SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

2-euroerindringsmønter - 2016

Beskrivelserne på denne side stammer fra Den Europæiske Unions Tidende og kan derfor afvige en anelse fra andet materiale offentliggjort her på webstedet.

Grækenland

Anledning: 150 år efter branden i Arkadiklostret

Beskrivelse: Mønten bærer et billede af Arkadiklostret. I midten optræder påskriften "ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ" ("ARKADIKLOSTRET") og øverst til venstre påskriften "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ("DEN HELLENSKE REPUBLIK"). Øverst til højre står udstedelsesåret "2016", og under den centrale påskrift ses en palmette (møntmærket for det græske møntvæsen). Nederst til højre optræder monogrammet for kunstneren George Stamatopoulos. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: Maks 750.000 mønter

Udsendt: December 2016

Grækenland

Anledning: 120-året for Dimitri Mitropoulos' fødsel

Beskrivelse: Mønten bærer et portræt af Dimitri Mitropoulos på en baggrund af musiknoder. I omskrift langs møntens indre del ses til venstre påskriften "120 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ" ("120-ÅRET FOR DIMITRI MITROPOULOS' FØDSEL") og "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ("DEN HELLENSKE REPUBLIK"). Øverst til venstre ses udstedelsesåret "2016" og en palmette (møntmærket for det græske møntvæsen). Nederst til højre optræder monogrammet for kunstneren George Stamatopoulos. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: Maks 750.000 mønter

Udsendt: December 2016

Andorra

Anledning: 25-året for Andorras radio og fjernsyn

Beskrivelse: En mikrofon og en antenne omgivet af en række cirkulære linjer med påskriften "25è ANIVERSARI DE RÀDIO I TELEVISIÓ D’ANDORRA", udstedelsesåret "2016" og navnet på den udstedende stat "ANDORRA". Med denne erindringsmønt fejres 25-året for etableringen af Andorras offentlige medier og den første udsendelse fra Andorras statslige radio- og TV-tjeneste. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 85.000 mønter

Udsendt: December 2016

Andorra

Anledning: 150-året for den nye reform af 1866

Beskrivelse: Designet viser hovedsalen i "Casa de la Vall" (Andorras parlamentsbygning) med påskriften "150 ANYS DE LA NOVA REFORMA DE 1866", udstedelsesåret "2016", og navnet på den udstedende stat "ANDORRA". Med denne erindringsmønt fejres 150-året for dekretet om den nye reform, en af de vigtigste milepæle i Andorras og det andorranske parlaments (Consell General) historie, der førte til en social og politisk omstilling i Fyrstendømmet Andorra. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 85.000 mønter

Udsendt: December 2016

Μalta

Anledning: Malta Community Chest Funds rolle i samfundet

Beskrivelse: Denne mønt skal minde om den rolle, som Malta Community Chest Fund spiller i samfundet gennem et program for gymnasieelever, der har titlen "From Children in Solidarity". Programmet udpeger børns sociale rolle på fem forskellige områder, og det første tema er "Solidaritet gennem kærlighed". Designet er skabt af gymnasieeleven Sarah Cilia, der har illustreret dette tema med to hænder, der danner et hjerte, hvori det maltesiske flag ses. Nederst i den indre cirkel står inskriptionen "MALTA 2016". På henholdsvis venstre og højre håndled ses to stiliserede gengivelser af mennesker. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 380.000 mønter

Udsendt: November 2016

Letland

Anledning: Vidzeme

Beskrivelse: På mønten ses våbenskjoldet for Vidzeme eller Livland, der er en historisk region i Letland. Øverst står navnet på den udstedende stat, "LATVIJA", og nederst påskriften "VIDZEME". Til højre står udstedelsesåret "2016". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.030.000 mønter

Udsendt: November 2016

Frankrig

Anledning: François Mitterrand

Beskrivelse: Designet viser en tankefuld François Mitterrand afbildet i halvprofil. Til højre ses hans personlige symbol, nemlig et egetræ sammenflettet med et oliventræ. Til venstre optræder hans fødselsår og jubilæumsåret ("1916" og "2016") og øverst hans navn. Nederst ses forkortelsen for den udstedende stat "RF". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 10 mio. mønter

