European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Objašnjenja

U objašnjenjima jednostavnim jezikom tumačimo složene teme.

Cilj nam je složene teme povezane s radom središnjih banaka učiniti razumljivima širokoj publici. Jeste li se ikada zapitali kako na vas utječu odluke o monetarnoj politici ili što je bitcoin? Odgovore na ta i druga pitanja pronaći ćete u našim jednostavnim tekstovima, videima ili infografikama.

Sva naša objašnjenja

Što su objave povezane s klimatskim promjenama?

Poduzeća, banke i institucije kao što je ESB objavljuju informacije povezane s klimatskim promjenama, odnosno informacije o ugljičnom otisku svojih aktivnosti i svojoj izloženosti klimatskim rizicima. U tim dokumentima možemo pročitati koliko aktivnosti organizacije utječu na klimatske promjene i koliko klimatske promjene utječu na aktivnosti organizacije.

Objašnjenje

Povećali smo kamatne stope. Što to znači za vas?

Povećali smo svoje kamatne stope. Zašto smo to učinili? Kako povećanja kamatnih stopa utječu na inflaciju? Je li naša odluka važna za vas?

Objašnjenje

Zašto su klimatske promjene važne za aktivnosti ESB‑a?

Klimatske promjene stvaraju dvije vrste rizika za naše gospodarstvo: fizičke i prijelazne rizike. Doznajte kako ti rizici utječu na gospodarstvo te time i na naš cilj održavanja stabilnosti cijena, na banke koje nadziremo i na našu izloženost klimatskim rizicima.

Objašnjenje

Smije li ESB činiti što god želi?

Neovisnost središnje banke tema je o kojoj se raspravlja u cijelom svijetu. Zašto je važna? Znači li ta neovisnost da središnje banke mogu činiti što god žele? Doznajte više o razlozima za neovisnost ESB‑a i njegovoj odgovornosti te o prednostima koje iz toga proizlaze za vas.

Zašto je ESB neovisan?

Što je Europska središnja banka?

Želite li znati čime se ESB bavi i kako njegov rad utječe na vašu svakodnevicu? Pronađite odgovore u našem objašnjenju.

Što je Europska središnja banka?

ESB objašnjava

Žuri vam se? Pogledajte jednominutne videozapise iz serije »ESB objašnjava«. U ovom videu naš kolega Jean‑François objašnjava kako nam to što za svoj rad odgovaramo Europskom parlamentu omogućuje da bolje radimo za vas i da se bolje povežemo s vama.

Videozapisi iz serije »ESB objašnjava«
ŽELITE LI ZNATI VIŠE?

Više o ESB‑u i našoj monetarnoj politici

Obratite nam se: Dijalog ESB-a s mladima

Odluke koje donosimo mogu utjecati na vašu svakodnevicu. Zbog toga vam, osim što pružamo informacije o nama i našim aktivnostima, želimo dati priliku da nam se obratite i razgovarate s nama. Dijalog ESB‑a s mladima prilika je za takav razgovor.

Dijalog ESB‑a s mladima

Posjetite nas: ESB-ov centar za posjetitelje

ESB‑ov centar za posjetitelje organizira posjete i stručna predavanja u zgradi ESB‑a, ali i virtualno. Posjetiteljima se time pruža prilika za produbljivanje znanja o ESB‑u. Na stranici Posjetite nas možete pronaći više informacija o našoj ponudi i prijavama za posjet ili predavanje.

Centar za posjetitelje

Sve stranice u ovom odjeljku