European Central Bank - eurosystem
Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Förklaringar

Våra förklaringar ger dig komplicerade ämnen i klarspråk

Med våra förklaringar försöker vi göra komplexa centralbanksfrågor begripliga för alla. Allt du någonsin velat veta om hur penningpolitiska beslut påverkar dig eller vad bitcoin är får du reda på i korta texter, videor och infografik.

Varför vill ECB hålla priserna stabila?

ECB:s huvuduppgift är att hålla priserna stabila. Men vad menas med ”stabila priser”? Skulle det inte vara bättre för oss alla om priserna sjönk och allting blev billigare? Läs mer om prisstabilitet och varför det är bra för alla.

Varför är det viktigt med stabila priser?

Vi har höjt räntorna. Vad innebär det för dig?

Vi har höjt räntorna för första gången på elva år och fler höjningar är sannolikt att vänta under de kommande månaderna. Varför har vi höjt räntorna? Hur påverkas inflationen? Och vad innebär vårt beslut för dig?

Vi har höjt räntorna. Vad innebär det för dig?

Kan ECB göra vad som helst?

Centralbankers oberoende är en stor fråga runt om i världen. Men varför är det viktigt? Betyder det att centralbankerna kan göra vad de vill? Läs mer om skälen till ECB:s oberoende, hur vi är ansvariga och varför det är bra för dig.

Varför är ECB oberoende?

Vad är Europeiska centralbanken?

Mer om vad ECB gör och hur det påverkar din vardag hittar du i denna förklaring.

Vad är Europeiska centralbanken?

ECB förklarar

Snabbt och lätt! Titta på denna 1-minuts video där vår kollega Jean-François förklarar hur vår ansvarighet inför EU-parlamentet hjälper oss att arbeta för och kommunicera med dig.

Titta på våra videoförklaringar
VILL DU VETA MER?

Mer om ECB och dess penningpolitik

Prata med oss: ECB Youth Dialogue

De beslut vi tar påverkar ditt dagliga liv. Därför vill vi se till att du har möjlighet att tala direkt med oss, och inte bara höra om oss och vad vi gör. Med ECB Youth Dialogue kan du göra just det.

Mer om ECB Youth Dialogue

ECB:s besökscentrum

Tyvärr är besök på ECB inte möjliga nu p.g.a. coronapandemin. Däremot kan du gå på en virtuell rundtur i besökscentret och se vad ECB gör för dig.

Upptäck besökscentret

Alla sidor i detta avsnitt