Muokkaa hakua
Pääsivu Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisut Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:sssä
Hakuehdotuksia
Järjestä tulokset

2 euron erikoisrahat – 2016

Tämän sivun kolikkokuvaukset perustuvat Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistuihin kuvauksiin.

Kreikka

Aihe: 150 vuotta Arkádin luostarin räjäyttämisestä

Kuvaus: Kolikon kuva-aiheena on Arkádin luostari. Luostarin kuvan alla ovat sanat ”MONH APKAΔIOY” ja kolikon sisäosan vasenta reunaa kiertää liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”. Yläoikealla on liikkeeseenlaskuvuosi 2016, ja alhaalla keskellä on palmetti (Kreikan valtion rahapajan tunnus). Alaoikealla on suunnittelijan (Georgios Stamatopoulos) monogrammi. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 750 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: joulukuu 2016

Kreikka

Aihe: 120 vuotta Dimitris Mitropoulosin syntymästä

Kuvaus: Kolikossa on Dimitris Mitropoulosin profiilikuva taustanaan nuotteja. Sisäosan vasenta reunaa kiertää teksti ”120 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ”, ja sen alla ovat sanat ”ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ja niiden jäljessä liikkeeseenlaskuvuosi 2016 ja palmetti (Kreikan valtion rahapajan tunnus). Kuvan alareunassa on suunnittelijan (Georgios Stamatopoulos) monogrammi. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 750 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: joulukuu 2016

Andorra

Aihe: Andorran radio ja televisio 25 vuotta

Kuvaus: Kolikon sisäosassa ovat liikkeeseenlaskuvuosi 2016, liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ANDORRA” sekä mikrofoni ja satelliittiantenni. Niiden ympärillä on kehäviivoja ja teksti ”25è ANIVERSARI DE RÀDIO I TELEVISIÓ D’ANDORRA”. Erikoisrahan teemana on julkisen palvelun yleisradiotoiminnan alkamisen 25-vuotisjuhla Andorrassa. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 85 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: joulukuu 2016

Andorra

Aihe: 150 vuotta Andorran parlamenttiuudistuksesta

Kuvaus: Kolikon kuvassa on Andorran parlamenttirakennuksen (Casa de la Vall) istuntosali. Sisäosan yläreunaa kiertää teksti ”150 ANYS DE LA NOVA REFORMA DE 1866”, jonka alla on liikkeeseenlaskuvuosi 2016. Alareunaa kiertää liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ANDORRA”. Alareunaa kiertää liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ANDORRA”. Erikoisrahalla juhlistetaan 150 vuoden kulumista Andorran historiallisesta parlamenttiuudistuksesta, jolla oli kauaskantoisia yhteiskunnallisia ja poliittisia vaikutuksia. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 85 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: joulukuu 2016

Malta

Aihe: Malta Community Chest Fund ‑järjestön panos yhteiskunnassa

Kuvaus: Kolikko on tunnustus Malta Community Chest Fund ‑kansalaisjärjestölle sen panoksesta yhteiskunnassa ja etenkin sen koululaishankkeesta ”Mit-tfal b'solidarjetà”. Hankkeessa nostetaan esiin lasten yhteiskunnallinen rooli viidellä eri osa-alueella. Avausteemana on solidaarisuus ja rakkaus (”Solidarjetà permezz tal‑Imħabba”). Kolikon on suunnitellut yläkoululainen Sarah Cilia. Siinä kaksi kättä muodostaa sydämen, jonka sisällä on Maltan lipun kuva-aihe. Kuvan alla ovat sanat ”MALTA 2016”. Kummallekin ranteelle on piirretty kaksi tyyliteltyä ihmishahmoa. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 380 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: marraskuu 2016

Latvia

Aihe: Vidzeme

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu Latvian historiallisen Vidzemen alueen (Liivinmaa) vaakuna. Kolikon yläreunassa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”LATVIJA”, ja alareunassa on teksti ”VIDZEME”. Vaakunan oikealla puolella on liikkeeseenlaskuvuosi 2016. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,03 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: marraskuu 2016

