European Central Bank - eurosystem
Възможности за търсене
Начална страница Медии ЕЦБ обяснява Изследвания и публикации Статистика Парична политика Еврото Плащания и пазари Кариери
Предложения
Сортиране по

ЕЦБ обяснява

Нашите обяснителни статии представят сложни теми на достъпен език

Нашите обяснителни статии имат за цел да представят сложни теми от централнобанковата дейност по разбираем за всяка аудитория начин. Ако сте се питали как Ви засягат решенията ни по паричната политика или какво е биткойн, можете да намерите отговори в нашите достъпни текстове, видеоматериали и инфографики.

Повишихме лихвените проценти. Какво означава това за Вас?

За първи път от 11 години повишихме лихвените проценти. През идните месеци вероятно ще последват още увеличения. Защо ги повишихме? Как те засягат инфлацията? И какво означава нашето решение за Вас? 

Повишихме лихвените проценти. Какво означава това за Вас?

Защо ЕЦБ се стреми да поддържа цените стабилни?

Главната цел на ЕЦБ е да поддържа цените стабилни. Но какво означава „стабилни цени“? Няма ли да е по-добре за всички, ако цените намаляват и всичко поевтинява? Научете повече за ценовата стабилност и защо тя е полезна за всички ни.

Защо са важни стабилните цени?

Може ли ЕЦБ да прави каквото си поиска?

В целия свят независимостта на централните банки е предмет на дебат. Но защо е толкова важна тя? Означава ли, че централните банки могат да правят каквото си поискат? Вижте основанията за независимостта на ЕЦБ, какви са задълженията ни за отчетност и как това е от полза за Вас.

Защо е независима ЕЦБ?

Какво представлява ЕЦБ?

Искате да научите повече за това с какво се занимава Европейската централна банка и как то засяга Вашето ежедневие? Вижте нашата обяснителна статия!

Какво представлява ЕЦБ?

ЕЦБ обяснява

Не разполагате с много време? Вижте едноминутните ни обяснителни видеоматериали. В това видео нашият колега Жан-Франсоа обяснява как отчитането пред Европейския парламент ни помага да работим за Вас и да разговаряме с Вас.

Вижте нашите обяснителни видеоматериали
ИСКАТЕ ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЧЕ?

Научете повече за ЕЦБ и нейната парична политика

Да си поговорим: Диалог на ЕЦБ с младите хора

Решенията ни могат да влияят върху Вашето ежедневие. Затова искаме да осигурим възможност не просто да научавате за нас и нашата дейност, но и да говорите пряко с нас. „Диалог на ЕЦБ с младите хора“ е точно такава възможност.

Още за Диалог на ЕЦБ с младите хора

Гостувайте ни: Център за посетители на ЕЦБ

За съжаление, в момента посещенията в ЕЦБ са преустановени заради пандемията от коронавирус. Можете да направите виртуално посещение на нашия Център за посетители, където ще научите кои сме и какво правим за Вас.

Заповядайте в Центъра за посетители!

Всички страници в този раздел