Menu

2 euron erikoisrahat – 2010

Kreikka

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: 2 500 vuotta Marathonin taistelusta

Kuvaus: Kolikon aiheena on 2 500 vuotta sitten käyty Marathonin taistelu. Kolikon sisäosan kuvassa on kilpi ja juokseva sotilas. Aiheet kuvaavat taistelua vapaudesta sekä Marathonin taisteluun yhdistettyjä jaloja aatteita. Kilvessä oleva lintu symboloi nykyisen länsimaisen kulttuurin syntyä. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettavien rahojen määrä: 2,5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2010


Vatikaanivaltio

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: Pappien vuosi

Kuvaus: Kolikolla juhlistetaan paavi Benedictus XVI:n julistamaa pappien vuotta, jota vietettiin 19.6.2009–19.6.2010. Vuosi päättyi kansainväliseen pappien kokoukseen, johon myös paavi itse osallistui. Kolikon kuvassa paimen pelastaa lampaan leijonan kidasta. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettavien rahojen määrä: 115 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2010


Suomi

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: Suomelle oma raha vuoden 1860 päätöksellä

Kuvaus: Kolikon sisäosassa vasemmalla on tyylitelty Suomen leijona ja liikkeeseenlaskuvuosi 2010. Niiden oikealla puolella on rahapajan tunnus ja joukko numeroita, jotka kuvastavat eri kolikkoarvoja. Sisäosan alareunassa on liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”FI”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettavien rahojen määrä: 1,6 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: lokakuu 2010


San Marino

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: 500 vuotta Sandro Botticellin kuolemasta

Kuvaus: Kolikon aiheena on Alessandro di Mariano di Vanni Filipepin (1445–1510) kuoleman 500. vuosipäivä. Firenzen koulukuntaan kuulunut italialainen taidemaalari tunnetaan paremmin nimellä Sandro Botticelli tai Il Botticello (eli ”pieni tynnyri”). Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettavien rahojen määrä: 130 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2010


Portugali

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: Portugalin tasavalta 100 vuotta

Kuvaus: Kolikolla juhlistetaan perustuslaillisen monarkian päättymistä vallankumoukseen, jossa kuningas Manuel II syöstiin vallasta, ja Portugalin tasavallan syntyä 5.10.1910. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettavien rahojen määrä: 2 035 000 kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: syyskuu 2010


Ranska

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: 70 vuotta kesäkuun 18. päivän puheesta

Kuvaus: Kolikon aiheena on kenraali Charles de Gaullen Lontoossa 70 vuotta sitten pitämä radiopuhe (Appel du 18 juin). Vapaan Ranskan johtaja julisti maanmiehilleen 18.6.1940, että tappiosta huolimatta sota ei ollut ohi. Tästä puheesta sai alkunsa Ranskan toisen maailmansodan vastarintaliike ja sen taistelu miehittäjiä vastaan. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettavien rahojen määrä: 20 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2010


Belgia

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: Belgian EU-puheenjohtajakausi vuonna 2010

Kuvaus: Kolikon sisäosan logo muodostuu tyylitellyistä lyhenteistä ”EU” ja ”trio.be”. Logoa reunustavat sanat ”BELGIAN PRESIDENCY OF THE COUNCIL OF THE EU 2010” ja maan nimi sen kaikilla kolmella kielellä ”BELGIE BELGIQUE BELGIEN”. Logon ja maan nimen välissä on liikkeeseenlaskuvuosi 2010. Vuosiluvun vasemmalla puolella on rahapajan tunnus ja oikealla puolella pajan johtajan tunnus. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettavien rahojen määrä: 5 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: kesäkuu 2010


Slovenia

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: Ljubljanan kasvitieteellinen puutarha 200 vuotta

Kuvaus: Kolikon sisäosan kasvi on nimeltään ”Rebrinčevolistna Hladnikija”. Latinankielinen nimi ”HLADNIKIA PASTINACIFOLIA” on kirjoitettu kaarevasti kasvin viereen alas vasemmalle. Kuvaa ympäröivät tekstit ”200 LET • BOTANIČNI VRT • LJUBLJANA” ja ”SLOVENIJA 2010”. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettavien rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: toukokuu 2010


Espanja

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: UNESCOn maailmanperintökohteita – Córdoban historiallinen keskusta

Kuvaus: Kolikolla juhlistetaan Córdoban historiallisen keskustan ottamista ensimmäisenä espanjalaisena kohteena UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1984. Kolikon kuva-aiheena on Córdoban suuren moskeija-katedraalin pylväikkö, joka on yksi islamilaisen rakennustaiteen varhaisimpia ja hienoimpia edustajia Euroopassa. Rakennus on peräisin 700–900-luvuilta. Se toimi alun perin moskeijana, mutta sittemmin se on vihitty kristilliseksi katedraaliksi ja sitä on muutettu useaan otteeseen. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä. Vuonna 2010 liikkeeseen laskettu kolikko aloitti kolikkosarjan, jossa esitellään UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluvia espanjalaisia kohteita. Sarjaa täydennetään vuosittain.

Liikkeeseen laskettavien rahojen määrä: 8 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2010


Italia

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: 200 vuotta Cavourin kreivin syntymästä

Kuvaus: Kolikon aiheena on Cavourin kreivin Camillo Benson (1810–1861) syntymän 200. vuosipäivä. Hän vaikutti merkittävästi Italian yhdistymiseen ja liberalismin kehittymiseen Italiassa sekä perusti poliittisen lehden nimeltä Il Risorgimento. Kolikon kuva perustuu Francesco Hayezin vuonna 1864 maalaamaan muotokuvaan. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 4 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: maaliskuu 2010


Luxemburg

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: Suurherttuan vaakuna

Kuvaus: Kolikon sisäosassa vasemmalla suurherttua Henri katsoo oikealle, ja vieressä oikealla on suurherttuan vaakuna. Vaakunan yläpuolella on liikkeeseenlaskuvuosi 2010 rahapajan tunnusten välissä osittain ulkorenkaan puolella. Suurherttuan kuvan alapuolella on liikkeeseenlaskijamaan nimi ”LËTZEBUERG”, sekin osittain ulkorenkaan puolella. Kolikon ulkorenkaalla ovat Euroopan unionin 12 tähteä.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 1 miljoona kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2010


Saksa

2 euron erikoisrahan kuva-aihe

Aihe: Bremenin vapaa hansakaupunki

Kuvaus: Kolikon sisäosaan on kuvattu Bremenin kaupungintalo. Etualalla seisoo Rolandin patsas. Kaupungintalon alapuolelle, patsaasta oikealle, on sijoitettu kaupungin nimi ”BREMEN”. Kaupungintalon vasemmalla puolella on rahapajan tunnus, joko ”A”, ”D”, ”F”, ”G” tai ”J”. Taiteilija Bodo Broschatin nimikirjaimet ovat alalaidassa patsaan alla. Kolikon ulkoreunalle Euroopan unionin kahdentoista tähden sekaan on sijoitettu liikkeeseenlaskijamaan tunnus ”D” ja liikkeeseenlaskuvuosi 2010.

Liikkeeseen laskettujen rahojen määrä: 30 miljoonaa kolikkoa

Liikkeeseenlaskun ajankohta: tammikuu 2010