Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2016

Opisi na tej strani so vzeti iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih besedil, objavljenih na tem spletnem mestu.

Grčija

Motiv: 150. obletnica požiga samostana Arkadi

Opis: na kovancu je upodobljen samostan Arkadi. V jedru kovanca je v grščini napisano besedilo »SAMOSTAN ARKADI«, ob notranjem robu jedra na levi pa »HELENSKA REPUBLIKA«. Zgoraj desno je letnica izdaje »2016«, pod osrednjim napisom pa je palmeta (oznaka grške kovnice). Desno spodaj je monogram umetnika Jorgosa Stamatopulosa. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: največ 750.000 kovancev

Datum izdaje: december 2016

Grčija

Motiv: 120. obletnica rojstva Dimitrija Mitropulosa

Opis: na kovancu je upodobljen portret Dimitrija Mitropulosa na ozadju glasbenih not. Vzdolž levega notranjega roba je v grščini napisano »120. OBLETNICA ROJSTVA DIMITRIJA MITROPULOSA« in »HELENSKA REPUBLIKA«. Na zgornji levi strani sta letnica izdaje »2016« in palmeta (oznaka grške kovnice). Na spodnji desni strani so začetnice umetnika Jorgosa Stamatopulosa. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: največ 750.000 kovancev

Datum izdaje: december 2016

Andora

Motiv: 25. obletnica radia in televizije Andore

Opis: motiv prikazuje mikrofon in anteno, ki ju obdaja več krožnih črt, z napisom »25è ANIVERSARI DE RÀDIO I TELEVISIÓ D’ANDORRA«, letnico izdaje »2016« ter imenom države izdajateljice »ANDORRA«. Spominski kovanec obeležuje 25. obletnico ustanovitve javnih medijev v Andori z začetkom oddajanja na andorskem javnem radiu in javni televiziji. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 85.000 kovancev

Datum izdaje: december 2016

Andora

Motiv: 150. obletnica nove reforme iz leta 1866

Opis: motiv prikazuje glavno dvorano stavbe andorskega parlamenta »Casa de la Vall« z napisom »150 ANYS DE LA NOVA REFORMA DE 1866«, letnico izdaje »2016« in imenom države izdajateljice »ANDORRA«. Spominski kovanec obeležuje 150. obletnico uredbe o novi reformi, enega največjih korakov v zgodovini Andore in andorskega parlamenta (Consell General), ki je pomenil socialno in politično preobrazbo Kneževine Andore. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 85.000 kovancev

Datum izdaje: december 2016

Malta

Motiv: vloga sklada Malta Community Chest Fund v družbi

Opis: kovanec je namenjen počastitvi vloge sklada Malta Community Chest Fund v družbi v okviru programa za srednješolce z naslovom »od otrok iz solidarnosti«. Ta program opredeljuje družbeno vlogo otrok na petih različnih področjih, pri čemer je prva tema »solidarnost prek ljubezni«. Motiv je oblikovala dijakinja Sarah Cilia, ki je temo upodobila z dvema rokama, ki oblikujeta srce, v katerem je prikazana malteška zastava. Na dnu motiva je napis »MALTA 2016«. Na levem in desnem zapestju sta po dva stilizirana motiva človeških teles. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 380.000 kovancev

Datum izdaje: november 2016

Latvija

Motiv: Vidzeme

Opis: motiv prikazuje grb latvijske zgodovinske pokrajine Vidzeme. Na vrhu je ime države izdajateljice »LATVIJA«, na dnu pa napis »VIDZEME«. Na desni strani je leto izdaje »2016«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1.030.000 kovancev

Datum izdaje: november 2016

Francija

Motiv: François Mitterrand

Opis: motiv prikazuje zamišljenega Françoisa Mitterranda v profilu. Poleg je njegov osebni emblem – drevo, ki je pol hrast, pol oljka. Na levi sta letnici, ki zaznamujeta stoletnico njegovega rojstva (»1916« in »2016«), zgoraj v polkrogu pa je njegovo ime. Na dnu je oznaka države izdajateljice »RF«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 10 milijonov kovancev

Datum izdaje: oktober 2016

Vatikan

Motiv: jubilej usmiljenja

Opis: nacionalna stran prikazuje sv. Martina iz Toursa, ki ponuja svoj plašč revežu. Motiv v polkrogu obkrožata napisa »GIUBILEO DELLA MISERICORDIA« na levi in »CITTÀ DEL VATICANO« na desni. Poleg tega je na desni leto izdaje »2016«, na dnu pa oznaka kovnice »R« in ime umetnice »M. CRISCIOTTI«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 105.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2016