Ranska

Aihe: François Mitterrand

Kuvaus: Kolikon kuva-aiheena on Ranskan entisen presidentin François Mitterrandin profiilikuva. Kuvan oikealle puolelle on kuvattu oliivi- ja tammipuun yhdistelmä, joka oli presidentti Mitterrandin henkilökohtainen tunnus. Kolikon sisäosan yläreunassa on teksti ”FRANÇOIS MITTERRAND” ja vuosiluvut 1916 ja 2016, ja sisäosan alareunassa on liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”RF”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 10 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2016

Vatikaani

Aihe: Armon juhlavuosi

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu Pyhä Martti leikkaamassa osaa viitastaan kerjäläiselle. Kuva-aiheen vasemmalla puolella kulkee teksti ”GIUBILEO DELLA MISERICORDIA” ja oikealla puolella teksti ”CITTÀ DEL VATICANO”. Kuvan oikealla puolella on liikkeeseenlaskuvuosi 2016, ja kuvan alla ovat rahapajan tunnus ”R” sekä suunnittelijan nimi ”M. CRISCIOTTI”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 105 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2016

Suomi

Aihe: 100 vuotta suomalaisen filosofin Georg Henrik von Wrightin syntymästä

Kuvaus: Kolikon sisäosaan on kuvattu oikealle puolelle antiikin doorilainen pylväs ja vasemmalle puolelle tammenoksa. Kolikon sisäosan reunaa kiertää teksti ”GEORG HENRIK VON WRIGHT”. Sisäosan yläosassa oikealla on liikkeeseenlaskuvuosi 2016, ja vasemmalla ovat liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”FI” ja rahapajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2016

San Marino

Aihe: 400 vuotta William Shakespearen kuolemasta

Kuvaus: Kolikossa on kirjailija William Shakespearen muotokuva. Kolikon sisäosassa oikealla ovat vuosiluvut 1616 ja 2016 ja liikkeeseenlaskijamaan nimi ”San Marino”. Suunnittelijan nimikirjaimet ”MB” ovat kolikon kuva-aiheen päällä oikealla. Kolikon sisäosan vasenta reunaa kiertää teksti ”William Shakespeare”, ja rahapajan tunnus ”R” on kuva-aiheen päällä alavasemmalla. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 85 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2016

Malta

Aihe: Ġgantijan temppelit

Kuvaus: Kolikossa on kuva Gozon saarella sijaitsevista Ġgantijan temppeleistä. Ġgantija on neoliittiselta kaudelta peräisin oleva megaliittinen temppelikompleksi. Se kuuluu maailman vanhimpiin tukemattomiin rakennelmiin ja on myös yksi vanhimmista uskonnollisista rakennelmista. Ġgantija rakennettiin noin 3500-luvulla eKr., joten se on vanhempi kuin Stonehenge ja Egyptin pyramidit. Oikeassa yläreunassa on teksti ”ĠGANTIJA TEMPLES” ja sen alla vuosiluvut ”3600–3200 BC”. Alavasemmalla on liikkeeseen laskevan maan nimi ”MALTA” ja sen alapuolella liikkeeseenlaskuvuosi ”2016”, jota reunustavat rahamestarin ja rahapajan tunnukset. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 350 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2016

Portugali

Aihe: 50 vuotta Tejo-joen sillan rakentamisesta

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu Tejo-joen silta. Kolikon sisäosassa yläoikealla on teksti ”PORTUGAL”. Kuva-aiheen alapuolella oikealla on teksti ”PONTE 25 DE ABRIL”, jonka alla ovat allekkain vuosiluvut 1966 ja 2016. Sisäosan alareunassa on vasemmalla rahapajan tunnus ”INCM” ja keskellä suunnittelijan nimi ”JOSÉ AURÉLIO”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 500 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: heinäkuu 2016

Liettua

Aihe: Balttilainen kulttuuri

Kuvaus: Kolikon kuva-aiheena on meripihkakiekko, joka on yksi tunnetuimmista balttilaisen kulttuurin symboleista. Kiekko on koristeltu kaiverretuilla pisteillä, jotka risteävät kiekon keskellä ja symboloivat maailman akselia. Kuva-aiheen yläpuolella on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”LIETUVA”, jonka vasemmalla puolella on rahapajan tunnus ja oikealla puolella vuosiluku 2016. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2016

