Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2016

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Grecia

Obiectul comemorării: 150 de ani de la incendierea Mănăstirii Arkadi

Descriere: Desenul prezintă Mănăstirea Arkadi. Inscripțiile „MĂNĂSTIREA ARKADI” și „REPUBLICA ELENĂ”, în limba greacă, figurează în centru și, respectiv, de-a lungul marginii interioare, în partea stângă. În partea dreaptă sus este marcat anul emiterii, „2016”, iar sub inscripția centrală se află o palmetă (simbolul monetăriei grecești). În partea dreaptă jos apare monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: max. 750 000 de monede

Data emiterii: decembrie 2016

Grecia

Obiectul comemorării: 120 de ani de la nașterea lui Dimitri Mitropoulos

Descriere: Moneda prezintă portretul lui Dimitri Mitropoulos, pe un fundal cu note muzicale. De-a lungul marginii interioare, în partea stângă, sunt înscrise, în limba greacă, inscripțiile „120 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI DIMITRI MITROPOULOS” și „REPUBLICA ELENĂ”. În partea stângă sus sunt inscripționate anul emiterii, „2016”, și o palmetă (simbolul monetăriei grecești). În partea dreaptă jos figurează monograma artistului (George Stamatopoulos). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: max. 750 000 de monede

Data emiterii: decembrie 2016

Andorra

Obiectul comemorării: Aniversarea a 25 de ani de la înființarea postului de radio și televiziune din Andorra

Descriere: Desenul înfățișează un microfon și o antenă, în jurul cărora se află o serie de linii circulare, însoțite de inscripția „25è ANIVERSARI DE RÀDIO I TELEVISIÓ D’ANDORRA”, anul emiterii, „2016”, și denumirea țării emitente, „ANDORRA”. Moneda comemorativă este dedicată celei de-a 25-a aniversări a introducerii serviciului public de radiodifuziune si de televiziune în Andorra, odată cu primele transmisiuni radio-TV. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 85 000 de monede

Data emiterii: decembrie 2016

Andorra

Obiectul comemorării: 150 de ani de la Noua Reformă din 1866

Descriere: Moneda redă sala principală a clădirii „Casa de la Vall” (sediul Parlamentului din Andorra), însoțită de inscripția „150 ANYS DE LA NOVA REFORMA DE 1866”, anul emiterii, „2016”, și denumirea țării emitente, „ANDORRA”. Moneda comemorativă este dedicată aniversării a 150 de ani de la Decretul Noii Reforme, una dintre cele mai importante etape din istoria Andorrei și a Consell General (Parlamentul din Andorra), care a reprezentat o transformare socială și politică în Principatul Andorra. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 85 000 de monede

Data emiterii: decembrie 2016

Malta

Obiectul comemorării: Rolul „Malta Community Chest Fund” în societate

Descriere: Moneda comemorează rolul deținut în societate de „Malta Community Chest Fund” prin intermediul unui program pentru elevii de liceu, cu titlul „From Children in Solidarity”. Acest program identifică rolul social al copiilor în cinci domenii diferite, prima temă fiind „Solidaritatea prin iubire”. Desenul monedei a fost creat de Sarah Cilia, o elevă de liceu, care a redat această temă prin două mâini ce formează o inimă, pe care se află o reprezentare a steagului național al Maltei. În partea de jos a desenului este marcată inscripția „MALTA 2016”. Două reprezentări stilizate ale unor ființe umane figurează pe încheietura mâinii stângi, iar altele două, pe încheietura mâinii drepte. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 380 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2016

Letonia

Obiectul comemorării: Vidzeme

Descriere: Desenul reprezintă stema regiunii istorice Vidzeme (sau Livonia) din Letonia. În partea superioară este înscrisă denumirea țării emitente, „LATVIJA”, iar în partea inferioară apare inscripția „VIDZEME”. În partea dreaptă este gravat anul emiterii, „2016”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 030 000 de monede

Data emiterii: noiembrie 2016

Franţa

Obiectul comemorării: François Mitterrand

Descriere: Desenul prezintă o imagine din profil a lui François Mitterrand, într-o ipostază gânditoare. În poziție adiacentă apare emblema personală a acestuia: un arbore cu ramuri împletite de stejar și de măslin. Deasupra ansamblului figurează datele centenarului nașterii sale („1916” și „2016”), precum și numele său. În partea de jos este gravat codul țării emitente, „RF”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 milioane de monede

