Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ - 2010

Οι περιγραφές στη σελίδα αυτή προέρχονται από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, ενδέχεται να παρουσιάζουν μικρές διαφορές σε σχέση με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον παρόντα δικτυακό τόπο.

Ελλάδα

Θέμα: 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα

Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Στο κέρμα απεικονίζεται μια σύνθεση με μια ασπίδα και έναν δρομέα/πολεμιστή η οποία συμβολίζει τον αγώνα για την ελευθερία και τα ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η Μάχη του Μαραθώνα. Το πτηνό στην ασπίδα συμβολίζει τη γέννηση του δυτικού πολιτισμού στη σημερινή του μορφή. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2,5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2010

Πόλη του Βατικανού

Θέμα: Έτος των Ιερέων

Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται προς ανάμνηση του Έτους των Ιερέων, το οποίο διακήρυξε ο Πάπας Βενέδικτος XVI από τις 19 Ιουνίου 2009 έως τις 19 Ιουνίου 2010 και τη λήξη του οποίου σηματοδότησε μια διεθνής συγκέντρωση ιερέων παρουσία του Πάπα. Στο κέρμα απεικονίζεται ποιμένας που αποτραβά έναν αμνό από το στόμα του λέοντα. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 115.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2010

Φινλανδία

Θέμα: Διάταγμα περί νομίσματος του 1860 το οποίο χορηγεί στη Φινλανδία το δικαίωμα να εκδίδει τραπεζογραμμάτια και κέρματα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται στα αριστερά ένας λέοντας προερχόμενος από τον θυρεό της Φινλανδίας και το έτος έκδοσης «2010», ενώ στα δεξιά εμφανίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου και μια σειρά από αριθμούς που συμβολίζουν αξίες κερμάτων. Στο κάτω άκρο κεντρικά διακρίνεται ένδειξη της χώρας έκδοσης με τα γράμματα «FI». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1,6 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2010

Άγιος Μαρίνος

Θέμα: 500 χρόνια από τον θάνατο του Sandro Botticelli

Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία των 500 χρόνων από τον θάνατο του Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi (1445-1510), Ιταλού ζωγράφου της Σχολής της Φλωρεντίας, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως Sandro Botticelli ή Il Botticello («μικρό βαρέλι»). Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 130.000 κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2010

Πορτογαλία

Θέμα: 100 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Πορτογαλικής Δημοκρατίας

Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία των 100 χρόνων από το τέλος της συνταγματικής μοναρχίας του Μανουέλ Β' και την εγκαθίδρυση της Πορτογαλικής Δημοκρατίας μετά την επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1910. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 2 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2010

Γαλλία

Θέμα: 70ή επέτειος της Έκκλησης της 18ης Ιουνίου

Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία της 70ής επετείου της ραδιοφωνικής έκκλησης (“Appel du 18 juin”) που απηύθυνε ο Σαρλ ντε Γκωλ – ως επικεφαλής των Ελεύθερων Γαλλικών Δυνάμεων – από το BBC στο Λονδίνο στις 18 Ιουνίου 1940, μετά την παράδοση της Γαλλίας. Απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό, ο ντε Γκωλ δήλωσε ότι ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει. Αυτή η ομιλία θεωρείται ότι σηματοδότησε τη γέννηση της Γαλλικής Αντίστασης και την έναρξη του αγώνα κατά της γερμανικής κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 20 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2010

Βέλγιο

Θέμα: Βελγική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2010

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται ο αναμνηστικός λογότυπος, δηλαδή γραφιστική παράσταση των στοιχείων «EU» και «trio.be». Το κεντρικό σχέδιο περιβάλλεται από τις λέξεις «BELGIAN PRESIDENCY OF THE COUNCIL OF THE EU 2010» και την ονομασία της χώρας σε τρεις γλώσσες «BELGIE BELGIQUE BELGIEN». Κάτω από τον λογότυπο και επάνω από την ονομασία της χώρας αναγράφεται, στο κέντρο, το έτος έκδοσης «2010». Στα αριστερά του αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου και στα δεξιά του το σήμα του χαράκτη. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 5 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2010