Vatikaanivaltio

Aihe: Vatikaanin santarmit 200 vuotta

Kuvaus: Kolikon kuva-aiheena on Pietarinkirkon kupolin edustalla seisova Vatikaanin santarmi. Kolikon sisäosan reunaa kiertää ylhäällä teksti ”CORPO DELLA GENDARMERIA 1816-2016”. Sisäosan alareunassa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”CITTÀ DEL VATICANO”. Rahapajan tunnus ”R” on kuva-aiheen vasemmalla puolella ja suunnittelijan nimi ”D. Longo” on kuva-aiheen oikealla puolella. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 105 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2016

Latvia

Aihe: Latvian maatalous

Kuvaus: Kolikon kuva-aiheena on Latvian oma ruskea lehmärotu, joka on latvialaisen maitotalouden symboli sekä kansanperinteessä että nykypäivänä. Kuva-aiheen alla vasemmalla puolella on liikkeeseenlaskuvuosi 2016, ja liikkeeseenlaskijamaan nimi ”LATVIJA” on kolikon sisäosan alareunassa. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,01 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2016

Monaco

Aihe: 150 vuotta Monte Carlon perustamisesta

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu Monte Carlo ja sen perustaja, ruhtinas Kaarle III. Kuva-aiheen yläpuolella ovat rahapajan tunnus, liikkeeseenlaskijamaan nimi ”MONACO” ja rahapajan johtajan tunnus. Kolikon sisäosan alareunaa kiertää teksti ”1866 CHARLES III FONDE MONTE CARLO 2016”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 15 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2016

Slovenia

Aihe: 25 vuotta Slovenian itsenäistymisestä

Kuvaus: Kolikon sisäosan vasemman puolen poikki kulkee vinottain viiva. Viivan oikealla puolella ylhäällä on teksti ”25 LET”, ja sen alapuolella on teksti ”REPUBLIKA SLOVENIJA”. Tekstien alla on runoilija France Prešerenin käsialalla kirjoitetut sanat ”dočákat’ dan”, jotka ovat Slovenian kansallislaulusta Zdravljica. Kolikon sisäosan alareunassa on vuosiluku 2016. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2016

Belgia

Aihe: Kansainvälinen kadonneiden lasten päivä

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu lapsen kasvot, ja niitä ympäröivät tekstit ”MISSING-DISPARU-VERMIST”, ”WWW.CHILDFOCUS.BE” ja ”BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN-2016” (liikkeeseenlaskijamaan nimi kolmella kielellä sekä liikkeeseenlaskuvuosi). Kuva-aiheen vasemmalla puolella on Brysselin rahapajan tunnus (profiilikuva arkkienkeli Mikaelista) ja oikealla puolella rahapajan johtajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,02 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2016

Suomi

Aihe: Kirjailija ja runoilija Eino Leino

Kuvaus: Kolikon kuva-aiheena on tyylitelty Eino Leinon profiilikuva, jonka takaraivo ja päälaki muodostuvat tulenlieskoista. Profiilikuvan alla on viistosti hiilihanko. Profiilikuvan alla on viistosti hiilihanko. Kuva-aiheen oikealla puolella ovat teksti ”EINO LEINO” ja liikkeeseenlaskuvuosi 2016. Kolikon sisäosan vasemmassa alalaidassa ovat liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”FI” ja rahapajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: huhtikuu 2016

San Marino

Aihe: 550 vuotta kuvanveistäjä Donatellon kuolemasta

Kuvaus: Kolikon sisäosassa vasemmalla on Donatellon veistämän pronssisen Daavid-patsaan pää. Sisäosan yläreunassa on rahapajan tunnus ”R”, ja sen alapuolella oikealla on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”SAN MARINO”. Sisäosassa alaoikealla on teksti ”DONATELLO” ja vuosiluvut 1466 ja 2016, ja niiden alapuolella keskellä ovat suunnittelijan nimikirjaimet ”MB”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 85 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: huhtikuu 2016

Portugali

Aihe: Portugalin joukkue Rion vuoden 2016 olympialaisissa

Kuvaus: Kolikon kuva-aiheena on taiteilija Joana Vasconcelosin tunnettuihin ”Coração de Viana” ‑teoksiin perustuva sommitelma. Innoituksen lähteenä ovat Pohjois-Portugalissa sijaitsevan Viana do Castelon kaupungin perinteiset korut. Sydämenmuotoinen kuva-aihe symboloi portugalilaisten tukea maansa olympiajoukkueelle. Kolikon vasenta sisäreunaa pitkin kulkee teksti ”JOANA VASCONCELOS” ja oikeaa reunaa pitkin teksti ”EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016”. Alareunassa on rahapajan tunnus ”INCM”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 650 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2016