Udsendt: Oktober 2016

Vatikanstaten

Anledning: Barmhjertighedens jubelår

Beskrivelse: På den nationale side ses Sankt Martin af Tours, der deler sin kappe i to og giver den ene halvdel til en tigger. Omkring designet står i omskrift "GIUBILEO DELLA MISERICORDIA" til venstre og "CITTÀ DEL VATICANO" til højre. Til højre står endvidere udstedelsesåret "2016" og nederst møntmærket "R" og kunstnerens navn "M. CRISCIOTTI". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 105.000 mønter

Udsendt: Oktober 2016

Finland

Anledning: 100-året for filosoffen Georg Henrik von Wrights fødsel

Beskrivelse: På møntens indre del er afbildet en antik dorisk søjle og egeløv til venstre herfor. Fra venstre mod højre står i omskrift "GEORG HENRIK VON WRIGHT" og øverst til højre udstedelsesåret "2016". Øverst til venstre er angivet den udstedende stats navn med forkortelsen "FI" og møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1 mio. mønter

Udsendt: Oktober 2016

San Marino

Anledning: 400-året for William Shakespeares død

Beskrivelse: Designet viser et portræt af forfatteren. Til højre står i omskrift årstallene "1616-2016" og navnet på den udstedende stat "San Marino", og nederst til højre ses kunstnerens initialer "MB". Til venstre står i omskrift "William Shakespeare", og nederst til venstre ses møntmærket "R". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 85.000 mønter

Udsendt: September 2016

Μalta

Anledning: Ġgantija-templerne

Beskrivelse: Mønten viser Ġgantija-templerne, der ligger på øen Gozo. Ġgantija er et megalitisk tempelkompleks, der går tilbage til den yngre stenalder. Det er en af verdens ældste fritstående konstruktioner såvel som en af verdens ældste religiøse konstruktioner.Ġgantija stammer fra ca. 3600 f. Kr. og er således bygget før både Stonehenge og de ægyptiske pyramider. Øverst til højre findes påskriften "ĠGANTIJA TEMPLES" og nedenunder årstallene "3600-3200 BC". Nederst til venstre findes navnet på den udstedende stat "MALTA", og nedenunder til højre står udstedelsesåret "2016" suppleret med møntmesterens mærke og møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 350.000 mønter

Udsendt: Juli 2016

Portugal

Anledning: 50-årsjubilæet for den første bro, der forbandt de to bredder af Tejofloden

Beskrivelse: Mønten bærer et billede af broen. Øverst til højre påskriften "PORTUGAL". Nederst til højre, under hinanden, påskrifterne "PONTE", "25 DE ABRIL", "1966" og "2016". Nederst til venstre møntmærket "INCM" og nederst midtfor designerens navn, "JOSÉ AURÉLIO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Juli 2016

Litauen

Anledning: Baltisk kultur

Beskrivelse: På mønten vises en ravskive, som er et af den baltiske kulturs mest karakteristiske symboler. Som dekoration løber en række indborede prikker på tværs af skiven — denne udsmykning symboliserer verdens akse. Øverst ses navnet på den udstedende stat "LIETUVA" flankeret af møntmærket og udstedelsesåret "2016". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1 mio. mønter

Udsendt: Maj 2016

Vatikanstaten

Anledning: 200-året for oprettelsen af Vatikanstatens gendarmeri

Beskrivelse: På den nationale side ses en gendarm fra Vatikanstaten ved siden af Peterskirkens kuppel. Øverst står i omskrift "CORPO DELLA GENDARMERIA 1816-2016", og nederst står i omskrift navnet på den udstedende stat "CITTÀ DEL VATICANO". Møntmærket "R" ses til venstre for designet, og designerens navn "D. Longo" ses til højre. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 105.000 mønter

