Menu

2 eurós emlékérme – 2016

Az oldalon olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjából származnak, ezért némileg eltérhetnek a weboldalon közzétett egyéb anyagoktól.

Görögország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az Arkadi kolostor leégésének 150. évfordulója

Leírás: A rajzolat az Arkadi kolostort ábrázolja. Középen az „ARKADI KOLOSTOR” felirat, a belső rész felső széle mentén balra pedig a „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” szavak olvashatóak görög nyelven. Jobbra fent a kibocsátás éve („2016”) látható, a központi felirat alatt pedig egy palmetta (a görög pénzverde verdejele) szerepel. Jobbra alul a művész (George Stamatopoulos) monogramja található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: maximum 750 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. december


Görögország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Dimitri Mitropoulos születésének 120. évfordulója

Leírás: A rajzolat Dimitri Mitropoulost ábrázolja, míg a hátteret hangjegyek díszítik. A belső rész bal oldalán a következő feliratok olvashatóak görög nyelven: „120 ÉVE SZÜLETETT DIMITRI MITROPOULOS” és „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG”. Balra fent a kibocsátás éve („2016”) és egy palmetta (a görög pénzverde verdejele) szerepel. Jobbra alul a művész (George Stamatopoulos) monogramja található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: maximum 750 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. december


Andorra

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az andorrai rádió és televízió 25. évfordulója

Leírás: A rajzolat egy mikrofont és egy antennát ábrázol körkörös vonalakkal körbevéve, a „25è ANIVERSARI DE RÀDIO I TELEVISIÓ D’ANDORRA” felirattal, a kibocsátás évével („2016”) és a kibocsátó állam nevével („ANDORRA”). Az emlékérme az andorrai közmédia alapításának 25. évfordulója előtt tiszteleg: ekkor indult el Andorrában az állami rádiós és televíziós sugárzás. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 85 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. december


Andorra

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: 150 éves az 1866-os reform

Leírás: A rajzolaton a „Casa de la Vall” (az andorrai parlament épülete) nagyterme látható a „150 ANYS DE LA NOVA REFORMA DE 1866” felirattal, a kibocsátás évével („2016”) és a kibocsátó állam nevével („ANDORRA”). Az emlékérme annak a reformrendeletnek a 150. évfordulója előtt tiszteleg, amely társadalmi és politikai átalakulást jelentett az Andorrai Hercegségben, és az egyik legnagyobb eseménynek számít Andorra és a Consell General (az andorrai parlament) történetében. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 85 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. december


Málta

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a máltai Community Chest Fund in Society szerepe

Leírás: Az érme a Community Chest Fund in Society, középiskolások részvételével szervezett „Összetartó gyerekek” nevű programjának szerepéről emlékezik meg. A program a gyerekek társadalmi szerepét jelöli ki öt különböző területen, amelyből az első „Összetartás és szeretet”. Az érme mintáját Sarah Cilia középiskolás tanuló tervezte, aki mondanivalóját két, szívet formázó kézzel fejezte ki. A szív a máltai zászló képét jeleníti meg. A rajzolat alatt a „MALTA 2016” felirat található, míg a jobb és a bal csukló körül két emberi test stilizált alakja jelenik meg. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 380 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. november


Lettország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Vidzeme

Leírás: A rajzolat Vidzeme (vagy másként Livland), Lettország történelmi régiójának címerét ábrázolja. A rajzolat felső részén a kibocsátó ország neve („LATVIJA”), az alsó részén pedig a „VIDZEME” felirat olvasható. Ettől jobbra a kibocsátás éve („2016”) található. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 030 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. november


Franciaország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: François Mitterrand

Leírás: A rajzolat az elmélkedő François Mitterrand-t ábrázolja oldalnézetben. Oldalt Mitterrand személyes emblémája látható, amely egymásba fonódó tölgyfát és olajfát ábrázol. Felül a volt elnök születési éve, centenáriuma („1916” és „2016”) és neve található. Alul a kibocsátó ország jelzése („RF”) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 10 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016. október


Vatikánváros

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az irgalmasság jubileumi szentéve

Leírás: A nemzeti előlapon Tours-i Szent Márton alakja látható, amint megosztja köpenyét egy koldussal. A rajzolat körül félkörívben bal oldalon a „GIUBILEO DELLA MISERICORDIA”, jobb oldalon pedig a „CITTÀ DEL VATICANO” felirat olvasható. Jobb oldalon a kibocsátás éve („2016”), alul pedig a verdejel („R”) és a művész neve („M. CRISCIOTTI”) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 105 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. október


Finnország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Georg Henrik von Wright filozófus születésének 100. évfordulója

Leírás: Az érme belső részén egy ókori dór oszlop, a bal oldalon egy tölgyfaág látható. Balról jobbra félkör alakban „GEORG HENRIK VON WRIGHT” felirat helyezkedik el, jobb oldalon felül pedig a kibocsátás éve („2016”) olvasható. Felül bal oldalon a kibocsátó ország jele („FI”) és a verdejel szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016. október


San Marino

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: William Shakespeare halálának 400. évfordulója

