Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2016

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Ελλάδα

Θέμα: 150 χρόνια από την πυρπόληση της Μονής Αρκαδίου

Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται η Μονή Αρκαδίου. Στο κέντρο αναγράφονται οι λέξεις «ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ» και στην εσωτερική περίμετρο στα αριστερά οι λέξεις «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στο πάνω δεξιό μέρος φαίνεται το έτος έκδοσης «2016» και κάτω από την κεντρική επιγραφή ένα ανθέμιο (το σύμβολο του ελληνικού νομισματοκοπείου). Στο κάτω δεξιό μέρος εμφανίζεται το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα κατ' ανώτατο όριο

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2016

Ελλάδα

Θέμα: 120 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Μητρόπουλου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια προσωπογραφία του Δημήτρη Μητρόπουλου με φόντο μουσικές νότες. Στην εσωτερική περίμετρο στα αριστερά αναγράφονται οι επιγραφές «120 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στο πάνω αριστερό μέρος εμφανίζονται το έτος έκδοσης «2016» και ένα ανθέμιο (το σύμβολο του ελληνικού νομισματοκοπείου). Στο κάτω αριστερό μέρος εμφανίζεται το μονόγραμμα του καλλιτέχνη (Γεωργίου Σταματόπουλου). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 750.000 κέρματα κατ' ανώτατο όριο

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2016

Ανδόρα

Θέμα: 25η επέτειος της Ραδιοτηλεόρασης της Ανδόρας

Περιγραφή: Στο κέρμα εμφανίζεται ένα μικρόφωνο και μια κεραία τα οποία περιβάλλονται από διάφορες κυκλικές γραμμές με την επιγραφή «25è ANIVERSARI DE RÀDIO I TELEVISIÓ D’ANDORRA», το έτος έκδοσης «2016» και το όνομα του κράτους έκδοσης «ANDORRA». Αυτό το αναμνηστικό κέρμα είναι αφιερωμένο στην 25η επέτειο από την ίδρυση του δημόσιου μέσου ενημέρωσης της Ανδόρας με την έναρξη της εκπομπής της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Ανδόρας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 85.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2016

Ανδόρα

Θέμα: 150 χρόνια από τη Νέα Μεταρρύθμιση του 1866

Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται η κύρια αίθουσα του κτηρίου «Casa de La Vall» (όπου στεγάζεται το Κοινοβούλιο της Ανδόρας) με την επιγραφή «150 ANYS DE LA NOVA REFORMA DE 1866», το έτος έκδοσης «2016» και το όνομα του κράτους έκδοσης «ANDORRA». Αυτό το αναμνηστικό κέρμα είναι αφιερωμένο στα 150 χρόνια από το Διάταγμα της Νέας Μεταρρύθμισης, ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την ιστορία της Ανδόρας και το Consell General (το Κοινοβούλιο της Ανδόρας). Αυτό το βήμα αντιπροσώπευε έναν κοινωνικό και πολιτικό μετασχηματισμό στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 85.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2016

Μάλτα

Θέμα: Ο ρόλος του «Malta Community Chest Fund» στην κοινωνία

Περιγραφή: Με το κέρμα αυτό τιμάται ο ρόλος του «Malta Community Chest Fund» στην κοινωνία μέσω ενός προγράμματος για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «From Children in Solidarity». Αυτό το πρόγραμμα αναγνωρίζει τον κοινωνικό ρόλο των παιδιών σε πέντε διαφορετικούς τομείς, με πρώτο τον τομέα «Solidarity through Love». Το σχέδιο φιλοτεχνήθηκε από τη Sarah Cilia, μαθήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία απεικόνισε αυτό το θέμα με δύο χέρια τα οποία σχηματίζουν μια καρδιά. Αυτό το σχήμα αναπαριστά τη σημαία της Μάλτας. Στο κάτω μέρος του σχεδίου αναγράφονται οι λέξεις «MALTA 2016». Δύο στιλιζαρισμένες απεικονίσεις ανθρώπινων σωμάτων είναι σχεδιασμένες στον αριστερό καρπό και δύο στον δεξιό. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 380.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2016

