European Central Bank - eurosystem
Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

2 eurós emlékérmék – 2016

Az itt olvasható leírások az Európai Unió Hivatalos Lapjából származnak, ezért kissé eltérhetnek a honlapunkon közzétett egyéb anyagoktól.

Görögország

A megemlékezés tárgya: az Arkadi-kolostor leégésének 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat az Arkadi-kolostort ábrázolja. Középen az „ARKADI-KOLOSTOR” felirat, a belső rész felső széle mentén balra pedig a „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG” szavak olvashatóak görög nyelven. Jobbra fent a kibocsátás éve (2016) látható, a központi felirat alatt pedig egy palmetta (a görög pénzverde verdejele) szerepel. Jobbra alul a tervező (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: maximum 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. december

Görögország

A megemlékezés tárgya: Dimitrisz Mitropulosz születésének 120. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat Dimitrisz Mitropuloszt ábrázolja, míg a hátteret hangjegyek díszítik. A belső rész bal oldalán a következő feliratok olvashatóak görög nyelven: „120 ÉVE SZÜLETETT DIMITRISZ MITROPULOSZ” és „GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG”. Balra fent a kibocsátás éve (2016) és egy palmetta (a görög pénzverde verdejele) szerepel. Jobbra alul a tervező (Georgiosz Sztamatopulosz) monogramja található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: maximum 750 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. december

Andorra

A megemlékezés tárgya: az andorrai rádió és televízió 25. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat egy mikrofont és egy antennát ábrázol körkörös vonalakkal körbevéve, a „25è ANIVERSARI DE RÀDIO I TELEVISIÓ D’ANDORRA” felirattal, a kibocsátás évével (2016) és a kibocsátó állam nevével (ANDORRA). Az emlékérme az andorrai közmédia alapításának 25. évfordulója előtt tiszteleg: ekkor indult el Andorrában az állami rádiós és televíziós sugárzás. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 85 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. december

Andorra

A megemlékezés tárgya: 150 éves az 1866-os reform

A rajzolat leírása: A rajzolaton a „Casa de la Vall” (az andorrai parlament épülete) nagyterme látható a „150 ANYS DE LA NOVA REFORMA DE 1866” felirattal, a kibocsátás évével (2016) és a kibocsátó állam nevével (ANDORRA). Az emlékérme annak a reformrendeletnek a 150. évfordulója előtt tiszteleg, amely társadalmi és politikai átalakulást jelentett az Andorrai Fejedelemségben, és az egyik legnagyobb eseménynek számít Andorra és a Consell General (az andorrai parlament) történetében. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 85 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. december

Málta

A megemlékezés tárgya: a máltai Community Chest Fund in Society szerepe

A rajzolat leírása: Az érme a Community Chest Fund in Society középiskolások részvételével szervezett, „Összetartó gyerekek” nevű programjának szerepéről emlékezik meg. A program a gyerekek társadalmi szerepét határozza meg öt különböző területen, amelyből az első az „Összetartás és szeretet”. Az érme mintáját Sarah Cilia középiskolás tanuló tervezte, aki mondanivalóját két, szívet formázó kézzel fejezte ki. A szív a máltai zászló képét jeleníti meg. A rajzolat alatt a „MALTA 2016” felirat található, míg a jobb és a bal csukló körül két-két emberi test stilizált alakja jelenik meg. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 380 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. november

Lettország

A megemlékezés tárgya: Vidzeme

A rajzolat leírása: A rajzolat Vidzemének (más néven Livóniának), Lettország történelmi régiójának címerét ábrázolja. A rajzolat felső részén a kibocsátó ország neve (LATVIJA), az alsó részén pedig a „VIDZEME” felirat olvasható. Ettől jobbra a kibocsátás éve (2016) található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 030 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. november

Franciaország

A megemlékezés tárgya: François Mitterrand

A rajzolat leírása: A rajzolat az elmélkedő François Mitterrand-t ábrázolja oldalnézetben. Oldalt Mitterrand személyes emblémája látható, amely egymásba fonódó tölgyfát és olajfát ábrázol. Felül a volt elnök születési éve, centenáriuma (1916 és 2016) és neve található. Alul a kibocsátó ország jelzése (RF) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 10 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. október