Data emiterii: octombrie 2016

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Jubileul milostivirii

Descriere: Pe fața națională figurează Sfântul Martin din Tours, care își împarte pelerina cu un sărac. Desenul este înconjurat de inscripțiile „GIUBILEO DELLA MISERICORDIA” în partea stângă și „CITTÀ DEL VATICANO” în partea dreaptă, ambele în semicerc. În partea dreaptă sunt gravate, de asemenea, anul emiterii, „2016”, iar în partea inferioară, simbolul monetăriei, „R”, și numele artistului, „M. CRISCIOTTI”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 105 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2016

Finlanda

Obiectul comemorării: Cea de a 100-a aniversare a nașterii filosofului Georg Henrik von Wright

Descriere: În partea centrală a monedei este înfățișată o coloană dorică antică, în stânga căreia se află o ramură de stejar. Inscripția „GEORG HENRIK VON WRIGHT” este poziționată în arc de cerc, de la stânga la dreapta, iar anul emiterii, „2016”, este gravat în partea superioară dreaptă. În partea superioară stângă figurează codul țării emitente, „FI”, și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: octombrie 2016

San Marino

Obiectul comemorării: Comemorarea a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare

Descriere: Desenul reproduce portretul poetului. În partea dreaptă, în semicerc, figurează datele „1616-2016” și denumirea țării emitente, „San Marino”; în partea dreaptă jos, sunt înscrise inițialele artistului, „MB”. În partea stângă, în semicerc, apare inscripția „William Shakespeare”; în stânga jos este gravat simbolul monetăriei, „R”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 85 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2016

Malta

Obiectul comemorării: Templele Ġgantija

Descriere: Moneda înfățișează Templele Ġgantija situate pe Insula Gozo. Ġgantija este un complex de temple megalitice care datează din perioada neolitică. Este una dintre cele mai vechi structuri de sine stătătoare din lume, precum și una dintre cele mai vechi structuri religioase. Construit aproximativ în secolul al XXXVI-lea î. Hr., complexul Ġgantija este mai vechi decât Stonehenge și piramidele egiptene. În partea dreaptă sus, figurează inscripția „ĠGANTIJA TEMPLES”, iar dedesubt, anii „3600-3200 BC”. În partea stângă jos este menționată denumirea țării emitente, „MALTA”, iar dedesubt se află anul emiterii, „2016”, încadrat de marca directorului monetăriei și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 350 000 de monede

Data emiterii: iulie 2016

Portugalia

Obiectul comemorării: 50 ani de la construirea primului pod care unește cele două maluri ale fluviului Tejo

Descriere: Desenul prezintă imaginea podului. În partea dreaptă sus, figurează inscripția „PORTUGAL”. În partea inferioară se află, în dreapta, inscripțiile „PONTE”, „25 DE ABRIL”, „1966” și „2016”, una sub alta, iar în stânga, simbolul monetăriei, „INCM”. În partea de jos a imaginii centrale este inscripționat numele graficianului, „JOSÉ AURÉLIO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: iulie 2016

Lituania

Obiectul comemorării: Cultura baltică

Descriere: Desenul ilustrează un disc de chihlimbar, unul dintre simbolurile cele mai caracteristice ale culturii baltice. Discul este decorat cu o cruce formată din puncte incizate – un ornament care simbolizează axa lumii. În partea superioară figurează denumirea țării emitente, „LIETUVA”, încadrată de simbolul monetăriei și de anul emiterii, „2016”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: mai 2016

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Cea de a 200-a aniversare a Gărzii Vaticanului

Descriere: Fața națională prezintă un membru al Gărzii Vaticanului în fața domului Bazilicii Sfântul Petru. În partea de sus, în semicerc, figurează inscripția „CORPO DELLA GENDARMERIA 1816-2016”. În partea de jos, în semicerc, apare denumirea țării emitente, „CITTÀ DEL VATICANO”. În stânga este gravat simbolul monetăriei, „R”, iar în dreapta este inscripționat numele artistului, „D. Longo”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 105 000 de monede