Italia

Aihe: 550 vuotta kuvanveistäjä Donatellon kuolemasta

Kuvaus: Kolikon kuva-aiheena on Donatellon veistämän Daavid-patsaan pää. Pronssipatsas on esillä Museo Nazionale del Bargellossa Firenzessä. Kuvan vasemmalla puolella on Italian valtion monogrammi ”RI”, ja sen alla ovat vuosiluvut 1466 ja 2016. Kuvan oikealla puolella ovat suunnittelija Claudia Momonin nimikirjaimet ”C.M”. Sisäosan alareunaa pitkin kulkee teksti ”DONATELLO”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2016

Italia

Aihe: 2 200 vuotta Titus Maccius Plautuksen kuolemasta

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on kaksi teatterinaamiota. Ne esittävät nuorta naista ja orjaa, jotka ovat uuden komedian hahmoja. Naamiot perustuvat Roomassa Musei Capitolini -museossa olevaan mosaiikkiin, joka on peräisin toiselta vuosisadalta jälkeen ajanlaskun alun. Naamioiden ympärillä on roomalainen teatterirakennelma, jonka päällä on Italian tasavallan monogrammi ”RI”. Kuvan vasemmalla puolella on rahapajan tunnus ”R”, ja oikealla ovat suunnittelija Luciana De Simonin nimikirjaimet ”LDS”. Kuvan alla ovat vuosiluvut 184 A.C. ja 2016 sekä teksti ”PLAUTO”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1,5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2016

Belgia

Aihe: Olympialaiset

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on ylhäällä tyylitelty ihmishahmo, keskellä viisi olympiarengasta ja alhaalla teksti ”TEAM BELGIUM”. Vasemmalla puolella on vuosiluku 2016. Oikealla puolella ovat Brysselin rahapajan tunnus (profiilikuva arkkienkeli Mikaelista), Belgian maatunnus ”BE” sekä rahapajan johtajan tunnus (kissa). Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 375 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2016

Slovakia

Aihe: Slovakian ensimmäinen Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajakausi

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on keskellä Slovakian tasavallan vaakuna, ja sen taustalla on dynaamisia kaariviivoja, jotka kuvaavat Slovakian asemaa ja tehtävää Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana. Vaakunan oikealla puolella on vuosiluku 2016. Sisäosan yläreunassa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”SLOVENSKO” ja alareunassa EU:n neuvoston puheenjohtajakaudesta kertova teksti ”PREDSEDNÍCTVO SR V RADE EÚ”. Tekstit on erotettu toisistaan pistein. Kuva-aiheen alaosassa ovat Kremnica-rahapajan tunnus (kirjaimet ”MK” kahden leimasimen välissä) ja kolikon suunnittelijan Vladimír Pavlican nimikirjaimet ”VP”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2016

Luxemburg

Aihe: 50 vuotta Pont Grande-Duchesse Charlotte -sillan valmistumisesta

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu Pont Grande-Duchesse Charlotte -silta. Se yhdistää Luxemburgin kaupungin keskustan ja Kirchbergin kaupunginosan, jossa toimii useita Euroopan unionin toimielimiä. Siltaa pitkin kulkee teksti ”Pont Grande-Duchesse Charlotte”, ja sen alla on vuosiluku 1966. Kolikon yläreunassa on Luxemburgin suurherttua Henrin profiilikuva, ja sen vasemmalla puolella on liikkeeseenlaskuvuosi 2016. Alareunassa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”LUXEMBOURG”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: vuoden 2016 ensimmäinen neljännes

Saksa

Aihe: Saksin osavaltio

Kuvaus: Kolikon sisäosassa on kuva Dresdenin kuuluisan Zwinger-palatsin sisäpihalta, joka avautuu kohti Kronentor-porttia. Sisäosan alareunassa on Saksin osavaltion nimi ”SACHSEN”, ja sen yläpuolella on liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”D”. Ylhäällä oikealla ovat rahapajan tunnus (A, D, F, G tai J) sekä kaivertaja Jordi Truxan nimikirjaimet ”JT”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 30 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2016

