Slovačka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: prvo slovačko predsjedanje Vijećem Europske unije

Opis: U središtu motiva ističe se grb Slovačke Republike iza kojeg dinamične centripetalne pruge simboliziraju položaj i važnost Slovačke Republike tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije. Desno od grba ispisan je znak za godinu »2016«. Unutarnji motiv okružen je natpisima »SLOVENSKO« i »PREDSEDNÍCTVO SR V RADE EÚ«. Natpisi su odvojeni grafičkim simbolima. U donjem dijelu prikaza nalazi se oznaka kovnice Kremnica, sastavljena od slova »MK« između dviju matrica, te stilizirani inicijali dizajnera nacionalne strane Vladimíra Pavlice, »VP«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: ožujak 2016.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: pedeseta obljetnica Mosta velike vojvotkinje Charlotte

Opis: Na kovanici je prikazan Most velike vojvotkinje Charlotte, koji povezuje gradsko središte i četvrt Kirchberg, u kojoj su smještene institucije Europske unije u Luxembourgu. Preko prikaza mosta upisan je naziv mosta na francuskom »Pont Grande-Duchesse Charlotte«, a ispod teksta godina »1966«. Vrh motiva prikazuje lik velikog vojvode Henrija od Luksemburga, a na lijevoj se strani nalazi godina izdavanja, »2016«. U donjem dijelu prikazan je naziv zemlje izdavanja, »LUXEMBOURG«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1 milijun kovanica

Datum izdanja: prvo tromjesečje 2016.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Saska (serija »Savezne pokrajine«)

Opis: Motiv prikazuje pogled iz unutarnjeg dvorišta svjetski poznatog arhitektonskog kompleksa Zwinger u Dresdenu prema Krunskim vratima. Jezgra sadržava i naziv »SACHSEN« te oznaku zemlje izdavanja »D« na dnu, oznaku odgovarajuće kovnice (»A«, »D«, »F«, »G« ili »J«), inicijale tvorca motiva »JT« – Jordi Truxa desno gore i godinu »2016« lijevo gore. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2016.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: mjesta svjetske kulturne i prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a – Segovia

Opis: U središnjem dijelu motiva prikazan je akvedukt u Segoviji. U gornjem dijelu jezgre kružno je ispisan naziv zemlje izdavanja »ESPAÑA«, a ispod toga je godina izdavanja »2016«. Gore desno nalazi se oznaka kovnice. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 8 milijuna kovanica

Datum izdanja: veljača 2016.


Austrija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: dvjestogodišnjica središnje banke Oesterreichische Nationalbank

Opis: Na kovanici su u reljefnoj tehnici prikazana dva božanstva iz rimske mitologije ispred ulaza u glavnu zgradu banke Oesterreichische Nationalbank (OeNB): lijevo je Merkur, glasnik bogova i bog trgovaca i trgovine, a desno Fortuna, božica sudbine i blagostanja, koja je prikazana s rogom obilja. U pozadini je od lijevog do desnog ruba jezgre prikazano sjedište OeNB-a. Ukrasna traka kojom je obrubljen donji dio jezgre simbolizira crveno-bijelo-crveni uzorak austrijske zastave, pri čemu sjenčanje uspravnim linijama, u skladu s pravilima heraldičkog dizajna, predstavlja crvenu boju. Brojke »1816« i »2016« lijevo od Merkura odnose se na godinu osnivanja OeNB-a, odnosno na njegovu dvjestotu godišnjicu. Uz rubove jezgre zlatne boje ispisane su riječi »Republik Österreich« i »200 Jahre Oesterreichische Nationalbank«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 16 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2016.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: Kup UEFA-e EURO 2016.

Opis: Europsko prvenstvo u nogometu koje od 1960. UEFA organizira svake četiri godine, popularna sportska manifestacija poznata i pod imenom Euro, održalo se u Francuskoj od 10. lipnja do 10. srpnja 2016. Euro 2016. bilo je petnaesto Europsko prvenstvo u nogometu, natjecanje koje je organizirala Unija europskih nogometnih saveza (UEFA) i koje je okupilo najbolje europske muške reprezentacije. Trofej Henrija Delaunayja, koji nosi ime idejnog začetnika natjecanja, dodijelio se u manjem formatu pobjedniku prvenstva. U središtu motiva prikazan je Trofej Henrija Delaunayja uokviren zemljopisnom kartom Francuske uz dvije oznake pariške kovnice. Desno od zemljopisne karte Francuske nalaze se slova RF za Francusku Republiku (République Française), a iznad nje je naziv prvenstva »UEFA EURO 2016 France«. Ispod karte u prvom je planu nogometna lopta. Pozadinu čine grafički elementi koji predstavljaju prvenstvo. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 10 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2016.


Estonija

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: 100. obljetnica rođenja poznatog estonskog šahovskog velemajstora Paula Keresa

Opis: Na kovanici se nalazi portret velikog estonskog šahista Paula Keresa i nekoliko šahovskih figura. Gore lijevo nalazi se polukružni natpis »PAUL KERES«. Ispod njega naziv je zemlje izdavanja »EESTI«, a ispod naziva je godina izdavanja »2016«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 500 000 kovanica

Datum izdanja: siječanj 2016.


Irska

prigodna strana kovanice od 2 €

Tema: stotinu godina od Uskrsnog ustanka 1916. u Irskoj

Opis: Motiv prikazuje kip Hibernije koji se nalazi na vrhu zgrade sjedišta irske pošte (General Post Office), čije je zauzimanje 1916. obilježilo početak Uskrsnog ustanka. Hibernia je simbol Irske. Njezino je ime starogrčki naziv Irske, a autor kipa je kipar John Smyth. Smatra se svjedokinjom događaja iz 1916., a tijekom sljedećih stotinu godina promatrala je procvat nacije na temelju ideala utvrđenih u Uskrsnom proglasu. Ona nastavlja gledati prema naprijed i simbol je prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zemlje. U gornjem dijelu jezgre natpis »HIBERNIA« ispisan je rukopisnim slovima koja su inspirirana povijesnom Knjigom Kellsa. Sunčeve zrake prenose temeljnu ideju Ustanka i Proglasa: rađanje nove nacije / Republike. Pokraj prikaza kipa ispisane su godine »1916« i »2016«. Na dnu jezgre nalazi se naziv zemlje izdavanja »éire«, a ispod toga je godina izdavanja »2016«. Na prstenu kovanice nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2016.