Vatikán

A megemlékezés tárgya: az irgalmasság jubileumi szentéve

A rajzolat leírása: A nemzeti előlapon Tours-i Szent Márton alakja látható, amint megosztja köpenyét egy koldussal. A rajzolat körül félkörívben bal oldalon a „GIUBILEO DELLA MISERICORDIA”, jobb oldalon pedig a „CITTÀ DEL VATICANO” felirat olvasható. Jobb oldalon a kibocsátás éve (2016), alul pedig a verdejel (R) és a tervező neve (M. CRISCIOTTI) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 105 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. október

Finnország

A megemlékezés tárgya: Georg Henrik von Wright filozófus születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme belső részén egy ókori dór oszlop, a bal oldalon egy tölgyfaág látható. Balról jobbra félkör alakban a „GEORG HENRIK VON WRIGHT” felirat helyezkedik el, jobb oldalon felül pedig a kibocsátás éve (2016) olvasható. Felül bal oldalon a kibocsátó ország jele (FI) és a verdejel szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. október

San Marino

A megemlékezés tárgya: William Shakespeare halálának 400. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton a költő arcképe szerepel. Jobboldalt félkörívben az „1616–2016” dátum és a kibocsátó ország neve (San Marino), jobboldalt alul pedig a tervező monogramja (MB) olvasható. Bal oldalon félkörívben a „William Shakespeare” felirat, az alsó részen pedig a verdejel (R) szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 85 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. szeptember

Málta

A megemlékezés tárgya: a Ġgantija templomok

A rajzolat leírása: Az érme a Gozo szigetén található Ġgantija templomokat ábrázolja. A Ġgantija újkőkorszaki templomegyüttes. A világ egyik legrégebbi önálló szerkezete, és egyben a legrégebbi vallási célú épületek közé is tartozik. A becslések szerint az Kr. e. 36. században épült Ġgantija régebbi, mint a Stonehenge és az egyiptomi piramisok. Jobbra felül a „ĠGANTIJA TEMPLES” felirat látható, alatta pedig az időszak:„3600–3200 BC”. Alul balra a kibocsátó ország neve (MALTA), ez alatt pedig a mesterjegy és a verdejel között a kibocsátás éve (2016) olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 350 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. július

Portugália

A megemlékezés tárgya: a Tejo folyó két partját összekötő első híd átadásának 50. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat a hidat ábrázolja. Az érme jobb felső részén a „PORTUGAL”, a jobb oldalon alul pedig egymás alatt a „PONTE”, „25 DE ABRIL”, „1966” és „2016” felirat olvasható. A bal oldalon alul a verdejel (INCM), középen pedig a tervező neve (JOSÉ AURÉLIO) található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. július

Litvánia

A megemlékezés tárgya: a balti kultúra

A rajzolat leírása: A rajzolat egy borostyánkorongot ábrázol, a balti kultúra egyik legjellemzőbb jelképét. A korong közepén fúrt pontokból álló, a világ tengelyeit jelképező díszítőelem található. Felül a kibocsátó állam neve (LIETUVA) látható, és ezt a verdejel és a kibocsátás éve (2016) fogja közre. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. május

Vatikán

A megemlékezés tárgya: a Vatikánvárosi Csendőrség 200. évfordulója

A rajzolat leírása: A nemzeti előlap vatikáni csendőrt ábrázol, háttérben a Szent Péter-bazilika kupolájával. Felül félkör alakban a „CORPO DELLA GENDARMERIA 1816-2016” felirat olvasható. Alul félkör alakban a kibocsátó ország neve, „CITTA’ DEL VATICANO” látható. Az ábra bal oldalán az „R” verdejel, a jobb oldalon pedig a tervező, „D. Longo” neve szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 105 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. június