Udsendt: Juni 2016

Letland

Anledning: Den lettiske landbrugsindustri

Beskrivelse: På mønten er afbildet en ko af racen lettisk brun, der er et af symbolerne på den lettiske mælkeproduktion i både folkeminderne og det virkelige liv. Under designet til venstre udstedelsesåret "2016" og nederst i den indre cirkel navnet på den udstedende stat, "LATVIJA". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.010.000 mønter

Udsendt: Juni 2016

Monaco

Anledning: 150-årsjubilæet for Karl 3.s grundlæggelse af Monte Carlo

Beskrivelse: På mønten vises Karl 3. med Monte Carlo i baggrunden. Øverst ses navnet på den udstedende stat "MONACO" flankeret af møntmærket og udstedelsesåret "2016". Nederst i omskrift fra højre mod venstre ses påskriften "1866 CHARLES III FONDE MONTE CARLO 2016". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 15.000 mønter

Udsendt: Juni 2016

Slovenien

Anledning: 25-årsjubilæet for Republikken Sloveniens uafhængighed

Beskrivelse: I venstre del af den indre cirkel er en skrå linje. Øverst til højre herfor påskriften "25 LET" og nedenunder påskriften "REPUBLIKA SLOVENIJA". Under påskrifterne ordene "dočákat' dan" fra den slovenske hymne Zdravljica i Prešerens oprindelige håndskrift. Nederst i den indre cirkel ses årstallet "2016". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1 mio. mønter

Udsendt: Juni 2016

Belgien

Anledning: International dag for forsvundne børn

Beskrivelse: I midten af den indre del af mønten ses et barneansigt omgivet af teksten "MISSING-DISPARU-VERMIST", "WWW.CHILDFOCUS.BE" og landenavnet på tre sprog, "BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN", efterfulgt af årstallet 2016. Møntmærket for Bruxelles, dvs. ærkeenglen Michaels hjelmklædte hoved, og møntmesterens mærke optræder henholdsvis til venstre og til højre for ansigtet. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1.020.000 mønter

Udsendt: Maj 2016

Finland

Anledning: Den finske forfatter og digter Eino Leino

Beskrivelse: På møntens indre del er afbildet flammer og en ildrager, der peger opad mod højre. Til højre herfor står udstedelsesåret "2016" og i omskrift "EINO LEINO". Nederst til venstre er angivet den udstedende stats navn med forkortelsen "FI" og møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1 mio. mønter

Udsendt: April 2016

San Marino

Anledning: 550-året for Donatellos død

Beskrivelse: I forgrunden til venstre ses et portræt af David, der er en del af Donatellos bronzeskulptur. Øverst i midten ses møntmærket "R" og til højre navnet på den udstedende stat, "San Marino". Nederst til højre ses påskriften "Donatello" og årstallene "1466-2016" samt kunstnerens initialer, "MB", i midten. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 85.000 mønter

Udsendt: April 2016

Portugal

Anledning: Det portugisiske holds deltagelse ved De Olympiske Lege i Rio 2016

Beskrivelse: Motivet viser et billede, der er baseret på det velkendte kunstværk "Heart of Viana" og er underskrevet af kunstneren, Joanna Vasconcelos, som har ladet sig inspirere af traditionelle smykker fra det nordlige Portugal (omkring byen Viana do Castelo). Det symboliserer det portugisiske folks støtte til landsholdet under OL. Til henholdsvis venstre og højre i omskrift ses påskrifterne "JOANA VASCONCELOS" og "EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016". Nederst ses møntmærket "INCM". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 650.000 mønter

Udsendt: Marts 2016

Italien

Anledning: 550-året for Donatellos død

Beskrivelse: Hovedet af Donatellos David (detalje af bronzeskulpturen, der er udstillet på Bargello-museet i Firenze). Til venstre ses logoet for Den Italienske Republik, "RI" og på to linjer nedenunder "1466" og "2016". Til højre kunstneren Claudia Momonis initialer, "C.M.", og nedenunder "DONATELLO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1,5 mio. mønter