Leírás: A rajzolaton a költő arcképe szerepel. Jobb oldalt félkörívben az „1616–2016” dátum és a kibocsátó ország neve („San Marino”), jobb oldalt alul pedig a művész monogramja („MB”) olvasható. Bal oldalon félkörívben a „William Shakespeare” felirat, az alsó részen pedig a verdejel („R”) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 85 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. szeptember


Málta

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Ġgantija templomok

Leírás: Az érme a Gozo szigetén található Ġgantija templomokat ábrázolja. A Ġgantija újkőkorszaki templomegyüttes. A világ egyik legrégebbi önálló szerkezete, és egyben a legrégebbi vallási célú épületek közé is tartozik. A becslések szerint az Kr. e. 36. században épült Ġgantija régebbi, mint a Stonehenge és az egyiptomi piramisok. Jobbra felül a „ĠGANTIJA TEMPLES” felirat látható, alatta pedig az időszak: „3600–3200 BC”. Alul balra a kibocsátó ország neve („MALTA”), ez alatt pedig a mesterjegy és a verdejel között a kibocsátás éve („2016”) olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 350 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016.  július


Portugália

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a 2016. évi riói olimpia portugál olimpiai csapata

Leírás: A rajzolat Joana Vasconcelos közismert, „Viana szíve” című műalkotásán alapul, amelyet hagyományos észak-portugáliai (Viana do Castelo város környékéről származó) ékszerek ihlettek. A művésznő saját kezű aláírását viselő motívum a portugál olimpiai csapatnak szóló támogatást fejezi ki. A jobb és a bal oldalon félkörben a „JOANA VASCONCELOS”, illetve az „EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016” felirat olvasható, alul pedig a verdejel („INCM”) helyezkedik el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 650 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. március


Olaszország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Donatello halálának 550. évfordulója

Leírás: Az érme Donatello Dávid-szobrának fejét (a firenzei Bargello Nemzeti Múzeumban őrzött bronzszobor részletét) ábrázolja. Bal oldalon az Olasz Köztársaság olasz nevének rövidítése („RI”), alatta két sorban az „1466” és a „2016” évszám található; jobb oldalon a tervező, Claudia Momoni monogramja („C.M.”), az érme alsó részén pedig a „DONATELLO” felirat szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1,5 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016. március


Olaszország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Titus Maccius Plautus születésének 2200. évfordulója

Leírás: Az érmén a Commedia Nuova két alakját, egy fiatalasszonyt és egy rabszolgát ábrázoló színházi álarc látható, amely egy Kr. u. II. századi mozaikról származik (Róma, Capitolium Múzeum). Felül félkörben a római színház alaprajza és az Olasz Köztársaság olasz nevének rövidítése („RI”) helyezkedik el. A bal oldalon egy „R” betű, jobb oldalon a tervező, Luciana De Simoni monogramja („LDS”), alul pedig a „184 A. C.”, a „2016” és a „PLAUTO” felirat olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1,5 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016. március


Belgium

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: olimpiai játékok

Leírás: Az érme belső részén – felülről lefelé haladva – egy stilizált figura, az olimpiai ötkarika és a „TEAM BELGIUM” felirat látható. Az érme bal oldalán a 2016-os évszámot helyezték el, jobb oldalán pedig az országkód („BE”) szerepel a brüsszeli pénzverde jele – Mihály arkangyal sisakos feje – és a pénzverő mester jele által közrefogva. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 375 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. március


Szlovákia

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az Európai Unió Tanácsának első szlovák elnöksége

Leírás: A rajzolat, amelynek központi eleme a Szlovák Köztársaság címere, hátterében pedig a középponthoz közelítő, dinamikus vonalak húzódnak, az országnak az EU Tanács elnökségében betöltött szerepét és fontosságát jeleníti meg. A címertől jobbra a „2016” évszám helyezkedik el. A belső kört az országnév „SLOVENSKO” (Szlovákia) és a „PREDSEDNÍCTVO SR V RADE EÚ” (az Európai Unió Tanácsának szlovák elnöksége) felirat szegélyezi, amelyeket grafikus szimbólumok választanak el egymástól. A körmöcbányai pénzverde (Mincovňa Kremnica) verdejele (amelyet két érmesajtoló között az „MK” felirat jelöl) és a nemzeti előlap tervezőjének, Vladimír Pavlicának a monogramja („VP”) a rajzolat alsó részén található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016. március


Luxemburg

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a Sarolta nagyhercegnőről elnevezett híd 50. évfordulója

Leírás: A rajzolat a Sarolta nagyhercegnőről elnevezett hidat ábrázolja, amely Luxembourg városközpontját köti össze az Európai Unió intézményeinek otthont adó kirchbergi városrésszel. A híd francia neve („Pont Grande-Duchesse Charlotte”) a hidat ábrázoló képen van feltüntetve, közvetlenül alatta pedig az „1966” évszám szerepel. A rajzolat felső részén Henrik luxemburgi nagyherceg arcképe, tőle balra a kibocsátás éve („2016”) látható. Alul a kibocsátó ország neve („LUXEMBOURG”) olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 1 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016 első negyedéve


