Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

Възпоменателни монети от 2 € – 2016 г.

Описанията на тази страница са взети от Официален вестник на Европейския съюз и поради това е възможно да се различават в известна степен от други публикувани на този уебсайт материали.

Гърция

Тема: 150 години от подпалването на манастира Аркади

Описание: Изобразен е манастирът Аркади. Вписани в центъра са думите „МАНАСТИР АРКАДИ“ и по ръба на вътрешната част вляво „РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ“ на гръцки език. В горната част вдясно е годината на емисията – „2016“, а под централния надпис е поставена палмета (знакът на гръцкия монетен двор). По-долу вдясно е монограмът на художника (Йоргос Стаматопулос). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: максимум 750 000 монети

Дата на емисия: декември 2016 г.

Гърция

Тема: 120 години от рождението на Димитри Митропулос

Описание: Изображението съдържа портрет на Димитри Митропулос на фона на музикални ноти. Вписан по ръба на вътрешната част вляво е текстът „120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТРИ МИТРОПУЛОС“ и „РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ“ на гръцки език. В горната част вляво е годината на емисията – „2016“ и е поставена палмета (знакът на гръцкия монетен двор). По-долу вдясно е разположен монограмът на художника (Йоргос Стаматопулос). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: максимум 750 000 монети

Дата на емисия: декември 2016 г.

Андора

Тема: 25-годишнината от създаването на Радиото и Телевизията на Андора

Описание: Изображението представлява микрофон и антена, оградени от няколко окръжности с надпис „25è ANIVERSARI DE RÀDIO I TELEVISIÓ D’ANDORRA“, годината на емисията – „2016“, и наименованието на емитиращата държава – „ANDORRA“. С тази възпоменателна монета се отбелязва 25-годишнината от създаването на публичните медии на Андора с началото на излъчваните емисии на андорското публично радио и телевизия. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 85 000 монети

Дата на емисия: декември 2016 г.

Андора

Тема: 150-годишнината от Новата реформа през 1866 г.

Описание: Изображението представлява главната зала на „Casa de la Vall“ (Домът на долината) – сградата на Парламента на Андора, с надпис „150 ANYS DE LA NOVA REFORMA DE 1866“, годината на емисията – „2016“, и наименованието на емитиращата държава – „ANDORRA“. С тази възпоменателна монета се отбелязва 150-годишнината от издаването на Декрета за Новата реформа – една от най-важните стъпки в историята на Андора и на Consell General (Парламента на Андора), която представлява социална и политическа трансформация в Княжество Андора. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 85 000 монети

Дата на емисия: декември 2016 г.

Малта

Тема: Ролята на Malta Community Chest Fund в обществото

Описание: Предвижда се тази монета да отбележи ролята на Malta Community Chest Fund в обществото чрез програма за ученици от гимназиалния курс, озаглавена „От децата в солидарност“. Тази програма определя социалната роля на деца в пет различни области, като първата тема е „Солидарност чрез любовта“. Създател на изображението е гимназистката Sarah Cilia, която е изобразила тази тема под формата на две ръце, които образуват сърце, представляващо малтийското знаме. В долната част на изображението е разположен надписът „MALTA 2016“. Две стилизирани изображения на човешки тела са представени на лявата и две на дясната китка. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 380 000 монети

Дата на емисия: ноември 2016 г.

Латвия

Тема: Видземе

Описание: Изображението показва герба на историческата област в Латвия Видземе (или Ливония). В горната част стои надписът с името на емитиращата държава „LATVIJA“, отдолу е надписът „VIDZEME“. Вдясно е изписана годината на емисията – „2016“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 030 000 монети

Дата на емисия: ноември 2016 г.

Франция

Тема: Франсоа Митеран

Описание: Изображението представя профил на замисления Франсоа Митеран. Встрани се намира неговият личен символ – преплетени дъбово и маслиново дърво. В горната част са разположени датите на стогодишнината от рождението му („1916“ и „2016“), както и неговото име. В долната част са инициалите на емитиращата държава „RF“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 10 милиона монети

Дата на емисия: октомври 2016 г.

