Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Monede comemorative de 2 EUR – seria 2010

Unele descrieri ale monedelor de pe această pagină au fost preluate din Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și, prin urmare, pot fi ușor diferite de alte materiale publicate pe acest website.

Grecia

Obiectul comemorării: Aniversarea a 2 500 de ani de la Bătălia de la Maraton

Descriere: Moneda comemorează aniversarea a 2 500 de ani de la Bătălia de la Maraton. Partea centrală a monedei ilustrează îmbinarea unui scut și a unui alergător/războinic, reprezentând lupta pentru libertate și idealurile nobile pentru care Bătălia de la Maraton este emblematică. Pasărea de pe scut este simbolul nașterii civilizației occidentale în forma ei actuală. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 2,5 milioane de monede

Data emiterii: octombrie 2010

Cetatea Vaticanului

Obiectul comemorării: Anul Sfintei Preoții

Descriere: Moneda comemorează Anul Sfintei Preoții, care a fost proclamat de Papa Benedict al XVI-lea pentru perioada 19 iunie 2009-19 iunie 2010 și a cărui încheiere a fost marcată de o adunare a clerului, la care a fost prezent și Papa. Pe monedă este reprezentat un păstor care scoate un miel din gura unui leu. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 115 000 de monede

Data emiterii: octombrie 2010

Finlanda

Obiectul comemorării: Decretul monetar din anul 1860 prin care se acorda Finlandei dreptul de a emite bancnote și monede

Descriere: Partea centrală a monedei ilustrează, în partea stângă, un leu stilizat, preluat de pe stema Finlandei, precum și anul emiterii, „2010”, iar în partea dreaptă, simbolul monetăriei și o serie de cifre indicând valorile monedelor. Pe marginea inferioară, poziționate central, sunt inscripționate literele „FI”, care indică țara emitentă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1,6 milioane de monede

Data emiterii: octombrie 2010

San Marino

Obiectul comemorării: Cel de-al cincilea centenar al morții lui Sandro Botticelli

Descriere: Moneda comemorează cel de-al cincilea centenar al morții lui Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi (1445-1510), pictor italian reprezentant al Școlii florentine, cunoscut mai bine sub numele de Sandro Botticelli sau Il Botticello („Butoiașul”). Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 130 000 de monede

Data emiterii: septembrie 2010

Portugalia

Obiectul comemorării: Centenarul Republicii Portugheze

Descriere: Moneda comemorează împlinirea a 100 de ani de la sfârșitul monarhiei constituționale a Regelui Manuel al II-lea și instaurarea Republicii Portugheze în urma revoluției din data de 5 octombrie 1910. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 2 milioane de monede

Data emiterii: septembrie 2010

Franţa

Obiectul comemorării: Cea de-a 70-a aniversare a Apelului din 18 iunie

Descriere: Moneda comemorează cea de-a 70-a aniversare a apelului („Apelul din 18 iunie”) lansat de generalul de Gaulle – conducătorul Forțelor Franceze Libere – la BBC, în Londra, la data de 18 iunie 1940, după capitularea Franței. Adresându-se poporului francez, de Gaulle a declarat că războiul nu se încheiase încă. Se consideră că discursul a pus bazele organizării Rezistenței franceze și a marcat începutul luptei împotriva ocupației în Franța în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 20 de milioane de monede

Data emiterii: iunie 2010

Belgia

Obiectul comemorării: Președinția belgiană din 2010 a Consiliului Uniunii Europene

Descriere: Partea centrală a monedei prezintă logoul comemorativ, respectiv literele stilizate „UE” și inscripția „trio.be”. În jurul elementelor grafice centrale sunt gravate textul „BELGIAN PRESIDENCY OF THE COUNCIL OF THE EU 2010” și denumirea țării în versiune trilingvă „BELGIE BELGIQUE BELGIEN”. La baza logoului și deasupra denumirii țării, anul emiterii, respectiv „2010”, este poziționat central, între simbolul monetăriei în partea stângă și marca directorului monetăriei în partea dreaptă. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 5 milioane de monede

Data emiterii: iunie 2010

Slovenia

Obiectul comemorării: Bicentenarul Grădinii Botanice din Ljubljana

Descriere: În partea centrală a monedei este reprezentată planta „Rebrinčevolistna Hladnikija”. În partea stângă, dedesubtul plantei, este înscrisă în arc de cerc denumirea acesteia, „HLADNIKIA PASTINACIFOLIA”. Inscripțiile „200 LET”, „BOTANIČNI VRT”, „LJUBLJANA” și „SLOVENIJA 2010” urmează circumferința imaginii centrale. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: mai 2010

Spania

Obiectul comemorării: Centrul istoric al orașului Córdoba – seria „Patrimoniul mondial UNESCO”

Descriere: Moneda comemorează primul sit din Spania – centrul istoric al orașului Córdoba – care a fost inclus pe lista Patrimoniului mondial UNESCO în anul 1984. Pe monedă este ilustrată „pădurea de coloane” din Marea Moschee-Catedrală din Córdoba, unul dintre cele mai grandioase și cele mai vechi exemple ale artei islamice din Europa. Construită între secolele al VIII-lea și al X-lea, moscheea a fost mai târziu consacrată drept catedrală creștină, suferind transformări succesive. Moneda este prima din cadrul unei noi serii dedicate siturilor din Spania incluse pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, serie ce va fi emisă anual începând din 2010. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 8 milioane de monede

Data emiterii: martie 2010

Italia

Obiectul comemorării: Bicentenarul nașterii Contelui de Cavour

Descriere: Moneda comemorează bicentenarul nașterii lui Camillo Benso, Conte de Cavour (1810-1861), personalitate marcantă a unificării Italiei și a liberalismului italian timpuriu și fondatorul ziarului politic „Il Risorgimento”. Pe monedă este reprodus un portret al lui Cavour dintr-un tablou al lui Francesco Hayez din 1864. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 4 milioane de monede

Data emiterii: martie 2010

Luxemburg

Obiectul comemorării: Blazonul Marelui Duce

Descriere: Moneda prezintă în partea stângă portretul Marelui Duce Henri privind spre dreapta și, în poziție imediat adiacentă, blazonul Marelui Duce, anul emiterii, „2010”, fiind inscripționat deasupra acestuia, între simbolurile monetăriei, și suprapunându-se ușor peste inelul exterior. Denumirea țării emitente, „LËTZEBUERG”, gravată la baza portretului, se suprapune ușor peste inelul exterior. Pe inelul exterior al monedei sunt redate cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 1 milion de monede

Data emiterii: ianuarie 2010

Germania

Obiectul comemorării: Landul Bremen

Descriere: În partea centrală a monedei este reprodusă clădirea Primăriei orașului Bremen, cu statuia lui Roland în plan apropiat. Dedesubtul imaginii, în partea dreaptă a statuii, este gravată inscripția „BREMEN”. Simbolul monetăriei, reprezentat de litera „A”, „D”, „F”, „G” sau „J”, apare în partea stângă, deasupra reproducerii clădirii. Inițialele artistului, Bodo Broschat, sunt redate la baza imaginii, dedesubtul statuii. Inițiala țării emitente, „D”, și anul, „2010”, sunt inserate în partea superioară și, respectiv, în partea inferioară a inelului exterior al monedei, printre cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene.

Tirajul emisiunii: 30 de milioane de monede

Data emiterii: ianuarie 2010