European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Objašnjenja

U objašnjenjima jednostavnim jezikom tumačimo složene teme.

Cilj nam je složene teme povezane s radom središnjih banaka učiniti razumljivima širokoj publici. Jeste li se ikada zapitali kako na vas utječu odluke o monetarnoj politici ili što je bitcoin? Odgovore na ta i druga pitanja pronaći ćete u našim jednostavnim tekstovima, videima ili infografikama.

Sva naša objašnjenja

Kako nastaju dobit i gubitci središnjih banaka?

U ostvarivanju zadaće održavanja stabilnosti cijena ESB i nacionalne središnje banke mogu ostvariti dobit ili imati gubitke. Pročitajte kako dobit i gubitci nastaju te što činimo u vezi s njima.

Objašnjenje

Povećali smo kamatne stope. Što to znači za vas?

U listopadu smo ponovno povećali kamatne stope ESB‑a. Zašto smo to učinili? Kako kamatne stope utječu na inflaciju? Je li naša odluka važna za vas?

Objašnjenje

Zašto su klimatske promjene važne za aktivnosti ESB‑a?

Klimatske promjene stvaraju dvije vrste rizika za naše gospodarstvo: fizičke i prijelazne rizike. Doznajte kako ti rizici utječu na gospodarstvo te time i na naš cilj održavanja stabilnosti cijena, na banke koje nadziremo i na našu izloženost klimatskim rizicima.

Objašnjenje

Smije li ESB činiti što god želi?

Neovisnost središnje banke tema je o kojoj se raspravlja u cijelom svijetu. Zašto je važna? Znači li ta neovisnost da središnje banke mogu činiti što god žele? Doznajte više o razlozima za neovisnost ESB‑a i o odgovornosti ESB‑a te o prednostima koje iz toga proizlaze za vas.

Zašto je ESB neovisan?

Što je Europska središnja banka?

Želite li znati čime se ESB bavi i kako njegov rad utječe na vašu svakodnevicu? Pronađite odgovore u našem objašnjenju.

Što je Europska središnja banka?

ESB objašnjava

Žuri vam se? Pogledajte jednominutne videozapise iz serije »ESB objašnjava«. U ovom videu naš kolega Jean-François objašnjava kako nam to što za svoj rad odgovaramo Europskom parlamentu omogućuje da bolje radimo za vas i da se bolje povežemo s vama.

Videozapisi iz serije »ESB objašnjava«
ŽELITE LI ZNATI VIŠE?

Više o ESB‑u i našoj monetarnoj politici

Obratite nam se: Dijalog ESB-a s mladima

Odluke koje donosimo mogu utjecati na vašu svakodnevicu. Zbog toga vam, osim što pružamo informacije o nama i našim aktivnostima, želimo dati priliku da nam se obratite i razgovarate s nama. Dijalog ESB‑a s mladima prilika je za takav razgovor.

Dijalog ESB‑a s mladima

Posjetite nas: ESB-ov centar za posjetitelje

Nažalost, posjeti ESB-u trenutačno su obustavljeni zbog pandemije koronavirusa. Pozivamo vas da virtualno razgledate naš centar za posjetitelje i naučite više o ESB‑u i o tome što činimo za vas.

Centar za posjetitelje

Sve stranice u ovom odjeljku