Ватикан

Тема: Юбилей на милосърдието

Описание: На националната страна е изобразен св. Мартин от Тур, делящ наметалото си със сиромах. Отляво мотивът е заобиколен от надписа „GIUBILEO DELLA MISERICORDIA“, а отдясно от „CITTÀ DEL VATICANO“, като и двата надписа са в полукръг. Вдясно фигурира също годината на емисията „2016“, а в долната част – знакът на монетния двор „R“ и името на автора „М. CRISCIOTTI“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 105 000 монети

Дата на емисия: октомври 2016 г.

Финландия

Тема: 100-годишнината от рождението на философа Georg Henrik von Wright

Описание: Във вътрешната част на монетата са изобразени древна дорийска колона и дъбов клон вляво. Надписът „GEORG HENRIK VON WRIGHT“ е поставен в полукръг от ляво надясно, а годината на емитиране „2016“ е в горната част вдясно. В горната част вляво са означението на емитиращата държава – „FI“, и знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: октомври 2016 г.

Сан Марино

Тема: 400 години от смъртта на Уилям Шекспир

Описание: Изображението възпроизвежда портрет на поета. Вдясно в полукръг са изписани датите „1616 – 2016“ и името на емитиращата държава „San Marino“, а в долната част вдясно – инициалите на автора „МВ“. Вляво в полукръг се намира надписът „William Shakespeare“, а в долната част вляво е знакът на монетния двор „R“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 85 000 монети

Дата на емисия: септември 2016 г.

Малта

Тема: Храмовете Джгантия

Описание: На монетата са изобразени храмовете Джгантия, разположени на остров Гозо. Джгантия е мегалитен храмов комплекс, изграден през епохата на Неолита. Той е един от най-старите самостоятелно стоящи градежи в света и една от най-старите религиозни постройки. Издигнати около XXXVI век пр.н.е., храмовете Джгантия са по-древни от Стоунхендж и от Египетските пирамиди. В горната част вдясно е разположен надписът „ĠGANTIJA TEMPLES“, а отдолу са изписани годините „3600 – 3200 BC“. В долната част вляво е наименованието на емитиращата държава „MALTA“, а под него и годината на емисията – „2016“, оградени от знака на управителя на монетния двор и знака на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 350 000 монети

Дата на емисия: юли 2016 г.

Португалия

Тема: 50 години от изграждането на първия мост между двата бряга на река Тежу

Описание: На монетата е представено изображение на моста. В горната част вдясно е разположен надписът „PORTUGAL“. Долу вдясно един под друг се намират надписите „PONTE“, „25 DE ABRIL“, „1966“ и „2016“. В долната част вляво е знакът на монетния двор – „INCM“, а в долната част в центъра е името на автора „JOSÉ AURÉLIO“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: юли 2016 г.

Литва

Тема: Балтийската култура

Описание: Изобразен е кехлибарен диск, който представлява един от най-характерните символи на балтийската култура. Дискът е украсен с пробити точки под формата на кръст – декоративен елемент, символизиращ земната ос. В горната част на монетата е изписано името на емитиращата държава – „LIETUVA“, оградено от знака на монетния двор и годината на емитиране „2016“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: май 2016 г.

Ватикан

Тема: 200-та годишнина на ватиканската гвардия

Описание: На националната страна е показана ватиканската стража пред купола на базиликата „Св. Петър“. В горната част в полукръг е надписът „CORPO DELLA GENDARMERIA 1816-2016“. В долната част в полукръг е името на емитиращата държава – „CITTÀ DEL VATICANO“. Знакът на монетния двор „R“ е показан отляво на изображението, а името на автора „D. Longo“ се вижда вдясно. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 105 000 монети

Дата на емисия: юни 2016 г.