Λετονία

Θέμα: Vidzeme

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται o θυρεός της ιστορικής περιοχής της Λεττονίας - Vidzeme ή Livland. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA» και στο κάτω μέρος η λέξη «VIDZEME». Στα δεξιά εμφανίζεται το έτος έκδοσης «2016». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.030.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2016

Γαλλία

Θέμα: Φρανσουά Μιτεράν

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται σε προφίλ η μορφή του Φρανσουά Μιτεράν σε στάση περισυλλογής. Στα δεξιά εμφανίζεται το προσωπικό του σύμβολο, ένα δέντρο αποτελούμενο από μια δρυ και μια ελιά. Στο επάνω μέρος αναγράφονται οι ημερομηνίες της εκατοστής επετείου από τη γέννησή του («1916» και «2016») και το όνομά του. Στο κάτω μέρος, αναγράφεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «RF». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2016

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Ιωβηλαίο του Ελέους

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο Άγιος Μαρτίνος της Tours να μοιράζεται τον μανδύα του με έναν φτωχό. Το σχέδιο περιβάλλεται από τις επιγραφές, σε ημικυκλική διάταξη, «GIUBILEO DELLA MISERICORDIA» στα αριστερά και «CITTÀ DEL VATICANO» στα δεξιά. Στα δεξιά αναγράφονται επίσης το έτος έκδοσης «2016», και στο κάτω μέρος το σήμα του νομισματοκοπείου «R» και το όνομα του καλλιτέχνη «M. CRISCIOTTI». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 105.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2016

Φινλανδία

Θέμα: Εκατό χρόνια από τη γέννηση του φιλοσόφου Georg Henrik von Wright

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένας δωρικός κίονας και στα αριστερά ένα κλαδί οξιάς. Η επιγραφή «GEORG HENRIK VON WRIGHT» αναγράφεται, σε ημικυκλική διάταξη, από τα αριστερά προς τα δεξιά και, επάνω δεξιά, το έτος έκδοσης «2016». Επάνω αριστερά εμφανίζεται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριo κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2016

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 400 χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η μορφή του ποιητή. Στα δεξιά, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφονται οι ημερομηνίες «1616-2016» και το όνομα της χώρας έκδοσης «San Marino». Κάτω δεξιά, εμφανίζονται τα αρχικά του καλλιτέχνη «MB». Στα αριστερά, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφεται η επιγραφή «William Shakespeare» και κάτω αριστερά το σήμα του νομισματοκοπείου «R». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 85.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2016

Μάλτα

Θέμα: Ναοί Ġgantija

Περιγραφή: Το κέρμα απεικονίζει τους ναούς Ġgantija που βρίσκονται στο νησί Γκόζο. Ġgantija ονομάζεται ένα σύμπλεγμα μεγαλιθικών ναών που χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή. Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες ανεξάρτητες κατασκευές παγκοσμίως και έναν από τους αρχαιότερους χώρους λατρείας. Οι ναοί Ġgantija κτίστηκαν περίπου τον 36ο αιώνα π.Χ., δηλαδή πριν το Stonehenge και τις Αιγυπτιακές Πυραμίδες. Επάνω δεξιά, εμφαίνεται η ένδειξη «ĠGANTIJA TEMPLES» και από κάτω τα έτη «3600-3200 BC». Κάτω αριστερά, εμφαίνεται το όνομα της χώρας έκδοσης «MALTA» και από κάτω το έτος έκδοσης «2016», πλαισιωμένα από τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 350.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2016

Πορτογαλία

Θέμα: 50 χρόνια από την πρώτη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Τάγου

Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται η γέφυρα. Επάνω δεξιά αναγράφεται η επιγραφή «PORTUGAL». Κάτω δεξιά αναγράφονται οι ενδείξεις «PONTE», «25 DE ABRIL», «1966» και «2016», η μία κάτω από την άλλη. Στο κάτω μέρος, αναγράφεται στα αριστερά το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM» και στο κέντρο το όνομα του σχεδιαστή, «JOSÉ AURÉLIO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2016

