Menu

Priložnostni spominski kovanci za 2 € – 2010

Grčija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 2500. obletnica bitke na Maratonskem polju

Opis: kovanec obeležuje 2500. obletnico bitke na Maratonskem polju. V jedru sta upodobljena ščit in tekač oz. vojščak kot simbol boja za svobodo in plemenite ideje, ki ga predstavlja bitka pri Maratonu. Ptica na ščitu simbolizira rojstvo zahodne civilizacije, kot jo poznamo danes. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2,5 milijona kovancev

Datum izdaje: oktober 2010


Vatikan

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: leto duhovnikov

Opis: kovanec obeležuje leto duhovnikov, ki ga je med 19. junijem 2009 in 19. junijem 2010 razglasil papež Benedikt XVI. in se je zaključilo z mednarodnim srečanjem duhovnikov, ki se ga je udeležil tudi papež. Na kovancu je upodobljen pastir, ki skuša iztrgati jagnje iz levjega žrela. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 115.000 kovancev

Datum izdaje: oktober 2010


Finska

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: dekret o valuti iz leta 1860, s katerim je Finska dobila pravico do izdajanja bankovcev in kovancev

Opis: v jedru kovanca je na levi prikazana stilizirana podoba leva s finskega grba in leto izdaje »2010«, na desni pa so oznaka kovnice in številke, ki simbolizirajo različne vrednosti kovancev. Ob spodnjem robu jedra je oznaka »FI«, ki pomeni državo izdajateljico. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1,6 milijona kovancev

Datum izdaje: oktober 2010


San Marino

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 500. obletnica smrti Sandra Botticellija

Opis: kovanec obeležuje 500. obletnico smrti Alessandra di Mariana di Vannija Filipepija (1445–1510), italijanskega slikarja florentinske šole, ki je bolje znan kot Sandro Botticelli ali Il Botticello (»Sodček«). Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 130.000 kovancev

Datum izdaje: september 2010


Portugalska

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 100. obletnica Portugalske republike

Opis: kovanec je posvečen 100. obletnici ukinitve ustavne monarhije kralja Manuela II. in ustanovitvi Portugalske republike po revoluciji 5. oktobra 1910. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 2 milijona kovancev

Datum izdaje: september 2010


Francija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 70. obletnica apela 18. junija

Opis: kovanec obeležuje 70. obletnico slavnega govora (»Appel du 18 juin«), ki ga je poveljnik svobodnih francoskih sil general de Gaulle 18. junija 1940 imel na radiu BBC po kapitulaciji Francije. V nagovoru francoskemu ljudstvu je de Gaulle objavil, da vojna še ni končana. Govor velja za mejnik, ki obeležuje rojstvo francoskega odporniškega gibanja in boja proti okupaciji Francije v drugi svetovni vojni. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 20 milijonov kovancev

Datum izdaje: junij 2010


Belgija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: predsedovanje Belgije Svetu Evropske unije v letu 2010

Opis: v jedru kovanca je priložnostni logotip, ki ga sestavljata stilizirani črki »EU« in napis »trio.be«. Osrednji motiv obkrožajo besede »BELGIAN PRESIDENCY OF THE COUNCIL OF THE EU 2010« in trijezično ime države »BELGIE BELGIQUE BELGIEN«. Letnica »2010« se nahaja pod logotipom in nad imenom države ter med oznako kovnice na levi in oznako predstojnika kovnice na desni. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 5 milijonov kovancev

Datum izdaje: junij 2010


Slovenija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 200. obletnica Botaničnega vrta v Ljubljani

Opis: v jedru kovanca je upodobljena rastlina rebrinčevolistna hladnikija. Pod njo je na levi strani krožno izpisano njeno latinsko ime »HLADNIKIA PASTINACIFOLIA«. Podobo obkrožajo besede »200 LET«, »BOTANIČNI VRT«, »LJUBLJANA« in »SLOVENIJA 2010«. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: maj 2010


Španija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: staro mestno jedro Córdobe – Unescova svetovna dediščina

Opis: kovanec obeležuje prvi španski kraj – staro mestno jedro Córdobe –, ki je bil leta 1984 vključen na Unescov seznam svetovne dediščine. Prikazuje »gozd stebrov« v veliki mošeji oz. stolnici v Córdobi, ki je eden najpomembnejših in najstarejših primerov islamske umetnosti v Evropi. Mošeja je bila zgrajena med 8. in 10. stoletjem, pozneje pa posvečena v krščansko stolnico in večkrat zaporedoma preoblikovana. Kovanec je prvi iz nove serije, ki je posvečena španskim krajem, vključenim na Unescov seznam svetovne dediščine, in bo od leta 2010 naprej izšla vsako leto. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 8 milijonov kovancev

Datum izdaje: marec 2010


Italija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: 200. obletnica rojstva grofa Cavourskega

Opis: kovanec obeležuje 200. obletnico rojstva Camilla Bensa, grofa Cavourskega (1810–1861), ki je bil ključna osebnost v združitvi Italije in zgodnjem italijanskem liberalizmu ter ustanovitelj političnega časopisa Il Risorgimento. Na kovancu je upodobljen njegov potret, povzet po sliki Francesca Hayeza iz leta 1864. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 4 milijone kovancev

Datum izdaje: marec 2010


Luksemburg

Priložnostna stran kovanca za 2 € 

Motiv: grb velikega vojvode

Opis: v jedru kovanca je na levi strani portret velikega vojvode Henrija, ki je obrnjen v desno, tik zraven pa je njegov grb, nad katerim je letnica izdaje »2010«. Levo in desno od letnice sta oznaki kovnice, od katerih desna sega rahlo v kolobar kovanca. Pod portretom je ime države izdajateljice »LËTZEBUERG«, ki prav tako sega nekoliko v kolobar. Na kolobarju je 12 zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 1 milijon kovancev

Datum izdaje: januar 2010


Nemčija

Priložnostna stran kovanca za 2 €

Motiv: zvezna dežela Bremen

Opis: v jedru kovanca je upodobljena bremenska mestna hiša, pred katero je v ospredju kip Rolanda. Pod mestno hišo in desno od kipa je izpisana beseda »BREMEN«, levo nad njo pa je oznaka kovnice v obliki črke »A«, »D«, »F«, »G« ali »J«. Začetnici oblikovalca Boda Broschata sta tik pod kipom na spodnji strani jedra kovanca. Ime države izdajateljice »D« in letnica izdaje »2010« sta na vrhu oziroma na dnu kolobarja, med njima pa je razporejenih dvanajst zvezd Evropske unije.

Obseg izdaje: 30 milijonov kovancev

Datum izdaje: januar 2010