Латвия

Тема: Латвийският селскостопански сектор

Описание: Изобразена е латвийска кафява крава, която е един от символите на латвийското млекопроизводството, както във фолклора, така и в ежедневието. Под изображението в лявата страна има надпис на годината на емисията „2016“, а в долната част на вътрешния кръг е името на емитиращата държава „LATVIJA“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 010 000 монети

Дата на емисия: юни 2016 г.

Монако

Тема: 150-годишнината от основаването на Монте Карло от Шарл III

Описание: Изображението представя Шарл III на фона на Монте Карло. В горната част е изписано името на емитиращата държава – „MONACO“, оградено от знака на монетния двор и знака на управителя на монетния двор. В долната част в полукръг отляво надясно е изписан надписът „1866 CHARLES III FONDE MONTE CARLO 2016“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 15 000 монети

Дата на емисия: юни 2016 г.

Словения

Тема: 25-ата годишнина от независимостта на Република Словения

Описание: В лявата част на вътрешния кръг е изобразена наклонена линия. Вдясно от нея, в горната част на монетата се намира надписът „25 LET“ и под него надписът „REPUBLIKA SLOVENIJA“. Под тези надписи се намира оригиналният писмен текст на Прешерен на част от словенския химн „Zdravljica“ „dočákat‘ dan“. В долната част на вътрешния кръг е годината „2016“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: юни 2016 г.

Белгия

Тема: Международен ден на изчезналите деца

Описание: В средата на вътрешната част на монетата е изобразено лицето на дете, заобиколено от надписите „MISSING-DISPARU-VERMIST“, „WWW.CHILDFOCUS.BE“ и името на емитиращата държава на трите ѝ официални езика „BELGIQUE-BELGIE-BELGIEN“, следвано от годината „2016“. Вляво и вдясно от лицето се намират съответно знакът на монетния двор на Брюксел – главата на архангел Михаил с шлем – и знакът на управителя на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 020 000 монети

Дата на емисия: май 2016 г.

Финландия

Тема: Финландският писател и поет Ейно Лейно

Описание: Във вътрешния кръг на монетата са изобразени пламък и жезъл, сочещ нагоре и надясно. Надписът „EINO LEINO“ в полукръг и годината на емитиране „2016“ са поставени вдясно. В долната част вляво са означението на емитиращата държава – „FI“ и знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: април 2016 г.

Сан Марино

Тема: 550-ата годишнина от смъртта на Донатело

Описание: Изображението представлява на преден план вляво портрет на Давид – детайл от бронзовата скулптура, изработена от Донатело. В горната част, в центъра, е знакът на монетния двор, вдясно е името на емитиращата държава „SAN MARINO“, в долната част, вдясно, са разположени надписът „DONATELLO“ и датите „1466–2016“, а в центъра – инициалите на автора „MB“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 85 000 монети

Дата на емисия: април 2016 г.

Португалия

Тема: Португалският екип, участващ в Олимпийските игри в Рио през 2016 г.

Описание: На монетата е представено изображение въз основа на известното произведение на изкуството на авторката Joanna Vasconcelos „Сърцето на Виана“, вдъхновено от традиционните бижута от Северна Португалия (около град Viana do Castelo). То символизира подкрепата на португалския народ за националния отбор на Олимпийските игри. Вляво и вдясно в полукръг се намират съответно надписите „JOANA VASCONCELOS“ и „EQUIPA OLÍMPICA DE PORTUGAL 2016“. Най-отдолу е знакът на монетния двор „INCM“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 650 000 монети

Дата на емисия: март 2016 г.

Италия

Тема: 550-ата годишнина от смъртта на Донатело

Описание: Главата на Давид от Донатело (част от бронзовата скулптура, изложена в Националния музей Барджело във Флоренция). Отляво монограмът на Италианската република „RI“; по-долу на два реда „1466“ и „2016“. Отдясно „C.M.“ – инициалите на авторката Клаудия Момони; отдолу „DONATELLO“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,5 милиона монети

Дата на емисия: март 2016 г.