Finska

Motiv: 100. obletnica rojstva filozofa Georga Henrika von Wrighta

Opis: v jedru kovanca je na desni antični dorski steber, na levi pa hrastova veja. V polkrogu od leve proti desni je napis »GEORG HENRIK VON WRIGHT«, na vrhu na desni strani pa je leto izdaje »2016«. Na vrhu na levi strani sta oznaka države izdajateljice »FI« in oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: oktober 2016

San Marino

Motiv: 400. obletnica smrti Williama Shakespeara

Opis: na kovancu je portret književnika. Na desni strani so v polkrogu letnici »1616–2016« in ime države izdajateljice »San Marino«, spodaj desno pa začetnici umetnika »MB«. Na levi strani je v polkrogu napis »William Shakespeare«, spodaj levo pa oznaka kovnice »R«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 85.000 kovancev

Datum izdaje: september 2016

Malta

Motiv: templja Ġgantija

Opis: na kovancu sta upodobljena templja Ġgantija, ki se nahajata na otoku Gozo. Ġgantija je neolitsko megalitsko svetišče. Gre za enega najstarejših samostoječih objektov na svetu in enega najstarejših verskih objektov. Templja sta bila zgrajena približno v 36. stoletju pr. n. št. in sta tako starejša od spomenika Stonehenge in egipčanskih piramid. Zgoraj desno je napis »ĠGANTIJA TEMPLES«, pod njim pa letnici »3600–3200 BC«. Spodaj levo je ime države izdajateljice »MALTA«, pod njo pa je letnica izdaje »2016«, ki ju obdajata oznaki mojstra kovnice in kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 350.000 kovancev

Datum izdaje: julij 2016

Portugalska

Motiv: 50. obletnica prvega mostu, ki je povezal bregova reke Tejo

Opis: na motivu je upodobljen most. Zgoraj desno je napis »PORTUGAL«. Spodaj desno je eden pod drugim izpisano »PONTE«, »25 DE ABRIL«, »1966« in »2016«. Spodaj levo je oznaka kovnice »INCM«, spodaj na sredini pa ime oblikovalca »JOSÉ AURÉLIO«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: julij 2016

Litva

Motiv: baltska kultura

Opis: motiv prikazuje jantarni kolutek, ki je eden najznačilnejših simbolov baltske kulture. Okrašen je z izvrtanimi pikami, razporejenimi v obliki križa, kar simbolizira Zemljino os. Zgoraj je ime države izdajateljice »LIETUVA«, poleg pa sta oznaka kovnice in leto izdaje »2016«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: maj 2016

Vatikan

Motiv: 200. obletnica Vatikanske garde

Opis: nacionalna stran prikazuje vatikanskega gardista pred kupolo bazilike sv. Petra. Zgoraj je v polkrogu napis »CORPO DELLA GENDARMERIA 1816-2016«. Spodaj je v polkrogu ime države izdajateljice »CITTÀ DEL VATICANO«. Na levi strani motiva je oznaka kovnice »R«, na desni pa ime oblikovalke »D. Longo«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 105.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2016

Latvija

Motiv: latvijsko kmetijstvo

Opis: motiv prikazuje latvijsko kravo rjavko, ki je simbol latvijskega mlekarstva tako v folklori kot v vsakdanjem življenju. Pod motivom je na levi izpisano leto izdaje »2016«, v spodnjem delu jedra kovanca pa ime države izdajateljice »LATVIJA«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1.010.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2016

Monako

Motiv: 150. obletnica Karlove ustanovitve Monte Carla

Opis: motiv prikazuje Karla III. z Monte Carlom v ozadju. Na vrhu je ime države izdajateljice »MONACO«, poleg pa sta oznaki kovnice in mojstra kovnice. Spodaj je v polkrogu od leve proti desni napis »1866 CHARLES III FONDE MONTE CARLO 2016«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 15.000 kovancev

Datum izdaje: junij 2016

Slovenija

Motiv: 25. obletnica osamosvojitve Republike Slovenije

Opis: v levem delu jedra je poševna črta. Desno od nje je v zgornjem delu kovanca napis »25 LET«, pod njim pa »REPUBLIKA SLOVENIJA«. Pod napisom je izvirni Prešernov rokopis besed »dočákat’ dan« iz slovenske himne Zdravljice. V spodnjem delu jedra kovanca je letnica »2016«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: junij 2016

Belgija

Motiv: mednarodni dan pogrešanih otrok

Opis: sredi jedra kovanca je upodobljen otroški obraz, ki ga obkrožajo besede »MISSING-DISPARU-VERMIST«, »WWW.CHILDFOCUS.BE« in trojezična navedba države »BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN«, ki ji sledi letnica »2016«. Levo od obraza je oznaka bruseljske kovnice (glava nadangela Mihaela s čelado), desno pa oznaka mojstra kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1.020.000 kovancev