Λιθουανία

Θέμα: Ο πολιτισμός της Βαλτικής

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ένας δίσκος από κεχριμπάρι, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του πολιτισμού της Βαλτικής. Ο δίσκος είναι διακοσμημένος με ένα σταυροειδές σχήμα από διάτρητες κουκκίδες - διακοσμητικό στοιχείο που συμβολίζει τον άξονα του κόσμου. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «LIETUVA», μαζί με το σήμα του νομισματοκοπείου και το έτος έκδοσης «2016». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριo κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2016

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Τα 200 χρόνια της Φρουράς του Βατικανού

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μέλος της Φρουράς του Βατικανού μπροστά από τον θόλο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Στο επάνω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφεται η επιγραφή «CORPO DELLA GENDARMERIA 1816-2016». Στο κάτω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη, αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «CITTÀ DEL VATICANO». Το σήμα του νομισματοκοπείου «R» εμφανίζεται στα αριστερά του σχεδίου και το όνομα του σχεδιαστή, «D. Longo», στα δεξιά. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 105.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2016

Λετονία

Θέμα: Ο γεωργικός κλάδος της Λεττονίας

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια καστανή λεττονική αγελάδα, ένα από τα σύμβολα του γαλακτοκομικού τομέα της Λεττονίας τόσο στη λαϊκή παράδοση όσο και στη σύγχρονη ζωή. Στο κάτω μέρος, στα αριστερά αναγράφεται το έτος έκδοσης «2016» και στο κάτω μέρος το όνομα της χώρας έκδοσης «LATVIJA». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.010.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2016

Μονακό

Θέμα: 150 χρόνια από την ίδρυση του Μόντε Κάρλο από τον Κάρολο τον Γ΄

Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται ο Κάρολος ο Γ΄ με φόντο το Μόντε Κάρλο. Στο επάνω μέρος αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης «MONACO», μαζί με το σήμα του νομισματοκοπείου και το έτος έκδοσης «2016». Στο κάτω μέρος, σε ημικυκλική διάταξη από τα αριστερά προς τα δεξιά, εμφαίνεται η επιγραφή «1866 CHARLES III FONDE MONTE CARLO 2016». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 15.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2016

Σλοβενία

Θέμα: 25η επέτειος της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Σλοβενίας

Περιγραφή: Στο αριστερό μέρος του κέρματος εμφανίζεται μια γραμμή τοποθετημένη λοξά. Στα δεξιά της, στο επάνω μέρος του κέρματος, αναγράφεται η επιγραφή «25 LET» και, κάτω από αυτή, η επιγραφή, «REPUBLIKA SLOVENIJA». Κάτω από αυτές τις επιγραφές εμφανίζονται οι λέξεις «dočákat’ dan», από το αρχικό κείμενο του εθνικού ύμνου της Σλοβενίας Zdravljica του Prešeren. Στο κάτω μέρος αναγράφεται το έτος «2016». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριo κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2016

Βέλγιο

Θέμα: Διεθνής Ημέρα για τα αγνοούμενα παιδιά

Περιγραφή: Στο κέντρο του κέρματος απεικονίζεται το πρόσωπο ενός παιδιού που περιβάλλεται από τις φράσεις «MISSING-DISPARU-VERMIST», «WWW.CHILDFOCUS.BE», την τρίγλωσση ένδειξη ιθαγένειας «BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN» και το έτος «2016». Το σήμα του νομισματοκοπείου Βρυξελλών, μια κρανοφόρος κεφαλή του αρχάγγελου Μιχαήλ, και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου εμφανίζονται στα αριστερά και δεξιά του προσώπου αντίστοιχα. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1.020.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2016

Φινλανδία

Θέμα: Ο φινλανδός συγγραφέας και στιχουργός Eino Leino

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια φλόγα και ένα σκαλιστήρι φωτιάς που είναι στραμμένο προς τα δεξιά. Στα δεξιά αναγράφονται η επιγραφή «EINO LEINO», σε ημικυκλική διάταξη, και το έτος έκδοσης, «2016». Κάτω αριστερά αναγράφονται η ένδειξη της χώρας έκδοσης «FI» και το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριo κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2016