Udsendt: Marts 2016

Italien

Anledning: 2.200-året for Tito Maccio Plautos død

Beskrivelse: Teatermasker til to af figurerne i "Den Nye Komedie", en ung kvinde og en slave, fra en mosaik dateret til 2. århundrede e.Kr. (Kapitolmuseet i Rom). Oven over maskerne ses en grundplan over et romersk teater og logoet for Den Italienske Republik, "RI", på venstre side "R" og på højre side kunstneren Luciana De Simonis initialer "LDS", og nedenunder "184 A. C.", "2016" og "PLAUTO". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1,5 mio. mønter

Udsendt: Marts 2016

Belgien

Anledning: De Olympiske Lege

Beskrivelse: I møntens indre cirkel findes øverst et stiliseret menneske og derunder de fem olympiske ringe og inskriptionen "TEAM BELGIUM". Til venstre herfor optræder årstallet 2016. Til højre findes nationalitetsbetegnelsen "BE" mellem Bruxelles' møntmærke, ærkeenglen Michaels hjelmklædte hoved, og møntmesterens mærke. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 375.000 mønter

Udsendt: Marts 2016

Slovakiet

Anledning: Det første slovakiske formandskab for Rådet for Den Europæiske Union

Beskrivelse: I midten af designet er afbildet Den Slovakiske Republiks våbenskjold på en baggrund af dynamiske centripetale linjer, der repræsenterer Den Slovakiske Republiks position og betydning under landets formandskab for Rådet for Den Europæiske Union. Til højre for våbenskjoldet står årstallet "2016". Langs kanten ses landets navn "SLOVENSKO" (Slovakiet) og påskriften "PREDSEDNÍCTVO SR V RADE EÚ" (slovakisk EU-formandskab), som er adskilt af grafiske symboler. Møntvæsenet Kremnicas møntmærke bestående af bogstaverne "MK" mellem to møntstempler og de stiliserede initialer for designeren af den nationale side, Vladimír Pavlica, "VP", er placeret i den nederste del af designet. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1 mio. mønter

Udsendt: Marts 2016

Luxembourg

Anledning: 50-års-jubilæet for opførelsen af Grande-Duchesse Charlotte-broen.

Beskrivelse: Designet viser Grande-Duchesse Charlotte-broen, som er hovedforbindelsen mellem Luxembourgs bycentrum og Kirchberg-kvarteret, hvor byens EU-institutioner er beliggende. Broens franske navn, "Pont Grande-Duchesse Charlotte" (Storhertuginde Charlottes bro), er anbragt på billedet af broen, og årstallet "1966" ses lige under denne tekst. Øverst i designet ses et billede af storhertug Henri af Luxembourg. Til venstre herfor ses udstedelsesåret "2016". Nederst optræder navnet på den udstedende stat, "LUXEMBOURG". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 1 mio. mønter

Udsendt: 1. kvartal 2016

Tyskland

Anledning: Sachsen fra "Länder-serien"

Beskrivelse: Beskrivelse: Motivet er hentet fra den verdenskendte Dresden Zwinger og viser udsigten fra den indre gård til Kronentor. Møntens indre felt viser også navnet "SACHSEN", udstederlandets landekode "D" forneden, møntmærket for det respektive møntsted ("A", "D", "F", "G" eller "J") samt gravørens mærke (initialerne "JT" — Jordi Truxa) øverst til højre og årstallet "2016" øverst til venstre. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 30 mio. mønter

Udsendt: Februar 2016

Spanien

Anledning: UNESCO's verdensarvsliste – Segovia

Beskrivelse: På mønten er afbildet et stykke af akvædukten i Segovia. Øverst i omskrift står navnet på det udstedende land, "ESPAÑA", og nedenunder står udstedelsesåret "2016". Øverst til højre ses møntmærket. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 8 mio. mønter