Espanja

Aihe: UNESCOn maailmanperintökohteita – Segovia

Kuvaus: Kolikossa on kuva Segovian akveduktista. Sisäosan yläreunassa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ESPAÑA” ja sen alapuolella liikkeeseenlaskuvuosi 2016. Rahapajan tunnus on ylhäällä oikealla. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 8 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: helmikuu 2016

Itävalta

Aihe: Itävallan keskuspankki 200 vuotta

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu kaksi Itävallan keskuspankin pääsisäänkäyntiä koristavaa reliefiä, jotka esittävät roomalaisia jumalia. Vasemmalla on jumalien sanansaattaja ja kaupankäynnin jumala Merkurius ja oikealla sattuman ja vaurauden jumalatar Fortuna runsaudensarvi käsissään. Taustalla on kuva Itävallan keskuspankin päärakennuksesta. Kolikon sisäosan alareunaa myötäilee Itävallan lippua kuvaava ornamenttinauha, jonka pystyviivat symboloivat heraldiikan sääntöjen mukaan punaista väriä. Merkuriuksen vasemmalla puolella ovat vuosiluvut 1816 ja 2016. Kolikon sisäosan reunaa pitkin kulkevat tekstit ”REPUBLIK ÖSTERREICH” ja ”200 JAHRE OESTERREICHISCHE NATIONALBANK”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 16 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2016

Ranska

Aihe: Vuoden 2016 jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut

Kuvaus: Jalkapallon miesten Euroopan mestaruuskilpailut on järjestetty joka neljäs vuosi vuodesta 1960 lähtien. Järjestäjänä toimii Euroopan jalkapalloliitto UEFA. Vuonna 2016 Euroopan mestaruudesta pelattiin viidettätoista kertaa. Kilpailut järjestettiin Ranskassa 10.6.–10.7., ja niissä kohtasivat Euroopan parhaat jalkapallomaat. Voittajajoukkue palkittiin kilpailujen kehittäjän Henri Delaunayn nimeä kantavan pokaalin pienoisversiolla. Kolikon sisäosassa on Henri Delaunay -pokaali tyylitellyn Ranskan kartan keskellä. Kartan alaosassa ovat Ranskan rahapajan tunnukset. Karttakuvan oikealla puolella on liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”RF” ja yläpuolella kilpailun nimi ”UEFA EURO 2016 FRANCE”. Alapuolella on etualalla jalkapallo. Kuva-aiheen taustalla on kilpailua kuvaavia graafisia elementtejä. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 10 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2016

Viro

Aihe: 100 vuotta virolaisen shakin suurmestarin Paul Keresin syntymästä

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu virolainen shakkimestari Paul Keres shakkinappuloiden kanssa. Kolikon sisäosan yläreunassa vasemmalla kulkee teksti ”PAUL KERES”. Tekstin alla on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”EESTI” ja sen alla liikkeeseenlaskuvuosi 2016. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 500 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2016

Irlanti

Aihe: 100 vuotta Irlannin pääsiäiskapinasta

Kuvaus: Kolikkoon on kuvattu pääpostin katolla oleva Irlannin symbolin Hibernian patsas. John Smythin veistämän patsaan nimi tulee antiikin Kreikasta, jossa Irlantia kutsuttiin nimellä Hibernia. Postirakennuksen valtaaminen vuonna 1916 aloitti pääsiäiskapinan, ja Hiberniaa pidetään tapahtumien todistajana. Sadan vuoden aikana patsas on myös nähnyt Irlannin kehittyvän itsenäisyysjulistuksen ihanteiden mukaan. Hibernia katsoo eteenpäin ja on Irlannin menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden symboli. Kolikon yläosan teksti ”HIBERNIA” on kirjoitettu kirjaimin, jotka mukailevat historiallisessa Kellsin kirjassa käytettyjä kirjasimia. Auringonsäteet kuvaavat kansannousua ja itsenäisyysjulistusta eli uuden kansakunnan ja tasavallan syntyä. Patsaan vasemmalla puolella on vuosiluku 1916 ja oikealla puolella vuosiluku 2016. Kuvan alaosassa on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”ÉIRE” ja liikkeeseenlaskuvuosi 2016. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin lipun 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 4,5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2016