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 550 χρόνια από τον θάνατο του Ντονατέλο

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται σε πρώτο πλάνο μια προσωπογραφία του Δαβίδ, το οποίο αποτελεί λεπτομέρεια του χάλκινου γλυπτού του Ντονατέλο. Στο επάνω μέρος του κέρματος, στο κέντρο, εμφαίνεται το σήμα του νομισματοκοπείου «R», στα δεξιά το όνομα της χώρας έκδοσης «SAN MARINO», κάτω δεξιά η επιγραφή «Donatello» και οι ημερομηνίες «1466-2016» και, στο κέντρο, τα αρχικά του καλλιτέχνη «MB». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 85.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2016

Πορτογαλία

Θέμα: Συμμετοχή της πορτογαλικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Ρίο 2016

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται μια παράσταση με βάση το γνωστό έργο τέχνης «Coração de Viana» που υπογράφεται από τη δημιουργό Joanna Vasconcelos, η οποία εμπνεύστηκε το έργο από παραδοσιακά κοσμήματα της βόρειας Πορτογαλίας (την περιοχή κοντά στην πόλη Viana do Castelo). Το κέρμα συμβολίζει την υποστήριξη των Πορτογάλων στην εθνική τους ομάδα επ' ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα αριστερά και στα δεξιά, σε ημικύκλιο, εμφανίζονται αντίστοιχα οι επιγραφές «JOANA VASCONCELOS» και «EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016». Στο κάτω μέρος αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου «INCM». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 650.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2016

Ιταλία

Θέμα: 550 χρόνια από τον θάνατο του Ντονατέλο

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται η κεφαλή του Δαβίδ του Ντονατέλο (λεπτομέρεια του χάλκινου αγάλματος που εκτίθεται στο Museo Nazionale del Bargello, στη Φλωρεντία). Στα αριστερά αναγράφεται το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας, «RI», και από κάτω σε δύο γραμμές τα έτη «1466» και «2016». Στα δεξιά αναγράφονται τα αρχικά της δημιουργού Claudia Momoni, «C.M.», και στο κάτω μέρος η λέξη «DONATELLO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2016

Ιταλία

Θέμα: 2.200 χρόνια από τον θάνατο του Τίτου Μάκκιου Πλαύτου

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται θεατρικές μάσκες που αντιπροσωπεύουν δύο χαρακτήρες της Νέας Κωμωδίας, μια νεαρή γυναίκα και έναν δούλο, από μωσαϊκό του 2ου αιώνα μ.Χ. (Ρώμη, Μουσεία Καπιτωλίου), οι οποίες περιβάλλονται από το σχέδιο κατασκευής ρωμαϊκού θεάτρου και το μονόγραμμα της Ιταλικής Δημοκρατίας, «RI». Στα αριστερά αναγράφεται το γράμμα «R» και στα δεξιά τα αρχικά της δημιουργού Luciana De Simoni, «LDS». Στο κάτω μέρος αναγράφονται οι ημερομηνίες «184 a. C.» και «2016» και η λέξη «PLAUTO». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2016

Βέλγιο

Θέμα: Ολυμπιακοί Αγώνες

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζονται, από επάνω προς τα κάτω, ένα σχηματοποιημένο άτομο, οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι και η επιγραφή «TEAM BELGIUM». Το έτος «2016» αναγράφεται στην αριστερή πλευρά του κέρματος. Στη δεξιά πλευρά του κέρματος αναγράφεται ο κωδικός της χώρας, «BE», ανάμεσα στο σήμα του νομισματοκοπείου των Βρυξελλών, μια κρανοφόρο κεφαλή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, και τα διακριτικά του διευθυντή του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 375.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2016