Lettország

A megemlékezés tárgya: a lett mezőgazdaság

A rajzolat leírása: A rajzolat egy „lett barna” fajtájú tehenet ábrázol, mely a lett tejtermelés egyik fontos szimbóluma a néphagyományban és a mindennapi életben egyaránt. A rajzolat alatt, a bal oldalon található a kibocsátás éve (2016), a belső gyűrű alján pedig a kibocsátó ország neve látható (LATVIJA). Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 010 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. június

Monaco

A megemlékezés tárgya: a III. Károly által alapított Monte Carlo fennállásának 150. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolaton III. KÁROLY látható, a háttérben MONTE CARLO. Az érme felső részén a kibocsátó ország neve (MONACO) szerepel, ezt a verdejel és a mesterjegy fogja közre. Alul, balról jobbra félkörívben az „1866 CHARLES III FONDE MONTE CARLO 2016” felirat olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 15 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. június

Szlovénia

A megemlékezés tárgya: a Szlovén Köztársaság függetlenségének 25. évfordulója

A rajzolat leírása: A belső kör bal oldalán rézsútos vonal húzódik. Jobb oldalán, az érme felső részén a „25 LET”, alatta pedig a „REPUBLIKA SLOVENIJA” felirat olvasható. Ezek alatt a költő, France Prešeren eredeti kézírásával írott részlet („dočákat' dan”) szerepel Szlovénia nemzeti himnuszából, a Zdravljicából. A belső kör alsó részén a „2016” évszám látható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. június

Belgium

A megemlékezés tárgya: az eltűnt gyermekek nemzetközi napja

A rajzolat leírása: Az érme belső részének közepén egy gyermekarc látható, amelyet a „MISSING-DISPARU-VERMIST” és a „WWW.CHILDFOCUS.BE” felirat, valamint a „BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN” háromnyelvű országjelzés és a 2016-os évszám vesz körbe. Az arctól balra Brüsszel verdejele (Mihály arkangyal sisakos feje oldalnézetből), jobbra pedig a mesterjegy helyezkedik el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 020 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. május

Finnország

A megemlékezés tárgya: Eino Leino finn író és költő

A rajzolat leírása: Az érme belső része egy lángcsóvát és egy jobbra felfelé mutató tűzpiszkálót ábrázol. A félkör alakban elhelyezett „EINO LEINO” felirat és a kibocsátás éve, „2016” a jobb oldalon található. Alul bal oldalon a kibocsátó ország jele, „FI”, és a verdejel található. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. április

San Marino

A megemlékezés tárgya: Donatello halálának 550. évfordulója

A rajzolat leírása: Az előtérben balra Donatello bronzból készült Dávid-szobrának arca szerepel. Felül középen az „R” verdejel, jobb oldalon a kibocsátó ország neve, „San Marino” látható, míg alul jobbra a „Donatello” felirat és az „1466–2016” évszámok, középen pedig a tervező „MB” monogramja olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 85 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. április

Portugália

A megemlékezés tárgya: a 2016. évi riói olimpia portugál olimpiai csapata

A rajzolat leírása: A rajzolat Joana Vasconcelos közismert, „Viana szíve” című műalkotásán alapul, amelyet hagyományos észak-portugáliai (Viana do Castelo város környékéről származó) ékszerek ihlettek. A művésznő saját kezű aláírását viselő motívum a portugál olimpiai csapatnak szóló támogatást fejezi ki. A jobb és a bal oldalon félkörben a „JOANA VASCONCELOS”, illetve az „EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016” felirat olvasható, alul pedig a verdejel (INCM) helyezkedik el. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 650 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. március

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Donatello halálának 550. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érme Donatello Dávid-szobrának fejét (a firenzei Bargello Nemzeti Múzeumban őrzött bronzszobor részletét) ábrázolja. Bal oldalon az Olasz Köztársaság olasz nevének „RI” rövidítése, alatta két sorban az „1466” és a „2016” évszám található; jobb oldalon a tervező, Claudia Momoni „C.M.” monogramja, az érme alsó részén pedig a „DONATELLO” felirat szerepel. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. március