Data emiterii: iunie 2016

Letonia

Obiectul comemorării: Industria agricolă letonă

Descriere: Desenul redă o vacă din rasa brună letonă – unul dintre simbolurile industriei laptelui din Letonia, atât în folclor, cât și în viața reală. Sub desen, în partea stângă, figurează anul emiterii, „2016”, iar în partea inferioară a cercului interior, denumirea țării emitente, „LATVIJA”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 010 000 de monede

Data emiterii: iunie 2016

Monaco

Obiectul comemorării: 150 de ani de la înființarea orașului Monte Carlo de către Carol al III-lea

Descriere: Desenul îl înfățișează pe prințul Carol al III-lea, cu orașul Monte Carlo pe fundal. În partea superioară este înscrisă denumirea țării emitente, „MONACO”, încadrată de simbolul monetăriei și de marca directorului monetăriei. În partea inferioară, de la stânga la dreapta, în semicerc, este marcată inscripția „1866 CHARLES III FONDE MONTE CARLO 2016”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 15 000 de monede

Data emiterii: iunie 2016

Slovenia

Obiectul comemorării: Cea de-a 25-a aniversare a independenței Republicii Slovenia

Descriere: Partea interioară a monedei este traversată, în stânga, de o linie oblică. La dreapta acesteia, în partea superioară a monedei, figurează inscripția „25 LET”, iar sub ea, inscripția „REPUBLIKA SLOVENIJA”. Dedesubtul ambelor inscripții apare textul „dočákat‘ dan”, un fragment al imnului sloven Zdravljica, în grafia originală a lui Prešeren. În partea inferioară a imaginii centrale este inscripționat anul „2016”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: iunie 2016

Belgia

Obiectul comemorării: Ziua internațională a copiilor dispăruți

Descriere: Moneda prezintă, în partea centrală, chipul unui copil înconjurat de inscripțiile „MISSING-DISPARU-VERMIST”, „WWW.CHILDFOCUS.BE” și de indicația trilingvă a naționalității „BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN”, urmată de anul emiterii, „2016”. Simbolul monetăriei din Bruxelles, reprezentând profilul Arhanghelului Mihail cu coif, și marca directorului monetăriei se regăsesc la stânga și, respectiv, la dreapta chipului. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 020 000 de monede

Data emiterii: mai 2016

Finlanda

Obiectul comemorării: Scriitorul și textierul finlandez Eino Leino

Descriere: În partea interioară a monedei sunt ilustrate o flacără și un vătrai cu vârful orientat în sus spre dreapta. Inscripția „EINO LEINO”, în arc de cerc, și anul emiterii, „2016”, sunt poziționate la dreapta desenului. În partea inferioară stângă sunt înscrise codul țării emitente, „FI”, și simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: aprilie 2016

San Marino

Obiectul comemorării: Cea de-a 550-a aniversare a morții lui Donatello

Descriere: În prim-plan, la stânga, este reprezentat portretul lui David, detaliu al sculpturii în bronz realizate de Donatello. În centru sus este gravat simbolul monetăriei, „R”; la dreapta, apare denumirea țării emitente, „San Marino”; în dreapta jos figurează inscripția „Donatello”, datele „1466-2016” și, în centru, inițialele artistului, „MB”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 85 000 de monede

Data emiterii: aprilie 2016

Portugalia

Obiectul comemorării: Participarea echipei Portugaliei la Jocurile Olimpice – Rio 2016

Descriere: Moneda prezintă o imagine bazată pe renumita operă de artă „Coração de Viana”, semnată de Joana Vasconcelos și inspirată de bijuteriile tradiționale din nordul Portugaliei (împrejurimile orașului Viana do Castelo). Aceasta simbolizează susținerea poporului portughez față de echipa națională cu ocazia Jocurilor Olimpice. La stânga și la dreapta desenului, inscripțiile „JOANA VASCONCELOS” și, respectiv, „EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016” sunt dispuse în arc de cerc. În partea de jos este gravat simbolul monetăriei, „INCM”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 650 000 de monede

Data emiterii: martie 2016

Italia

Obiectul comemorării: 550 de ani de la moartea lui Donatello

Descriere: Capul statuii lui David realizate de Donatello (detaliu al sculpturii în bronz expuse la Muzeul Național Bargello din Florența). În stânga este redată monograma Republicii Italiene, „RI”; sub aceasta sunt inscripționați, pe două rânduri, anii „1466” și „2016”. În partea dreaptă sunt gravate inițialele autoarei, Claudia Momoni, „C.M.”, iar dedesubt apare numele „DONATELLO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,5 milioane de monede