Σλοβακία

Θέμα: Η πρώτη σλοβακική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο θυρεός της Σλοβακικής Δημοκρατίας με φόντο δυναμικές κεντρομόλες γραμμές που συμβολίζουν τη θέση και τη σημασία της Σλοβακικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα δεξιά του θυρεού αναγράφεται το έτος «2016». Στην εσωτερική περιφέρεια του κέρματος αναγράφονται το όνομα της χώρας, «SLOVENSKO» (Σλοβακία), και η επιγραφή «PREDSEDNÍCTVO SR V RADE EÚ» (Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ) που διαχωρίζονται από γραφικά σύμβολα. Στο κάτω μέρος της σύνθεσης εμφανίζονται το σήμα του νομισματοκοπείου Kremnica, το οποίο αποτελείται από τα γράμματα «ΜΚ» ανάμεσα σε δύο σφραγίδες, καθώς και τα σχηματοποιημένα αρχικά του σχεδιαστή της εθνικής όψης, Vladimír Pavlica, «VP». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2016

Λουξεµβούργο

Θέμα: 50ή επέτειος από την κατασκευή της Γέφυρας της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας

Περιγραφή: Στο σχέδιο απεικονίζεται η Γέφυρα της Μεγάλης Δούκισσας Καρλόττας, η βασική υποδομή που συνδέει το κέντρο της πόλης του Λουξεμβούργου με την αστική περιοχή του Kirchberg, έδρα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ονομασία της γέφυρας στα γαλλικά «Pont Grande-Duchesse Charlotte» αναγράφεται πάνω στην παράσταση της γέφυρας και ακριβώς από κάτω διακρίνεται το έτος «1966». Στο επάνω μέρος του σχεδίου απεικονίζονται το ομοίωμα του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου του Λουξεμβούργου και στα αριστερά του το έτος έκδοσης, «2016». Στο κάτω μέρος εμφανίζεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «LUXEMBOURG». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: α΄ τρίμηνο του 2016

Γερμανία

Θέμα: Σαξωνία από τη σειρά «Bundesländer» (ομόσπονδα κράτη)

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το παγκοσμίου φήμης ανάκτορο Zwinger της Δρέσδης και συγκεκριμένα η εσωτερική αυλή που οδηγεί στην Πύλη του Στέμματος. Στο κάτω μέρος διακρίνεται το όνομα «SACHSEN» (Σαξωνία) και ο κωδικός της χώρας έκδοσης, «D». Το σήμα του αντίστοιχου νομισματοκοπείου («A», «D», «F», «G» ή «J») και τα διακριτικά του χαράκτη (τα αρχικά «JT» — Jordi Truxa) αναγράφονται στο επάνω δεξιά μέρος και το έτος «2016» στο επάνω αριστερά μέρος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2016

Ισπανία

Θέμα: Μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO — Σεγόβια

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται σε πρώτο πλάνο το υδραγωγείο της Σεγόβια. Στο επάνω μέρος της εσωτερικής περιφέρειας του κέρματος και σε ημικυκλική διάταξη αναγράφεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «ESPAÑA», και από κάτω το έτος έκδοσης, «2016». Στο επάνω δεξιά μέρος αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 8 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2016

Αυστρία

Θέμα: 200 χρόνια από την ίδρυση της Oesterreichische Nationalbank

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ανάγλυφο με δύο θεούς της ρωμαϊκής μυθολογίας που στέκονται μπροστά στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου της Oesterreichische Nationalbank (OeNB): στα αριστερά, ο Ερμής, αγγελιοφόρος των θεών και θεός των εμπόρων και του εμπορίου και, στα δεξιά, η Τύχη, θεά της μοίρας και της ευημερίας, η οποία παρουσιάζεται με το κέρας της αφθονίας. Στο φόντο, από τα αριστερά προς τα δεξιά, διακρίνονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της OeNB. Η διακοσμητική ταινία στην κάτω εσωτερική περιφέρεια του κέρματος παραπέμπει στο ερυθρόλευκο μοτίβο της αυστριακής εθνικής σημαίας, με κάθετη γραμμοσκίαση που συμβολίζει το κόκκινο χρώμα σύμφωνα με τους κανόνες σχεδιασμού εραλδικών συμβόλων. Τα έτη «1816» και «2016» που διακρίνονται στα αριστερά του Ερμή αναφέρονται στο έτος ίδρυσης της OeNB και στην επέτειο των 200 χρόνων της. Στην εσωτερική περιφέρεια του κέρματος αναγράφονται οι επιγραφές «Republik Österreich» (Δημοκρατία της Αυστρίας) και «200 Jahre Oesterreichische Nationalbank» (200 έτη της Oesterreichische Nationalbank). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 16 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2016