Olaszország

A megemlékezés tárgya: Titus Maccius Plautus születésének 2200. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érmén a Commedia Nuova két alakját, egy fiatalasszonyt és egy rabszolgát ábrázoló színházi álarc látható, amely egy Kr. u. II. századi mozaikról származik (Róma, Capitolium Múzeum). Felül félkörben egy római színház alaprajza és az Olasz Köztársaság olasz nevének „RI” rövidítése helyezkedik el. A bal oldalon egy „R” betű, jobb oldalon a tervező, Luciana De Simoni „LDS” monogramja, alul pedig a „184 A. C.”, a „2016” és a „PLAUTO” felirat olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. március

Belgium

A megemlékezés tárgya: olimpiai játékok

A rajzolat leírása: Az érme belső részén – felülről lefelé haladva – egy stilizált figura, az olimpiai ötkarika és a „TEAM BELGIUM” felirat látható. Az érme bal oldalán a 2016-os évszámot helyezték el, jobb oldalán pedig a „BE” országkód szerepel a brüsszeli pénzverde jele – Mihály arkangyal sisakos feje – és a mesterjegy által közrefogva. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 375 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. március

Szlovákia

A megemlékezés tárgya: az Európai Unió Tanácsának első szlovák elnöksége

A rajzolat leírása: A rajzolat, amelynek központi eleme a Szlovák Köztársaság címere, hátterében pedig a középponthoz közelítő, dinamikus vonalak húzódnak, az országnak a Tanács elnökségében betöltött szerepét és fontosságát jeleníti meg. A címertől jobbra a „2016” évszám helyezkedik el. A belső kört az országnév „SLOVENSKO” (Szlovákia) és a „PREDSEDNÍCTVO SR V RADE EÚ” (az Európai Unió Tanácsának szlovák elnöksége) felirat szegélyezi, amelyeket grafikus szimbólumok választanak el egymástól. A körmöcbányai (kremnicai) pénzverde verdejele (amelyet két érmesajtoló között az „MK” felirat jelöl) és a nemzeti előlap tervezőjének, Vladimír Pavlicának a monogramja (VP) a rajzolat alsó részén találhatók. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. március

Luxemburg

A megemlékezés tárgya: a Sarolta nagyhercegnőről elnevezett híd 50. évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat a Sarolta nagyhercegnőről elnevezett hidat ábrázolja, amely Luxembourg városközpontját köti össze az Európai Unió intézményeinek otthont adó kirchbergi városrésszel. A híd francia neve (Pont Grande-Duchesse Charlotte) a hidat ábrázoló képen van feltüntetve, közvetlenül alatta pedig az „1966” évszám szerepel. A rajzolat felső részén Henrik luxemburgi nagyherceg arcképe, tőle balra a kibocsátás éve (2016) látható. Alul a kibocsátó ország neve (LUXEMBOURG) olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 1 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016 első negyedéve

Németország

A megemlékezés tárgya: Szászország („szövetségi tartományok” sorozat)

A rajzolat leírása: A rajzolat a világhírű drezdai Zwinger belső udvarának a Koronás kapura néző részét ábrázolja. Alul a „SACHSEN” (Szászország) felirat és a kibocsátó ország kódja (D), felül jobb oldalon a verdejel (A, D, F, G vagy J) és a vésnök jele (Jordi Truxa „JT” monogramja), felül bal oldalon pedig az évszám (2016) jelenik meg. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 30 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. február

Spanyolország

A megemlékezés tárgya: UNESCO kulturális és természeti világörökségi helyszín – Segovia

A rajzolat leírása: A rajzolat előterében Segovia római vízvezetéke látható. A belső kör felső részén, ívesen a kibocsátó ország neve (ESPAÑA), alatta a kibocsátás éve (2016) szerepel. A jobb felső részen a verdejel található. Az érme külső peremét az európai zászló 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 8 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. február

