European Central Bank - eurosystem
Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

ЕЦБ обяснява

Нашите обяснителни статии представят сложни теми на достъпен език

Обяснителните ни статии имат за цел да представят сложни теми от централнобанковата дейност по разбираем за всяка аудитория начин. Ако сте се питали как Ви засягат решенията ни по паричната политика или какво е биткойн, можете да намерите отговори в нашите достъпни текстове, видеоматериали и инфографики.

Вижте всички обяснителни статии

Защо ЕЦБ предоставя консултации по законодателни актове?

Предвид ролята ни и високата ни компетентност като централна банка за еврото националните и европейските законодатели трябва да се консултират с нас, когато предлагат нови закони, които биха могли да засегнат ролята ни. Обичайно съветите ни са под формата на становища на ЕЦБ, приемани от Управителния съвет.

Обяснителна статия

Как се избират членовете на Изпълнителния съвет?

Кандидатите за членове на Изпълнителния съвет трябва да имат признат професионален опит по парични или банкови въпроси. Прочетете нашата нова инфографика, за да научите как се избират членовете на шестчленния орган.

Обяснителна статия

Повишихме лихвените проценти. Какво означава това за Вас?

Повишихме лихвените проценти. Каква е причината? По какъв начин покачването на лихвените проценти въздейства върху инфлацията? И какво означава нашето решение за Вас?

Обяснителна статия

Защо изменението на климата е важно за ЕЦБ?

Изменението на климата поражда за икономиката два вида рискове – физически и свързани с прехода. Вижте как тези рискове влияят върху икономиката и съответно върху целта ни да поддържаме цените стабилни, върху поднадзорните ни банки и върху собствената ни експозиция на климатични рискове.

Обяснителна статия

Какво представлява Европейската централна банка?

Искате ли да научите повече за дейността на ЕЦБ и нейната връзка с Вашето ежедневие? Прочетете нашата обяснителна статия.

Какво представлява Европейската централна банка?

ЕЦБ обяснява

Не разполагате с много време? Вижте нашите едноминутни обяснителни видеоматериали. В това видео нашият колега Жан-Франсоа обяснява как отчитането пред Европейския парламент ни помага да работим за Вас и да разговаряме с Вас.

Вижте нашите обяснителни видеоматериали
ИСКАТЕ ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЧЕ?

Научете повече за ЕЦБ и нейната парична политика

Да си поговорим: Диалог на ЕЦБ с младите хора

Решенията ни намират отражение във Вашето ежедневие. Затова искаме да се уверим, че не само получавате информация за нас и за дейността ни, но и че имате възможност да разговаряте пряко с нас. Диалогът на ЕЦБ с младите хора е именно такава възможност.

Още за Диалог на ЕЦБ с младите хора

Посетете ни: Център за посетители на ЕЦБ

Центърът за посетители на ЕЦБ е отворен за посещения на място, виртуални посещения и лекции от експерти, като дава възможност да научите повече за ЕЦБ. Разгледайте нашата страница Посетете ни! за повече информация какво предлагаме и как можете да направите заявка за посещение или лекция.

Посетете ни!

Всички страници в този раздел