Γαλλία

Θέμα: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της UEFA 2016

Περιγραφή: Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της UEFA, το γνωστό «Euro» που από το 1960 πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, διεξήχθη στη Γαλλία από τις 10 Ιουνίου μέχρι τις 10 Ιουλίου 2016. Το Euro 2016, το 15ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, διοργανώθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) και συγκέντρωσε τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες ανδρών στην Ευρώπη. Ο νικητής της διοργάνωσης έλαβε το Κύπελλο Henri Delaunay σε σμίκρυνση, το οποίο φέρει το όνομα του εμπνευστή της διοργάνωσης. Στο κέρμα απεικονίζεται το Κύπελλο Henri Delaunay στο κέντρο ενός περιγράμματος του χάρτη της Γαλλίας, μαζί με δύο σήματα του νομισματοκοπείου του Παρισιού. Στα δεξιά του χάρτη της Γαλλίας αναγράφονται τα αρχικά της Γαλλικής Δημοκρατίας (République Française), «RF», και στο επάνω μέρος η ονομασία της διοργάνωσης, «UEFA EURO 2016 France». Κάτω από τον χάρτη, σε πρώτο πλάνο απεικονίζεται μια μπάλα ποδοσφαίρου. Στο φόντο διακρίνονται γραφικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τη διοργάνωση. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 10 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2016

Εσθονία

Θέμα: 100 χρόνια από τη γέννηση του Εσθονού μεγάλου μετρ στο σκάκι Paul Keres

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται πορτρέτο του μεγάλου Εσθονού σκακιστή Paul Keres με ορισμένα σκακιστικά πιόνια. Στο επάνω αριστερό μέρος, σε ημικύκλιο, διακρίνεται η επιγραφή «PAUL KERES», ακριβώς από κάτω το όνομα της χώρας έκδοσης «EESTI» και κάτω από αυτό το έτος έκδοσης «2016». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 500.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2016

Ιρλανδία

Θέμα: 100 χρόνια από την Πασχαλινή Εξέγερση του 1916 στην Ιρλανδία

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το άγαλμα της Hibernia στην κορυφή του κτιρίου του Γενικού Ταχυδρομείου, η κατάληψη του οποίου σηματοδότησε την έναρξη της Πασχαλινής Εξέγερσης το 1916. Η Hibernia είναι το σύμβολο της Ιρλανδίας. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαία ελληνική αναφορά στην Ιρλανδία και το άγαλμα είναι έργο του γλύπτη John Smyth. Παρουσιάζεται ως μάρτυρας των γεγονότων του 1916 και, εδώ και εκατό χρόνια, παρακολουθεί την άνθηση του έθνους με βάση τα ιδανικά που ορίζονται στη Διακήρυξη. Εξακολουθεί να κοιτάζει προς το μέλλον και συμβολίζει το χθες, το σήμερα και το αύριο της χώρας. Στο επάνω μέρος της εσωτερικής περιφέρειας εμφανίζεται η επιγραφή «HIBERNIA» με γραμματοσειρά που παραπέμπει σε χειρόγραφους χαρακτήρες από το ιστορικό Βιβλίο των Kells. Οι ακτίνες του ήλιου συμβολίζουν την έννοια της Εξέγερσης και της Διακήρυξης, δηλ. την αυγή του νέου έθνους/Δημοκρατίας. Δεξιά και αριστερά της παράστασης του αγάλματος αναγράφονται τα έτη «1916» και «2016». Στο κάτω μέρος εμφανίζεται το όνομα της χώρας έκδοσης, «éire», και κάτω από αυτό το έτος έκδοσης, «2016». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 4,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2016