Menu
 

Prigodne kovanice od 2 € – 2010.

Grčka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 2.500. obljetnica Bitke na Maratonskom polju

Opis: Kovanicom se obilježava 2.500 godina od Bitke na Maratonskom polju. U jezgri kovanice prikazana je sinteza štita i trkača/ratnika kao simbol borbe za slobodu i plemenitih ideala koje predstavlja Maratonska bitka. Ptica na štitu simbolizira rođenje zapadne civilizacije kakvu danas poznajemo. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2,5 milijuna kovanica

Datum izdanja: listopad 2010.


Država Vatikanskog Grada

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Svećenička godina

Opis: Kovanicom se obilježava Svećenička godina, koju je papa Benedikt XVI. proglasio u trajanju od 19. lipnja 2009. do 19. lipnja 2010., a završila je međunarodnim okupljanjem svećenika kojem je prisustvovao i Papa. Na kovanici je prikazan pastir koji pokušava spasiti janje iz lavljih ralja. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 115 000 kovanica

Datum izdanja: listopad 2010.


Finska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: Dekret o valuti iz 1860., kojim je Finska dobila pravo da izdaje novčanice i kovanice

Opis: Motiv jezgre kovanice čini stilizirani lik lava preuzet s finskoga grba. S njegove lijeve strane je godina izdanja »2010«, a s desne su oznaka kovnice i brojke koje simboliziraju različite vrijednosti kovanica. Na sredini donjeg ruba nalazi se oznaka države izdavateljice »FI«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 1,6 milijuna kovanica

Datum izdanja: listopad 2010.


San Marino

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 500. obljetnica smrti Sandra Botticellija

Opis: Kovanicom se obilježava 500. obljetnica smrti Alessandra di Mariana di Vannija Filipepija (1445. – 1510.), talijanskog slikara firentinske škole koji je poznatiji kao Sandro Botticelli ili Il Botticello (»bačvica«). Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 130 000 kovanica

Datum izdanja: rujan 2010.


Portugal

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 100. obljetnica Portugalske Republike

Opis: Kovanica je posvećena 100. obljetnici okončanja ustavne monarhije kralja Manuela II. i uspostave Portugalske Republike nakon revolucije 5. listopada 1910. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 2 milijuna kovanica

Datum izdanja: rujan 2010.


Francuska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 70. obljetnica apela od 18. lipnja

Opis: Kovanica je posvećena 70. obljetnici apela (»Appel du 18 juin«) koji je general de Gaulle, vođa Slobodnih francuskih snaga, 18. lipnja 1940. uputio na radiju BBC nakon kapitulacije Francuske. U obraćanju francuskom narodu de Gaulle je izjavio da rat još nije završen. Govor se smatra rođenjem Francuskog pokreta otpora i početkom borbe protiv okupacije Francuske tijekom Drugog svjetskog rata. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 20 milijuna kovanica

Datum izdanja: lipanj 2010.


Belgija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: predsjedanje Belgije Vijećem Europske unije 2010. godine

Opis: U jezgri kovanice nalazi se prigodni logotip, tj. stilizirana slova »EU« i »trio.be«. Središnji motiv okružuju riječi »BELGIAN PRESIDENCY OF THE COUNCIL OF THE EU 2010« te naziv države na tri jezika »BELGIE BELGIQUE BELGIEN«. Godina izdanja »2010« smještena je ispod logotipa, a iznad naziva države te između oznake kovnice s lijeve i oznake direktora kovnice s desne strane. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 5 milijuna kovanica

Datum izdanja: lipanj 2010.


Slovenija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200 godina Botaničkog vrta u Ljubljani

Opis: U jezgri kovanice prikazana je biljka hladnikija. Lijevo ispod nje polukružno je ispisan njezin latinski naziv »HLADNIKIA PASTINACIFOLIA«. Motiv je okružen riječima »200 LET«, »BOTANIČNI VRT«, »LJUBLJANA« i »SLOVENIJA 2010«. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: svibanj 2010.


Španjolska

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: povijesna gradska jezgra Córdobe – serija »Svjetska baština UNESCO-a«

Opis: Kovanica je posvećena povijesnoj jezgri Córdobe, prvom španjolskom mjestu koje je 1984. bilo uvršteno na popis svjetske baštine UNESCO-a. Na njoj je prikazana »šuma stupova« u Velikoj džamiji u Córdobi, koja je jedan od najvažnijih i najstarijih primjera islamske umjetnosti u Europi. Džamija je građena od 8. do 10. stoljeća, a kasnije je posvećena kao kršćanska katedrala i na njoj je izvršen niz preinaka. Ta je kovanica prva iz nove serije posvećene španjolskim mjestima uvrštenima na popis svjetske baštine UNESCO-a. Po jedna takva prigodna kovanica izdavat će se svake godine počevši od 2010. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 8 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2010.


Italija

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: 200. obljetnica rođenja grofa Cavoura

Opis: Kovanicom se obilježava 200. obljetnica rođenja Camilla Bensa, grofa Cavoura (1810. – 1861.), ključne osobe ujedinjenja Italije i ranog talijanskog liberalizma te osnivača političkog časopisa »Il Risorgimento«. Na kovanici je njegov portret preuzet sa slike Francesca Hayeza iz 1864. godine. Na prstenu se nalazi 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 4 milijuna kovanica

Datum izdanja: ožujak 2010.


Luksemburg

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: grb velikog vojvode

Opis: U jezgri kovanice s lijeve strane nalazi se portret velikog vojvode Henrija koji gleda udesno, a odmah do njega je njegov grb, iznad kojega stoji godina izdanja »2010«. S obje strane godine nalaze se oznake kovnice, od kojih jedna prelazi na prsten kovanice. Ispod portreta je naziv države izdavateljice »LËTZEBUERG«, koje također malo prelazi na prsten. Kružno, unutar prstena, nalazi se 12 zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: milijun kovanica

Datum izdanja: siječanj 2010.


Njemačka

prigodna strana kovanice od 2 eura

Tema: savezna pokrajina Bremen

Opis: U jezgri kovanice prikazana je bremenska gradska vijećnica, dok se u prvom planu nalazi kip Rolanda. Ispod vijećnice, desno od kipa ispisana je riječ »BREMEN«. Oznaka kovnice, koju čini jedno od slova A, D, F, G ili J, smještena je s lijeve strane iznad vijećnice. Monogram umjetnika Boda Broschata nalazi se na samom dnu, tik ispod kipa. Kratica države izdavateljice »D« umetnuta je na vrh, a godina izdanja »2010« na dno prstena kovanice, između dvanaest zvijezda Europske unije.

Opseg izdanja: 30 milijuna kovanica

Datum izdanja: siječanj 2010.