Ausztria

A megemlékezés tárgya: 200 éves az Oesterreichische Nationalbank

A rajzolat leírása: A rajzolaton az Oesterreichische Nationalbank (OeNB) főépületének bejárata fölé helyezett faragott dombormű látható, amely a római mitológiai két istenét ábrázolja: balról Mercuriust, az istenek hírnökét és a kereskedők istenét, jobbról pedig bőségszaruval a kezében Fortunát, a sors és a gazdagság istennőjét. A hátteret az OeNB főépülete uralja az érme középső részének bal szélétől a jobb széléig. Az érme alján, középen az osztrák nemzeti zászló vörös-fehér-vörös mintáját idéző díszszegély látható: a heraldika szabályai szerint a vörös színt satírozott vízszintes vonalkák jelképezik. A Mercurius alakjától balra elhelyezkedő „1816” és „2016” évszám az OeNB alapításának évére és az alapítás kétszázadik évfordulójára utal. Az érme aranyszínű középső részének peremén a „Republik Österreich” (Osztrák Köztársaság) és a „200 Jahre Oesterreichische Nationalbank” (200 éves az Oesterreichische Nationalbank) felirat olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 16 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. január

Franciaország

A megemlékezés tárgya: 2016-os UEFA labdarúgó Európa-bajnokság

A rajzolat leírása: 2016. június 10. és július 10. között Franciaország adott otthont az 1960 óta négyévenként megrendezett labdarúgó Európa-bajnokságnak, vagy közismert nevén a labdarúgó Eb-nek. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által tizenötödik alkalommal lebonyolított sporteseményen Európa legjobb férfi futballcsapatai vettek részt. A győztes az Eb szellemi atyjáról elnevezett Henri Delaunay-kupa kicsinyített mását vehette át. Franciaország sematikus térképének közepén ez a kupa látható, mellette pedig két oldalon a Párizsi Pénzverde két verdejele. Franciaország térképétől jobbra a Francia Köztársaság nevének francia nyelvű rövidítése (RF) olvasható, fölötte pedig a sportesemény neve: „UEFA EURO 2016 France”. A térkép alatt az előtérben egy futball-labda emelkedik ki. A kompozíció hátterét a versenyt szimbolizáló grafikai elemek alkotják. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 10 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. január

Észtország

A megemlékezés tárgya: a híres észt sakknagymester, Paul Keres születésének 100. évfordulója

A rajzolat leírása: Az érmén a híres észt sakkozó, Paul Keres portréja és néhány sakkfigura látható. Az érme bal felső részét félkörben a „PAUL KERES” felirat szegélyezi. Közvetlenül alatta, bal oldalon a kibocsátó ország neve (EESTI), ez alatt pedig a kibocsátás éve (2016) olvasható. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 500 000 érme

A kibocsátás időpontja: 2016. január

Írország

A megemlékezés tárgya: az 1916-os írországi húsvéti felkelés százéves évfordulója

A rajzolat leírása: A rajzolat a Hibernia-szobrot ábrázolja a dublini Főposta épületének tetején, amelynek elfoglalásával vette kezdetét az 1916-os húsvéti felkelés. A John Smyth szobrászművész alkotta nőalak Írország jelképe, nevét pedig az ország ógörög elnevezéséről kapta. Az 1916-os események tanújának tekintett szobor az azóta eltelt száz év felvirágzását is – amelynek alapját a függetlenségi nyilatkozatban megfogalmazott ideálok teremtették meg – végigkísérhette. Hibernia továbbra is előre tekint, azaz egyszerre jeleníti meg az ország múltját, jelenét és jövőjét. A rajzolat belső részének tetején a „HIBERNIA” felirat látható kézírással, amelyet a történelmi jelentőségű kellsi kódex inspirált. A napsugarak jól szemléltetik a felkelés és a függetlenségi nyilatkozat alapgondolatát, azaz egy új nemzet/köztársaság létrejöttét. A szoborábrázolást két oldalról az „1916” és a „2016” évszám fogja közre. A belső kör alján a kibocsátó ország neve, „éire”, alatta pedig a kibocsátás éve, „2016” jelenik meg. Az érme külső peremét az Európai Unió 12 csillaga díszíti.

A kibocsátás mennyisége: 4,5 millió érme

A kibocsátás időpontja: 2016. január