Италия

Тема: 2200 годишнина от смъртта на Тит Макций Плавт

Описание: Театрални маски, които представляват двама герои от „новата“ комедия – млада жена и роб – от мозайка от II в. сл. Хр. (Капитолийски музей, Рим); около тях изображения на план за строителство на римски театър и монограмът на Италианската република „RI“; от лявата страна е изобразено „R“, а от дясната страна „LDS“ – инициалите на авторката Лучана де Симони; отдолу са надписите „184 A. C.“, „2016“ и „PLAUTO“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1,5 милиона монети

Дата на емисия: март 2016 г.

Белгия

Тема: Олимпийските игри

Описание: Във вътрешния кръг на монетата са изобразени от горе надолу стилизирана човешка фигура, петте олимпийски кръга и надписът „TEAM BELGIUM“. В лявата част на монетата е надпис, указващ годината „2016“. В дясната част на монетата, между знака на монетния двор на Брюксел (главата на архангел Михаил с шлем) и знака на управителя на монетния двор, е надписът „BE“, указващ националността. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 375 000 монети

Дата на емисия: март 2016 г.

Словакия

Тема: Първото словашко председателство на Съвета на Европейския съюз

Описание: В центъра на мотива е гербът на Словашката република върху фон от динамично центростремителни линии, представляващи позицията и значението на Словашката република по време на нейното председателство на Съвета на Европейския съюз. Вдясно от герба е годината „2016“. Около ръба на вътрешния кръг фигурират името на държавата „SLOVENSKO“ (Словакия) и надписът „PREDSEDNÍCTVO SR V RADE EÚ“ (Словашко председателство на Съвета на ЕС), които са разделени от графични символи. Между две матрици е поставен знакът на монетния двор Kremnica, състоящ се от буквите „MK“, а стилизираните инициали на автора на националната страна – Vladimír Pavlica, „VP“, са в долната част на композицията. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: март 2016 г.

Люксембург

Тема: 50-ата годишнина от построяването на моста „Велика херцогиня Шарлот“

Описание: Изображението представя моста „Велика херцогиня Шарлот“, който е основната транспортна връзка между центъра на град Люксембург и неговия квартал „Киршберг“, където се намират институциите на Европейския съюз в града. Името на моста на френски (Pont Grande-Duchesse Charlotte) е изписано върху изображението на моста, а годината „1966“ е разположена непосредствено под текста. В горната част на мотива е изобразен ликът на великия херцог на Люксембург Анри, а вляво от него – годината на емисията „2016“. В долната част е разположено името на емитиращата държава – „LUXEMBOURG“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 1 милион монети

Дата на емисия: първо тримесечие на 2016 г.

Германия

Тема: Саксония (поредица за федералните провинции)

Описание: Изобразена е гледка от световноизвестния дворец Цвингер в Дрезден и по-специално от вътрешния двор към главния вход на комплекса – Kronentor (порта с купол във формата на корона). В долната част е изписано името „SACHSEN“ (Саксония), както и кодът („D“) на емитиращата държава. В горната дясна част са знаците на съответния монетен двор („A“, „D“, „F“, „G“ или „J“) и на гравьора (инициалите „JT“ – Jordi Truxa), а в горната лява част – годината „2016“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 30 милиона монети

Дата на емисия: февруари 2016 г.

Испания

Тема: Паметници от културното и природното наследство на ЮНЕСКО – Сеговия

Описание: На преден план е изобразен акведуктът в Сеговия. В горната част на вътрешния кръг е изписано в полукръг името на емитиращата държава „ESPAÑA“, а под него е годината на емисията – „2016“. В горната част вдясно е знакът на монетния двор. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 8 милиона монети

Дата на емисия: февруари 2016 г.