Udsendt: Februar 2016

Østrig

Anledning: 200-året for Oesterreichische Nationalbank

Beskrivelse: På mønten ses to guder fra den romerske mytologi, der er afbildet i det mejslede relief over indgangen til Oesterreichische Nationalbank. Til venstre ses Merkur, gudernes sendebud og gud for købmænd og handel. Til højre ses Fortuna, lykkens og skæbnens gudinde, som er afbildet med et overflødighedshorn. I baggrunden i det indre felt vises fra venstre til højre nationalbankens hovedbygning. Det dekorative bånd, som ses længst nede i det indre felt, henviser til det østrigske flag, rødt-hvidt-rødt, og skraveringer i form af lodrette linjer symboliserer den røde farve i overensstemmelse med heraldikkens regler. Årstallene "1816" og "2016" til venstre for Merkur henviser til året for OeNB's grundlæggelse og 200-året. På inskriptionen langs kanterne af den guldfarvede midte står "Republik Österreich" (Republikken Østrig) og "200 Jahre Oesterreichische Nationalbank" (200-året for Oesterreichische Nationalbank). På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 16 mio. mønter

Udsendt: Januar 2016

Frankrig

Anledning: UEFA's EM i fodbold, Euro 2016

Beskrivelse: Europamesterskabet i herrefodbold er siden 1960 blevet afholdt hvert fjerde år. Denne gang blev EM, i visse lande populært kaldet "Euro", spillet i Frankrig fra 10. juni til 10. juli 2016. EM 2016 var den 15. udgave af EM i fodbold, som blev organiseret af det europæiske fodboldforbund, UEFA, og samlede de bedste europæiske herrelandshold i fodbold. Vinderholdet modtog en mindre udgave af turneringens pokal, der er opkaldt efter turneringens ophavsmand, Henri Delaunay. På mønten ses Henri Delaunay-pokalen i midten af et Frankrigskort sammen med de to møntmærker for møntværket i Paris. Til højre for Frankrigskortet findes nationalitetsbetegnelsen "RF" (République Française). Over det står turneringens navn, "UEFA EURO 2016 FRANCE". Nederst ses en fodbold, der er trukket i forgrunden. Alle symbolerne har som baggrund grafiske figurer, der illustrerer turneringen. På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 10 mio. mønter

Udsendt: Januar 2016

Estland

Anledning: 100-året for den berømte estiske skakstormester Paul Keres' fødsel

Beskrivelse: Mønten viser et portræt af den store estiske skakspiller Paul Keres sammen med nogle skakbrikker. Øverst til venstre i omskrift står navnet "PAUL KERES". Lige under det står navnet på det udstedende land, "EESTI", og på linjen derunder står udstedelsesåret "2016". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 500.000 mønter

Udsendt: Januar 2016

Irland

Anledning: 100-året for påskeopstanden 1916 i Irland

Beskrivelse: Designet viser statuen af Hibernia, der troner på toppen af hovedpostkontoret i Dublin. Indtagelsen af denne bygning markerede begyndelsen på påskeopstanden i 1916. Hibernia er symbolet på Irland. Hendes navn stammer fra den antikke græske betegnelse for Irland, og hun blev forfærdiget af billedhuggeren John Smyth. Hun betragtes som vidne til begivenhederne i 1916, og igennem de sidste 100 år har hun set nationen blomstre baseret på de idealer, der kom til udtryk i proklamationen af en irsk republik. Hun ser stadig fremad og er et symbol på landets fortid, nutid og fremtid. Øverst i den indre cirkel står navnet "HIBERNIA" med håndskrevne bogstaver, hvis udformning er inspireret af den historiske Book of Kells. Solens stråler bryder frem bag statuen som en afspejling af ideerne bag opstanden og proklamationen, bl.a. dannelsen af den nye nation og republikken. Afbildningen af statuen er flankeret af årene "1916" og "2016". Nederst i den indre cirkel står navnet på det udstedende land, "éire", og nedenunder står udstedelsesåret "2016". På møntens ydre ring ses EU-flagets 12 stjerner.

Antal: 4,5 mio. mønter

Udsendt: Januar 2016