Datum izdaje: maj 2016

Finska

Motiv: finski pisatelj in lirik Eino Leino

Opis: v jedru kovanca sta plamen in grebljica, ki je obrnjena desno navzgor. Na desni strani je v polkrogu napis »EINO LEINO« in spodaj leto izdaje »2016«. Spodaj levo sta oznaka države izdajateljice »FI« in oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: april 2016

San Marino

Motiv: 550. obletnica smrti Donatella

Opis: motiv v ospredju na levi strani prikazuje portret Davida (detajl Donatellovega bronastega kipa). Na vrhu na sredini je oznaka kovnice »R«, na desni ime države izdajateljice »SAN MARINO«, spodaj desno napis »Donatello«, letnici »1466–2016« in na sredini začetnici umetnika »MB«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 85.000 kovancev

Datum izdaje: april 2016

Portugalska

Motiv: udeležba portugalske reprezentance na olimpijskih igrah 2016 v Riu

Opis: motiv prikazuje sliko, ki temelji na znani umetnini Joanne Vasconcelos »Viansko srce«. Umetnica je navdih našla v filigranskem nakitu, značilnem za sever Portugalske (okolico mesta Viana do Castelo). Simbolizira podporo Portugalcev svoji reprezentanci na olimpijskih igrah. Na levi in desni strani sta polkrožno napisa »JOANA VASCONCELOS« in »EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016«. Ob spodnjem robu jedra kovanca je oznaka kovnice »INCM«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 650.000 kovancev

Datum izdaje: marec 2016

Italija

Motiv: 550. obletnica smrti Donatella

Opis: na kovancu je upodobljena glava Donatellovega Davida (detajl bronastega kipa, ki je na ogled v nacionalnem muzeju Bargello v Firencah). Na levi je monogram Italijanske republike »RI«, v dveh vrsticah spodaj pa sta izpisani letnici »1466« in »2016«. Na desni sta začetnici oblikovalke Claudie Momoni »C.M.«, spodaj pa umetnikovo ime »DONATELLO«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,5 milijona kovancev

Datum izdaje: marec 2016

Italija

Motiv: 2200. obletnica smrti Tita Makcija Plavta

Opis: motiv prikazuje gledališki maski dveh likov nove komedije, mlajše ženske in sužnja, vzetih z mozaika iz 2. stoletja našega štetja, ki ga hranijo v Kapitolskem muzeju v Rimu. Nad njima je v polkrogu prikazan načrt rimskega gledališča z monogramom Italijanske republike »RI« na sredini. Na njuni levi je kratica »R«, na desni pa začetnice oblikovalke Luciane De Simoni »LDS«. Pod njima sta letnici »184 A.C.« in »2016« ter napis »PLAUTO«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,5 milijona kovancev

Datum izdaje: marec 2016

Belgija

Motiv: olimpijske igre

Opis: v jedru kovanca so od zgoraj navzdol prikazani stilizirana podoba človeka, pet olimpijskih krogov in napis »TEAM BELGIUM«. Na levi strani jedra kovanca je letnica 2016, na desni strani pa se oznaka države izdajateljice »BE« nahaja pod oznako bruseljske kovnice in glavo nadangela Mihaela s čelado ter nad oznako mojstra kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 375.000 kovancev

Datum izdaje: marec 2016

Slovaška

Motiv: prvo slovaško predsedovanje Svetu EU

Opis: osrednji del motiva predstavlja grb Slovaške, proti kateremu se stekajo dinamične črte, kar simbolizira položaj in pomembnost Slovaške republike med njenim predsedovanjem Svetu Evropske unije. Desno od grba je letnica »2016«. Ob robu jedra kovanca sta ime države »SLOVENSKO« in napis »PREDSEDNÍCTVO SR V RADE EÚ«, ki ju ločujejo grafični simboli. Ob spodnjem delu jedra kovanca je oznaka kovnice Kremnica »MK«, ki se nahaja med dvema matricama, in stilizirani začetnici oblikovalca nacionalne strani kovanca Vladimírja Pavlice »VP«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: marec 2016

Luksemburg

Motiv: 50. obletnica Mostu velike vojvodinje Charlotte

Opis: kovanec prikazuje Most velike vojvodinje Charlotte, ki povezuje središče mesta Luxembourg z mestno četrtjo Kirchberg, kjer se nahajajo institucije Evropske unije. Na podobi mostu je izpisano njegovo francosko ime »Pont Grande-Duchesse Charlotte«, tik pod tem zapisom pa letnica »1966«. Na vrhu motiva je podoba velikega vojvode Henrija Luksemburškega, levo od nje pa letnica izdaje »2016«. Na spodnjem delu jedra kovanca je ime države izdajateljice »LUXEMBOURG«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: prvo četrtletje 2016