Σλοβενία

Θέμα: 200 χρόνια από τη δημιουργία του βοτανικού κήπου της Ljubljana

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το φυτό Rebrinčevolistna Hladnikija. Στα αριστερά, κάτω από το φυτό και σε τοξοειδή διάταξη αναγράφεται το όνομά του, «HLADNIKIA PASTINACIFOLIA». Το σχέδιο περιβάλλεται από τις λέξεις «200 LET», «BOTANIČNI VRT», «LJUBLJANA» και «SLOVENIJA 2010». Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάιος 2010

Ισπανία

Θέμα: Ιστορικό κέντρο της Κόρδοβα – Σειρά αφιερωμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο

Περιγραφή: Το κέρμα είναι αφιερωμένο στο ιστορικό κέντρο της Κόρδοβα - την πρώτη τοποθεσία της Ισπανίας που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο το 1984. Απεικονίζει το «δάσος από κίονες» του Μεγάλου Τεμένους - Καθεδρικού ναού της Κόρδοβα, ενός από τα σημαντικότερα και παλαιότερα δείγματα ισλαμικής τέχνης στην Ευρώπη. Το Τέμενος ανοικοδομήθηκε μεταξύ του 8ου και του 10ου αιώνα. Αργότερα, καθαγιάστηκε και μετατράπηκε σε χριστιανικό καθεδρικό ναό ο οποίος, στην πάροδο του χρόνου, υπέστη διάφορες μετατροπές. Πρόκειται για το πρώτο κέρμα μιας σειράς κερμάτων αφιερωμένων στα ισπανικά μνημεία τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Από το 2010 και κάθε χρόνο, θα εκδίδεται ένα διαφορετικό κέρμα της εν λόγω σειράς. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 8 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2010

Ιταλία

Θέμα: 200 χρόνια από τη γέννηση του κόμη Cavour

Περιγραφή: Το κέρμα εκδίδεται με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τη γέννηση του Camillo Benso, κόμη του Cavour (1810-1861), ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ιταλική ενοποίηση και τον πρώιμο ιταλικό φιλελευθερισμό και ίδρυσε την πολιτική εφημερίδα «Il Risorgimento». Απεικονίζει προσωπογραφία του Cavour βάσει σχεδίου του Francesco Hayez από το 1864. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 4 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2010

Λουξεµβούργο

Θέμα: Το οικόσημο του Μεγάλου Δούκα

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται στα αριστερά η προσωπογραφία του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου ο οποίος κοιτάζει προς τα δεξιά και, ακριβώς δίπλα, το οικόσημο του Μεγάλου Δούκα, επάνω από το οποίο εμφανίζεται το έτος έκδοσης «2010» ανάμεσα στα σήματα του νομισματοκοπείου, το οποίο εξέχει ελαφρώς στην περίμετρο του κέρματος. Στο κάτω μέρος, η ένδειξη της χώρας έκδοσης, «LËTZEBUERG», εξέχει ελαφρώς στην περίμετρο του κέρματος. Στην περίμετρο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 1 εκατομμύριο κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2010

Γερμανία

Θέμα: Ομόσπονδο κρατίδιο της Βρέμης

Περιγραφή: Στο κέρμα απεικονίζεται το δημαρχείο της Βρέμης και, σε πρώτο πλάνο, το άγαλμα του Ρολάνδου. Κάτω από το δημαρχείο και στα δεξιά του αγάλματος εμφανίζεται η επιγραφή «BREMEN». Στο επάνω αριστερά μέρος αναγράφεται το σήμα του νομισματοκοπείου, το οποίο συμβολίζεται με το γράμμα «A», «D», «F», «G» ή «J». Ακριβώς κάτω από το άγαλμα αναγράφονται τα αρχικά του καλλιτέχνη, Bodo Broschat. Στην περίμετρο του κέρματος η ένδειξη της χώρας έκδοσης «D» και το έτος «2010» είναι τοποθετημένες στην επάνω και την κάτω πλευρά αντιστοίχως, ανάμεσα στα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποσότητα: 30 εκατομμύρια κέρματα

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2010