Németország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: Szászország („szövetségi tartományok” [Bundesländer] sorozat)

Leírás: A rajzolat a világhírű drezdai Zwinger-palota belső udvarának a Koronás kapura néző részét ábrázolja. Alul a „SACHSEN” (Szászország) felirat és a kibocsátó ország kódja („D”), felül jobb oldalon a verdejel („A”, „D”, „F”, „G” vagy „J”) és a vésnök jele (Jordi Truxa „JT” monogramja), felül bal oldalon pedig az évszám („2016”) jelenik meg. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 30 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016. február


Spanyolország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: UNESCO kulturális és természeti világörökségi helyszín – Segovia

Leírás: A rajzolat előterében Segovia római vízvezetéke látható. A belső kör felső részén, ívesen a kibocsátó ország neve („ESPAÑA”), alatta a kibocsátás éve („2016”) szerepel. A jobb felső részen a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió tizenkét csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 8 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016. február


Ausztria

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: 200 éves az Oesterreichische Nationalbank

Leírás: A rajzolaton az Oesterreichische Nationalbank (OeNB) főépületének bejárata fölé helyezett faragott dombormű látható, amely a római mitológia két istenét ábrázolja: balról Merkúrt, az istenek hírnökét és a kereskedők istenét, jobbról pedig bőségszaruval kezében Fortunát, a sors és a gazdagság istennőjét. A hátteret az OeNB főépülete uralja az érme középső részének bal szélétől a jobb széléig. Az érme alján, középen az osztrák nemzeti zászló vörös-fehér-vörös mintáját idéző díszszegély látható: a heraldika szabályai szerint a vörös színt satírozott vízszintes vonalkák jelképezik. A Merkúr alakjától balra elhelyezkedő „1816” és „2016” évszám az OeNB alapításának évére és az alapítás kétszázadik évfordulójára utal. Az érme aranyszínű középső részének peremén a „Republik Österreich” (Osztrák Köztársaság) és a „200 Jahre Oesterreichische Nationalbank” (200 éves az Oesterreichische Nationalbank) felirat olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 16 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016. január


Franciaország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: 2016-os UEFA labdarúgó Európa-bajnokság

Leírás: 2016. június 10. és július 10. között Franciaország adott otthont az 1960 óta négyévenként megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságnak, vagy közismert nevén a labdarúgó Eb-nek. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által tizenötödik alkalommal lebonyolított sporteseményen Európa legjobb férfi futballcsapatai vettek részt. A győztes az Eb szellemi atyjáról elnevezett Henri Delaunay-kupa kicsinyített mását vehette át. Franciaország sematikus térképének közepén ez a kupa látható, mellette pedig két oldalon a Párizsi Pénzverde két verdejele. Franciaország térképétől jobbra a Francia Köztársaság nevének francia nyelvű rövidítése („RF”) olvasható. Franciaország térképe fölött mintegy koronaként helyezkedik el a sportesemény neve: „UEFA EURO 2016 France”. A térkép alatt az előtérben egy futball-labda emelkedik ki. A kompozíció hátterét a versenyt szimbolizáló grafikai elemek alkotják. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 10 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016. január


Észtország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: a híres észt sakknagymester, Paul Keres születésének 100. évfordulója

Leírás: Az érmén a híres észt sakkozó, Paul Keres portréja és néhány sakkfigura látható. Az érme bal felső részét félkörben a „PAUL KERES” felirat szegélyezi. Közvetlenül alatta, bal oldalon a kibocsátó ország neve („EESTI”), ez alatt pedig a kibocsátás éve („2016”) olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 500 000 érme

Kibocsátási dátum: 2016. január


Írország

2 € emlékérme nemzeti előlapja

Téma: az 1916-os írországi húsvéti felkelés százéves évfordulója

Leírás: A rajzolat a Hibernia-szobrot ábrázolja a dublini Főposta épületének tetején, amelynek elfoglalásával vette kezdetét a 1916-os húsvéti felkelés. A John Smyth szobrászművész alkotta nőalak Írország jelképe, nevét pedig az ország ógörög elnevezéséről kapta. Az 1916-os események tanújának tekintett szobor az azóta eltelt száz év felvirágzását is – amelynek alapját a függetlenségi nyilatkozatban megfogalmazott ideálok teremtették meg – végigkísérhette. Hibernia továbbra is előre tekint, azaz egyszerre jeleníti meg az ország múltját, jelenét és jövőjét. A rajzolat belső részének tetején a „HIBERNIA” felirat látható kézírással, amelyet a történelmi jelentőségű kellsi kódex inspirált. A napsugarak jól szemléltetik a felkelés és a függetlenségi nyilatkozat alapgondolatát, azaz egy új nemzet/köztársaság létrejöttét. A szoborábrázolást oldalról a két évszám az „1916” és a „2016” fogja közre. A belső kör alján a kibocsátó ország neve („éire”), alatta pedig a kibocsátás éve („2016”) jelenik meg. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

Kibocsátott darabszám: 4,5 millió érme

Kibocsátási dátum: 2016. január