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Saška

Opis: na kovancu je upodobljen svetovno znan dresdenski dvorec Zwinger, oziroma njegovo notranje dvorišče, ki vodi proti Kronskim vratom. V jedru kovanca sta ob spodnjem robu izpisana ime dežele »SACHSEN« in oznaka države izdajateljice »D«, ob zgornjem robu pa sta na desni strani oznaka kovnice (»A«, »D« »F«, »G« ali »J«) in oznaka oblikovalca Jordija Truxe (»JT«), na levi pa letnica »2016«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: februar 2016

Španija

Motiv: Segovia – serija Unescova svetovna dediščina

Opis: na kovancu je v ospredju upodobljen akvadukt Segovia. Ob zgornjem robu jedra kovanca je v polkrogu izpisano ime države izdajateljice »ESPAÑA«, pod njo pa letnica izdaje »2016«. Zgoraj desno je oznaka kovnice. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 8 milijonov kovancev

Datum izdaje: februar 2016

Avstrija

Motiv: 200 let Oesterreichische Nationalbank

Opis: kovanec prikazuje božanstvi iz rimske mitologije, ki sta upodobljeni na izklesanem reliefu pred vhodom v glavno stavbo Oesterreichische Nationalbank: na levi je Merkur, božji sel ter bog trgovcev in trgovine, na desni pa Fortuna, boginja usode in izobilja, z rogom izobilja v roki. Za njima je v ozadju od levega do desnega roba jedra upodobljena glavna stavba Oesterreichische Nationalbank. Okrasni trak, ki se vije ob spodnjem robu jedra kovanca, ponazarja rdečo-belo-rdečo zastavo Avstrije, saj polje vertikalne šrafure v skladu s pravili heraldičnega oblikovanja pomeni rdečo barvo. Letnici »1816« in »2016« levo od Merkurja se nanašata na ustanovitev Oesterreichische Nationalbank in dvestoletnico njenega obstoja. Napisa ob robu jedra kovanca se glasita »REPUBLIK ÖSTERREICH« in »200 JAHRE OESTERREICHISCHE NATIONALBANK«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 16 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2016

Francija

Motiv: UEFA Evropsko prvenstvo 2016

Opis: evropsko prvenstvo v nogometu, bolj znano kot »Euro«, ki ga od leta 1960 vsaka štiri leta prireja UEFA, je tokrat potekalo v Franciji, in sicer od 10. junija do 10. julija 2016. Euro 2016 je že petnajsto prvenstvo, ki ga je priredila Evropska nogometna zveza (UEFA) in na katerem so se pomerile najboljše moške nogometne reprezentance iz Evrope. Zmagovalec prvenstva prejme manjšo različico pokala »Henri Delaunay«, ki je dobil ime po pobudniku tekmovanja. V jedru kovanca je sredi obrisa Francije pokal »Henri Delaunay« skupaj z oznakama pariške kovnice. Desno od obrisa Francije sta črki »RF« za Francosko republiko, nad njim je izpisano ime prvenstva »UEFA EURO 2016 France«, pod njim pa izstopa žoga. V ozadju jedra kovanca so grafični elementi, ki ponazarjajo tekmovanje. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 10 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2016

Estonija

Motiv: 100. obletnica rojstva slavnega estonskega šahovskega velemojstra Paula Keresa

Opis: na kovancu je upodobljen portret velikega estonskega šahista Paula Keresa z nekaj šahovskimi figurami. Levo zgoraj je v polkrogu izpisano ime »PAUL KERES«, tik pod njim je ime države izdajateljice »EESTI«, na črti pod njim pa še letnica izdaje »2016«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 500.000 kovancev

Datum izdaje: januar 2016

Irska

Motiv: 100. obletnica velikonočne vstaje na Irskem leta 1916

Opis: na kovancu je upodobljen kip Hibernije, ki stoji na vrhu stavbe pošte Irske, katere zavzetje leta 1916 je pomenilo začetek velikonočne vstaje. Hibernija je simbol Irske. Njeno ime izhaja iz starogrškega imena za Irsko, upodobil pa jo je kipar John Smyth. Hibernija, ki velja za pričo dogodkom iz leta 1916, že sto let spremlja razcvet nacije na podlagi načel iz razglasitve republike. Njen pogled je še vedno usmerjen naprej ter je simbol preteklosti, sedanjosti in prihodnosti države. Na vrhu jedra kovanca je napis »HIBERNIA« v ročni pisavi, ki se navdihuje pri zgodovinski Knjigi iz Kellsa. Sončni žarki odražajo temeljno idejo vstaje in razglasitve republike, tj. zoro nove nacije/republike. Podoba kipa je obdana z letnicama »1916« in »2016«. Ob spodnjem robu jedra je izpisano ime države izdajateljice »éire«, pod njim pa leto izdaje »2016«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 4,5 milijona kovancev

Datum izdaje: januar 2016