European Central Bank - eurosystem
Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Förklaringar

Våra förklaringar ger dig komplicerade ämnen i klarspråk

Med våra förklaringar försöker vi göra komplexa centralbanksfrågor begripliga för alla. Allt du någonsin velat veta om hur penningpolitiska beslut påverkar dig eller vad bitcoin är får du reda på i korta texter, videor och infografik.

Kolla in alla våra förklaringar

Vad är klimatrapportering?

Klimatrapportering innebär att företag, banker och institutioner som ECB offentliggör information om vilket koldioxidavtryck verksamheten ger och om sina exponeringar mot klimatrisker. Den beskriver hur mycket en organisations verksamhet påverkar och påverkas av klimatförändringarna.

Förklaring

Vi har höjt räntorna. Vad innebär det för dig?

Vi höjde styrräntorna. Varför gjorde vi det? Hur påverkas inflationen av räntehöjningar? Och vad innebär vårt beslut för dig?

Förklaring

Varför är klimatförändringarna viktiga för ECB?

Klimatförändringar medför två typer av risker för vår ekonomi: fysiska risker och omställningsrisker. Ta reda på hur dessa påverkar ekonomin och vårt uppdrag att hålla priserna stabila, de banker vi övervakar och vår egen exponering mot klimatrisker.

Förklaring

Kan ECB göra vad den vill?

Centralbankers oberoende är en stor fråga runt om i världen. Men varför är det viktigt? Betyder det att centralbankerna kan göra vad de vill? Läs mer om skälen till ECB:s oberoende, hur vi är ansvariga och varför det är bra för dig.

Varför är ECB oberoende?

Vad är Europeiska centralbanken?

Vill du veta mer om vad ECB gör och hur det påverkar dig? Se vår förklaring och få reda på mer.

Vad är Europeiska centralbanken?

ECB förklarar

Snabbt och lätt! Titta på denna 1-minuts video. Där förklarar vår kollega Jean-François hur vår ansvarighet inför EU-parlamentet hjälper oss att arbeta för och kommunicera med dig.

Titta på våra videoförklaringar
VILL DU VETA MER?

Mer om ECB och dess penningpolitik

Prata med oss: ECB Youth Dialogue

De beslut vi tar påverkar ditt dagliga liv. Därför vill vi se till att du har möjlighet att tala direkt med oss, och inte bara höra om oss och vad vi gör. Med ECB Youth Dialogue kan du göra just det.

Mer om ECB Youth Dialogue

ECB:s besökscentrum

ECB:s besökscentrum är öppet för virtuella aktiviteter inriktade på att öka kunskaperna om ECB. För mer information om vad vi erbjuder och hur du anmäler dig för ett besök eller en föreläsning, se Besök på ECB.

Besök oss

Alla sidor i detta avsnitt