European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Objašnjenja

U objašnjenjima jednostavnim jezikom tumačimo složene teme.

Cilj nam je složene teme povezane s radom središnjih banaka učiniti razumljivima širokoj publici. Jeste li se ikada zapitali kako na vas utječu odluke o monetarnoj politici ili što je bitcoin? Odgovore na ta i druga pitanja pronaći ćete u našim jednostavnim tekstovima, videima ili infografikama.

Povećali smo kamatne stope. Što to znači za vas?

Povećali smo kamatne stope prvi put u 11 godina i vjerojatno ćemo ih nastaviti povećavati u sljedećim mjesecima. Zašto smo ih povećali? Kako one utječu na inflaciju? I što naša odluka znači za vas?

Povećali smo kamatne stope. Što to znači za vas?

Zašto ESB želi održati stabilnost cijena?

Održavanje stabilnosti cijena glavni je ESB‑ov cilj. No što su »stabilne cijene«? I ne bi li nam svima bilo bolje kada bi cijene pale i sve pojeftinilo? Pročitajte više o stabilnosti cijena i zašto nam je svima korisna.

Zašto su stabilne cijene važne?

Smije li ESB činiti što god želi?

Širom svijeta raspravlja se o neovisnosti središnjih banaka. No zašto je njihova neovisnost toliko važna? Znači li to da smiju činiti što god žele? Doznajte više o razlozima za neovisnost ESB‑a, o tome kako odgovaramo za svoje postupke i o prednostima koje vam to donosi.

Zašto je ESB neovisan?

Što je Europska središnja banka?

Želite li znati čime se ESB bavi i kako njegov rad utječe na vašu svakodnevicu? Pronađite odgovore u sljedećem objašnjenju.

Što je Europska središnja banka?

ESB objašnjava

Žuri vam se? Pogledajte naše jednominutne videozapise iz serije »ESB objašnjava«. U sljedećem videu naš kolega Jean-François objašnjava kako nam to što za svoj rad odgovaramo Europskom parlamentu omogućuje da bolje radimo za vas i da se bolje povežemo s vama.

Videozapisi iz serije »ESB objašnjava«
ŽELITE LI ZNATI VIŠE?

Više o ESB‑u i našoj monetarnoj politici

Obratite nam se: Dijalog ESB-a s mladima

Odluke koje donosimo mogu utjecati na vašu svakodnevicu. Zbog toga vam, osim što pružamo informacije o nama i našim aktivnostima, želimo dati priliku da nam se obratite i razgovarate s nama. Dijalog ESB-a s mladima prilika je za takav razgovor.

Dijalog ESB‑a s mladima

Posjetite nas: ESB-ov centar za posjetitelje

Nažalost, posjeti ESB-u trenutačno su obustavljeni zbog pandemije koronavirusa. Pozivamo vas da virtualno razgledate naš centar za posjetitelje i naučite više o ESB-u i o tome što činimo za vas.

Centar za posjetitelje

Sve stranice u ovom odjeljku