Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2010

Opisi na tej strani so vzeti iz Uradnega lista Evropske unije, zato se lahko nekoliko razlikujejo od drugih besedil, objavljenih na tem spletnem mestu.

Grčija

Motiv: 2500. obletnica bitke na Maratonskem polju

Opis: kovanec obeležuje 2500. obletnico bitke na Maratonskem polju. V jedru sta upodobljena ščit in tekač oz. vojščak kot simbol boja za svobodo in plemenite ideje, ki ga predstavlja bitka pri Maratonu. Ptica na ščitu simbolizira rojstvo zahodne civilizacije, kot jo poznamo danes. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2,5 milijona kovancev

Datum izdaje: oktober 2010

Vatikan

Motiv: leto duhovnikov

Opis: kovanec obeležuje leto duhovnikov, ki ga je med 19. junijem 2009 in 19. junijem 2010 razglasil papež Benedikt XVI. in se je zaključilo z mednarodnim srečanjem duhovnikov, ki se ga je udeležil tudi papež. Na kovancu je upodobljen pastir, ki skuša iztrgati jagnje iz levjega žrela. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 115.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2010

Finska

Motiv: dekret o valuti iz leta 1860, s katerim je Finska dobila pravico do izdajanja bankovcev in kovancev

Opis: v jedru kovanca je na levi prikazana stilizirana podoba leva s finskega grba in leto izdaje »2010«, na desni pa so oznaka kovnice in številke, ki simbolizirajo različne vrednosti kovancev. Ob spodnjem robu jedra je oznaka »FI«, ki pomeni državo izdajateljico. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,6 milijona kovancev

Datum izdaje: oktober 2010

San Marino

Motiv: 500. obletnica smrti Sandra Botticellija

Opis: kovanec obeležuje 500. obletnico smrti Alessandra di Mariana di Vannija Filipepija (1445–1510), italijanskega slikarja florentinske šole, ki je bolje znan kot Sandro Botticelli ali Il Botticello (»Sodček«). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 130.000 kovancev

Datum izdaje: september 2010

Portugalska

Motiv: 100. obletnica Portugalske republike

Opis: kovanec je posvečen 100. obletnici ukinitve ustavne monarhije kralja Manuela II. in ustanovitvi Portugalske republike po revoluciji 5. oktobra 1910. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2 milijona kovancev

Datum izdaje: september 2010

Francija

Motiv: 70. obletnica apela 18. junija

Opis: kovanec obeležuje 70. obletnico slavnega govora (»Appel du 18 juin«), ki ga je poveljnik svobodnih francoskih sil general de Gaulle 18. junija 1940 imel na radiu BBC po kapitulaciji Francije. V nagovoru francoskemu ljudstvu je de Gaulle objavil, da vojna še ni končana. Govor velja za mejnik, ki obeležuje rojstvo francoskega odporniškega gibanja in boja proti okupaciji Francije v drugi svetovni vojni. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 20 milijonov kovancev

Datum izdaje: junij 2010

Belgija

Motiv: predsedovanje Belgije Svetu Evropske unije v letu 2010

Opis: v jedru kovanca je priložnostni logotip, ki ga sestavljata stilizirani črki »EU« in napis »trio.be«. Osrednji motiv obkrožajo besede »BELGIAN PRESIDENCY OF THE COUNCIL OF THE EU 2010« in trijezično ime države »BELGIE BELGIQUE BELGIEN«. Letnica »2010« se nahaja pod logotipom in nad imenom države ter med oznako kovnice na levi in oznako predstojnika kovnice na desni. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 5 milijonov kovancev

Datum izdaje: junij 2010

Slovenija

Motiv: 200. obletnica Botaničnega vrta v Ljubljani

Opis: v jedru kovanca je upodobljena rastlina rebrinčevolistna hladnikija. Pod njo je na levi strani krožno izpisano njeno latinsko ime »HLADNIKIA PASTINACIFOLIA«. Podobo obkrožajo besede »200 LET«, »BOTANIČNI VRT«, »LJUBLJANA« in »SLOVENIJA 2010«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: maj 2010

Španija

Motiv: staro mestno jedro Córdobe – Unescova svetovna dediščina

Opis: kovanec obeležuje prvi španski kraj – staro mestno jedro Córdobe – ki je bil leta 1984 vključen na Unescov seznam svetovne dediščine. Prikazuje »gozd stebrov« v veliki mošeji oz. stolnici v Córdobi, ki je eden najpomembnejših in najstarejših primerov islamske umetnosti v Evropi. Mošeja je bila zgrajena med 8. in 10. stoletjem, pozneje pa posvečena v krščansko stolnico in večkrat zaporedoma preoblikovana. Kovanec je prvi iz nove serije, ki je posvečena španskim krajem, vključenim na Unescov seznam svetovne dediščine. Od leta 2010 naprej bo vsako leto izdan en takšen kovanec. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 8 milijonov kovancev

Datum izdaje: marec 2010

Italija

Motiv: 200. obletnica rojstva grofa Cavourskega

Opis: kovanec obeležuje 200. obletnico rojstva Camilla Bensa, grofa Cavourskega (1810–1861), ki je bil ključna osebnost v združitvi Italije in zgodnjem italijanskem liberalizmu ter ustanovitelj političnega časopisa Il Risorgimento. Na kovancu je upodobljen njegov potret, povzet po sliki Francesca Hayeza iz leta 1864. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 4 milijoni kovancev

Datum izdaje: marec 2010

Luksemburg

Motiv: grb velikega vojvode

Opis: v jedru kovanca je na levi strani portret velikega vojvode Henrija, ki je obrnjen v desno, tik zraven pa njegov grb, nad katerim je letnica izdaje 2010. Levo in desno od letnice sta oznaki kovnice, od katerih desna sega rahlo v kolobar kovanca. Pod portretom je ime države izdajateljice »LËTZEBUERG«, ki prav tako sega nekoliko v kolobar. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: januar 2010

Nemčija

Motiv: zvezna dežela Bremen

Opis: v jedru kovanca je upodobljena bremenska mestna hiša, pred katero je v ospredju kip Rolanda. Pod mestno hišo in desno od kipa je izpisana beseda »BREMEN«, levo nad njo pa je oznaka kovnice v obliki črke »A«, »D«, »F«, »G« ali »J«. Začetnici oblikovalca Boda Broschata sta tik pod kipom na spodnji strani jedra kovanca. Ime države izdajateljice »D« in letnica izdaje »2010« sta na vrhu oziroma na dnu kolobarja, med njima pa je razporejenih dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2010