Data emiterii: martie 2016

Italia

Obiectul comemorării: 2 200 de ani de la moartea lui Titus Maccius Plautus (Plaut)

Descriere: Măști de teatru reprezentând două personaje specifice noii comedii, o tânără și un sclav, preluate dintr-un mozaic din secolul al II-lea d. H. (Muzeele Capitoline, Roma); în jurul măștilor sunt redate planul de construcție a unui teatru roman și monograma Republicii Italiene, „RI”; în partea stângă este gravată litera „R”, iar în partea dreaptă, literele „LDS” reprezentând inițialele autoarei, Luciana De Simoni. Dedesubt apar următoarele inscripții: „184 A. C.”, „2016” și „PLAUTO”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,5 milioane de monede

Data emiterii: martie 2016

Belgia

Obiectul comemorării: Jocurile Olimpice

Descriere: În partea centrală a monedei sunt dispuse, de sus în jos, un personaj stilizat, cele cinci cercuri olimpice și inscripția „TEAM BELGIUM”. Anul 2016 este inscripționat în partea stângă a monedei. În partea dreaptă este redat codul țării, „BE”, acesta fiind încadrat de simbolul monetăriei din Bruxelles, reprezentând profilul Arhanghelului Mihail cu coif, și de marca directorului monetăriei din Bruxelles. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 375 000 de monede

Data emiterii: martie 2016

Slovacia

Obiectul comemorării: Prima președinție slovacă a Consiliului Uniunii Europene

Descriere: Partea centrală a monedei redă stema Republicii Slovace, dispusă pe un fundal de linii centripete dinamice, care ilustrează poziția și importanța acestei țări pe durata președinției slovace a Consiliului Uniunii Europene. La dreapta stemei este marcat anul „2016”. Denumirea țării, „SLOVENSKO” (Slovacia), și inscripția „PREDSEDNÍCTVO SR V RADE EÚ” (Președinția slovacă a Consiliului UE), separate prin simboluri grafice, formează un cerc în jurul părții centrale a monedei. Simbolul Monetăriei Kremnica, format din literele „MK” între două ștanțe, și inițialele stilizate „VP” ale lui Vladimír Pavlica, graficianul care a conceput fața națională, sunt poziționate în partea inferioară a compoziției. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: martie 2016

Luxemburg

Obiectul comemorării: 50 de ani de la construirea podului „Grande-Duchesse Charlotte”

Descriere: Pe monedă este reprezentat podul „Grande-Duchesse Charlotte”, principala infrastructură care leagă centrul orașului Luxemburg de cartierul Kirchberg, unde au sediul instituțiile Uniunii Europene din acest oraș. Denumirea în limba franceză a podului, „Pont Grande-Duchesse Charlotte”, este inscripționată pe imaginea podului, iar anul „1966” este gravat imediat sub acest text. În partea de sus a monedei este redată imaginea Marelui Duce Henri de Luxemburg, iar în stânga acesteia apare anul emiterii, „2016”. În partea de jos este înscrisă denumirea țării emitente, „LUXEMBOURG”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: trimestrul I 2016

Germania

Obiectul comemorării: Saxonia din seria „Landuri federale” (Bundesländer)

Descriere: Desenul prezintă o vedere a celebrului Palat Zwinger din Dresda, mai exact a curții interioare prin care se ajunge la Poarta Coroanei. Acesta include, în partea inferioară, denumirea „SACHSEN” (Saxonia) și codul țării, „D”, iar în partea superioară sunt inscripționate, în dreapta, simbolul monetăriei respective („A”, „D”, „F”, „G” sau „J”) și marca gravorului (inițialele „JT” de la Jordi Truxa) și, în stânga, anul „2016”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: februarie 2016

Spania

Obiectul comemorării: Siturile patrimoniului cultural și natural mondial UNESCO – Segovia

Descriere: Moneda prezintă în prim-plan apeductul din Segovia. În partea superioară a cercului interior, urmând circumferința monedei, este înscrisă denumirea țării emitente, „ESPAÑA”, sub care este inscripționat anul emiterii, „2016”. În dreapta sus apare simbolul monetăriei. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 8 milioane de monede