Австрия

Тема: 200 години от създаването на Австрийската национална банка (Oesterreichische Nationalbank)

Описание: На монетата са изобразени двама богове от римската митология, които са релефно изсечени над входа на главната сграда на Австрийската национална банка (АНБ): отляво – Меркурий, пратеник на боговете и бог на търговците и търговията; отдясно – Фортуна, богиня на съдбата и благоденствието, изобразена с рога на изобилието. На фона, от левия до десния край на вътрешния кръг, е изобразена главната сграда на АНБ. Декоративна лента по протежението на долната част на вътрешния пръстен пресъздава цветовете – червено-бяло-червено – на австрийското национално знаме, като червеният цвят се символизира, според правилата на хералдическото изобразяване, от гъсти вертикални линии. Годините „1816“ и „2016“ отляво на Меркурий отбелязват годината на основаване на АНБ и двестагодишния юбилей. Надписите по краищата на златистия център са „Republik Österreich“ (Република Австрия) и „200 Jahre Oesterreichische Nationalbank“ (200 години Австрийска национална банка). По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 16 милиона монети

Дата на емисия: януари 2016 г.

Франция

Тема: Европейското първенство по футбол през 2016 г., организирано от УЕФА

Описание: Европейското първенство на УЕФА по футбол – значимото спортно събитие, наричано обикновено „Евро“ и организирано на всеки 4 години от 1960 г. насам, се проведе във Франция от 10 юни до 10 юли 2016 г. Евро 2016 беше петнадесетото издание на първенството. То беше организирано от Съюза на европейските асоциации по футбол и в него участваха най-добрите мъжки отбори в Европа. На победителя в надпреварата бе връчена в умален формат купата „Henri-Delaunay“, носеща името на инициатора на състезанието. Изображението представлява купата „Henri-Delaunay“ в центъра на контур, изобразяващ картата на Франция, заедно с двата знака на Парижкия монетен двор. Обозначението „RF“ (République Française – Френска република) е разположено вдясно от картата на Франция, а наименованието на състезанието „UEFA EURO 2016 France“ е разположено над нея. Под картата на преден план е изобразена топка. На заден план от този ансамбъл са разположени графични елементи, представляващи състезанието. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 10 милиона монети

Дата на емисия: януари 2016 г.

Естония

Тема: 100-годишнина от рождението на известния естонски шахматен гросмайстор Паул Керес

Описание: На монетата е изобразен великият естонски шахматист Паул Керес с няколко шахматни фигури. В горната лява част, в полукръг, е надписът „PAUL KERES“. Под него на два реда са разположени името на емитиращата държава „EESTI“ и годината на емисията – „2016“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 500 000 монети

Дата на емисия: януари 2016 г.

Ирландия

Тема: 100 години от Великденското въстание (1916 г.) в Ирландия

Описание: Изобразена е статуята Hibernia, поставена върху сградата на централната поща в Дъблин, чието превземане бележи началото на Великденското въстание през 1916 г. Hibernia символизира Ирландия. Нейното име е заимствано от старогръцкото название на Ирландия, а статуята е създадена от скулптора Джон Смит. Статуята е представена като свидетел на събитията от 1916 г., както и на последвалия стогодишен разцвет на нацията, основан върху заложените при провъзгласяването на ирландската република идеали. Тя продължава да гледа напред и е символ на миналото, настоящето и бъдещето на страната. В горната част на вътрешния кръг има надпис „HIBERNIA“ в ръкописен шрифт, подобен на използвания в „Книгата на Келс“, която е от историческо значение за ирландците. Слънчевите лъчи отразяват ясно основната идея на въстанието и провъзгласяването на републиката – зората на новата нация. От двете страни на статуята са изписани годините „1916“ и „2016“. В долната част на вътрешния кръг е изписано името на емитиращата държава „éire“, а под него – годината на емисията „2016“. По външния пръстен на монетата са изобразени 12-те звезди на Европейския съюз.

Тираж: 4,5 милиона монети

Дата на емисия: януари 2016 г.