Data emiterii: februarie 2016

Austria

Obiectul comemorării: 200 de ani de la înființarea Oesterreichische Nationalbank

Descriere: Pe monedă sunt redate două zeități din mitologia romană sculptate în relief în fața intrării în clădirea principală a Oesterreichische Nationalbank (OeNB): în partea stângă, Mercur, mesagerul zeilor și zeul negustorilor și al comerțului; în partea dreaptă, Fortuna, zeița norocului și a prosperității, ținând în mâini un corn al abundenței. Detaliul de pe fundal, care traversează de la stânga la dreapta partea centrală a monedei, prezintă sediul principal al OeNB. O bandă ornamentală mărginește partea inferioară a imaginii centrale, evocând modelul de culori roșu-alb-roșu al drapelului național austriac; liniile verticale hașurate simbolizează culoarea roșie, în conformitate cu regulile heraldice. Anii „1816” și „2016” gravați la stânga zeului Mercur se referă la anul înființării OeNB și la bicentenarul acesteia. De jur împrejurul părții centrale, de culoare aurie, a monedei se pot citi inscripțiile „Republik Österreich” (Republica Austria) și „200 Jahre Oesterreichische Nationalbank” (200 de ani de la înființarea Oesterreichische Nationalbank). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 16 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2016

Franţa

Obiectul comemorării: Campionatul European UEFA 2016

Descriere: Organizat la fiecare patru ani începând din anul 1960, Campionatul European UEFA – eveniment sportiv major cunoscut și sub denumirea „Euro” – s-a desfășurat în Franța în perioada 10 iunie-10 iulie 2016. Euro 2016, cea de-a 15-a ediție a competiției, a fost organizat de Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal și a reunit cele mai bune echipe de fotbal masculin din Europa. Echipa câștigătoare a primit o versiune la scară redusă a Cupei Henri Delaunay, denumită astfel după cel care a inventat competiția. Desenul monedei redă trofeul în mijlocul unei hărți de contur a Franței, alături de cele două simboluri ale Monetăriei din Paris. Literele „RF” provenind de la „République Française” (Republica Franceză) sunt inscripționate în dreapta hărții, iar denumirea competiției, „UEFA EURO 2016 France”, apare deasupra acesteia. O minge de fotbal este poziționată în prim-plan dedesubtul hărții. Toate aceste elemente sunt redate pe un fundal care conține detalii grafice reprezentând competiția. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 10 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2016

Estonia

Obiectul comemorării: 100 de ani de la nașterea binecunoscutului mare maestru de șah eston Paul Keres

Descriere: Moneda redă portretul marelui jucător de șah eston Paul Keres, alături de câteva piese de șah. În partea stângă sus este redată, în arc de cerc, inscripția „PAUL KERES”; imediat dedesubt este inscripționată denumirea țării emitente, „EESTI”, iar pe rândul de mai jos apare anul emiterii, „2016”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 500 000 de monede

Data emiterii: ianuarie 2016

Irlanda

Obiectul comemorării: 100 de ani de la revolta de Paști din 1916 din Irlanda

Descriere: Moneda prezintă statuia Hibernia, care se înalță pe acoperișul clădirii poștei centrale, a cărei ocupare a marcat începutul Revoltei de Paști în anul 1916. Statuia reprezintă un simbol al Irlandei, numele său provenind din vechea denumire grecească a Irlandei, și este opera sculptorului John Smyth. Aceasta este considerată un martor al evenimentelor din 1916 și, în ultimii 100 de ani, al înfloririi națiunii, călăuzită de idealurile înscrise în Proclamație. Statuia privește în continuare înainte și reprezintă un simbol al trecutului, prezentului și viitorului țării. În partea superioară a cercului interior, inscripția „HIBERNIA” este redată cu caractere care sugerează scrisul de mână, inspirate de manuscrisul istoric „Book of Kells” (Cartea din Kells). Razele de soare reflectă conceptul care a stat la baza revoltei și a proclamației, și anume apariția unei noi națiuni/republici. Imaginea statuii este încadrată de anii „1916” și „2016”. În partea inferioară a cercului interior este inscripționată denumirea țării emitente, „éire”, iar dedesubtul acesteia apare anul emiterii, „2016”. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 4,5 milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2016